Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Linia życia", czyli nowe malowanie skrzyżowania we WRO

Featured Replies

Napisano

Cześć!

Podczas studiowania portala gazeta.pl natrafiłem na bardzo skąpy artykuł o nowym pomyśle na malowanie skrzyżowania, które ma w zwyczaju bardzo się korkować. Pomarańczowe pasy mają, zdaniem autorów, zmusić kierowców do myślenia. Nic więcej konkretnego nie napisali, więc tylko domyślam się, że nowa zasada obowiązująca na skrzyżowaniu będzie taka, że nie będzie wolno wjechać na skrzyżowanie, jeśli ma się zostać na pomarańczowym kawałku jezdni.

Chodzi konkretnie o to malowanie

z6986484X.jpg

Wrocławianie, czy możecie się wypowiedzieć?

Czy ktoś już spotkał się z takim rozwiązaniem komunikacyjnym i czy to rzeczywiście działa?

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Przecież już na kursie prawa jazdy wspominają o przepisie mówiącym o tym że jeśli nie można opuścić skrzyżowania to nie można na nie wjechać. Można za to dostać mandat i czasem na ruchliwych krzyżówkach we Wrocku policja trochę sobie dorobi smile.gif

Od kiedy mam prawko (6 lat) stosuję się do tego przepisu. Przez cały ten okres z podobnym zachowaniem spotkałem się może kilka razy. Dziwne jest natomiast ze nie pamiętam żeby ktoś mnie obtitał za stanie przed skrzyżowaniem na zielonym do czasu aż zrobi się miejsce do zjazdu więc chyba ludzie wiedzą że taki przepis istnieje.

Napisano

> Przecież już na kursie prawa jazdy wspominają o przepisie mówiącym o

> tym że jeśli nie można opuścić skrzyżowania to nie można na nie

> wjechać. Można za to dostać mandat i czasem na ruchliwych

> krzyżówkach we Wrocku policja trochę sobie dorobi

> Od kiedy mam prawko (6 lat) stosuję się do tego przepisu. Przez cały

> ten okres z podobnym zachowaniem spotkałem się może kilka razy.

> Dziwne jest natomiast ze nie pamiętam żeby ktoś mnie obtitał za

> stanie przed skrzyżowaniem na zielonym do czasu aż zrobi się

> miejsce do zjazdu więc chyba ludzie wiedzą że taki przepis

> istnieje.

Tak ogolnie to w ogole nie odpowiedziales na pytanie zadane przez autora tematu alien.gif

Na kursie tez mowia, ze predkosci nie wolno przekraczac, bo mozna dostac mandat i zginac, ale czarne punkty jednak powstaly 893goodvibes.gif

Fajny ten pomysl z malowaniem tak skrzyzowania, pewnie przypomni niektorym kierowcom o tym przepisie ok.gif

Napisano

Mam obawy czy użyta farba do tego malowania w/po deszczu nie przyczyni się do zmniejszenia przyczepności w tym miejscu.

Pozdrawiam

Napisano

kurde ale jak mają jechać ci z prawej strony na wprost? Po tych liniach przerywanych i odcinkach pomarańczowych będą je byle jak przekraczać...

sposób ciekawy, jeździłem jakiś czas po Wrocławiu i faktycznie czasami samo skrzyżowanie się mocno korkuje, sam raz zostałem z innym autem na środku jak kołek smile.gif i już drugi raz pilnowałem tego czy dam rady zjechać czy nie.

Pomysł dobry ale czy wejdzie w życie? i będzie tak się odznaczał jak na zdjęciu niewiem.gif

Napisano

> Czy ktoś już spotkał się z takim rozwiązaniem komunikacyjnym i czy to

> rzeczywiście działa?

Fajny pomysł.. chociaz nie zupełnie oryginalny. W Anglii widziałem skrzyzowania całe zamalowane w żółtą kratkę - właśnie obszar sygnalizujący że nie wolno tam wjechac jesli nie możne zjechać. Już dawno postulowałem, że w Polsce też by się coś takiego przydało..

Tak więc brawo dla Wrocławia..

Poza tym takie malowanie na pewno zwraca uwagę na to że jest tam skrzyżowanie i przez to może pomóc trochę w bezpieczeństwie.

Napisano

> Dziwne jest natomiast ze nie pamiętam żeby ktoś mnie obtitał za

> stanie przed skrzyżowaniem na zielonym do czasu aż zrobi się

> miejsce do zjazdu więc chyba ludzie wiedzą że taki przepis istnieje.

Zapraszam do W-wy - pierwsze większe skrzyżowanie od strony Poznania (przy Ciepłowni). ok.gifhehe.gif

Napisano

Ech... a u nas ludzie narzekaja na ronda hahaha.gif

Generalnie to postawic tam rondo 2-3 pasmowe i skoncza sie korki waytogo.gif

Wiem po przykladzie Szczecina ,ze to co sie u nas nazywa wielkimi korkami to w innych miastach normalny ruch i to maly/sredni.

Generalnie w Grodzie Gryfa jest bardzo duzo rond i one naprawde rozladowuja ruch bo poprostu nie ma swiatel na ,ktorych ludzie maja problem z obudzeniem sie do startu ,nie ma problemu z czekaniem do lewoskretu itp itd.

Napisano

> Mam obawy czy użyta farba do tego malowania w/po deszczu nie

> przyczyni się do zmniejszenia przyczepności w tym miejscu.

> Pozdrawiam

Czy uważasz, że drogowcy to skończeni idioci i pomalowali ulicę farbą, która spowoduje, że w deszczu droga będzie jak tafla wody? Trochę mniej doszukiwania się na siłę negatywnych stron testowanego rozwiązania.

Napisano

> Czy uważasz, że drogowcy to skończeni idioci i pomalowali ulicę

> farbą, która spowoduje, że w deszczu droga będzie jak tafla

> wody? Trochę mniej doszukiwania się na siłę negatywnych stron

> testowanego rozwiązania.

przypomnij sobie farby jakimi były malowane pasy drogowe jeszcze 3-4lata temu, a potem przemyśl zasadność swojego oburzenia...

Pomijając to, że teraz nie używa się farb, a wkleja się na gorąco elementy z tworzyw.

Napisano

To dlaczego na "nowoczesnych" swiecacych pasach dla pieszych mozna sie konkretnie poslizgnac ?

Jak dla mnie przed pasami powinnien byc kawalek mocniej przyczepnego asfaltu (widzialem to u pepikow) bo u nas w razie W to jeszcze wpadniesz w poslizg na samej zebrze...

Napisano

> Czy ktoś już spotkał się z takim rozwiązaniem komunikacyjnym i czy to

> rzeczywiście działa?

> Pozdrawiam

> Bartek

w Londynie jest cos podobnego ok.gif tylko ze tam wisza setki kamer nad skrzyzowaniami grinser006.gif

Napisano

moment, a wylanie tylko tego fragmentu dwupasmówki, na którym znajduje się skrzyżowanie, asfaltem z dużą domieszką betonu (który jak wiadomo jest trwalszy, ale w deszczu bardziej śliski) i przy okazji nie zadbanie o sensowny odpływ wody (przy większym deszczu robi się tam spora kałuża), to nie jest Twoim zdaniem skończony idiotyzm?

Napisano

hm... pomysł dobry by był, ALE - w Polsce każdy wie, że nie może wjechać na skrzyżowanie jeśli nie widzi możliwości opuszczenia go. On ma to po prostu w nosie.

Więc pewnie nic się nie zmieni - każdy będzie dalej jeździł jak jeździ bo będzie miał to w nosie.

Napisano

Skończeni idioci niekoniecznie, ale weź poprawkę, że to tzw państwowe firmy, podlegające pod Ustawę o Zamówieniach Publicznych, lub firmy, które na bazie tej ustawy są zleceniobiorcami.

ERGO -> cena = 90% sukcesu -> ERGO -> z b. wysokim prawdopodobieństwem byłby to szczególny rodzaj płyty poślizgowej :-(

Napisano

w innych krajach to dziala tylko w Polsce nie moze sciana.gif

zauwazylem, ze wszystkie nowinki z lepeij zorganizowanych krajow(malowane ronda, te paski na skrzyzowaniach, suwak, same ronda, ktos wspomnial o innej nawierzchni przed przejsciem dla pieszych, szykany na osiedlowych drogach, kamery na sygn. swietl.) sa z gory krytykowane i uwazane za nonsens

lepeij sie zabiajc na lewoskretach ok.gif

Napisano

> kurde ale jak mają jechać ci z prawej strony na wprost? Po tych

> liniach przerywanych i odcinkach pomarańczowych będą je byle jak

> przekraczać...

Może dlatego jest takie malowanie, bo uwzględnia tylko drogę z pierwszeństwem przejazdu? cfaniaczek.gif

Napisano

Przejścia dla pieszych potrafią malować farbami, które przewracają motocyklistów gdy jest mokro... hmm.gif

mar00ha

Napisano

> Przejścia dla pieszych potrafią malować farbami, które przewracają

> motocyklistów gdy jest mokro...

Przy przepisowej prędkości? hmm.gif

Napisano

> Przy przepisowej prędkości?

A co ma prędkość do tego, że pasy są malowane chlorokauczukiem, który po zwilżeniu daje efekt płyty poślizgowej ?

Napisano

Tak jak napisał LMB poniżej jest też w Irlandii, tj. żółta krata na skrzyżowaniach. Bardzo mądre rozwiązanie ok.gif .

Myślę jednak że Polskie udziwnienie w postaci pomalowania całego skrzyżowania, może tylko pogarszać warunki np. hamowania - stąd też uważam że krata jest lepsza.

282776107-boxjunction.jpg

post-5282-14352503973041_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Skończeni idioci niekoniecznie, ale weź poprawkę, że to tzw państwowe

> firmy, podlegające pod Ustawę o Zamówieniach Publicznych, lub

> firmy, które na bazie tej ustawy są zleceniobiorcami.

> ERGO -> cena = 90% sukcesu -> ERGO -> z b. wysokim

> prawdopodobieństwem byłby to szczególny rodzaj płyty poślizgowej

> :-(

Wystarczy, że Zamówienie wystarczająco precyzyjnie opisze, jakie parametry ma mieć ta farba.

Myslę, że nie ma sensu dywagować w tym miejscu o jakości farby, bo to chyba nie jest clue tematu nowego malowania skrzyżowań.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Wystarczy, że Zamówienie wystarczająco precyzyjnie opisze, jakie

> parametry ma mieć ta farba.

A potem mieć zarzuty za faworyzowanie jednego producenta i prokuraturę i CBA na karku ?

> Myslę, że nie ma sensu dywagować w tym miejscu o jakości farby, bo to

> chyba nie jest clue tematu nowego malowania skrzyżowań.

Ależ ja nie podważam zasadności modu malowania skrzyżowań, wręcz uważam, że to bdb pomysł w tzw "dzisiejszej rzeczywistości".

Tyle, że padł taki a nie inny argument połączony z populistycznym "walić (w) drogowców, bo to oni winni wszystkiemu, tak jak Żydzi i cykliści", a na takie dictum to mi się kosa w kieszeni otwiera ;-)

Napisano

> A co ma prędkość do tego, że pasy są malowane chlorokauczukiem, który

> po zwilżeniu daje efekt płyty poślizgowej ?

To niech zwalniają przed przejściem do takiej prędkości, żeby poślizg nie skończył się wywrotką ok.gif

Napisano

> To niech zwalniają przed przejściem do takiej prędkości, żeby poślizg

> nie skończył się wywrotką

Czyli przechodzić na piechotę ?

Chłopie, toż serio można sobie kuku bez względu na prędkość na takim pomyśle zrobić...

Napisano
  • Autor

> A potem mieć zarzuty za faworyzowanie jednego producenta i

> prokuraturę i CBA na karku ?

To juz zupełnie off topic, przynajmniej względem mojego poczatkowego posta.

> Ależ ja nie podważam zasadności modu malowania skrzyżowań, wręcz

> uważam, że to bdb pomysł w tzw "dzisiejszej rzeczywistości".

> Tyle, że padł taki a nie inny argument połączony z populistycznym

> "walić (w) drogowców, bo to oni winni wszystkiemu, tak jak Żydzi

> i cykliści", a na takie dictum to mi się kosa w kieszeni otwiera

> ;-)

Mnie chodziło o to, żeby wypowiedzieli się wszyscy, którzy spotkali się z takim rozwiązaniem malowania skrzyżowań i potrafią ocenić, czy to się sprawdza, czy nie. Opinie pt. "czy to się uda w PL" też się mile widziane.

Ale już stwierdzenia, że "w Polsce to się nie uda, bo użyją farby do płyt poślizgowych" + jęczenia nt. biednych motocyklistów wywalających się na przejściach dla pieszych są moim zdaniem mocno nie na temat. To takie szukanie pretekstu, żeby sobie pojęczeć i wymyślać, dlaczego się to nie uda.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Mnie chodziło o to, żeby wypowiedzieli się wszyscy, którzy spotkali

> się z takim rozwiązaniem malowania skrzyżowań i potrafią ocenić,

> czy to się sprawdza, czy nie. Opinie pt. "czy to się uda w PL"

> też się mile widziane.

Słuchaj, koncepcja jest BARDZO słuszna, problemem może być właśnie to "narzekanie", bo nie wynika ono do końca z narodowej przywary narzekaczej Polaków, tylko z obiektywnego spojrzenia na to, że w naszym kraju będzie to zrobione na zasadzie "jak zwykle".

Idea to jedno, ale nie sposób nie dostrzegać jej ewentualnego sposobu (złej) realizacji...

Napisano
  • Autor

> Słuchaj, koncepcja jest BARDZO słuszna, problemem może być właśnie to

> "narzekanie", bo nie wynika ono do końca z narodowej przywary

> narzekaczej Polaków, tylko z obiektywnego spojrzenia na to, że w

> naszym kraju będzie to zrobione na zasadzie "jak zwykle".

> Idea to jedno, ale nie sposób nie dostrzegać jej ewentualnego sposobu

> (złej) realizacji...

Ano zobaczymy.

Ciekaw jestem przede wszystkim rezultatów tego testu we WRO. Potem trzeba wyciągnąć wnioski i ew. zaimplementować rozwiązanie w innych miastach. Ciekaw jestem, czy w Wawie by się coś takiego przyjęło. Obawiam się, że poziom ruchu jest tu na tyle duży, że kierowców ciężko będzie zmusić do zachowania dyscypliny. Ale wtedy mogą pomóc automatyczne fotopstryki. smile.gif

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> przypomnij sobie farby jakimi były malowane pasy drogowe jeszcze

> 3-4lata temu, a potem przemyśl zasadność swojego oburzenia...

> Pomijając to, że teraz nie używa się farb, a wkleja się na gorąco

> elementy z tworzyw.

Popieram w 100% ok.gif We Wrocku nadal istnieją takie pasy a nawet nowe pasy te pomarańczowe dla rowerów działają jak przed paru laty, lodowisko w deszczu.

Napisano

> Popieram w 100% We Wrocku nadal istnieją takie pasy a nawet nowe

> pasy te pomarańczowe dla rowerów działają jak przed paru laty,

> lodowisko w deszczu.

zamiast typowej "zebry" IIIIIIIIII powinno sie malowac tylko zewnetrzny zarys przejscia. W tym miejscu opuscic krawezniki, postawic znak a nawirzchnie przed pasami wylac(nie wiem jak sie to fachowo nazywa) takim brazowym/kakaowym asfaltem/betonem o zwiekszonym tarciu

i po problemie smile.gif

Napisano

Chyba nie jechałes nigdy moto. hehe.gif

Napisano

> Chyba nie jechałes nigdy moto.

Po przejściu na mokrym chyba też nie chodził...

Napisano

> obowiązująca na skrzyżowaniu będzie taka, że nie będzie wolno

> wjechać na skrzyżowanie, jeśli ma się zostać na pomarańczowym

> kawałku jezdni.

ale przeciez taka zasada obowiazuje od..... tak dawna ze nawet nie pamietam od kiedy

a kolory... na idiotyzm i kretynizm zachowanie kierowcow nic nie pomoga

Napisano

jezeli bedzie to farba podobna do tej co malowane sa np pasy na przejsciach to... przyczepne to nie jest heheh

Napisano

> Pomijając to, że teraz nie używa się farb, a wkleja się na gorąco

> elementy z tworzyw.

Doprawdy? hmm.gif

10 lat temu wybudowali koło mnie ulicę i wtedy widziałem tą kosmiczną technologię naklejania znaków poziomych... Od tamtej pory widziałem jak już trzy razy je malowali...

Miesiąc temu zarząd dróg w moim mieście odmalował oznakowanie poziome w całym mieście i nigdzie nikt niczego nie naklejał...

Nadal się maluje na wielką skalę...

Napisano
  • Autor

> ale przeciez taka zasada obowiazuje od..... tak dawna ze nawet nie

> pamietam od kiedy

> a kolory... na idiotyzm i kretynizm zachowanie kierowcow nic nie

> pomoga

Już tu ktos pisał - ograniczenia prędkości istnieją, a jednak czarne punkty skądś sie biorą. Czasami warto przypominać kierowcom, jakie są ich obowiązki. Szczególnie, że blokowanie skrzyzowań to bardzo upierdliwy problem.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Już tu ktos pisał - ograniczenia prędkości istnieją, a jednak czarne

> punkty skądś sie biorą. Czasami warto przypominać kierowcom,

> jakie są ich obowiązki. Szczególnie, że blokowanie skrzyzowań to

> bardzo upierdliwy problem.

uwazam ze przepisow albo sie trzymasz albo nie.... chociaz niektorzy zapewne nie wiedza nawet ze nie mozna wjechac nie widzac mozliwosci opuszczenia....i to jest przerazajace

a kolor nic tu nie zmieni bo dalej taki ktos albo bedzie mial w powazaniu kolor albo nie bedzie wiedzial po co on jest... a potem beda chodzily glosy w stylu - specjalna farba zapewniajace zwiekszona przyczepnosc itp itd...

na polskich drogach generalnei kierowny maja przepisy w glebokim powazaniu przez to ze przestrzeganie ich jest praktycznie nieegzekwowalne...

Napisano

> Doprawdy?

> 10 lat temu wybudowali koło mnie ulicę i wtedy widziałem tą kosmiczną

> technologię naklejania znaków poziomych... Od tamtej pory

> widziałem jak już trzy razy je malowali...

> Miesiąc temu zarząd dróg w moim mieście odmalował oznakowanie poziome

> w całym mieście i nigdzie nikt niczego nie naklejał...

> Nadal się maluje na wielką skalę...

to u mnie w mieście są kulturalniejsi zlosnik.gif

na budowie S7 w okolicach kielc też

Napisano

Widze, ze kolega nigdy na moto nie siedzial. Podpowiem: w motocyklu sa tylko dwa kola. Zeby skrecic (nawet z minimalna predkoscia) trzeba sie przechylic, a wtedy niezaliczenie szlifu zalezy od przyczepnosci. Nie ma co liczyc, jak w samochodzie, nawet na obrocenie sie o 180 stopni.

Napisano

... tak z grubsza zlosnik.gif ... istnieje podział na oznakowanie poziome wykonane w technice cienkowarstwowej i grubowarstwowej.

Cienkowarstwowe to malowanie farbami.

Grubowarstwowe dzielimy na termoplastyczne oraz chemoutwardzalne.

Jak prosto można zgadnąć najtańsze jest oznakowanie cienkowarstwowe 270751858-jezyk.gif, wiec tego się najwięcej robi.

Napisano

> Wrocławianie, czy możecie się wypowiedzieć?

jako wrocławianin, powiem Ci tylko że to na razie świeża sprawa, pożyjemy zobaczymy.

Nic nie zastąpi myślenia kierowców.

BTW tutaj masz to skrzyżowanie on-line

najwięcej oczywiście dzieje się w godzinach szczytu zlosnik.gif

Napisano

Gdyby nie artykuł w necie, to do tej pory nie wiedziałbym, po co ten kolorek.

I podejrzewam, że połowa kierowców nie wie po co to malowali.

Więc skuteczność tego pomysłu (jak dla mnie) wypadnie bliżej zera.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.