Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co może być przyczyną przegrzewania? [X16SZR]

Featured Replies

Napisano

I czy w ogóle mowa o przegrzewaniu skoro w trasie temperatura = OK? Od dość dawna zauważyłem że benzynowa asterka nieco 'dziwnie' szybko się nagrzewa. Chodzi głównie o zachowanie miejskie. Już po 2 minutach (np. po nocnym postoju) widać, że wskaźnik temperatury osiąga normalny poziom. O ile po mieście się 'toczymy' temp. jest w miarę ok ale wystarczy dłuższa chwila w korku czy na postoju dochodzi do licznikowych 100st. a wg opinii obecnego 'kierownika' nawet na czerwone pole.

Dla porównania mój denzel ledwo drgnie wskazówką temp. nawet po 5-7min jazdy po mieście (bez korków). Choć jak się nagrzeje to wskazuje 'optymalne' 90st.

Węże w benzynie wszystkie ciepłe, nie są specjalnie twarde itp. Niby wszystko ok, termostat pracuje a jednak...chyba... coś jest nie tak.

PS. A może problemu szukać z 2giej strony? = problem ze smarowaniem? Olej wymieniany regularnie, 10W40, brak większych ubytków między wymianami...

PS2. Kiedyś przy wymianie uszczelki miski zauważyłem, że w siku smoka jest dziura (powiedzmy 1x1cm). Wątpię, żeby ubytek pojawił się w wyniku korozji itp. W końcu wszystko pływa w oleum. Być może ktoś 'usprawniał' przepływ oleju, a może po prostu jakiś ślad historii po np. urwaniu/zniszczeniu miski?

Napisano

Wydaje mi sie, że termostat nie otwiera/domyka sie właściwie. Wentylator myśle, że sie włacza jak masz na zegarach 100*C. Pompa wody może miedz zkorodowane łopatki (ale to rzadkość). Jeszcze co przychodzi mi do głowy to gdzies ucieka cisnienie z układu chłodniczego i taka sytuacja nastepuje; najcześciej to jest nieszczelnośc korka wlewu zbierniczka wyrównawczego, lub przy LPG trójniki plastikowe.

Napisano
  • Autor

LPG brak, pompa niedawno wymieniana z rozrządem - poprzednio było to samo. Termostat również wykluczam bo był też wymieniany poza tym chłodnica również się nagrzewa właściwie (węże gorące więc na pewno się nie zacina).

Zauważyłem natomiast, że ktoś majstrował przy elektryce wentylatora chłodnicy - nie załączał się. Sprawdziłem bezpieczniki - przepalony. Wsadziłem drugi, przekręcam kluczyk a pod maską dym - okazało się, że jakiś magik podciągnął jakąś 2gą wiązkę do silniczka wentylatora (w dodatku 2x cieńszymi kablami). Stopiło izolazje.... Wyj....łem te kable i teraz jest ok. Silniczek również elegancko chodzi na bezpieczniku.

Napisano

termostat, że wymieniony nie znaczy ze działa idealnie. Były nawet na AK przypadki gdzie za 2 -3 razem udało sie założyc dobry termostat. ale zakładając, ze jest sprawny musisz szukac innej przyczyny. tym ze rano sie szybko grzeje to bym sie nie przejmował, grunt to zeby po załaczeniu wentyatora temperatura spadała. Sprawdz czy trzyma cisnienie w układzie chłodniczy.

Najstraszniejsza diagnoza to jest wydmuchana UPG, lub pęknieta głowica.

Napisano

A sprawdzałeś czujnik temperatury do zegarów? zlosnik.gif Poziom płynu ok?

Napisano

Miałem podobnie. wentylator nie nadążał schładzać. Załączał się nawet podczas jazdy po trasie. Po wymianie chłodnicy problem ustąpił. Miała słabą zdolność oddawania ciepła. A wszyscy stawiali na termostat.

Pisałem o tym tytaj jakiś tekst

Napisano
  • Autor

> A sprawdzałeś czujnik temperatury do zegarów?

tak (zresztą był wymieniany bo kiedyś się ukręcił)

>Poziom płynu ok?

podstawa tongue.gif

Napisano
  • Autor

> grunt to zeby po załaczeniu wentyatora temperatura

> spadała.

No i oczywiście spada ale i tak na postoju nie schodzi d optymalnej.

> Sprawdz czy trzyma cisnienie w układzie chłodniczy.

Po odkręceniu korka wlewu uchodzi trochę powietrza więc ciśnienie raczej jest...

> Najstraszniejsza diagnoza to jest wydmuchana UPG, lub pęknięta

> głowica.

No ale wtedy pewnie by się jakoś mieszały 'płyny ustrojowe', co skutkowałoby np zaolejonym płynem chłodniczym lub odwrotnie...

Napisano

Po primo 1.6 to nie omega V6 i tu przypadek pęknięcia głowicy jest jak 1 do 100 zlosnik.gif

Po secondo sprawdź ten upierdliwy konektorek od czujnika temp.

U mnie pare razy spadał i za każdym razem o inną rozterke mnie przyprawiał ; raz temp schodziła do niebieskiego innym razem wędrowała ku górze zlosnik.gif

Napisano

> Miałem podobnie. wentylator nie nadążał schładzać. Załączał się nawet

> podczas jazdy po trasie. Po wymianie chłodnicy problem ustąpił.

> Miała słabą zdolność oddawania ciepła.

Popieram taką diagnozę. Miałem podobny przypadek.

Chłodnica z biegiem czasu traci swoje wlasciwości.

U Ciebie zaczynają się problemy z oddaniem ciepla od systemu w tych najtrudniejszych momentach.

Ten problem będzie sie pogłębiał

U mnie nastąpiły zakłócenia w sterowaniu pracy wentylatora na chłodnicy.

Było to spowodowane słabym przepływem cieczy przez chłodnicę.

Pozdrawiam

Napisano

> Popieram taką diagnozę. Miałem podobny przypadek.

> Chłodnica z biegiem czasu traci swoje wlasciwości.

Sciagalem w sobote grila w 12sto letniej astrze, chlodnica cala zarypana malymi kamyczkami frown.gif To tez napewno ma gigantyczny wplyw na chlodzenie.

Napisano

> Sciagalem w sobote grila w 12sto letniej astrze, chlodnica cala

> zarypana malymi kamyczkami

No patrz, a moja 17-to letnia i przewiew jest. Z tym, że co jakiś czas kompresorem przedmuchuję wink.gif

> To tez napewno ma gigantyczny wplyw na chlodzenie.

O to to...

Pozdroofka

Napisano

> No patrz, a moja 17-to letnia i przewiew jest. Z tym, że co jakiś

> czas kompresorem przedmuchuję

Nie dorobilem sie jeszcze frown.gif

Napisano

> Nie dorobilem sie jeszcze

Ja też nie, ale zawsze się jakiś trafi smile.gif A to u znajomego wulkanizatora, a to u kogoś na podwórku. Jak tylko gdzieś widzę kompresor to zaraz fiuuuu w chłodnicę zlosnik.gif

A przypadkiem na stacjach benzynowych nie ma kompresorów?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Po secondo sprawdź ten upierdliwy konektorek od czujnika temp.

> U mnie pare razy spadał i za każdym razem o inną rozterke mnie

> przyprawiał ; raz temp schodziła do niebieskiego innym razem

> wędrowała ku górze

Odpuśćmy drążenie problemu dot. czujników czy termostatu... Biorę na siebie odpowiedzialność stwierdzenia że 'dokładnie to sprawdziłem i wykluczam'.

Auto musiało mieć jakąś przeszłość zderzeniową z przodu choć poprzedni właściciel twierdził że wjechał delikatnie przodem 'pod' przyczepę tj. maska i 1 błotnik do prostowania i przelakierowania.

Chłodnica szybko i równomiernie się nagrzewa. Zresztą dość dziwne zachowanie wskazujące przegrzewanie da się czasem po prostu 'wyczuć'. Np. opary z korka wlewu oleju po krótkiej pracy itp.

Jeśli to głównie wina chlodnicy to obstawiałbym jakieś zatory, ew. osady kamieni wewnątrz... Skoro na postoju auto szybko się nagrzewa to wątpię, żeby winne było zewn. zanieczyszczenie chłodnicy.

Napisano

Słuchaj, może to głupie, ale rozrząd jest dobrze ustawiony?

Może coś jest z rozrządem albo zapłonem powodując zbyt wczesny zapłon a wtedy auto znacznie szybciej się nagrzewa.

I jeszcze jedna myśl, może chłodnica nie od tego modelu, za mała lub nie wydajna. Może rozwalił przód i wsadził chłodnicę od astry ale nie do tego silnika dedykowaną o znacznie mniejszej wydajności. Ale skoro czuć z oparów że silnik się przegrzewa to sprawdź rozrząd + zapłon, może to sama głowica łapie szybką temperaturę a nie cały silnik.

Napisano
  • Autor

> Słuchaj, może to głupie, ale rozrząd jest dobrze ustawiony?

> Może coś jest z rozrządem albo zapłonem powodując zbyt wczesny zapłon

Nie ma takiej opcji... to samo było przed wymianą rozrządu, wymieniałem komplet sam (raczej bezbłędnie) i bez zmian...

Napisano

Warto by bylo wymontowac pompe cieczy i dokladnie ja obejrzec, szczegolnie wirnik i jego osadzenie. Sugeruje sie szybkim nagrzewaniem silnika.

Pozdrawiam

Napisano

> Warto by bylo wymontowac pompe cieczy i dokladnie ja obejrzec,

> szczegolnie wirnik i jego osadzenie. Sugeruje sie szybkim

> nagrzewaniem silnika.

> Pozdrawiam

Pompę można sprawdzić przez test przepływu cieczy w układzie chłodzącym.

jeżeli włączysz ogrzewanie na maxa i np po 1 - 2 minutach leci ciągle gorące powietrze tzn ze z pompa wszystko OK.

Dodam ze ja miałem podobne objawy:

-dosyć szybkie nagrzewanie od startu silnika

-chwila utrzymywania tmp w 90 stopniach (przez ok 20 km jazdy)

-równomierne nabieranie temperatury(im cieplej to efekt większy, przy ok 10 stopniach na dworze problemu nie było smile.gif)

I to byla chlodnica. Tutaj myślę że to samo crazy.gif

Próby płukania i przedmuchiwania nic nie dały poza zabranym czasem i kasą.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.