Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpadł kawałek lakieru na tylnej klapie

Featured Replies

Napisano

Wczoraj zauważyłem, ża na dolnej krawędzi tylnej klapy odpadł kawałek lakieru z podkładem. Jest to na długości ok. 1,5cm, szerokość ok. 0,5cm.

Powodem okazało się ocieranie tylnej klapy o zderzak. Jet to o tyle dziwne, że szpara po zamknięciu wynosi ok. 0,5cm i ręką nie da siętej klapy dopchnąć do zderzaka. Dzieje się to albo podczas zamykania klapy, albo podczas jazdy od np wiatru, który dociska klapę. W ASO mechanik wykręcił lekko odboje i zaproponował naprawę "zaprawką" w kolorze nadwozia. Pomijając względy estetyczne, czy taka zaprawka na blachę zabezpieczy przed powstawaniem w tym miejscu korozji? Ew. czego należy się domagać (regulacji, wymiany czegoś)?

Pozdr. Jarek

Foto

282757852-100_0948_ok.jpg

post-57955-14352503920742_thumb.jpg

Napisano

zakladam ze ten Twoj szary to metalik, wykonanie takiej zaprawki bedzie widoczne, moze jako tako zabezpieczy blache ale skoro polecialo to z podkladem nie masz zadnej gwarancji ze za 3mce kolo zaprawki nie poleci dalszy kawalek lakieru, jako ze masz gw na auto i lakier domagaj sie usuniecia wady w taki sposob zeby doprowadzic ten element do stanu z przed usterki, w tym wypadku pewno metalik lakier wiec lakierowanie calej klapy, na zadne zaprawki nie masz obowiazku sie zgadzac skoro nie bedzie juz tak jak bylo przed wada lakieru

Napisano

> Wczoraj zauważyłem, ża na dolnej krawędzi tylnej klapy odpadł kawałek

> lakieru z podkładem. Jest to na długości ok. 1,5cm, szerokość

> ok. 0,5cm.

> Powodem okazało się ocieranie tylnej klapy o zderzak. Jet to o tyle

> dziwne, że szpara po zamknięciu wynosi ok. 0,5cm i ręką nie da

> siętej klapy dopchnąć do zderzaka. Dzieje się to albo podczas

> zamykania klapy, albo podczas jazdy od np wiatru, który dociska

> klapę. W ASO mechanik wykręcił lekko odboje i zaproponował

> naprawę "zaprawką" w kolorze nadwozia. Pomijając względy

> estetyczne, czy taka zaprawka na blachę zabezpieczy przed

> powstawaniem w tym miejscu korozji? Ew. czego należy się domagać

> (regulacji, wymiany czegoś)?

> Pozdr. Jarek

Moim zdaniem nie ma mowy o zaprawce... moim zdaniem nalezy sie malowanie klapy... chyba, ze Ty podejmiesz inną decyzję...

Mi w Brava odpadł na krawędzi błotnika przy klapie lakier o szerokości 2mm i długości 5mm i malowali cały błotnik..

Napisano
  • Autor

> w tym wypadku

> pewno metalik lakier wiec lakierowanie calej klapy, na zadne

> zaprawki nie masz obowiazku sie zgadzac skoro nie bedzie juz tak

> jak bylo przed wada lakieru

ASO Kwidzyn nie ma własnej lakierni, z tego co wiem współpracują z jednym z warsztatów. Czy może lepiej od razu pojechać z problemem do większego ASO (chyba w Gdańsku na Hallera mają swoją lakiernię) i przy okazji dokładniej zbadają temat?

Po odkręceniu odbojników klapa podniosła się znacznie i jest duże naprężenie, co słychać w momencie otwierania klapy. Raczej problemu to nie rozwiązuje hmm.gif

Napisano

> ASO Kwidzyn nie ma własnej lakierni, z tego co wiem współpracują z

> jednym z warsztatów. Czy może lepiej od razu pojechać z

> problemem do większego ASO (chyba w Gdańsku na Hallera mają

> swoją lakiernię) i przy okazji dokładniej zbadają temat?

na to pytanie to nie znam odpowiedzi, to ze korzystaja z uslug podwykonawcy wcale nie oznacza ze jakosc uslug lakierniczych jest nizsza niz innego aso ktora ma swoja lakiernie, jesli masz kogos znajomego kto korzystal z uslug tego aso w kw. to podpytaj bo tak to ciezko powiedziec..

> Po odkręceniu odbojników klapa podniosła się znacznie i jest duże

> naprężenie, co słychać w momencie otwierania klapy. Raczej

> problemu to nie rozwiązuje

no to sobie sam odpowiedziales co robic dalej zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> no to sobie sam odpowiedziales co robic dalej

1. Zostawić żonę, bo i tak wszystkiemu winne są kobiety.

2. Sprzedać samochody i nastawić się na taksówki. Koszt drugiego rowiąże się po spełnieniu pkt 1.

3. Cieszyć się życiem. zlosnik.gif

Daro, nie czytaj tego biglaugh.gif

A teraz do tematu zlosnik.gif Z tego co wywnioskowałem, po wyeliminowaniu przyczyny należy zdać się na doświadczenie lakiernika. Dzięki za sugestie wink.gif

Napisano

... normalnie mam to samo...

...byłem we Fiacie i pan powiedział ze auto ma gwarancje i będę lakierować tylna klapę no i chyba zderzak bo na nim ślady tez są...

Napisano
  • Autor

> ... normalnie mam to samo...

> ...byłem we Fiacie i pan powiedział ze auto ma gwarancje i będę

> lakierować tylna klapę no i chyba zderzak bo na nim ślady tez

> są...

A wiesz co będą robić, by usunąć przyczynę?

Napisano

> Wczoraj zauważyłem, ża na dolnej krawędzi tylnej klapy odpadł kawałek lakieru z podkładem.

G... a nie auto zlosnik.gif A tak serio to często widzę takie przypadki w autach. Kiedyś w nowym aucie na placu dealera był porysowany cały zderzak, bo klapa o niego obcierała przy zamykaniu, na całej długości. Auto nówka, czekające na klienta. A może to się obciera jak się po dziurawej drodze jedzie?

Tak czy siak ja bym zaprawki nie chciał jeśli jest gwarancja, niech lakierują. Niech wpiszą w książkę gwarancyjną, że to lakierowanie "kosmetyczne" a nie jakiś dzwon i będzie git ok.gif

Napisano

Domagaj się lakierowania. Mi zeszła warstwa bezbarwna lakieru na progu to mi lakierowali cały błotnik.

Napisano

Podobny problem miałem w stilo. Tam listwa z klamką obijała na brzegach klapę i lakier odpadał. Dwa razy malowali klapę, az w końcu sam zamontowałem listwę w taki sposób, aby nie obijała klapy. Obijała to szumnie powiedziane, po prostu podczas otwierania minimalnie musiała się uginać na końcach i po jakimś czasie lakier pękał.

Napisano

moze sporty sa skladane lepiej bo nic takiego nie ma u mnie, J. tez nie mial w rozbitku zeby.GIF

Napisano

> moze sporty sa skladane lepiej bo nic takiego nie ma u mnie, J. tez

> nie mial w rozbitku

To pewnie zależy od dnia tygodnia zlosnik.gif

W stilo tę nieszczęsna klapę jeszcze musieli poprawiać po fabryce, bo była krzywo zamocowana. Obijała zderzak i samą siebie. Zrobili ładnie poprawki pędzlem i la gitara rotfl.gif

Napisano

> moze sporty sa skladane lepiej bo nic takiego nie ma u mnie, J. tez

> nie mial w rozbitku

nie tylko sporty foch.gif u mnie nic się nie dzieje z lakierem na klapie smile.gif

Napisano

> A wiesz co będą robić, by usunąć przyczynę?

tego jeszcze nie pytałem, auto idzie za tydzień do nich to się dowiem

Napisano

> nie tylko sporty u mnie nic się nie dzieje z lakierem na klapie

ale Twoje to nic nie jezdzi wiec sie nie liczy zeby.GIF

Napisano

> ale Twoje to nic nie jezdzi wiec sie nie liczy

jak to nie jeździ już 11 tyś na blacie palacz.gif

Napisano

> jak to nie jeździ już 11 tyś na blacie

i pewno z 1,5roku ma albo wiecej zlosnik.gif

Napisano

> nie tylko sporty u mnie nic się nie dzieje z lakierem na klapie

no i wykrakałem frown.gif. Ostatnio przyjrzałem się temu miejscu na klapie bagażnika i zauważyłem ślady obtarcia na klapie i zderzaku w podobnych miejscach jak u autora wątku. Nie czekając aż lakier się bardziej uszkodzi ani nie licząc na wątpliwą pomoc aso sprawę rozwiązałem w ten sposób, że przesunąłem pałąk zamka do góry, z tym że regulacji brakło i musiałem ten pałąk wykręcić i rozpiłować pilnikiem większy otwór. Po tym zabiegu klapa bagażnika oddaliła się od krawędzi zderzaka na tyle, że nie powinno nic ocierać. Na razie obserwuję czy nie ma jakichś skutków ubocznych i czy faktycznie to coś dało.

Napisano

Dzięki wam i ja zerknąłem na klapę i jest ubytek lakieru oslabiony.gif, bagażnika używam dosyć często

Napisano
  • Autor

> Dzięki wam i ja zerknąłem na klapę i jest ubytek lakieru , bagażnika

> używam dosyć często

Zastanawiam się, z czym to jest związane hmm.gif

Jeżeli chodzi o odległość do zderzaka, to w tym miejscu jest akurat większa niż na środku klapy. Ja swojego będę robił dopiero w połowie września, do za kilka dni odstawiam golfa na "klepanie" zlosnik.gif

Napisano

> A wiesz co będą robić, by usunąć przyczynę?

dziś auto poszło do lakierowania...

gość powiedział ze będę regulować klapę i sprawdzać OCB

Napisano

> Wczoraj zauważyłem, ża na dolnej krawędzi tylnej klapy odpadł kawałek

> lakieru z podkładem. Jest to na długości ok. 1,5cm, szerokość

> ok. 0,5cm.

> Powodem okazało się ocieranie tylnej klapy o zderzak. Jet to o tyle

> dziwne, że szpara po zamknięciu wynosi ok. 0,5cm i ręką nie da

> siętej klapy dopchnąć do zderzaka. Dzieje się to albo podczas

> zamykania klapy, albo podczas jazdy od np wiatru, który dociska

> klapę. W ASO mechanik wykręcił lekko odboje i zaproponował

> naprawę "zaprawką" w kolorze nadwozia. Pomijając względy

> estetyczne, czy taka zaprawka na blachę zabezpieczy przed

> powstawaniem w tym miejscu korozji? Ew. czego należy się domagać

> (regulacji, wymiany czegoś)?

> Pozdr. Jarek

> Foto

Potwierdzam mój ojciec ma to samo po raz drugi. Już mu to raz lakierowali. Znowu trzeba jechać lakierować frown.gif

Napisano

> Potwierdzam mój ojciec ma to samo po raz drugi. Już mu to raz

> lakierowali. Znowu trzeba jechać lakierować

A może spróbować podnieść o 1-2mm rygiel od klapy żeby nie dobijała i (o ile są) podregulować odboje?

Napisano

> Dzięki wam i ja zerknąłem na klapę i jest ubytek lakieru , bagażnika

> używam dosyć często

obejzalem wczoraj dokladnie klape - nie mam takowych objawow

Napisano

> obejzalem wczoraj dokladnie klape - nie mam takowych objawow

ja po lekturze tego wątku oglądałem już dokładnie 2 razy i też nic złego nie zauważyłem.

Napisano

> Zastanawiam się, z czym to jest związane...

Aż sam przyjrzałem się klapie bagażnika. Ale na szczęście nic niepokojącego oprócz brudu nie znalazłem... Auto z listopada 2007, bagażnik otwierany i zamykany bardzo często...

Napisano

> A może spróbować podnieść o 1-2mm rygiel od klapy żeby nie dobijała i

> (o ile są) podregulować odboje?

ja taką regulację zrobiłem na pałąku od zamka ale jakimś cudem ta klapa znowu zostawia ślad na zderzaku pomimo że nie da się ręcznie dociskać klapę do linii zderzaka

Napisano

> ja taką regulację zrobiłem na pałąku od zamka ale jakimś cudem ta

> klapa znowu zostawia ślad na zderzaku pomimo że nie da się

> ręcznie dociskać klapę do linii zderzaka

Moze nap... klapą jak zamykasz?

Napisano

> Moze nap... klapą jak zamykasz?

no niewiem bo jak naciskam z taką siłą, że aż mi się blacha ugina na klapie a do zderzaka jeszcze jest daleko

Napisano

> no niewiem bo jak naciskam z taką siłą, że aż mi się blacha ugina na

> klapie a do zderzaka jeszcze jest daleko

No to jak nie z jednej strony to może z drugiej - może jakimś cudem to zderzak dobija do klapy - niewiem podczas jazdy jakieś naprężenia itp - teoretyzuje ale może warto złapać za zderzak i nim poszarpać (byle by nie za mocno zlosnik2.gif )

Napisano

> No to jak nie z jednej strony to może z drugiej - może jakimś cudem

> to zderzak dobija do klapy - niewiem podczas jazdy jakieś

> naprężenia itp - teoretyzuje ale może warto złapać za zderzak i

> nim poszarpać (byle by nie za mocno )

też poszedłem tym tropem ale zderzak raczej twardo siedzi. Można by było jeszcze spróbować go poluzować na śrubach i trochę opuścić ale w ten sposób powstaną brzydkie szpary.

Napisano

> no niewiem bo jak naciskam z taką siłą, że aż mi się blacha ugina na

> klapie a do zderzaka jeszcze jest daleko

miałem tak w stilo i tez było niby daleko. Odpryski powstają jak walisz klapą, a nie jak dociskasz. oslabiony.gif

Napisano

> miałem tak w stilo i tez było niby daleko. Odpryski powstają jak

> walisz klapą, a nie jak dociskasz.

to muszę spróbować w tym miejscu podłożyć jakieś miękkie podkładki może to rozwiąże problem

Napisano

> to muszę spróbować w tym miejscu podłożyć jakieś miękkie podkładki

> może to rozwiąże problem

Czy na zderzaku jest ślad kontaktu z klapą?

Napisano

> Czy na zderzaku jest ślad kontaktu z klapą?

właśnie, powinien być przynajmniej minimalny, choć jak mi listwa plastikowa lakierowana obłupała lakier na klapie to na nie śladów nie było, lakier nie ruszony. Ale to była inna sytuacja hmm.gif

Napisano

> właśnie, powinien być przynajmniej minimalny, choć jak mi listwa

> plastikowa lakierowana obłupała lakier na klapie to na nie

> śladów nie było, lakier nie ruszony. Ale to była inna sytuacja

To może coś inne jest przyczyną udprysków lakieru w tym miejscu... np błędy technologiczne w procesie lakierniczym...?

Napisano

> Czy na zderzaku jest ślad kontaktu z klapą?

Tak i na zderzaku i na rancie klapy jest ślad ale na szczęście nie ma żadnych odprysków tylko lekkie przytarcie

Napisano

To w końcu od czego to jest?

Od zamykania (uderza klapa o zderzak) czy może czymś innym jest to spowodowane?

Napisano

A może to się

> obciera jak się po dziurawej drodze jedzie?

Często jak się widzi jakies stare auto jadące po wertepach, to tylna klapa tak pracuje że aż chce wyskoczyć. Wynika to z osłabienia sztywności nadwozia na skutek korozji, przepracowania itp.

Mozna iść tym tropem, choć w nowym aucie coś takiego nie powinno miec miejsca hmm.gif

Napisano
  • Autor

Osobisnie jestem przeciwnikiem trzaskania i klapy tez tak nie traktuję wink.gif

Cały czas zastanawiam się nad zaprawką. Ze względów estetycznych na pewno jest to gorsze rozwiązanie, ale jeżeli blachę w miejscu ubytku dobrze sie zabezpieczy, uniknie się malowania całego elementu. Z doświadczenia po nadkolach w megance mam uprzedzenie do zbędnego malowania części nieuszkodzonej, bo później w różnych innych miejscach pojawiała się korozja hmm.gif

Napisano
  • Autor

> miałem tak w stilo i tez było niby daleko. Odpryski powstają jak

> walisz klapą, a nie jak dociskasz.

Na części zderzaka są wzdłuzne otarcia na szerokość 0,5cm. Raczej świadczy to o ocieraniu w czasie jazdy, bo przy zamykaniu było by słychać uderzenie hmm.gif

Napisano

> Na części zderzaka są wzdłuzne otarcia na szerokość 0,5cm. Raczej

> świadczy to o ocieraniu w czasie jazdy, bo przy zamykaniu było

> by słychać uderzenie

Starłem dokładniej brud i znalazłem dwa lekkie otarcia na zderzaku. Jedno jest w rejonie gdzie do lampy dochodzi ostra część klapy bagażnika, a drugie otarcie jest na poziomej części zderzaka w lewej dolnej jego części.

Na klapie są również małe ślady otarć, ale są na samej krawędzi tak, że po zamknięciu klapy nic nie widać...

Poczekamy jeszcze z rok, bo gwarancja kończy się w listopadzie 2010r.

Napisano

> Na klapie są również małe ślady otarć, ale są na samej krawędzi tak,

> że po zamknięciu klapy nic nie widać...

> Poczekamy jeszcze z rok, bo gwarancja kończy się w listopadzie 2010r.

To masz tak jak u mnie. Jak sam zauważyłeś są to delikatne mało widoczne obtarcia więc nie będę czekać do końca gwarancji (13 mieś.) aż zacznie lakier odpadać tylko zamierzam jakoś zapobiec dalszemu ocieraniu klapy bagażnika o zderzak bo na razie nie liczę na aso.

Napisano

Popatrzyłem troche u siebie i tez znalazłem na zderzaku ślad - ale na szczęscie tylko na brudzie, lakier nieuszkodzony. Potestowalem troche i klapa dobija jak sie ja pusci z rozpędu. Trzeba zamykac z malej wysokosci, nie tak ze sie ją "rzuca" na zamek a lekko i cały czas dociskając ręką - wtedy się zamknie lżej i niedobije do zderzaka.

Napisano

> A może to się

> Często jak się widzi jakies stare auto jadące po wertepach, to tylna

> klapa tak pracuje że aż chce wyskoczyć. Wynika to z osłabienia

> sztywności nadwozia na skutek korozji, przepracowania itp.

> Mozna iść tym tropem, choć w nowym aucie coś takiego nie powinno miec

> miejsca

I niema 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> Trzeba zamykac

> z malej wysokosci, nie tak ze sie ją "rzuca" na zamek a lekko i

> cały czas dociskając ręką - wtedy się zamknie lżej i niedobije

> do zderzaka.

KiedysW matizie ręką klapę dotychałem i wgniecenie pozostało hehe.gif

A na poważnie, możliwe jest, że w niektórych modelach są źle ustawione zamki lub jakieś wadliwe odbojniki, bo ja nigdy nie zamykam klapy z impetem, tylko puszczam ją swobodnie z małej wysokości i klapa lekko się zamyka pod własnym ciężarem wink.gif

Napisano

> KiedysW matizie ręką klapę dotychałem i wgniecenie pozostało

> A na poważnie, możliwe jest, że w niektórych modelach są źle

> ustawione zamki lub jakieś wadliwe odbojniki, bo ja nigdy nie

> zamykam klapy z impetem, tylko puszczam ją swobodnie z małej

> wysokości i klapa lekko się zamyka pod własnym ciężarem

Tylko, że jak odbojniki sie wystawi bardziej to lekkie puszczenie nie zamyka klapy frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.