Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie benzyny..

Featured Replies

Napisano

Witam!

stałem się szczęśliwym posiadaczem stilo 3d, silnik 1.4. Mam do was pytanie odnośnie spalania benzyny.. po zakupie autko paliło mi około 6,7 - 7,0 litra w jeździe miejskiej.. po zmianie opon spalanie wzrosło mi do 7,5 - 7,7 litra .. czy to możliwe że opony mają aż taki wpływ na spalanie? Może trzeba poczekać aż się "dotrą" ? Wymieniłem 15 na 15. Do tego oczywiście wymiana oleju, klocków hamulcowych, rozrząd etc..

Pytanko czy tak jest ok ? smile.gif

Napisano

bez problemu, pomiędzy oponami róznych firm (modeli) mozna zaobserwować duże róznice w spalaniu.

A wystarczy taka drobnostka jak inne cisnienie w kołach i mamy efekt...

Napisano
  • Autor

Jakie jest optymalne ciśnienie w kołach dla stilo 3d ?

Może rzeczywiście mam złe.. bo trudno mi uwierzyć w różnicę 0,5 - 0,7 litra.. :/

Napisano

> Jakie jest optymalne ciśnienie w kołach dla stilo 3d ?

To zależy od rozmiaru opony ! ok.gif

Napisano

Wprawdzie w mojej instrukcji silnika 1.4 nie ma ale wszystkie pozostałe wersje dla opon 195/65/R15 zalecają przy obciążeniu średnim przód i tył 1,9 bara a przy obciążeniu pełnym 2,1 bara z przodu i z tyłu.

Napisano

> Jakie jest optymalne ciśnienie w kołach dla stilo 3d ?

Ja mam 2.0 przód i tył. Producent podaje przy średnim obciążeniu 1.9 na obie osi.

Napisano

Jak kupiłeś dobre opony jest to jak najbardziej możliwe. Dobre = lepsza przyczepność = większe tarcie.

Napisano

A ja też mam pytanie, mam 6,6 przy jęździe mieszanej (z lekka przewagą miasta) - bardzo spokojna jazda, przeważnie na jak najwyższym biegu, w trasie schodzę do 5.4 i wydaję mi się to troszkę dużo jak na jtd. Mylę się czy może mi się coś popsuło, EGR (zatkane może, chociaż samochód nie dymi na czarno)?

Napisano

> troszkę dużo jak na jtd. Mylę się czy może mi się coś popsuło,

Myślę, że przesadzasz, bo samochód pali Ci normalnie ok.gif

Tylko właścicielom VW'ów TDi samochody palą 3l/100km. No góra 3.5l/100km hehe.gif

Napisano

dobrze ci pali ok.gif

Napisano

po jezdzie dotknac ostrozne kazdej z felg. Szukamy cieplego kola informujacego nas o jakiejs nieprawidlowosci w hamulcach ...tymbardziej ze piszesz ze byly dlubane

Napisano

dzisiaj wróciłem z trasy i na 200km spalił 5,6 przy średniej prędkości 120km/h

na tej samej trasie, tylko nie deptany za bardzo (do 100km/h) pokazał średnią 5 litrów

Napisano

> A ja też mam pytanie, mam 6,6 przy jęździe mieszanej (z lekka

> przewagą miasta)

U mnie jest identycznie wink.gif Na zrobione 300 km pokazuje mi 6,6 a na 1320 km 6,0l. Uważam, że to niezły wynik zwłaszcza, że do pracy jade na zimnym silniku i gasze jak jest prawie jeszcze zimny. W trasie udało mi się zejść kiedyś na 4,7l jadąc z Oświęcimia do Nowego Sącza. Sam producent podaje, że w mieście spalanie wynosić może 7.2l/100km, tak więc Twoje, jak i moje wyniki, uważam za prawidłowe.

Napisano

> dzisiaj wróciłem z trasy i na 200km spalił 5,6 przy średniej

> prędkości 120km/h

moze max 120.

uzyskac średnią 120 to nieźle trzeba butować,

osobiście udało mi sie 110 średnią zaliczyć na odcinku 750 km po niemieckiej autostradzie, spalanie 5,5 ale chwilami prędkość dochodziła do 180 km/h i nie spadała poniżej 140.

Napisano

> moze max 120.

> uzyskac średnią 120 to nieźle trzeba butować,

dokładnie ok.gif

Ale jak ustawisz na tempomacie 130 km/h na autostradzie A-1 i wykasujesz przebieg "B" to pod koniec masz nadal 130 średnią cool.gif

Napisano

> moze max 120.

> uzyskac średnią 120 to nieźle trzeba butować,

ee wcale nie nono.gif

na odcinku 68 km po dk86 uzyskalem avg 103 kmh i jakos nie czulem na ramieniu oddechu kostuchy

a wogole to nie wiem czy zauwazyliscie ale to watek o BENZYNIE a tu 90% klekociarze spamuja old.gifmod.gif

Napisano
  • Autor

Byłem dziś u mechanika, powiedział, że w koła mam wbite 2.2 bara.. czy to może mieć wpływ na zużycie paliwa? W instrukcji pisze, tak jak mówicie 1.9 małe obciążenie.. 2.1 duże.. zazwyczaj jeżdżę sam cool.gif

Napisano

> Byłem dziś u mechanika, powiedział, że w koła mam wbite 2.2 bara..

> czy to może mieć wpływ na zużycie paliwa?

Tak, względem nominalnego powinno być -jeśli w ogóle zauważalnie- niższe... grinser006.gif

> zazwyczaj jeżdżę sam

Ja głównie we dwoje poza miastem i trasami, i jak dla mnie i mojego dieselka jest to najlepsze ciśnienie na przód zlosnik.gif

Napisano

Opony wpływają na spalanie od - 10 % do + 10 % ( a nawet +15% podobno ) tak twierdzą producenci opon "zielonych" i testy na nich przeprowadzane przez różnych speców.... więc to możliwe

Napisano

jak szukamy dziury w calym to mi sie udalo zbic 0.5L ...z rantow tarcz hamulcowych ktore mialy brzydkie narosla na grzbiecie i przechodzily ciezko przez zaciski. Sie opukalo sie opory pogubilo cfaniak.gif

Napisano

> Byłem dziś u mechanika, powiedział, że w koła mam wbite 2.2 bara..

To i tak nieźle, mnie bałwany przy zmianie opon na letnie napompowały po 2.4 angryfire.gif

Jeździło się tym jak wozem drabiniastym i piszczało przy każdym szybszym ruszeniu z miejsca. Spadku zużycia paliwa nie stwierdziłem.

Mechanikom jednak trzeba patrzeć na ręce, nawet w porządnym skądinąd warsztacie wulkanizacyjnym frown.gif

Napisano

Podnieś ciśnienie w ogumieniu i spalanie ci spadnie. Ja mam teraz prawie 3 atm z przodu i jadąc 80 km/h zużywam 4,4 l/100 km. Jest bardziej twardo na nierównościach to fakt. Jednak jak się jedzie po normalnej drodze to wszystko jest ok. Zużycie bieżnika? Nie zauważyłem niczego złego.

Napisano

Nie

> zauważyłem niczego złego.

nono.gif nie chce krakac ale jak strzeli guma to nie zdazysz zauwazyc czegokolwiek no.gif

Napisano

> Ja mam teraz

> prawie 3 atm z przodu

Dla 15" o których mowa w wątku? Jak dla mnie dużo za dużo zlosnik.gif

Już na 2.4 wyraźnie czuję różnicę -znacznie gorzej się jedzie po "nie czteropasie" gdy auto puste. Albo piszesz o innym rozmiarze, albo coś Ci się chyba pomyliło ;P A jeśli nie, to powiedz, jak długo tak jeździsz, że nie widzisz nieprawidłowego zużycia bieżnika? hehe.gif

PS Podane spalanie przy 80 też bez trudu można osiągnąć na mniejszym ciśnieniu palacz.gif

Napisano

> To i tak nieźle, mnie bałwany przy zmianie opon na letnie napompowały

> po 2.4

A kiedy to było? Mi też proponowano by -ze względu na dziury po zimie- pojeździć na trochę wyższym ciśnieniu, a jak drogowcy wyrwy połatają, spuścić sobie do żądanego...

> Jeździło się tym jak wozem drabiniastym i piszczało przy każdym

> szybszym ruszeniu z miejsca. Spadku zużycia paliwa nie

> stwierdziłem.

Nie jest może aż tak źle, ale różnica w prowadzeniu jest wyczuwalna, potwierdzam. U mnie spalanie spadło, ale było to w granicach błędu, więc równie dobrze można to zrzucić na efekt placebo/autosugestię alien.gif

> Mechanikom jednak trzeba patrzeć na ręce, nawet w porządnym skądinąd

> warsztacie wulkanizacyjnym

Jak napisałem, może zamiast zapytać, sami napompowali więcej. No ale przynajmniej powinni o tym poinformować. A może rzeczywiście "się machnęli" lub mieli zepsuty manometr niewiem.gif

Napisano

> A kiedy to było? Mi też proponowano by -ze względu na dziury po zimie- pojeździć na trochę wyższym ciśnieniu

Nie wiem jak spalanie, mnie uczono, mając na uwadze "żywotność" auta na "nierówne" zalecane jest "niedopompowanie" opony ok.gif

Napisano

> Nie wiem jak spalanie, mnie uczono, mając na uwadze "żywotność" auta

> na "nierówne" zalecane jest "niedopompowanie" opony

Zależy jak bardzo niedopompowane hehe.gif -na małym ciśnieniu łatwiej w dużej ("pozimowej") dziurze "dobić do felgi". Zresztą co by nie mówić, nie dałem się namówić, ale też przeważnie i tak jeżdżę na nieco większym ciśnieniu niż instrukcja mówi (2.1-2.2 vs 1.9 dla mało obciążonego auta) oink.gif

Poza tym żywotność auta nie musi iść w parze z żywotnością koła -lepsza ochrona przed uszkodzeniem felgi może np. spowodować większe drgania/naprężenia (podwozia) dla auta jako całości...

Napisano

> A kiedy to było?

W tym roku, w kwietniu.

> Mi też proponowano by -ze względu na dziury po

> zimie- pojeździć na trochę wyższym ciśnieniu, a jak drogowcy

> wyrwy połatają, spuścić sobie do żądanego...

Moim zdaniem to, co Ci proponowali, to kompletna bzdura. A może wulkanizator chciał dać zarobić szwagrowi dentyście, wymieniającego plomby w zębach zlosnik.gif

Nie wiem, na czym to polega, ale chyba ciśnienie 1.9 atm w oponach 195/65 R15 jest po prostu nietypowe, a mechanicy nie patrzą w tabele tylko "robią z pamięci". W pugu 207 bardzo podobny rozmiar opon (185/65 R15) fabryka każe pompować do 2.4

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.