Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Robotogodzina w ASO

Featured Replies

Napisano

Witam

czy robotogodzina w aso to godzina pracy mechanika ? Czy jezeli jakas naprawa wedlug ich to np 3 robotogodziny to owa naprawa trwa okolo 3 godzin zegarowe ? czy mzoe to jakos inaczej jest przeliczane ?

Napisano

> Witam

> czy robotogodzina w aso to godzina pracy mechanika ? Czy jezeli jakas

> naprawa wedlug ich to np 3 robotogodziny to owa naprawa trwa

> okolo 3 godzin zegarowe ? czy mzoe to jakos inaczej jest

> przeliczane ?

Raczej mają cennik ile za co, a czy przeliczają to na roboczogodziny - nie wiem.

Napisano

> Raczej mają cennik ile za co, a czy przeliczają to na roboczogodziny

> - nie wiem.

Swojego czasu spotkałem się z takim przelicznikiem, rbh to właśnie raczej w aso mają, gdzie indziej sztywne ceny.

Ja to pami etam z ASO Fiata Autobial w Lublinie.

i 1rbh to w rzeczywistości trwało ok 1/2h naprawa, a czas przeliczony tak, by mniej wprawny mechanik zdążył/ serwis zarobił, a może po prostu nie było czegos takiego jak 1/2rbh i zaokrąglenie do całej?? Ale nie równało to sie czasowi naprawy.

Napisano

1 rbh to czasem jest traktowana jak 1 "warsztato" godzina czyli np 2 osoby jednocześnie odkręcają śrubki.

Napisano

> Swojego czasu spotkałem się z takim przelicznikiem, rbh to właśnie

> raczej w aso mają, gdzie indziej sztywne ceny.

A z doświadczenia wiem,że u "prywatnego" mechanika ceny są elastyczne. Chce się u3mać na rynku- musi być konkurencyjny i oczywiście DOBRY.

Napisano

Większośc warsztatów ma swoją stała ( u mnie w pracy to ok 100zł) cene za roboczogodzine i najczęściej wycene przeprowadzaja na podstawie programów z opisem czasów i własnych doświadczeń waytogo.gif

Napisano

Kazdy autoryzowany serwis ma ustalony czas na wymiane kazdego elementu w samochodzie. Np Opel ma te wszystkie zapisy w TIS gdzie jest to podawane w JR, a 12JR = 1 godzina. Niestety oplata za ta 1 godzine jest ustalana samodzielnie przez serwis. Kazda taka czynnosc ma swoj kod zaleznie od kategorii prac: silnik/zawieszenie/uklad chlodzenia/przeglady. Wynika to z tego ze jeden mechanik robi jedna czynnosc 15 minut a drugi godzine i dlaczego mamy placic za slabosc tego co robi godzine. Generalnie kiedys bylo cos takiego jak cennik rzemieslniczy uzywany do rozliczen z ubezpieczelnaimi, teraz uzywamy EUROTAX gdzie tez sa dokladne zapisy wg marek pojazdow.

Napisano

> Witam

> przeliczane ?

roznie

np. w ASO BMW godzina jest podzielona na 12 jednostek zwanych AW, czyli 1AW to 5min i do tych 5min wszystko sie zaokragla ok.gif z tym ze i tak 90% operacji jest z gory okreslona co do czasu wykonywania, jak mechanik sie wyrobi wczesniej - to dobrze dla niego, jak nie - robi dluzej, a klient placi i tak tyle samo ok.gif niedotyczy to wszelkich diagnostyk, zwlaszcza elektrycznych, za to liczy sie wdlg. czasu rzeczywistego, rowniez z zaokragleniem do 1AW (5min) ok.gif

a np. w ASO Ch, J, D niema wytycznych producenta i liczy sie wdlg. czasu, najczesciej z zaokragleniem do pol godziny zlosnik.gif

pozdr.

Napisano

> Witam

> przeliczane ?

kazda czynnosc/naprawa ma przydzielona liczbe roboczogodzin - na jakiej podstawie wyliczone nie wiem ale w aso fiata i chryslera w momencie zlozenia zlecenia od razu mialem na kwicie napisane np. wymiana tulei 0,8 rbh (przyklad z aso chryslera)

1 rbh=170 zl, czas naprawy 0,8 rbh

Napisano

> nie dotyczy to wszelkich diagnostyk, zwlaszcza elektrycznych, za to liczy sie wdlg. czasu rzeczywistego, rowniez z zaokragleniem

> do 1AW (5min)

Mnie kiedyś w ASO za podpięcie do Vaga skasowali 80PLN icon_eek.gif i trwało to max 5min. U mechanika za półgodzinną diagnostykę na Vagu zapłaciłem 30 PLN.

Napisano
  • Autor

no tak ale zalozmy ze jakas czynnosc naprawy wedlug TIS to 4 robotogodziny lacznie - czy moze sie tak zdazyc ze w rzeczywistosci owa naprawa trwa 2 dni ? ( Oddajesz auto do naprawy , oni wyceniaja to na 4 robotogodziny ale naprawiaja 2 dni)

Napisano

> kazda czynnosc/naprawa ma przydzielona liczbe roboczogodzin - na

> jakiej podstawie wyliczone nie wiem ale w aso fiata i chryslera

> w momencie zlozenia zlecenia od razu mialem na kwicie napisane

> np. wymiana tulei 0,8 rbh (przyklad z aso chryslera)

> 1 rbh=170 zl, czas naprawy 0,8 rbh

dokladnie tak, za czasu jak jeszcze pracowalem w aso renault trucks to na kazda czynnosc bylo przydzielone wedlug standardow renault tyle i tyle i czy mechanik sie w tyle wyrobil czy nie to juz jego problem bo mial placone za standard czasowy a nie za tyle ile faktycznie pracowal, a jak skonczyl wczesniej to tylko dla niego na plus bo mogl wziasc nastepna robote

Napisano

> Mnie kiedyś w ASO za podpięcie do Vaga skasowali 80PLN i trwało to

> max 5min. U mechanika za półgodzinną diagnostykę na Vagu

> zapłaciłem 30 PLN.

w Chryslerze za sam test klient placi 160zl, w BMW 240 i jest w to wliczona godzinna diagnostyka, jesli diagnoza trwa dluzej - koszta rosna, jesli trwa krocej - placi i tak 240 ok.gif (ceny w zaleznosci od regionu kraju moga sie znaaaaacznie roznic grinser006.gif)

pozdr.

Napisano

> no tak ale zalozmy ze jakas czynnosc naprawy wedlug TIS to 4

> robotogodziny lacznie - czy moze sie tak zdazyc ze w

> rzeczywistosci owa naprawa trwa 2 dni ? ( Oddajesz auto do

> naprawy , oni wyceniaja to na 4 robotogodziny ale naprawiaja 2

> dni)

Tak moze byc, jak nie znajda innego sposobu obliczenia tej pracy to tak jest. Jest i odwrotnie. TIS w Vectrze B przewiduje ponad 2 godziny za wymiane gum stabilizatora, czyli trzeba zaplacic jakies 300 zlotych + czesc ktora kosztuje 25 zl, ale kto to zaplaci?

Napisano

> no tak ale zalozmy ze jakas czynnosc naprawy wedlug TIS to 4

> robotogodziny lacznie - czy moze sie tak zdazyc ze w

> rzeczywistosci owa naprawa trwa 2 dni ? ( Oddajesz auto do

> naprawy , oni wyceniaja to na 4 robotogodziny ale naprawiaja 2

> dni)

a to juz brocha serwisu - ty placisz za taki czas jaki jest w normie okreslony

Napisano

> Swojego czasu spotkałem się z takim przelicznikiem, rbh to właśnie

> raczej w aso mają, gdzie indziej sztywne ceny.

> Ja to pami etam z ASO Fiata Autobial w Lublinie.

> i 1rbh to w rzeczywistości trwało ok 1/2h naprawa,

Kolega ze 3 lata temu naprawiał skrzynie biegów w lagunie - na fakturze miał wypisane 18 godzin pracy - z tym że samochód stał w ASO ok 5 godzin - wiec pyta osso chodzi? - i odpowiedz "bo we dwóch robili..."

Napisano

> Witam

> przeliczane ?

1. roboCZOgodzina.

2. Jak już napisano poniżej istnieje coś takiego jak normatyw producenta dla danych czynności - np wybudowanie/wbudowanie turbosprężarki = 40 j.c. (jednostek czasu) = 4 h zegarowe pracy.

3. Niekoniecznie przekłada się to na faktyczny czas postoju w serwisie - bo np może być tak, że zlecenie wynosi łącznie 5 h zegarowych roboty, ale robi 2 mechaników i wyrobią się w 1/2 tego czasu (przykładowo podaję, bo może być zupełnie inaczej, bo np do roboty WYMAGANA jest praca 2 ludzi, bo 1 nie będzie miał 4 rąk :-) a robota zajmie łącznie rzeczone 4 h zegarowe).

Stąd nie należy się dziwić, że np na f-rze jest kasa za 4 rbh a auto po 1,5 h było gotowe i na dokładkę wymyte i wysprzątane.

4. Z drugiej strony może być tak, że naprawa to np 3 h zegarowe, z czego np demontaż zajmuje 1 h, naprawa 1 h, montaż 1 h, ale np musisz mieć czas na dowiezienie części do obróbki, albo np na schnięcie lakierów/podkładów itd (naprawy lakiernicze), czy na prozaiczne sprowadzenie części, bo dopiero po rozbiórce okazuje się co jest do wymiany.

Ergo - nie sposób przekładać opisów z f-ry na faktyczny czas postoju w ASO czy w innym serwisie.

Napisano

> Witam

> przeliczane ?

Np zdjęcie i założenie skrzyni to około 4,5rg (zależne od auta i silnika). Mechanik powinien to zrobić w +/- 40% czasu. Ale Ty płacisz za operacje - tak jest u mnie.

Napisano

> Np zdjęcie i założenie skrzyni to około 4,5rg (zależne od auta i

> silnika). Mechanik powinien to zrobić w +/- 40% czasu.

Bo normatyw powinien uwzględniać tzw czas uśredniony - przyzwoicie kumatego mechanika, odpowiednie narzędzia (czyli standard jaki powinien być w ASO), ale też tzw nieprzewidziane trudności - zapieczone śruby, ukręcony gwint itp.

Stąd np może być tak, że w jednym samochodzie rzeczone zrzucenie skrzyni zajmie średnio uzdolnionemu człowiekowi godzinę, a w innym ten sam człowiek będzie walczył cztery...

Tylko uściślam, skoro już dotknęliśmy tego tematu :-)

Napisano

> zapieczone śruby, ukręcony gwint itp.

Jak są takie problemy to dopisuje czas jaki trzeba, żeby się chłopak odrobił. Chyba, że klient jest miły, albo ładna pani przyjedzie to wtedy o tym "zapominam" smile.gif

Napisano

najlepsze jest jak ludzie oddają samochód na przegląd, odbierają go za 2godziny,a na fakturze mają wpisane 6robotogodzin grinser006.gif

oczywiście robiło trzech machaników przez 2godziny

pamiętam jak szef kiedyś z tego powodu dzwonił z reklamacją do mercedesa zlosnik.gif

Napisano

> Jak są takie problemy to dopisuje czas jaki trzeba, żeby się chłopak

> odrobił. Chyba, że klient jest miły, albo ładna pani przyjedzie

> to wtedy o tym "zapominam"

Zależy gdzie.

W niektórych ASO jest po prostu standard i ni ma zmiłuj.

Jak klienta przytniesz, to może się okazać, że to jakaś "nieoczekiwana kontrola" i się dym zrobi.

Mówię oczywiście o std czynnościach, a nie o wydumkach jakichś dziwnych i sytuacji, gdzie np klient ma wannę z ryflaka pod silnikiem i zdjęcie jej to godzina roboty ekstra.

Napisano

> najlepsze jest jak ludzie oddają samochód na przegląd, odbierają go

> za 2godziny,a na fakturze mają wpisane 6robotogodzin

> oczywiście robiło trzech machaników przez 2godziny

> pamiętam jak szef kiedyś z tego powodu dzwonił z reklamacją do

> mercedesa

Nie zapomne jak w pewnym ASO we Wrocławiu chcieli skasowac tesciowa 3 roboczogodiny po 600zł kazda (razem 1800zł)za wyczyszczenie i zamalowanie (samym podkladem) parcha pod uszczelka szyby przedniej.

Gdzie dla byle lamusa takie przelecenie papierkiem sciernym i zababranie to max 30 minut.

Napisano

> Nie zapomne jak w pewnym ASO we Wrocławiu chcieli skasowac tesciowa 3

> roboczogodiny po 600zł kazda (razem 1800zł)za wyczyszczenie i

> zamalowanie (samym podkladem) parcha pod uszczelka szyby

> przedniej.

> Gdzie dla byle lamusa takie przelecenie papierkiem sciernym i

> zababranie to max 30 minut.

a w jakiej to marce roboczogodzina kosztuje 600 zeta? Z tego co wiem to nie ma Ferrari w Polsce jeszcze, choć lada chwila maja otworzyć.

Napisano

> najlepsze jest jak ludzie oddają samochód na przegląd, odbierają go

> za 2godziny,a na fakturze mają wpisane 6robotogodzin

> oczywiście robiło trzech machaników przez 2godziny

> pamiętam jak szef kiedyś z tego powodu dzwonił z reklamacją do

> mercedesa

Roboczogodziny za naprawy/przeglądy są liczone wg czasów jakie serwisy dostają od producentów pojazdów.

np. wymiana szyby czołowej w passacie B5 to 2,5rbg, dobry blacharz zrobi to w godzine lub półtorej, reszta to tylko jego zysk - zarabia więcej bo jest doświadczony i robi to szybciej niż nowicjusz, który przykładowo godzinę będzie się zastanawiał jak się do tego zabrać i 3godziny wymianiał suma 4godziny a zapłacone będzie miał za 2.5godziny

Czy jak kto woli 25jc jednostki czasowe

1h=10jc (1jc = 6minut)

Dla opla mercedesa i bmw jest inaczej

1h=12jc (1jc = 5minut)

Napisano

To jeszcze powiedz w którym ASO pracujesZ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.