Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

*DELETED*

Featured Replies

Napisano

> jako ze koncza mi sie opony zastanawiam sie nad zakupem nalewek czyli

> maegumow, slyszalem rozne opinie ze jedni zachwalaja drudzy

> odradzaja ale nic konkretnego. jezdilem na markgumie na silkach

> sportowych i spisywaly sie calkiem niezle ale jak to sie ma do

> zwyklych opon, ktos ma takie moze sie wypowiedziec?

upalałem przez chwile zimowe markgumy i........................

tragedia

może do auta typu Tico to sie nada ale do większej lub mocniejszej fury nie polecam

Napisano

> jako ze koncza mi sie opony zastanawiam sie nad zakupem nalewek czyli

> maegumow, slyszalem rozne opinie ze jedni zachwalaja drudzy

> odradzaja ale nic konkretnego. jezdilem na markgumie na silkach

na markgumach nie jeździłem. Ale ostatniej zimy znajomy dał mi się przejechać na czymś takim: http://allegro.pl/item739790801_185_60r14_zimowe_profil_winter_extrema_nokian.html

i byłem w szoku! Na śniegu REWELACJA!!! Nie wiem jak na mokrym i w błocie pośniegowym...

Napisano

> a zapomnialem dodac ze chodzi o letnie!

letnie odpuść... jeśli Ci życie miłe. Lepiej już kupić gó..niane Barumy i mieć święty spokój ok.gif

Napisano

> letnie odpuść... jeśli Ci życie miłe. Lepiej już kupić gó..niane

> Barumy i mieć święty spokój

ja bym wolał używane ale z wysokiej półki gumy .........

Napisano
  • Autor

> letnie odpuść... jeśli Ci życie miłe. Lepiej już kupić gó..niane

> Barumy i mieć święty spokój

a na czym opierasz swoja opinie?

Napisano

> ja bym wolał używane ale z wysokiej półki gumy .........

dokładnie ok.gif

Napisano

> a na czym opierasz swoja opinie?

ano na tym, że używałem "takich cudów" jedynie do KJS i sprintów - bąble, odpadanie bieżnika płatami... mam wymieniać dalej? smile.gif

Napisano
  • Autor

> ano na tym, że używałem "takich cudów" jedynie do KJS i sprintów -

> bąble, odpadanie bieżnika płatami... mam wymieniać dalej?

ja tez do kjsow używałem i nic zlego sie nie dzialo, no a poza tym w kjsesach troszke inaczej się użytkuje opony rotfl.gif

Napisano

> ja tez do kjsow używałem i nic zlego sie nie dzialo, no a poza tym w

> kjsesach troszke inaczej się użytkuje opony

wystarczyło mi, że za każdym razem były problemy z wyważeniem... sorry, ale wolę dołożyć parę złotych i mieć pewność, że bezpiecznie dojadę do celu ok.gif

Napisano

Chcesz założyć nalewki do Saaba 2.0T ? icon_eek.gif

Takie opony są dobre... do przyczepy.

Kiedyś skusiłem się na 2 zimówki, bo kolega mi za darmo załatwił... szkoda nawet pisać... huk był taki w samochodzie że nie dało się jeździć, wywaliłem po miesiącu i założyłem najtańsze Kormorany - o niebo lepiej.

Napisano

Połowa samochodów w Polsce jeździ na Markgumach, druga połowa na łysych "markowych". Pomijam wyjątki jeżdżące na dobrych nowych markowych zlosnik.gif. Markgumy nie są niebezpieczne, to nie jest tak że w czasie jazdy opona strzeli i się zabijesz hehe.gif. Do tak zwanej normalnej jazdy możesz je zamontować, zwłaszcza jak oszczędność tych kilku stów na przełomie kilku lat ma kluczowe znaczenie grinser006.gif.

Znam kilkanascie samochodów jeżdżących na tych oponach i szczerze mówiąc, patrząc na całokształt stanowią najmniejsze zagrożenie hehe.gif

Napisano

> Połowa samochodów w Polsce jeździ na Markgumach, druga połowa na

> łysych "markowych".

Moje auto ma zimowe Goodyear UltraGrip 7 kupione jako nowe, letnie ma Nokiany H (też nowe). Swoją drogą kupiłem oba komplety kapci pod wpływem bardzo pozytywnych opini o nich w Internecie. Tanie nie były. No i nie zawiodłem się.

> Pomijam wyjątki jeżdżące na dobrych nowych

> markowych.

Miło być wyjątkiem. hehe.gif

> Markgumy nie są niebezpieczne, to nie jest tak że w

> czasie jazdy opona strzeli i się zabijesz

Opony bieżnikowane i nalewane to najgorsze dno. Jest pełno opini osób, którym odleciał cały bieżnik w czasie jazdy, powodując jeszcze spore straty - zniszczone nadkole i błotnik, a czasem jeszcze dodatkową "atrakcję" w postaci utraty kontroli nad pojazdem i wypadek. Odpadające kawałki bieżnika, wybulanie się opon bieżnikowanych, kłopoty z ich wyważeniem to codzienność. Ogólnie opony bieżnikowane są dla kapeluszy, którzy nigdy nie przekraczają 70. Kapcie bieżnikowane to najgorszy syf, którego nie polecam do osobówek. Lepiej kupić najtańsze nowe lub ewentualnie używane.

Napisano
  • Autor

no dobra to co polecacie z nowek w rozsadnej kasie hmm.gif bo chinczykow tez sie boje kupowac podobnie jak margumow

Napisano

> no dobra to co polecacie z nowek w rozsadnej kasie

Jak masz takie podejście, to sprzedaj tego saab'a albo zamień na coś, co jesteś w stanie utrzymać - może chcesz moje aveo ? Masz dobre, mocne auto i chcesz go postawić na jakimś guanie ? Przecież opona jest tym co łączy to auto z drogą - saab powinien się natychmiast obrazić i odmówić jazdy na marnych oponach. Jak dla mnie minimum to klasa fuldy, a szczerze polecałbym uniroyala (świetne opony na deszcz). Oczywiście Michelin też nie byłby od rzeczy.

Napisano

> no dobra to co polecacie z nowek w rozsadnej kasie bo chinczykow

> tez sie boje kupowac podobnie jak margumow

jaki rozmiar?

Napisano
  • Autor

> Jak masz takie podejście, to sprzedaj tego saab'a albo zamień na coś,

> co jesteś w stanie utrzymać - może chcesz moje aveo ? Masz

> dobre, mocne auto i chcesz go postawić na jakimś guanie ?

> Przecież opona jest tym co łączy to auto z drogą - saab powinien

> się natychmiast obrazić i odmówić jazdy na marnych oponach. Jak

> dla mnie minimum to klasa fuldy, a szczerze polecałbym uniroyala

> (świetne opony na deszcz). Oczywiście Michelin też nie byłby od

> rzeczy.

wiesz co pier... glupoty roznica w cenie jest duuuza (za kpl markgumow mozna kupic jedna zwykla opone) a ja nie naleze do ludzi rozrzutnych niewiem moze lubisz wywalac kase w bloto twoja sprawa, ja uwazam ze nie zawsze cos taniego musi byc gowniane zreszta masz przyklad powyzej kolega kupil "drogie opony" i nie za bardzo jest z nich zadowolony, a co do margumow to uzywalem ich na kjesach i nie nazekalem ale jak wspomnialem moja opinia tyczy sie opon sportowych, a nie zwyklych

Napisano

A to autor wątku ma mocniejsze auto i chce mu dać jakiś bieżnikowany badziew? Weź się chłopie zastanów, co robisz. Nie stać Cię na utrzymanie tego auta, to je sprzedaj i kup mniejsze, słabsze, wolniejsze. Będziesz kupował nowe opny za 150 zł, a nie za 600 zł. Przykro to stwierdzić, ale masz mentalność dresa, który za wszelką cenę musi mieć duże BMW. food.gif Kupuje starego rzęcha i jest dumny, że ma BMW.

Napisano
  • Autor

> jaki rozmiar?

195/60r15 dosc popularny rozmiar i jest tego ogromna ilosc i na dobra sprawe ciezko cos wybrac

Napisano
  • Autor

> A to autor wątku ma mocniejsze auto i chce mu dać jakiś bieżnikowany

> badziew? Weź się chłopie zastanów, co robisz. Nie stać Cię na

> utrzymanie tego auta, to je sprzedaj i kup mniejsze, słabsze,

> wolniejsze. Będziesz kupował nowe opny za 150 zł, a nie za 600

> zł. Przykro to stwierdzić, ale masz mentalność dresa, który za

> wszelką cenę musi mieć duże BMW. Kupuje starego rzęcha i jest

> dumny, że ma BMW.

czytaj posta powyzej i sam jestes dres jak tak myslisz, az mi sie przypomina topik o drogich autach z gazem, tez pisales pewnie ze to debile zakladaja gaz do auta bo ich nie stac na benzyne? wiesz stac mnie na opony nawet po 500zl za sztuke ale to nie w tym lezy problem bo mozna tyle wydac i co i nico bo moze sie okazac za ze 1/4 tej ceny mozna miec rownie dobra opone jak nie lepsza

Napisano

> wiesz co pier... glupoty roznica w cenie jest duuuza (za kpl

> markgumow mozna kupic jedna zwykla opone) a ja nie naleze do

> ludzi rozrzutnych

Kup mniejszy i słabszy samochód.

> niewiem moze lubisz wywalac kase w bloto

To nie jest wywalanie kasy w błoto. Takie opony są potrzebne i tyle.

> twoja

> sprawa, ja uwazam ze nie zawsze cos taniego musi byc gowniane

> zreszta masz przyklad powyzej kolega kupil "drogie opony" i nie

> za bardzo jest z nich zadowolony,

Kto to, bo nie zauważyłem?

Napisano

> 195/60r15 dosc popularny rozmiar i jest tego ogromna ilosc i na dobra

> sprawe ciezko cos wybrac

w okolicy 300zł za sztuke masz całkiem spory wybor przyzwoitych opon, ja bym nie rzeźbił w kale icon_rolleyes.gif

Napisano

> ludzi rozrzutnych niewiem moze lubisz wywalac kase w bloto twoja

> za bardzo jest z nich zadowolony, a co do margumow to uzywalem

> ich na kjesach i nie nazekalem ale jak wspomnialem moja opinia

> tyczy sie opon sportowych, a nie zwyklych

hmmmmmmmmmmmmmm

kolega uzywa margumow i mowi ze nie da sie ich wywazyc a przy wyzszych predkosciach maja takie bicie ze cala buda chodzi... a to chyba nie o to chodzi icon_rolleyes.gif

Napisano

> wiesz stac mnie na opony nawet po 500zl za sztuke ale to nie w

> tym lezy problem bo mozna tyle wydac i co i nico bo moze sie

> okazac za ze 1/4 tej ceny mozna miec rownie dobra opone jak nie

> lepsza

Gwarantuję Ci, że bieżnikowane nie będą lepsze niż nowe. Będą o wiele gorsze.

Napisano
  • Autor

> Kup mniejszy i słabszy samochód.

> To nie jest wywalanie kasy w błoto. Takie opony są potrzebne i tyle.

> Kto to, bo nie zauważyłem?

no ty rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Gwarantuję Ci, że bieżnikowane nie będą lepsze niż nowe. Będą o wiele

> gorsze.

a wiesz ze sportowe markgumy sa lepsze nisz toyo?

i co glupio ci teraz?

Napisano
  • Autor

> hmmmmmmmmmmmmmm

> kolega uzywa margumow i mowi ze nie da sie ich wywazyc a przy

> wyzszych predkosciach maja takie bicie ze cala buda chodzi... a

> to chyba nie o to chodzi

no i o taka opinie mi chodzilo, dzieki waytogo.gif

Napisano

> no ty

Skąd to wywnioskowałeś? Kupiłem nowe, markowe i jestem bardzo zadowolony. Nokiany to najlepsze opony jakie miałem. Lepsze od Dunlopów, które miałem w aucie od nowości. A zimówki Goodyear też są świetne, ale tu nie mam porównania z innymi zimówkami, bo po raz pierwszy mam opony zimowe.

Napisano

> w okolicy 300zł za sztuke masz całkiem spory wybor przyzwoitych opon,

> ja bym nie rzeźbił w kale

Już za 200-250 można kupić przyzwoite opony.

Do autora wątku:

Na oponach się nie oszczędza. Zaoszczędzisz 100 zł na sztuce. Dobra letnia opona powinna spokojnie zrobić te 50 tys km. Nie wiem jak dla ciebie ale dla mnie to jest jakieś 4-5 lat. Co rocznie daje 100 zł, co przy wydatkach na auto (ubezpieczenie, oleje, paliwo) nie jest sumą zaporową. Wolę wydać 100 zł na rok a nie martwić się, że przy lekkim deszczu opona stwierdzi, że jest na lodzie itp.

Napisano
  • Autor

caly pic polega na tym ze skoro bylem zadowolony ze sportowych opon to chcialem sie dowiedziec czy np byl bym zadowolony ze zwyklych czy to takie dziwne? powtorze stare haslo "skoro nie widac roznicy to po co przeplacac"

zreszta ty nie powinienes sie wogole wypowiadac na ten temat, miales takie opony? nie? no to siedz cich a nie siejesz jakies durne plotki zaslyszane gdziesz przekrecone 3 razy i sie wymadrzasz jaki to ja skopmy nie jestem i ze mnie nie stac, w d... siedzisz i g... wiesz

Napisano

> A to autor wątku ma mocniejsze auto i chce mu dać jakiś bieżnikowany

> badziew? Weź się chłopie zastanów, co robisz. Nie stać Cię na

> utrzymanie tego auta, to je sprzedaj i kup mniejsze, słabsze,

> wolniejsze. Będziesz kupował nowe opny za 150 zł, a nie za 600

> zł. Przykro to stwierdzić, ale masz mentalność dresa, który za

> wszelką cenę musi mieć duże BMW. Kupuje starego rzęcha i jest

> dumny, że ma BMW.

Chłopak zadał rzeczowe pytanie, ale oczywiście musieli się znaleźć moralizatorzy... To co zrobi a co nie jest tylko i wyłącznie jego sprawą. Forum ma służyć wymianie opinii i ewentualnym poradom, a nie miejscem obrzucania błotem.

Napisano

> markgumow mozna kupic jedna zwykla opone)

Uważasz że bez powodu ? Life is brutal - nie ma darmowego obiadu.

> a ja nie naleze do

Wiesz - noblesse oblige - kupiłeś saab'a, auto klasy premium i to w dodatku dla indywidualistów. To tak jakbyś wybierał się na oficjalne przyjęcie, kupił smoking i pytał czy możesz ubrać nowe adidasy, bo przecież świetnie się gra w nich w tenisa, a na pewno większość uczestników przyjęcia grywa w tenisa.

> za bardzo jest z nich zadowolony, a co do margumow to uzywalem

> ich na kjesach

j.w. - co jest dobre do gry w piłkę na podwórku (kjs) nie pasuje do smokingu (saab).

Tu jest dodatkowy element - bezpieczeństwo. To auto ma duże możliwości, a ty chcesz założyć newralgiczny element z guana. Do 126 czy CC ujdzie, bo te auta są całe z guana, więc założenie tam lepszych opon niż dębica jest przegięciem w drugą stronę.

Myślę, że konstruktorzy saab'a na myśl postawienia go na bieżnikowanym guanie spadli by z krzeseł.

A co do oszczędzania przez LPG - sam mam 5-te auto na lpg i nie oszukuję się że to fajne jest, mam świadomość że to z biedy. Ale instalacja lpg nic nie zmienia jeśli chodzi o moje bezpieczeństwo i właśnie może dzięki niej nie kupuję opon z guana.

Napisano
  • Autor

no wlasnie po to zalozylem ten topik zeby sie dowiedziec czy takie opony sa czegos warte czy nie, czy to tak trudno zrozumiec? ja wiem ze jest juz pozno a wiele osob jest po piwku no ale odrobine pomyslunku icon_rolleyes.gif

no tak ale czego sie podziewac bo przeciez wyszyscy w polsce sie na wszystkim znaja najlepiej i pozjadali wszystkie rozumy sick.gif zenada z waszej strony no.gif

Napisano

> A co do oszczędzania przez LPG - sam mam 5-te auto na lpg i nie

> oszukuję się że to fajne jest, mam świadomość że to z biedy.

chyba za surowo się oceniasz. ludzie kupują diesla żeby był tańszy w utrzymaniu, to tez bieda?

chyba ze naprawdę nie masz za co tankować, ale pewnie wychodzisz z założenia ze $ zaoszczędzony można wydać gdzie indziej, np nowy telewizor czy lepsze opony

Tym się pewnie kierował tez autor wątku ok.gif

Napisano

> a wiesz ze sportowe markgumy sa lepsze nisz toyo?

Jak można porównać opony sportowe (wyczynowe) z niewyczynowymi? Porównaj nowe wyczynowe z bieżnikowanymi wyczynowymi. I nowe "cywilne" opony z bieżnikowanymi "cywilnymi".

Napisano

Każdy w tym temacie tylko narzeka, że to kolega ma problemy, że to znajomy mówił, że bieżnik się odkleił i prawie się nie zabił albo, że kiedyś w 126p miał i były kijowe. Od tamtych czasów technologia wytwarzania opon bieżnikowanych posunęła się duuużo do przodu i teraz można je porównywać do nowych opon. A czym one się różnią od nowych? Tylko używanym rdzeniem, który się najmniej zużywa a guma zewnętrzna jest nowa.

Myślicie, że nowe opony robią z jednego kawałka gumy? Robią je identycznie jak Markgum.

Sam mam więc nie potwierdzam opinii znajomego kolegi przyjaciela ale własne doświadczenia. Jeździ się bardzo dobrze, żadnych problemów z wyważeniem nie było a przy 240km/h wcale się nie rozpadają. I półki za cały komplet bieżnikowanych 17" opon będę płacił tyle, co za jedną nową "firmową" to będę zawsze zmieniał na nie.

Napisano

> chyba za surowo się oceniasz. ludzie kupują diesla żeby był tańszy w

> utrzymaniu, to tez bieda?

Diesel jako wół roboczy - OK, ale diesel w aucie luksusowym budzi trochę niesmaku. Jednak benzyna pracuje przyjemniej.

A że bieda - owszem, w US mają normalne ceny benzyny i nikt nie myśli o dieslach - 5,7 HEMI jest dobry na wszystko smile.gif

> chyba ze naprawdę nie masz za co tankować, ale pewnie wychodzisz z

> założenia ze $ zaoszczędzony można wydać gdzie indziej, np nowy

> telewizor czy lepsze opony

Nie do końca - stwierdziłem, że to co przepala silnik samochodu nie ma dla mnie żadnego znaczenia, byle jechał. A od opon czasem może wiele zależeć. Oczywiście wszystko z rozsądkiem i umiarem - w miejskim turladełku założę całoroczne navigatory i jest ok.

Napisano

> Każdy w tym temacie tylko narzeka, że to kolega ma problemy, że to

> znajomy mówił, że bieżnik się odkleił i prawie się nie zabił

> albo, że kiedyś w 126p miał i były kijowe.

W Internecie jest pełno opinii o bieżnikowanych. Możesz sam poszukać.

> Od tamtych czasów

> technologia wytwarzania opon bieżnikowanych posunęła się duuużo

> do przodu

Nic sie nie posunęła. Zdziera się resztki starego bieżnika ze zużytej opony (powstaja karkas) i na to nawija się pas nowego bieżnika (nakleja czy jakoś tak). A guma na bieżnik (do nalewek i bieżnikowanych) pochodzi często ze zmielonych starych opon, które nie nadają się już do bieżnikowania.

> i teraz można je porównywać do nowych opon.

Kompletna bzdura.

> A czym one

> się różnią od nowych?

Tym, że podstawa opony jest już zużyta. I dlatego się wybulają - powstają bąble. Kord opony pęka, bo jest zużyty. Był przeznaczony na jeden żywot opon a nie na dwa.

> Tylko używanym rdzeniem, który się

> najmniej zużywa a guma zewnętrzna jest nowa.

> Myślicie, że nowe opony robią z jednego kawałka gumy? Robią je

> identycznie jak Markgum.

hehe.gif

> Sam mam więc nie potwierdzam opinii znajomego kolegi przyjaciela ale

> własne doświadczenia. Jeździ się bardzo dobrze, żadnych

> problemów z wyważeniem nie było a przy 240km/h wcale się nie

> rozpadają.

Zapytaj się w warsztacie gumiarskim, co sądzą o pomyśle jeżdzenia 240 na oponach bieżnikowanych. screwy.gif

Opony bieżnikowane i nalewane robi się po najniższym koszcie i z najgorszych materiałów, bo tu liczy się tylko cena, a jakość jest zupełnie bez znaczenia. Kupujący opony bieżnikowane mają pełną swiadomość ich najniższej jakości. Bieżnikowanie stosuje się głównie w ciężarowych, ale one jeżdżą wolno i mają dużo kół. Jak się rozleci bieżnik w jedej oponie na osi, na której są 4 koła lub dwie osie blisko siebie, to nie ma tragedii. No i prędkości są niewielkie. A w osobowym jedna opona Ci się rozleci i tracisz kontrolę nad pojazdem.

Przejdź sie wzdłuż jakiejś głównej drogi i zobacz ile kawałków bieżnika i całych pasów bieżnika leży wzdłuż drogi.

Napisano

> Sam mam więc nie potwierdzam opinii znajomego kolegi przyjaciela ale

> własne doświadczenia. Jeździ się bardzo dobrze, żadnych

> problemów z wyważeniem nie było a przy 240km/h wcale się nie

> rozpadają. I półki za cały komplet bieżnikowanych 17" opon będę

> płacił tyle, co za jedną nową "firmową" to będę zawsze zmieniał

> na nie.

Gratuluję i życzę szczęścia i pomyślności.

U wujka w mesiu ciężarowym 2 nalewki nie wytrzymały nawet 2 miesięcy. Jedna eksplodowała efektownie, przy pełnym załadunku w zakręcie. A wiadomo, że wywrotką w takiej sytuacji może zabujać. Dwie co się ostały znikają w oczach.

Wujek powiedział, że to pierwszy i ostatni raz, kiedy robi podobne oszczędności. Teraz tylko nowe albo przyzwoite markowe używki.

Miałem też okazję przejechać się poldkiem truckiem na nalewce. Sorry myślałem, że nic nie będzie gorsze od 10 letnich Dębic passio. Myliłem się.

Napisano

W ciężarowych bieznikowanie to norma. W osobowych myślałem ze to się skończyło z komunizmem ale się mylilem. Przy częstotliwości wymian opon w osobowych nie warto skapic. Ciekawe czy klocki hamulcowe tez kupujesz bieznikowane?

Napisano

> Połowa samochodów w Polsce jeździ na Markgumach, druga połowa na

> łysych "markowych".

pokaż źródło tych procentów hmm.gif

HanYs

Napisano

szansa na to, że strzeli Ci opona tania ,a nie droga jest na pewno większa old.gif

testy/badania kosztują 270751858-jezyk.gif

zadaj sobie pytanie czy Twoje życie jest warte parę setek clown.gif

wszystko jest dobrze jak uda Ci się przetoczyć te kkm normalnie icon_rolleyes.gif

jeśli masz ograniczony budżet to wybierz coś z niskiej półki ale markowego

HanYs

Napisano

> W ciężarowych bieznikowanie to norma. W osobowych myślałem ze to się

> skończyło z komunizmem ale się mylilem.

Polska nie jest wyjątkiem. Bieżnikowanie w osobowych jest popularane chyba na całym świecie. Niestety. W Niemczech sporo ludzi kupuje bieżnikowane opony.

Napisano

> Polska nie jest wyjątkiem. Bieżnikowanie w osobowych jest popularane

> chyba na całym świecie. Niestety. W Niemczech sporo ludzi kupuje

> bieżnikowane opony.

są popularne, w maluchach CC/SC Tico matizach i starych rzęchach w których komplet opon jest droższy od auta

zgadzam się z kilkoma przedmówcami, że skoro stać cię na porządny mocny wóz to nie ma co na oponach oszczędzać

jak się dobrze poszuka to można znaleźć fajne gumy w fajnych cenach

np z tych tańszych http://www.ceneo.pl/1509453

lub z droższych http://www.ceneo.pl/113191

Napisano
  • Autor

prosze moda o zamkniecie tematu bo to do niczego nie prowadzi wszak tu sa same szpece ktore pozjadaly wszystkie rozumy, dno i metr mulu icon_rolleyes.gifno.gif

Napisano

U mnie w rodzinnie sie pare kompletow bieznikowanych przewineło:

- u mnie na margum sport (czy cos takiego) jezdziło sie ok, poki nie było mokro bo wtedy w drifcie były lepsze tylko debice vivo (rozmiar 165/65r13),

-zimowki tez miałem bieznikowane, rozmiary 155/65 oraz teraz 175/65 r13. Żadnych problemow, w kazdych warnkach sobie radzily ale z 1szt po 3 latach od kupna zaczelo uchodzic powietrze.

-moj ojciec ma w audi bieznikowane 195/65r15 (profil aqua-costam) i zero problemow rowniez na mokrym.

-mama miala w poprzednim aucie zimowki margum chyba, ktore na sniegu nie mialy sobie rownych, podobnie sie trzymały stare kormoram winter s-100 ale byly glosniejsze na suchym asfalcie. Nowe nokiany juz sobie tak nie radza na sniegu ale w innych warunkach sa lepsze.

-brat mial biezniki i podczas ostrej jazdy zerwal pare kostak bieznika (ale rozmiar 155/70r13 i 110KM to tez pomyłka, auto za czesto mieliło kołami)

Teraz biezniki ostały sie tylko w audi, reszta ma continentale albo toyo 270751858-jezyk.gif

Podsumowują wg mnie jesli spokojnnie uzytkujesz samochod i trafisz na dobre opony bieznikowane (bardziej bym polecał Profil od Margumow) to nie bedzie problemu. Ale jak jezdzisz agresywniej to kup porzadne firmowki ale nie byle jakie chinskie bo potrafia byc gorsze od bieznikowanych wink.gif

PS nigdy z zadna nie bylo zadnych problemow z wywazeniem. cool.gif

Napisano

Mój sąsiad już wiele lat jeździ na nalewkach. Ma 2 auta i nigdy z tymi oponami nie miał problemów.Zimowe tak samo ma na felgach stalowych i bardzo chwali te opony.

Znajomy ma handel obwoźny, w firmie ma 25 aut mercedesów kaczorów (z niemieckiej poczty). Sześc lat na bieżnikowanych jeżdza, w tym roku tez kupił do wszystkich aut opony i powymieniali. W tamtym tygodniu pytałem go jak sie spisują i jest bardzo zadowolony. Auta jezdzą po wisokach, dziurawe drogi itp. Auta załadowane maksymalnie i nic złego się nie dzieje.

Napisano

> pokaż źródło tych procentów

Źródłem są moje własne spostrzeżenia grinser006.gif, u nas wystarczy się przejść po byle jakim parkingu pod zakładami pracy i popatrzeć na koła żeby mieć wyrobione zdanie na temat ogumienia samochodów zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

W sumie to już po temacie, ale dorzucę swoje zlosnik.gif

Jeździłem w tym samym czasie maluchem na wylewkach i na jakichś Dębicach - w tym porównaniu zdecydowanie wygrywały wylewki.

Problemów z wyważeniem nie było, jeździło się bez problemowo.

Mimo to - w mocniejszym aucie niż maluch już bym nie zaryzykował (już sam wygląd "nadlewanych" nie wzbudza zbytniego zaufania).

Sam kilka miesięcy temu kupiłem Kleberki hydraxer 2 i jestem zadowolony smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.