Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile pali Omega 2.0 136KM i ogólnie o tym aucie kilka pytań.

Featured Replies

Napisano

Pytanie jak w temacie. Tak sobie przeglądam Allegro i jakieś stare Anonse i widzę, że te maszyny zbyt drogie nie są. grinser006.gif Warto się interesować tym silnikiem? Dodam, że chodzi mi o auto w wersji sedan i raczej jeśli 2.0 to z gazem. Ile ten wynalazek pali benzyny/gazu? Jak z trwałością elementów zawieszenia? Jakie są typowe bolączki Omegi B? Za wszystkie sugestie będę niesamowicie wdzięczny 20.GIF

Napisano

Jak byłbys zainteresowany, to znajomy sprzedaję Omegę 2.0 z gazem ( tyle że w kombi). Ma wszystko oprócz skóry (xenony i masa innych bajerów). Jak byłbyś zainteresowany to pisz prova lub michalf(maupa)autograf.pl

Napisano

Co do bolączek - to znajomy jeździ nią już od dłuższego czasu i sobie chwali. Sprzedaje bo potrzebije kupić coś mocniejszego do przyczepy kempingowej)

Napisano

Z tylu zawieszenie praktycznie pancerne. Z przodu na niemieckich drogach tez, ale w Polsce najczesciej sypia sie tuleje wahaczy (i sworznie). Komplet czesci bardzo dobrej jakosci (Lemforder, nic innego sie nie oplaca brac, bo malo wytrzymuje) to jakies 400zł na oba wahacze, do tego robocizna + zbieznosc. W pierwszej Omedze tuleje oryginalne posypały mi się dopiero przy 210kkm przebiegu (na zachodzie jezdzila na 15"), w obecnej przy 190kkm (na zachodzie jezdzila na 17"), ale z braku czasu na przesylke Lemforderow kupilem Febi i na wiosne znowu szykowac bedzie sie wymiana po 20kkm...

Napisano

> Pytanie jak w temacie. Tak sobie przeglądam Allegro i jakieś stare

> Anonse i widzę, że te maszyny zbyt drogie nie są. Warto się

> interesować tym silnikiem? Dodam, że chodzi mi o auto w wersji

> sedan i raczej jeśli 2.0 to z gazem. Ile ten wynalazek pali

> benzyny/gazu? Jak z trwałością elementów zawieszenia? Jakie są

> typowe bolączki Omegi B? Za wszystkie sugestie będę niesamowicie

> wdzięczny

Spalanie?

Najmniej spalił mi 7,5l benzyny (jazda 100km po autostradzie z prędkokścią 90km/h), najwięcej 16l gazu. Średnio trzeba liczyć około 12 gazu (sekwencja)

Jeśli sedan, to butla cylindryczna - koło zapasowe jest pionowo.

Zawieszenie - potrafią się wytłuc pierdoły, ale raczej solidne (u mnie aktualnie drążki do zrobienia)

Typowe bolączki X20XEV o który pytasz to: kolektor wydechowy pęka, szpilki się urywają, uszczelki wydmuchuje ( u mnie już trzeci kolektor sciana.gif), przepływomierz pada, sonda lambda pada (droga - tylko 5V), silniczek krokowy świruje, uchwyty lustra soczewek pękają, uszczelka kapy zaworowej co kilka kkm puszcza i zalewa świece, zapycha odme - trzeba instalować separator oleju, no i słynne czujniki, czujniki i jeszcze raz czujniki... zlosnik.gif

u mnie jeszcze ponad programowo poleciał alternator, moduł sterowania klimatyzacją i rzeczy o których nie pamiętam hehe.gif

nie licząc już spraw eksploatacyjnych rozrządów, olejów, filtrów i uszczelek biglaugh.gif

Ogólnie za małe pieniądze dostaniesz duże, dobrze wyposażone i awaryjne auto IThankYou.gif

Mowię na podstawie swojego auta o przebiegu 128kkm rocznik '97 smirk.gif

Napisano

> Pytanie jak w temacie. Tak sobie przeglądam Allegro i jakieś stare

> Anonse i widzę, że te maszyny zbyt drogie nie są. Warto się

> interesować tym silnikiem? Dodam, że chodzi mi o auto w wersji

> sedan i raczej jeśli 2.0 to z gazem. Ile ten wynalazek pali

> benzyny/gazu? Jak z trwałością elementów zawieszenia? Jakie są

> typowe bolączki Omegi B? Za wszystkie sugestie będę niesamowicie

> wdzięczny

Trasa 8,8/100 LPG mi się udało na zimowym gazie

Miasto 12, mieszany około 11-11,5 - sekwencja

Bolączki: trzeci raz szykuje się do wymiany łączników stabilizatora. Poza tym naprawiałem już kolektor wydechowy, wymieniłem czujnik wałków i zaśniedziałą masę co idzie od kolektora do wiązki. Poza tym chłodnice i nagrzewnice, ale to raczej przypadek egzemplara a nie modelu - coś miałem dosypane do płynu kiedyś i zatkało.

Najdroższa naprawa to wymiana uszczelek miski olejowej i pompy oleju - same uszczelki ponad 250 zł bo nie ma zamienników sick.gif

Poza tym lać i jeździć, wielkie pakowne wygodne auto przy tym idealna widocznośc w każdym kierunku (mowa o kombi), nawet na ciasnym marketowym parkingu czy pod blokien nie ma kłopotów z wyczuciem waytogo.gif

Napisano

> Mowię na podstawie swojego auta o przebiegu 128kkm rocznik '97

Zapewne przebieg oryginalny z książka yikes.gif

Niecałe 10tys na rok, tak dużym samochodem wink.gif

Napisano

> Ogólnie za małe pieniądze dostaniesz duże, dobrze wyposażone i

> awaryjne auto

> Mowię na podstawie swojego auta o przebiegu 128kkm rocznik '97

W wielkiej nieswiadomosci chyba zyjesz shocked.gif MOja astra z tym silnikiem miala 250tys km i takie akcje sie nie dzialy.

Napisano

> Zapewne przebieg oryginalny z książka

Nie, odkąd przejąłem auto przestałem go serwisować w ASO. do tego momentu faktycznie miał książkę tongue.gif

> Niecałe 10tys na rok, tak dużym samochodem

od kiedy to wiekszy samochod obliguje do pokonywania większych odległości? hehe.giffly.gif

Napisano

> W wielkiej nieswiadomosci chyba zyjesz

zawsze znajdzie się taki co wie lepiej od właściciela nie widząc auta na oczy icon_eek.gif

MOja astra z tym silnikiem

> miala 250tys km i takie akcje sie nie dzialy.

wierzę skromny.gif

Napisano

> W wielkiej nieswiadomosci chyba zyjesz MOja astra z tym silnikiem

> miala 250tys km i takie akcje sie nie dzialy.

Jak zapewne sam zauważyłeś, Ty mówisz o Astrze, on o Omedze.

Napisano

> Jak zapewne sam zauważyłeś, Ty mówisz o Astrze, on o Omedze.

Jak zauwazyles drogi Holmsie, wiekszosc opisywanych przez kolege usterek dotyczy silnika, a tam tez siedzial X20XEV i fakt pekl kolektor ale go naprawilem i smigal az milo. Reszta z wymienionych sie nie trafila.

Napisano

> Jak zauwazyles drogi Holmsie, wiekszosc opisywanych przez kolege

> usterek dotyczy silnika, a tam tez siedzial X20XEV i fakt pekl

> kolektor ale go naprawilem i smigal az milo. Reszta z

> wymienionych sie nie trafila.

Jakbyś czytał częściej to byś sobie przypomniał drogi Watsonie, że opisywałem tutaj swego czasu swoją Vectre z x20xev. I ostanie co mogę komukolwiek polecić to jakikolwiek samochód z tym silnikiem.

Napisano

> Zapewne przebieg oryginalny z książka

> Niecałe 10tys na rok, tak dużym samochodem

dlaczego nie, gdy ma się np dwa auta w rodzinie to całkiem realny wynik

Ja robię rocznie 20kkm rozłożone na 2 auta, gdy miałem ome tylko w benzynie jeździłem po równo około 10kkm każdym, teraz przy LPG proporcje wzrosły na korzyść Karawanu do jakiegoś 15/5 ok.gif

Napisano

> Jakbyś czytał częściej to byś sobie przypomniał drogi Watsonie, że

> opisywałem tutaj swego czasu swoją Vectre z x20xev. I ostanie co

> mogę komukolwiek polecić to jakikolwiek samochód z tym

> silnikiem.

No coz moge Ci tylko wspolczuc, ja uzywalem i bylem bardzo zadowolony jezeli chodzilo o dynamike elastycznosc i koszty utrzymania.

Moze nowy nabywca teraz boryka sie z jakimis problemami ale za mojej kadencji bylo super.

Napisano

> No coz moge Ci tylko wspolczuc, ja uzywalem i bylem bardzo zadowolony

> jezeli chodzilo o dynamike elastycznosc i koszty utrzymania.

> Moze nowy nabywca teraz boryka sie z jakimis problemami ale za mojej

> kadencji bylo super.

Byc moze. Ja niestety zarówno u siebie jak i znajomych mam same złe doświadczenia z tym silnikiem.

Co nie oznacza że są tacy jak Ty - zadowoleni z użytkowania ok.gif

Jeśli zaś chodzi o dynamikę. W Vectrze kombi x20xev prezentował raczej przeciętną dynamikę. Obecnie mamy takie kombi ale z silnikiem 2,6 i to można nazwać dynamiką. W Omedze zaś 2l to naprawdę dla spokojnych użytkowników. Omega swoje waży.

Napisano

Ja przez ostatni rok też zrobiłem Omegą 10kkm, a 5kkm drugim autem. W poprzednich latach wychodziło ok. 12-13kkm.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Może by tak.... Omega B za 22 000 zł

Sam się zastanawiam czy, by nie spełnić marzenia, bo może gdyby kupić Omegę za ok 20 000 w Niemczech to będzie jakiś cień szansy, że nie będzie sypać się na potęgę hmm.gif

Napisano

> Może by tak.... Omega B za 22 000 zł

> Sam się zastanawiam czy, by nie spełnić marzenia, bo może gdyby kupić

> Omegę za ok 20 000 w Niemczech to będzie jakiś cień szansy, że

> nie będzie sypać się na potęgę

za te cene kupisz omege po lifcie i swiezsza cool.gif

Napisano

> za te cene kupisz omege po lifcie i swiezsza

Chodzi o to, że nie chciałbym po lifcie, bo to nie to samo zlosnik.gif Takiego miłego środka z wszechobecnym welurem to nie uświadczysz w FL cool.gif

Napisano

> Chodzi o to, że nie chciałbym po lifcie, bo to nie to samo Takiego

> miłego środka z wszechobecnym welurem to nie uświadczysz w FL

a no to chyba, ze o to chodzi powodzonka ok.gif

Napisano

> Chodzi o to, że nie chciałbym po lifcie, bo to nie to samo Takiego

> miłego środka z wszechobecnym welurem to nie uświadczysz w FL

Sprzedam Ci moja za 5000zł a reszte przeznaczysz na naprawy zeby.GIF A i tak zaoszczedzisz 10 tysiecy zeby.GIF

A tak na serio to X20XEV to porazka w Omedze.

Co do pekajacego kolektora to z tego co wiem byl problem tylko w Omedze bo w Astrze byl inny. Ja mam pekniety i jezdze juz tak dwa lata. Co do pozostalych mankamentow wymieniilem dwa razy czujnik polozenia walka rozrzadu. Co dwa lata wymieniam zawieszenie z przodu. Pozatym nic sie nie dzieje.

Ale szczeze polecam 2,5 V6. Olej 16V naprawde nie warto sie w to pchac.

Napisano

> Ale szczeze polecam 2,5 V6. Olej 16V naprawde nie warto sie w to

> pchac.

Moj brat mial Omege z tym silnikiem i na pewno nikomu by go nie polecil biglaugh.gif

Ja mam 2.0 8v. Konstrukcja prosta jak budowa cepa, niestety brakuje mu mocy.

Napisano

> Moj brat mial Omege z tym silnikiem i na pewno nikomu by go nie

> polecil

> Ja mam 2.0 8v. Konstrukcja prosta jak budowa cepa, niestety brakuje

> mu mocy.

paranoja jakaś....

jedni piszą że 2.0 16V to problemy ciągłe

inni że 2.2 16V takie samo guano

potem czytam że 2.5 V6 szmelc spineyes.gif

a 2.6 V6??

a 3.0 V6??

do kompletu by sie przydało zlosnik.gif

ja mam 2.2 od roku i narazie poza olejem nic nie wymieniłem spineyes.gif

paski wymienie jak sie cieplej zrobi hehe.gif

mało przejechałem bo zaledwie 50000km więc co tu wymieniać confused.gif

Napisano

> Ja mam 2.0 8v. Konstrukcja prosta jak budowa cepa, niestety brakuje

> mu mocy.

Ja tam mam tylko 5KM więcej, a mi mocy nie brakuje. W mieście i tak się nie szaleje, na autostradzie bez różnicy czy się będę rozpędzał 10 sekund dłużej, a na zwykłych daremnych drogach, którymi mało podróżuję* robi się redukcję i po kłopocie.

Prawda taka, że mając 250KM też byś pewnie po jakimś czasie narzekał, że mało pałera. zlosnik.gif

* - daremne = jednojezdniowe, na szczęście na Śląsku takich mało wink.gif

Napisano

> Ale szczeze polecam 2,5 V6. Olej 16V naprawde nie warto sie w to

> pchac.

Wystarczy poczytac Forum Omegi by przeczytac ze kupno 2,5 V6 jest ekonomicznie nieuzasadnione. Bo jesli juz V6 to 3.0 (lub 3.2). Koszty utrzymania na podobnym poziomie, spalanie również, za to dynamika znacznie się różni.

pomijam tu oczywiście fanatyków którzy potrafią tak zmienić 2,5 by miało dobrze ponad 200 KM. Mowa tu o "zwykłych" użytkownikach.

Napisano

> Wystarczy poczytac Forum Omegi by przeczytac ze kupno 2,5 V6 jest

> ekonomicznie nieuzasadnione. Bo jesli juz V6 to 3.0 (lub 3.2).

> Koszty utrzymania na podobnym poziomie, spalanie również, za to

> dynamika znacznie się różni.

Ale w 2.5 wciąż jest dobra, a koszty są mniejsze niż w 3.0, więc jak najbardziej widzę ekonomiczne uzasadnienie.

> pomijam tu oczywiście fanatyków którzy potrafią tak zmienić 2,5 by

> miało dobrze ponad 200 KM. Mowa tu o "zwykłych" użytkownikach.

Ale niefanatyk wystarczy, żeby zrobić 170->190KM samymi wałkami ok.gif

Napisano

> Ale w 2.5 wciąż jest dobra, a koszty są mniejsze niż w 3.0, więc jak

> najbardziej widzę ekonomiczne uzasadnienie.

A jakież to koszty są mniejsze tak konkretnie? hmm.gif

Napisano

> A jakież to koszty są mniejsze tak konkretnie?

A ja wiem? Kierowałem się wypowiedzią poprzednika ("Koszty utrzymania na podobnym poziomie, spalanie również" - podobny <> taki sam)

Napisano

> Ale w 2.5 wciąż jest dobra, a koszty są mniejsze niż w 3.0, więc jak

Jakie są mniejsze koszty?

> Ale niefanatyk wystarczy, żeby zrobić 170->190KM samymi wałkami

Dla mnie to już "fanatyk". Ja kupuje auto, mam iles tam KM i tyle mam ok.gifZeby nie bylo ze ja krytykuje takie osoby. Po prostu to nie sa "zwykli" uzytkownicy aut.

Napisano

> A ja wiem? Kierowałem się wypowiedzią poprzednika ("Koszty utrzymania

> na podobnym poziomie, spalanie również" - podobny taki sam)

No ale ja nie widzę różnicy w kosztach, może na spalaniu, ale bardzo nieznaczną, wręcz znikomą.

Różnicy w ubezpieczeniu nie ma (zazwyczaj od 2.0l wzwyż jest ta sama stawka), i części praktycznie też te same.

Gdzie więc różnica w kosztach?

Napisano

> Jakie są mniejsze koszty?

Najpierw piszesz, ze podobne - co znaczy ze nie takie same, a tera sie mnie pytasz jakie biglaugh.gif Albo Ty mi powiedz, albo w błąd mnie nie wprowadzaj 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Najpierw piszesz, ze podobne - co znaczy ze nie takie same, a tera

> sie mnie pytasz jakie Albo Ty mi powiedz, albo w błąd mnie nie

> wprowadzaj

Nie no piszesz ze mniejsze zlosnik.gif

Ja uwazam ze w zasadzie takie same, a to oznacza ze kupno 2,5 zamiast 3,0 nie ma sensu zlosnik.gif

Napisano

> A ja wiem? Kierowałem się wypowiedzią poprzednika ("Koszty utrzymania

> na podobnym poziomie, spalanie również" - podobny taki sam)

Quote:

Ale w 2.5 wciąż jest dobra, a koszty są mniejsze niż w 3.0, więc jak

I ja twierdze ze sa podobne, nie mniejsze, wiec kupno mniejszego silnika jest nieuzasadnione ekonomicznie zlosnik.gif

Napisano

> No ale ja nie widzę różnicy w kosztach, może na spalaniu, ale bardzo

> nieznaczną, wręcz znikomą.

> Różnicy w ubezpieczeniu nie ma (zazwyczaj od 2.0l wzwyż jest ta sama

> stawka), i części praktycznie też te same.

> Gdzie więc różnica w kosztach?

W Link 4 jak ubezpieczałem Ome 3,0 to była promocja na duże pojemności zlosnik.gif I tak już drugi rok płacę OC w granicach 500zł (stolyca). Za Nubire 2,0 płaciłem prawie 1000zł oslabiony.gif Tak więc różnica znaczna w tym przypadku na korzyść większego silnika...

Napisano

a ja jezdziłem białą Omą w kombi, golasem z gazem 2.0 8V i generalnie zero stresu.... zawsze i wszedzie dowiozła mnie bez niespodzianek. zawieszka tania w naprawie, sprzegło pasuje z manty 1.8.. moze zaden był z tego demon szybkosci ale spokojnie dawała rade. w trasie ok 10l gazu, w miescie od 12 w zwyz. gorna granica nieokreslona raczej. najwiecej 17 mi spaliła...... miałem gorszy dzien cfaniaczek.gif ogolnie ome polecam, i napewno po sprzedazy astry wroce do omegi kombi ok.gif

Napisano

a jak juz jestesmy przy temacie to nigdy nie wiedzialem, ktory motor bedzie/jest lepszy/mniej awaryjny 3,0 czy 3,2 ??

Napisano

> a jak juz jestesmy przy temacie to nigdy nie wiedzialem, ktory motor

> bedzie/jest lepszy/mniej awaryjny 3,0 czy 3,2 ??

Silnik jest praktycznie ten sam, tylko trochę rozwiercony. Bardziej skomplikowany w 3.2 jest osprzęt, więcej rzeczy, które w poprzedniku były częściami mechanicznymi tu są elektroniczne. icon_rolleyes.gif Czy to dobrze czy źle? Nie wiem. Ja ze swojego 3.2 jestem bardzo zadowolony i nie żałuję, że kupiłem 3.2, a nie 3.0

Aha, oo i nie mogę dojść do tego jaki kretyn i po co wsadził do 3.2 dodatkowe 2 sondy i dodatkowe 2 katy. W 3.0 była połowa z tego, co jest w 3.2 i komu to przeszkadzało? No pytam się!? rant.gif

Napisano

tzn. jest tak samo jak z 2,5 i 2,6 do pierwszego pelno czesci a do 2,6 brak zamiennikow itp

Napisano

> tzn. jest tak samo jak z 2,5 i 2,6 do pierwszego pelno czesci a do

> 2,6 brak zamiennikow itp

bo różnica między 2.5 a 2.6 jest dokładnie taka sama jak między 3.0 a 3.2.

To nie jest do końca tak, że nie ma zamienników. Nie są one tak powszechne jak do poprzedników, ale zamienniki są.

Mało tego, sporo części pasuje od poprzedników.

Na przykład napinacz rozrządu do 3.0 i 3.2 różni się tylko podstawą. Można kupić od 3.0, zdjąć rolki i zamontować na starą podstawę. Temat przerabiałem w zeszłym miesiącu dzięki Krisbowi i Beastowi.

Aha, nie muszę chyba dodawać, że dedykowany do 3.2 kosztuje dwa razy tyle, co do 3.0... screwy.gif

Napisano

> Aha, oo i nie mogę dojść do tego jaki kretyn i po co wsadził do 3.2

> dodatkowe 2 sondy i dodatkowe 2 katy. W 3.0 była połowa z tego,

> co jest w 3.2 i komu to przeszkadzało? No pytam się!?

Ekologia Panie, ekologia. Ile ja się przez to nerwów najadłem jak było podejrzenie ze 4 katy do wymiany sciana.gif

Napisano

> Ekologia Panie, ekologia. Ile ja się przez to nerwów najadłem jak

> było podejrzenie ze 4 katy do wymiany

Ja zmieniłem już 2 przednie. Ale też znalazłem oryginalne używki za śmieszną cenę - po stówce za sztukę. Zrobiłem już chyba z 20 tys. i jest git waytogo.gif

Napisano

> Może by tak.... Omega B za 22 000 zł

> Sam się zastanawiam czy, by nie spełnić marzenia, bo może gdyby kupić

> Omegę za ok 20 000 w Niemczech to będzie jakiś cień szansy, że

> nie będzie sypać się na potęgę

Ja tak zrobiłem, przyprowadziłem ojcu taka omegę 99r i jest mega zadowolony, 130 tys oryginalnego przebiegu, bogate wyposażenie, do tego po tuningu irmshera, m.in podniesiona moc ze 136 na 150km, zawieszenie, felgi, drobne elementy stylistyczne. Płaciłem w 2007r 5000E, ale autko bezwypadkowe, pewne, od 1 właściciela. Naprawdę było warto dołożyć troche kasy, w Polsce można było kupic za mniejsze pieniądze, ale pytanie w jakim stanie. Przez prawie 3 lata jeżdzi, ok 40kkm zrobił bezproblemowo, jedynie wymieniona sonda lambda i tuleje w zawieszeniu niedawno, ale to norma. waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.