Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G stacyjka

Featured Replies

Napisano

Czy wprowadznie kilku kropel olejku do smarowania zamków, do wnętrza stacyjki może wywołać jakieś skutki uboczne,nic sie nie dzieje ale tak profilaktycznie chciałbym ją przesmarować,chodzą słuchy iż z biegiem czasu lubi się zacinać.

Napisano

> Czy wprowadznie kilku kropel olejku do smarowania zamków, do wnętrza

> stacyjki może wywołać jakieś skutki uboczne,nic sie nie dzieje

> ale tak profilaktycznie chciałbym ją przesmarować,chodzą słuchy

> iż z biegiem czasu lubi się zacinać.

Lubi sie zacinac z innego pwodou jak brak samrowania, lepiej nic nie smaruj i zostaw jak jest.

Napisano

Nic nie rob, ja tak wpuscilem pare kropel i calkowicie zaczela mi sie zacinac. Jezeli w upalne dni (teraz napewno nie grozi) zacznie sie zacinac to wtedy pomysl o przesmarowaniu. Na obecna chwile daj sobie spokoj.

Napisano

proszek grafitowy tylko. Jak nasmarujesz olejkiem czy WD40, to kurz bedzie sie przylepiel i na final moze spowodowac zacinanie/zaciecie stacyjki. Podobnie w zamkach.

Napisano

> proszek grafitowy tylko.

O to to... Ale zanim użyje proszku niech rozbierze stacyjkę, wymyje rozpuszczalnikiem i wysuszy. Użycie proszku jeżeli wcześniej zastosowany był smar albo olej spowoduje zablokowanie stacyjki bo ze smaru i grafitu zrobi się kit.

Pozdroofka

Napisano

> Nic nie rob, ja tak wpuscilem pare kropel i calkowicie zaczela mi sie

> zacinac. Jezeli w upalne dni (teraz napewno nie grozi) zacznie

> sie zacinac to wtedy pomysl o przesmarowaniu. Na obecna chwile

> daj sobie spokoj.

Blokowanie sie stacyjki w gorace dni spowodowane jest tym ze uzyto do jej produkcji 2 roznych materialow o roznej rozszerzalnosci cieplnej. I to powoduje zacinanie czy smarowanie na to pomaga, raczej nie.

Napisano
  • Autor

> Blokowanie sie stacyjki w gorace dni spowodowane jest tym ze uzyto do

> jej produkcji 2 roznych materialow o roznej rozszerzalnosci

> cieplnej. I to powoduje zacinanie czy smarowanie na to pomaga,

> raczej nie.

No to dzięki...zawsze lepiej zapytać na forum niż popełnić jakąś głupotę zlosnik.gif.

Napisano

> O to to... Ale zanim użyje proszku niech rozbierze stacyjkę, wymyje

> rozpuszczalnikiem i wysuszy. Użycie proszku jeżeli wcześniej

> zastosowany był smar albo olej spowoduje zablokowanie stacyjki

> bo ze smaru i grafitu zrobi się kit.

Właśnie, zdaje się, że fabrycznie stacyjka jest smarowana jakimś "konwencjonalnym" smarem...

Napisano

latem oglądałem motovision taki program niemiecki - leciał na tvn turbo, jednemu gostkowi zaciął się kluczyk w astrze II, facet jak to niemiec bez chwili namysłu zadzwonił po TUV-A, przyjechał majster kilka minut bezskutecznie próbował wyciągnąć kluczyk, po pewnym czasie bez problemu wyjął jednak kluczyk. Okazało się że - tu zacytuję" producent czyli opel użył do produkcji stacyjki kilka różnych surowców w tym także materiału który łatwo się deformuje w upalne dni - pewnie z oszczędności"

majster zalecił nie stawiać opla na słońcu he, he

Napisano

> latem oglądałem motovision taki program niemiecki - leciał na tvn

> turbo, jednemu gostkowi zaciął się kluczyk w astrze II, facet

> jak to niemiec bez chwili namysłu zadzwonił po TUV-A, przyjechał

> majster kilka minut bezskutecznie próbował wyciągnąć kluczyk, po

> pewnym czasie bez problemu wyjął jednak kluczyk. Okazało się że

> - tu zacytuję" producent czyli opel użył do produkcji stacyjki

> kilka różnych surowców w tym także materiału który łatwo się

> deformuje w upalne dni - pewnie z oszczędności"

> majster zalecił nie stawiać opla na słońcu he, he

Mi się też zacinała, w upał było gorzej, smarowałem, czyściłem ale pomagało tylko trochę. Ostatnio przy wyciąganiu kolumny kierowniczej zniszczyłem kostkę stacyjki, tą po drugie stronie wkładu (w niej jest mechanizm ze stykami i to się wszystko rusza, jest blokada ponownego przekręcenia, miałem okazję dokładnie zbadać po zniszczeniu smile.gif ) po wymianie tej kostki ( 19 zł ), stacyjka chodzi jak nówka z salonu smile.gif aż sam jestem w szoku. Więc koledzy zacinająca stacyjka nie koniecznie oznacza problemy z wkładem. Ta kostka też ma znaczenie. Zawsze można spróbować odpiąć ją i jak pomoże to już wiadomo co. smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

Witam!

Ja latem miałem problem taki, na parkingu mi się zacięła wkładka stacyjki. Nie mogłem przekręcić kluczyka, wylałem całe WD-40 i nic. Połamałem obudowę kluczyka, potem kombinerkami próbowałem przekręcić stacyjkę i bez efektu. Przez przypadek wskoczyła blokada kierownicy zanim zdążyłem zdjąć osłonę kolumny kierowniczej...

Musiałem rozerwać obudowę, zacząłem demontować wkładkę i dalej kombinerkami męczyłem resztki kluczyka...

Udało się wyjąć całą wkładkę stacyjki, odkręciłem kostkę stykową włożyłem koniec wkładki w styki i odpaliłem silnik, śrubokrętem wyłączyłem blokadę kierowniczą i pojechałem do domu.

Jeśli wam się zacina to kupcie nową wkładkę bo szkoda nerwów w razie usterki unieruchomienia wozu.

Pozdro4all

S.

Napisano

Tu masz dokładny opis jak przesmarować stacyjkę w astrze G.

LINK

Napisano

> Tu masz dokładny opis jak przesmarować stacyjkę w astrze G.

> LINK

A pomaga?

Napisano

> A pomaga?

Dwa lata temu miałem podobne problemy ze stacyjką. Wówczas pod ręką miałem tylko smar grafitowy i nim to właśnie wysmarowałem wszystko co się dało.

Od tamtej pory nie mam żadnych problemów smile.gifok.gif

pzdr

Napisano

> A pomaga?

Witam. Pomaga. Tak jak autor smile.gif napisał smarowanie czy sikanie czymkolwiek do środka stacyjki nic nie pomaga. Element odpowiedzialny za zacinanie znajduje sie na zewnętrznej cześci wkładki i tą część własnie należy przesmarować. Pozdrawiam

Napisano

> A pomaga?

Pewnie że pomaga. Dopóki nie przesmarowałem stacyjki też miałem problemy bo co jakiś czas się zacinała. Teraz po przesmarowaniu już dawno zapomniałem o tym problemie grinser006.gif, ale musisz stacyjkę rozebrać żeby ją dokładnie nasmarować. Wlewanie do wkładki jakiś olejków nic nie daje.

Napisano

> Pewnie że pomaga. Dopóki nie przesmarowałem stacyjki też miałem

> problemy bo co jakiś czas się zacinała. Teraz po przesmarowaniu

> już dawno zapomniałem o tym problemie , ale musisz stacyjkę

> rozebrać żeby ją dokładnie nasmarować. Wlewanie do wkładki jakiś

> olejków nic nie daje.

Tak mnie zastanawia bo mialem ten problem, a pozniej samo przeszlo. Teraz uz niestety nie mam tego auta w uzytkowaniu wiec nie wiem co i jak. Ale ja bez smarowania mialem jakies 3 lata spokoju a na poczatku zacinala sie bardzo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.