Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

niskie temp. i ciężko odpalający Diesel ?

Featured Replies

Napisano

> Ale masz na mysli auta projektowane w latach 80-tych, 90-tych?

> Bo one mają szanse "przejeździć" te projektowane teraz, o ile ich

> ruda nie zje.

moje punto II wytrzymało 500kkm na LPG zanim je kierowca kadetta wystrzelił na złom wink.gif raz tylko uszczelka pod głowicą była robiona (jak przejechałem z wrocka do katowic z gazem w podłodze - miał wtedy koło 350kkm).

Pod koniec brał tak z 0.5l oleju na 1000km (tyle co obecnie nowe grande punto rotfl.gif )

Napisano

no fakt nie poruszylem podstawowej danej, ze ze wzgledu na latwosc/taniosc bloki silnikow sa aluminiowe. tylko ile mozna to wszystko "cieniowac" i konstruowac na granicy hmm.gif. i niektorym mity ida w pi... sie walic gdyz auto sobie obliczyli na iles set km, dobry rzad da doplate 2500 Euro i sie biznes kreci. no ale tutaj beda przodowac aspekty ekonomiczne czyli towar zyje 4 lata zmieniamy "bude" mamy nowy suuper fajny produkt.

Napisano

> Pod koniec brał tak z 0.5l oleju na 1000km (tyle co obecnie nowe

> grande punto )

ale czy wlasnie GP nie ma juz bloku z innego materialu? bo nie pamietam tego faktu. najdziwniejsze jest to ze motor 1.4 fire T-jet nie zuzywa oleju w widoczny sposob tak jak ma to miejsce np w 16v 1.4 czy 8v hmm.gif.

Napisano

> ale czy wlasnie GP nie ma juz bloku z innego materialu? bo nie

> pamietam tego faktu. najdziwniejsze jest to ze motor 1.4 fire

> T-jet nie zuzywa oleju w widoczny sposob tak jak ma to miejsce

> np w 16v 1.4 czy 8v .

na visus to ten 1.4 jest identyko jak 1.2 z pII, a ten z kolei jak 1.1 z puntoka I smile.gif

Napisano

> na visus to ten 1.4 jest identyko jak 1.2 z pII, a ten z kolei jak

> 1.1 z puntoka I

na oko tak, czyli blok zeliwny. ja smiem twierdzic ze FIRE z PII juz nie jest tak wytrzymaly jak z MKI nie mowiac o GP.

Napisano

dokładnie - jedynym plusem aluminium dla uzytkownika jest chyba w zasadzie tylko jego masa zlosnik.gif

Napisano

> nie robie sobie jaj, czytałem jaki jest przebieg. jedź do dowolnego

> specjalisty od diesli i mu powiedz że na ciepło jest ok a na

> bardzo zimno nie pali to zobaczysz co Ci powie (pomijając świece

> w które mi się nie chce szczerze mówiąc wierzyć). W starszych

> dieslach było jeszcze coś takiego jak ustawienie kąta momentu

> wtrysku pompa - i wiem ze jeśli wtrysk był za wczesnie też były

> problemy z odpaleniem na zimno, ale nie wiem jak jest w tych

> nowych.

No akurat u mnie okazalo sie, ze swiece, w ktore nie chcialo Ci sie wierzyc, byly przyczyna.

W takim wypadku jestem w szoku, ze przy 15 ten samochod odpalil - musi nie byc z kompresja i wtryskiem tak zle - a auto ma prawie 200kkm przebiegu.

Napisano

mój 240D ma 41 lat i wg mechanika pod milion km przebiegu i tak do -5 pali bez grzania świec, tylko trzeba pokręcić z 15 sekund zlosnik.gif

Napisano

> mój 240D ma 41 lat i wg mechanika pod milion km przebiegu i tak do -5

> pali bez grzania świec, tylko trzeba pokręcić z 15 sekund

Albo uaktualnij profil, albo nie licz po pijaku wink.gif - Mi wychodzi 31 lat, i to dopiero za kilka dni 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Albo uaktualnij profil, albo nie licz po pijaku - Mi wychodzi 31

> lat, i to dopiero za kilka dni

yyy ale silnik to jest mistrzu z W115 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> bo to co piszesz to typowe objawy powolnego kończenia się silnika

> niestety

koNik poczytałem Twoje posty jak i Sibui'a i nie powiem trochę mnie nastraszyliście clown.gif ... ale auto nie ma innych kłopotów z silnikiem ok.gif

nie kopci, nie szarpie, pracuje równo ok.gif .. nawet jak miało kłopot z odpaleniem to tylko za pierwszym razem jak już złapał temp. to kolejne odpalenie było oczywistą oczywistością wink.gif

a co najważniejsze (przynajmniej z mojego punktu widzenia wink.gif ) to to że auto przy temp. -10 odpaliło normalnie .. jedno podgrzanie świec i zakręcił

świece już mam .. wymianie i zobaczymy czy przy podobnie niskich temperaturach efekt się powtórzy ok.gif

mechanik u którego będę wymieniał świece od razu jak tylko powiedziałem co jest z autem skwitował "świece do wymiany" .. nie straszył mnie wizjami remontu silnika wink.gif więc mam nadzieję że to tylko to ok.gif

jak przyjdą niższe temp. to napisze czy przypadłość powróciła czy nie

dzięki wszystkim za porady waytogo.gif

Napisano

> koNik poczytałem Twoje posty jak i Sibui'a i nie powiem trochę mnie

> nastraszyliście ...

Hehehehehe :-)

CZIKENNNN :-)

Spokojnie, to nie jest tak, że powyżej zadanego przebiegu następuje gwałtowna dezintegracja sprzętu...

Izi men :-)

Tak naprawdę o ewentualnym "kończeniu się" silnika dużo powie pomiar ciśnienia sprężania. Natomiast faktem jest, że owo "kończenie się" silnika najprędzej i najmocniej wyjdzie właśnie przy mocnych mrozach - wiesz, rozszerzalność temperaturowa metali, te sprawy...

Napisano

> mam problem z odpaleniem auta które stoi pod chmurką przy temp ok

> -20

> akumulator zdrowy i kręci aż miło więc to nie nie jest po "jego

> stronie"

daniel , zalej mu "skydd" lub inny stop żel , a w ostateczności 0,5l wachy , i będzie odpalał ok.gif

szwedzki "skydd" 1l jest na 1000l paliwa , używałem go w stareńkim nissanie sunny 1,7d i przez 5 lat mnie nie zawiódł ok.gif

> za pierwszym razem gdy auto nie odpaliło wylądowało na noc w ciepłym

> garażu w którym temp. sporo na plusie i rano odpaliło za

> pierwszym razem

> wlałem profilaktycznie jakiegoś siuwaksa do paliwa .. co zbiera

> wilgoć itp .. dolałem do pełna paliwa pojeździłem

> czytałem też ten wątek o odpalaniu i świece żarowe grzeję dłużej a

> jak wsiadam do auta po nocy to przed pierwszym odpaleniu grzeję

> je dwa razy

> objaw jest taki że auto kręci ale nie załapuje, lub załapuje na

> dosłownie sekundę i gaśnie ... i tak kilka razy i przy którymś

> razie razie odpala

> po dzisiejszej nocy na dworze identycznie ... odpalił za 7 razem

> co to świece czy paliwo ?? .. a może coś innego ??

Napisano

> yyy ale silnik to jest mistrzu z W115

jak masz w115 , to na bank masz powyżej "bańki" wybiegane ok.gif

Napisano

> nie strasz mnie

> dziś idąc za radą z poprzednich postów .. zanim go zakręciłem

> podgrzałem do dokładnie pięć razy i odpalił już za pierwszym

> zakręceniem

> podsumowując ten wątek: świece właśnie zamówiłem i jeszcze przed

> nowym rokiem wymiana

to nie świece ci padły , lecz urządzenie nimi sterujace i ono tez sprawia że grzeją się świece do momentu , kiedy silnik nabierze temperature ok.gif

koreańce ściągneli to od japońców ok.gif

Napisano

> mój 240D ma 41 lat i wg mechanika pod milion km przebiegu i tak do -5

> pali bez grzania świec, tylko trzeba pokręcić z 15 sekund

W 31-letnim W123 240D podgrzewałem świece, ale też odpalał zawsze już po kilku kręceniach, właściwie w każdej temperaurze. To było to zlosnik.gif Szkoda, że miesiąc temu ojciec sprzedał wóz - przebieg miał kosmiczny i nieskończony.

W bardziej aktualnych wozach problemy z odpalaniem diesla tyczą się świec, przekaźnika (sterownika) oraz u kolegi w niemieckim 1.6 diesel ostatecznie rozrusznik padł jeszcze po jakejś powtarzającej się dziwnej akcji z problemami odpalania silnika przy niskiej temperaturze.

Napisano
  • Autor

> Hehehehehe :-)

> CZIKENNNN :-)

> Spokojnie, to nie jest tak, że powyżej zadanego przebiegu następuje

> gwałtowna dezintegracja sprzętu...

> Izi men :-)

taaa to mój pierwszy w życiu diesel ... i opcja z podgrzewaniem świec i innymi ficzerami do niedawna był mi obca wink.gif

pomiar ciśnienia zrobię przy okazji następnego przeglądu ok.gif ... i dużo on wyjaśni ok.gif

Napisano

Dogrzewanie świecami to faktycznie pomysł japońców, u siebie w silniku Isuzu mam zastosowany ten system.

Dogrzewanie jest włączone aż do osiągnięcia przez silnik temperatury 50 stC płynu chłodzącego.

Owe dogrzewanie z tego co kojarzę polega na zmniejszeniu do 5V napięcia zasilania świec żarowych, tak więc zjawisko przepalenia świec od zbyt długiej pracy jest zmniejszone.

Poza tym, podgrzewanie świec jest włączane niezależnie od świecenia kontrolki w zestawie wskaźników i owa kontrolka tylko informuje o minimalnym czasie grzania niezbędnym do rozruchu.

W lato najlepsze jest to, że kontrolka świec w ogóle się nie zaświeca i wiele osób się dziwi, że odpalam diesla tak jak benzyniaka ok.gif

Napisano

> Dogrzewanie świecami to faktycznie pomysł japońców, u siebie w

> silniku Isuzu mam zastosowany ten system.

Uuu, nie wiedziałem, że w Andorce są japunckie pomysły :-)

Tam ztcp też był przekaźnik sterowany termistorem. Chyba najbardziej skomplikowany układ w tym silniku :-)

Napisano

Potwierdzam, ujeżdżam często taką Corsę, jak Twoja i latem kontrolka od świec żarowych w ogóle się nie zapala. wink.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> to nie świece ci padły , lecz urządzenie nimi sterujace i ono tez

> sprawia że grzeją się świece do momentu , kiedy silnik nabierze

> temperature

> koreańce ściągneli to od japońców

rzeczywiście mam takie urządzenie u siebie ... ale ono działa raczej poprawnie ok.gif

bo jak rozgrzane auto zgaszę i odpalę dosłownie po 5 minutach to kontrolka od świec zapala się tylko na ułamek sekundy

ale jak już postoi dłużej to odpowiednio dłużej się pali ok.gif

Napisano
  • Autor

podsumowując ten wątek auto dostało 4 nowe świece żarowe i filtr paliwa (mimo ze był wymieniany jakieś 17 kkm wcześniej clown.gif )

ale najważniejsze jest to że auto przy temp. - 17 odpalało za pierwszym razem ok.gifzlosnik.gif

dziękuję wszystkim za porady 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.