Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

chip tuning mj

Featured Replies

Napisano

> Dla mnie te wartości są z kosmosu i jak ktoś ci mówi że na seryjnych

> gratach masz 200 koni 460 czy 470NM momentu to robi sobie z

> ciebie jaja albo szczerze wierzy w to co mu hamownia wypluła i

> żyje w tej nieświadomości. Pojedź na obciążeniówke MAHA i podaj

> wtedy wynik/wykres - jak wyjdzie to samo to odszczekam wszystko

> co napisałem.

Krótko i treściwie na ten temat ok.gif

> Weź to na logikę (nieważne czy przypadek wszystkich 1,9 MJ/JTD czy

> wszelakich 1,9 TDI). Zobacz ile ludzie muszą się nadłubać żeby

> zrobić 200KM/400NM i żeby to jeszcze bezawaryjnie jeździło.

W JTDku osiągnięcie tych parametrów pociąga za sobą worek kasy, w MJTD szczególnie 16V jest to osiągalne na seryjnej sprężarce.

Poniżej wykres Alfy GT z motorem 1.9mjtd 150ps po zrobieniu dużego ICa oraz odetkaniu wydechu (o ile pamiętam przelot by MG)

1.9mjtd 200ps430nm Niemniej sprzęgło uślizguje dość często z racji momentu który i tak przeniesiony jest wyżej...

W TDIkach mocny program zdrowego ARLa zbliża do 200/400 w innych motorach nie przychodzi to tak latwo (pomijam tu nowe motory np TDI 2.0 170ps itd).

Pozdro

Napisano

Fajne te kreski. Ciekawe co by pokazało przy temp 10 stopni???

Napisano

> Fajne te kreski. Ciekawe co by pokazało przy temp 10 stopni???

Zapewne porównywalne wyniki. Korekcja na temp na pewno została uwzględniona przez hamownie to raz, dwa tamten samochód ma duży IC.

Pozdro

Napisano

> Biorąc pod uwagę, iż wyczytanie softu z Twojego auta przez obd to

> prawie 1h to czas na zrobienie softu, programowanie, korekty i

> przypinanie auta kurczy się bardzo szybko...

W V-techu tak samo często zlecenia są obsługiwane w 3h jak i w 6h ale są nawet i całodzienne... wszystko zależy od stopnia skomplikowania...

Napisano

> Jeśli mowa o 1.6 120 to ~145ps i ~340Nm

> Pozdro

Jaki jest koszt takiej operacji?

Czy dualogic może być przeszkodą?

Pozdr

D

Napisano

> Jaki jest koszt takiej operacji?

> Czy dualogic może być przeszkodą?

> Pozdr

> D

Dołączam się do pytania kolegi

Napisano

> Fajne te kreski. Ciekawe co by pokazało przy temp 10 stopni???

Tomek powiedz mi co o tym myślisz ? byłeś widziałeś, macałeś co prawda róży nie używałeś wink.gif na ile te wyniki są dla Ciebie wiarygodne ?

Masz z tym trochę doświadczenia, bo nie takimi 200hp padakami powoziłeś.

Jak to jest że wszystkie Fiaty po chipie bądź nie, miały mniejsze / większe bonusy a jak wjechała ta beta to nagle jak w mordę bonus znikł i pokazała się wartość papierowa.

Napisano

Moim skromnym zdaniem z tą hamownią a właściwie z jej ustawieniami byyło coś nie halo. Bonus był zbyt duży. Temp. niska ok ale bonusy zbyt optymistyczne. To było głównym powodem dlaczego nie hamowałem mojej padliny. Po programie który masz przyrost mocy jes to pewne. Najważniejszy jest banan na mordzie a nie cyferki. Zwykresu wynika (mimo że nie jest idealny) wynika że wszystko jest ok tylko kreski troszkę za wysoko. Relax i but.gif

Napisano

> Jaki jest koszt takiej operacji?

> Czy dualogic może być przeszkodą?

> Pozdr

> D

Priv...

Pozdro

Napisano

no cóż, za rok może dwa następny zlot połączony z hamownią odbędzie się na maha wink.gif i to by było na tyle...

p s . t o m e k p o wó d b y ł i n n y, już przed spotem określiłeś się że nie będziesz hamować pub2.gif

Napisano

> no cóż, za rok może dwa następny zlot połączony z hamownią odbędzie

> się na maha i to by było na tyle...

> p s . t o m e k p o wó d b y ł i n n y, już przed spotem

> określiłeś się że nie będziesz hamować

dokładnie heheh

Napisano

Miałem dziś "przyjemność" robić auto na hamowni vtecha (inercja). 140konny TDI 2.0 - pierwszy pomiar serii pokazał 164ps i 380Nm hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Dopiero 5 hamowanie pod rząd (rozgrzanie rolek, opon) pokazało prawdopodobne152 ps i 351nm (każdy kolejny pomiar oscylował w podobnych wartościach). Generalnie trzeba na tej hamowni i zmęczyć auto jak i sam sprzęt pomiarowy.

Finalnie po strojeniu (auto z dpfem) 179ps i 419Nm. Czekam teraz na pomiar na maha celem porównania kresek smile.gif

Pozdro

Napisano

To strasznie optymistyczna hamowania bo z tego co zdjazyłem kilka razy przeczytać te TDI2.0 giftów nie daje a czasem zdarzają się i braki.

Napisano

> To strasznie optymistyczna hamowania bo z tego co zdjazyłem kilka

> razy przeczytać te TDI2.0 giftów nie daje a czasem zdarzają się

> i braki.

2.0 TDI PD gift mają, CR trzymają serię lub mają mniej w połączeniu z automatem.

Wykres tego auta: LEON 2.0 TDI PD

Pozdro

Napisano

> Miałem dziś "przyjemność" robić auto na hamowni vtecha (inercja).

> 140konny TDI 2.0 - pierwszy pomiar serii pokazał 164ps i 380Nm

> Dopiero 5 hamowanie pod rząd (rozgrzanie rolek, opon) pokazało

> prawdopodobne152 ps i 351nm (każdy kolejny pomiar oscylował w

> podobnych wartościach).

to ile w sumie to auto przeżyło hamowań tego dnia?

> Generalnie trzeba na tej hamowni i

> zmęczyć auto jak i sam sprzęt pomiarowy.

hmm Tomek dałbyś swojego bravolota na przemęczenie ? icon_rolleyes.gifspineyes.gif

> Finalnie po strojeniu (auto z dpfem) 179ps i 419Nm. Czekam teraz na

> pomiar na maha celem porównania kresek

> Pozdro

no to czekamy

Napisano

> to ile w sumie to auto przeżyło hamowań tego dnia?

Pierwsze hamowania to był jakiś żart zupełny z racji parametrów, które wychodziły - tak więc 5 pomiarów na serii, 6 programowań dziada x 3 pomiary po każdym, aby wykluczyć wyniki z gatunku optymistycznych, tak więc łącznie ok 25...

> no to czekamy

Jak tylko będzie okazja auto stanie na obciążeniówce,

Swojego klekota będę stroił na ulicy i obciążeniówce Maha, potem specjalnie przejadę się na rolki vtecha celem poprawy humoru wink.gif i porównania wskazań

Pozdro

Napisano

tak więc 5 pomiarów na serii, 6 programowań

> dziada x 3 pomiary po każdym, aby wykluczyć wyniki z gatunku

> optymistycznych, tak więc łącznie ok 25...

słuchaj, pytam tak całkiem serio, 25 to nie lekkie przegięcie ? znawcą nie jestem jak auto na hamowni dostaje mocno w dupę, a tyle razy jednego dnia to niezła katownia dla niego...

bulls ty lepiej tego nie czytaj bo się nogą zaczniesz na spotach przed przywitaniem żegnać zeby.GIF

Napisano

> słuchaj, pytam tak całkiem serio, 25 to nie lekkie przegięcie ?

> znawcą nie jestem jak auto na hamowni dostaje mocno w dupę, a

> tyle razy jednego dnia to niezła katownia dla niego...

Nie popadajmy w paranoję, samochód był strojony a to wymagało testów na hamowni. Przy takiej inercji to akurat żadne katowanie wozu, co innego obciążeniówka idąca na 100% - niemniej masz wtedy odpowiedni wybieg a i nastu hamowań nadoptymistycznych robić nie musisz wink.gif

Pozdro

Napisano

> mogłeś przy okazji oglądnąć głowicę i napęd pompy oleju

Ten już pozbawiony jest wad, ponoć wink.gif

Napisano

> znawcą nie jestem jak auto na hamowni dostaje mocno w dupę, a

> tyle razy jednego dnia to niezła katownia dla niego...

Wiesz ja wolałbym aby go katowali na na hamownii niż mam się zdziwić na autostradzie 1000km od domu że coś nie halo bo cięższym butowaniu...

Napisano

Mnie vtech seryjna moc pokazal 120km , maha 135km w jtd-ku (sprawdzane z roznymi obciazeniami bo aligator nie mogl uwierzyc) wink.gif

Kolegi 3.0 kompresor na inercji nie dal rady sie shamowac pokazywalo prawie 400km , gdzie realnie bylo kolo 260km , tak wiec inercja jest srednio miarodajna , szczegolnie jak przyrost boostu czy tez Nm moze nastapic nagle i rolki wariuja = przeklamany wynik wink.gif

Napisano

> Pierwsze hamowania to był jakiś żart zupełny z racji parametrów,

> które wychodziły - tak więc 5 pomiarów na serii, 6 programowań

> dziada x 3 pomiary po każdym, aby wykluczyć wyniki z gatunku

> optymistycznych, tak więc łącznie ok 25...

> Jak tylko będzie okazja auto stanie na obciążeniówce,

> Swojego klekota będę stroił na ulicy i obciążeniówce Maha, potem

> specjalnie przejadę się na rolki vtecha celem poprawy humoru i

> porównania wskazań

> Pozdro

brzmi to jak loteria z której wybieramy wynik który wygląda na realny. śmieszne to trochę i mało profesjonalnie brzmi

Napisano

> brzmi to jak loteria z której wybieramy wynik który wygląda na

> realny. śmieszne to trochę i mało profesjonalnie brzmi

Czytanie ze zrozumieniem proszę kolegi smile.gif

Vtechowe rolki mają to do siebie, że pierwsze pomiary są MEGA optymistyczne i nierealne po prostu. Jak napisałem wyżej - po kilku hamowaniach wyniki zbliżyły się do realnych i każdy kolejny na tym samym programie był powtarzalny co nie znaczy IDENTYCZNY co do Nm i Ps po przecinku.

Podobnie sprawa wyglądała po remapie;

Pozdro

Napisano

Taka ciekawostka. Swojego czasu hamowaliśmy 10 szt. Bravo na hamowni v-techu w Katowicach. Każede aut było hamowane min 2 razy , niektóre 3 a Karola to chyba z 5 razy. Co ciekawe pierwsza była hamowana 150 tka m-jet i ostatnia też. Wyniki były praktycznie identyczne.

Napisano

> Taka ciekawostka. Swojego czasu hamowaliśmy 10 szt. Bravo na hamowni

> v-techu w Katowicach. Każede aut było hamowane min 2 razy ,

> niektóre 3 a Karola to chyba z 5 razy. Co ciekawe pierwsza była

> hamowana 150 tka m-jet i ostatnia też. Wyniki były praktycznie

> identyczne.

co tylko potwierdza regule, ze kazda hamownia vtechu co innego pokazuje , dlatego lepiej mierzyc sie na certyfikowanym maha i miec pewnosc pomiaru wink.gif

Napisano

> co tylko potwierdza regule, ze kazda hamownia vtechu co innego

> pokazuje , dlatego lepiej mierzyc sie na certyfikowanym maha i

> miec pewnosc pomiaru

Treściwie i na temat.

Napisano

> Treściwie i na temat.

Rozumiem że jak pojadę zhamować auto to zrobią mi 5-7 pomiarów i te ostatnie będą właściwe? Super urządzenie. Kalibruje się w ciekawy sposób. Programuję maszyny CNC więc troszeczkę znam się mechanice i elektronice i ciekawi mnie jak ta hamownia działa? Chodzi i mi tak drastyczne różnice pomiędzy pierwszym pomiarem a np 5?

i nie pytam ironicznie tylko serio! jak to urządzenie działa? W solarium wiem że lampy się nagrzewają

Zastanawiam się nad dwoma rzeczami:

producent podaje że mam 165 KM i auto jeździ max 217kmh. Mojego auta nie hamowałem ale podobno normą są bonusy. (Ciekawe czy te bonusy wystąpiły by też na tej hamowni którą hamuje producent) Licznik wskazuje 240kmh na prostej. Tyle udało mi się osiągnąć. Po zmianie opon już 232 kmh.

Teraz pytanie do znawców tuningu. Na ile moc mierzona na kołach jest miarodajna i porównywalna z mocą silnika? Czy producent też mierzy na kołach? Przecież występuje tam szereg strat które muszą być korywane przez wiele parametrów.

Napisano

> Licznik wskazuje 240kmh na prostej.

Weź GPS'a i sprawdź sobie jaka jest prawdziwa prędkość przy np. licznikowych 100kmh. A pewno jest tak jak w stilo - mocno zawyżona dla przykładu przy 200kmh licznikowych jest 188kmh wiec pewno przy 240 pewno jest ok 220kmh.

Napisano

Producent mierzy na hamowni silnikowej jak silnik jest poza autem wink.gif

Napisano

Pytania do Cinek_'a.

1.Czy standardem jest ,że tuner daje klientow na płycie CD czy innym nośniku oryginalny program i program po modyfikacjach?

2.Jeden program to Ile to jest MB ?

3. Czy mając taki org. program na CD mogę poźniej jechać do dowolnego nawet domorosłego tunera (oczywiście posiadającego sprzęt) aby mi wgrał ten soft?

Czy tez nawet taką prostą czynnośc można spie..ć ?

Napisano

> Rozumiem że jak pojadę zhamować auto to zrobią mi 5-7 pomiarów i te

> ostatnie będą właściwe? Super urządzenie. Kalibruje się w

> ciekawy sposób. Programuję maszyny CNC więc troszeczkę znam się

> mechanice i elektronice i ciekawi mnie jak ta hamownia działa?

> Chodzi i mi tak drastyczne różnice pomiędzy pierwszym pomiarem a

> np 5?

> i nie pytam ironicznie tylko serio! jak to urządzenie działa?

Pytanie do twórców sprzętu. Wg mnie nie można brać tych urządzeń jako wiarygodnego stanowiska pomiarowego szczególnie gdy pierwszy pomiar uważasz za finalny.

Ad różnych wyników - poślizg na rolkach, zimne opony, sposób pomiaru, oprogramowanie urządzenia itd.

Ad Vmax - spokojnie możesz 10% odjąć...

Pozdro

Napisano

> Pytania do Cinek_'a.

> 1.Czy standardem jest ,że tuner daje klientow na płycie CD czy innym

> nośniku oryginalny program i program po modyfikacjach?

Soft zostaje w bazie osoby, która robi remap. Oryginał można nagrać lub dostać pocztą etc - wystarczy numer hd i sw oryginału. Wersji obrobionej zwyczajowo nie dostaniesz...

> 2.Jeden program to Ile to jest MB ?

Zależy od sterownika, sposobu wyczytania, urządzenia użytego itd tak więc mozesz miec 256,512k, 1 czy 2mb...

> 3. Czy mając taki org. program na CD mogę poźniej jechać do dowolnego

> nawet domorosłego tunera (oczywiście posiadającego sprzęt) aby

> mi wgrał ten soft?

Mozesz wszystko - Twoje auto przecież. Zwyczajowo jednak bawiąc się u jednej osoby tego typu zabiegi też u niej wykonujesz...

> Czy tez nawet taką prostą czynnośc można spie..ć ?

Można.

Pozdro

Napisano

> Miałem dziś "przyjemność" robić auto na hamowni vtecha (inercja).

> 140konny TDI 2.0 - pierwszy pomiar serii pokazał 164ps i 380Nm

> Dopiero 5 hamowanie pod rząd (rozgrzanie rolek, opon) pokazało

> prawdopodobne152 ps i 351nm (każdy kolejny pomiar oscylował w

> podobnych wartościach).

a tak z ciekawości na której hamowni vtechu robiłeś pomiary? tej głównej w Kraku? hmm.gif

Napisano

> a tak z ciekawości na której hamowni vtechu robiłeś pomiary? tej

> głównej w Kraku?

Nie. Hamownia w Warszawie.

Pozdro

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dziś robiłem min. Alfe 147 1.9MJTD 150ps z DPFem sick.gif; Auto przyjechało do mnie z uszkodzonym EGRem (jechało od 2500obr). EGR został wyczyszczony, zaślepiony oraz wycięty programowo (zero błędów itp smile.gif ) zaś DPF wypalony przy użyciu diagnozy.

Wykres SERIA

Moment dołem ograniczony, po wymianie sprzęgła będzie kolejny remap.

Wykres MOD

Pozdrawiam

Napisano

> Dziś robiłem min. Alfe 147 1.9MJTD 150ps z DPFem

jaki przebieg mialo to auto?

Napisano

> jaki przebieg mialo to auto?

~95kkm, samo sprzęgło dostało po dupie przez jazdę z rozwalonym wysprzęglikiem i niestety się to zemściło...

Po zmianie sprzęgła będzie więcej niutona z dołu.

Pozdro

Napisano

witam

CINEK_ chciałbym cie spytać ile byś policzył za czyszczenie zaworu EGR + ewentualnych dalszych podzespołów.

Byłem u znajomego mechanika i podpiął mi komputer pod auto i pojechaliśmy na jazdę próbną, okazało się że od 2800 auto dostaje kopa i następuje pupełnie znikąd przyrost ciśnienia z 140 na 150 kPa mimo wciśnięcia gazu do połowy i trzymania go w takiej samej pozycji aby równo przyśpieszał, wówczas jest odczuwalne doładowanie, natomiast od 800 do 2800 auto jedzie niemniej jest nieco mułowate.

TUTAJ znalazłem manuala z alfy 1.9 JTD 16V odnośnie czyszczenia zaworu EGR, i po przeczytaniu lektury stwierdzam że EGR to często tylko początek brudu, później jeszcze dolot powietrza do intercoolera, następnie przepustnica... także nie sam EGR może być powodem takowego zachowania się auta.

Napisano

> witam

> CINEK_ chciałbym cie spytać ile byś policzył za czyszczenie zaworu

> EGR + ewentualnych dalszych podzespołów.

Zaczynając od EGRa można skończyć na całym kolektorze dolotowym a do tego trzeba rozebrać pół motoru zlosnik.gif

> Byłem u znajomego mechanika i podpiął mi komputer pod auto i

> pojechaliśmy na jazdę próbną,

Czym auto było logowane?

okazało się że od 2800 auto

> dostaje kopa i następuje pupełnie znikąd przyrost ciśnienia z

> 140 na 150 kPa

Ciśnienia czego? doładowania? Jeśli już to doładowanie wg sprzętu diagnostycznego wyjdze ~2500, zwykłym czujnikiem doładowania prawidłowo pokazującym faktycznie moze pokazać około 1,5bara zależnie co jest w sofcie

mimo wciśnięcia gazu do połowy i trzymania go w

> takiej samej pozycji aby równo przyśpieszał, wówczas jest

> odczuwalne doładowanie, natomiast od 800 do 2800 auto jedzie

> niemniej jest nieco mułowate.

Zaczyna się problem EGRa

> TUTAJ znalazłem manuala z alfy 1.9 JTD 16V odnośnie czyszczenia

> zaworu EGR, i po przeczytaniu lektury stwierdzam że EGR to

> często tylko początek brudu, później jeszcze dolot powietrza do

> intercoolera,

Jeśli juz to dolot przy samym kolektorze ssącym - tam jest wejście od strony EGRa. Układ wygląda tak:

- turbo -> IC -> kolektor ssący + EGR a nie turbo ->EGR -> IC -> kolektor

następnie przepustnica...

Diesel nie ma przepustnicy, conajwyżej klapę gaszącą która tez z racji na EGR ulega zabrudzeniu

także nie sam EGR może

> być powodem takowego zachowania się auta.

Najpierw trzeba auto pożadnie zlogować, usterka EGRa wyjdzie od razu. W Alfie, którą opisałem kilka postów wyżej, właściciel wymieniał przepływkę bo tak mu powiedziano, myślał też o awarii sprężarki bo i takie opinie słyszał zaś 5minut jazdy z podpiętą diagnozą ewidentnie potwierdziło moje przypuszczenia o EGRze. Dojście do kolektora zostało wyczyszczone, EGR zaślepiony (od strony dojscia z kolektora wydechowego) oraz wyłączony programowo - problemu nie ma i już więcej nie będzie. Zamiast bawić się w czyszczenie tego dziadostwa co naście/dziesiąt kkm później i tak w efekcie finalnym wymianę zaworu można sprawę załatwić raz a dobrze. Standardowo w EDC16 zaślepienie spowoduje checka także konieczna jest ingerencja w oprogramowanie ecu.

Pozdro

Napisano

> Standardowo w EDC16 zaślepienie spowoduje

> checka także konieczna jest ingerencja w oprogramowanie ecu.

to jesli by user nie chcial ingerowac w soft i softowo wywalac egra pod zaslepke to pewno tymczasowym rozwiazaniem bedzie zaslepka fiatowska 71751468

Napisano

> to jesli by user nie chcial ingerowac w soft i softowo wywalac egra

> pod zaslepke to pewno tymczasowym rozwiazaniem bedzie zaslepka

> fiatowska 71751468

Alfa opisana wyżej miała ową zaślepkę wstawioną a EGR i tak umarł po ~20kkm od montażu (po uprzednim jego wyczyszczeniu). Blaszka fiatowska ma tylko zniwelować utraty mocy z dołu lub problemy w nierównomiernym rozwijaniu mocy/kopceniu a nie wykluczyć problemy w EGRem - ten dalej dostaje nonstop syfem z rury wydechowej i prędzej czy później powie dość...

Pozdro

Napisano

no to chcac sie pozbyc dranstwa raz a dobrze to tylko soft i full blacha ok.gif

tak sie zrobi i u mnie cool.gif

Napisano

> Czym auto było logowane?

nie pamiętam nazwy

> Ciśnienia czego? doładowania? Jeśli już to doładowanie wg sprzętu

> diagnostycznego wyjdze ~2500, zwykłym czujnikiem doładowania

> prawidłowo pokazującym faktycznie moze pokazać około 1,5bara

> zależnie co jest w sofcie

tak doładowania, tyle że przy połowie wciśniętego gazu

> Jeśli juz to dolot przy samym kolektorze ssącym - tam jest wejście

> od strony EGRa. Układ wygląda tak:

> - turbo -

> następnie przepustnica...

kolejność nie ma dla mnie znaczenia, ważne że ty jako profesjonalny mechanik jak mniemam wiesz jaka ona jest i potrafisz to wyczyścić (naprawić)

tutaj znalazłem taką blaszkę http://sklep.k-tak.pl/za%C3%82%C5%9Alepka-p-1738.html?osCsid=ff2e577f2a9d081006f4bd787ff81619

zgodna z rozwiązaniem serwisowym nr 10801491RA, tylko pewnie trzeba będzie ingerować w soft aby check'a wykasować..

Napisano

> tutaj znalazłem taką blaszkę

> zgodna z rozwiązaniem serwisowym nr 10801491RA, tylko pewnie trzeba

> będzie ingerować w soft aby check'a wykasować..

karol poczytaj trzy wczesniejsze posty, bo o tej blaszce juz mowilismy dzisiaj i calkowite zaslepienie egr to cala blacha cieta pod wymiar, bez zadnych otworow do tego softowe wywalenie egra i dopiero mozna smigac spokojnie bez tego syfu ok.gif

Napisano

> nie pamiętam nazwy

> tak doładowania, tyle że przy połowie wciśniętego gazu

> kolejność nie ma dla mnie znaczenia, ważne że ty jako profesjonalny

> mechanik

Hehe z wykształcenia to ja informatyk jestem

> http://sklep.k-tak.pl/za%C3%82%C5%9Alepka-p-1738.html?osCsid=ff2e577f2a9d081006f4bd787ff81619

> zgodna z rozwiązaniem serwisowym nr 10801491RA, tylko pewnie trzeba

Ta blaszka w ogólnym rozrachunku gówno daje - EGR przy niej i tak padnie, syf dalej do dolotu dochodzić będzie z tym że w mniejszej ilości. Ta blaszka miała raczej poprawić (zmniejszyć) dymienie z dołu, poprawić reakcję na gaz i zniwelować straty mocy. Jak EGR padnie to i tak auto do 2,5k nie bedzie jechac

> będzie ingerować w soft aby check'a wykasować..

Przy tej blaszce checków nie będzie.

Przy całkowitym zaślepieniu EGRa - check się pojawi chyba że soft w ecu zostanie odpowiednio zmodyfikowany.

Pozdro

Napisano

> Ta blaszka w ogólnym rozrachunku gówno daje - EGR przy niej i tak

> padnie, syf dalej do dolotu dochodzić będzie z tym że w

> mniejszej ilości. Ta blaszka miała raczej poprawić (zmniejszyć)

> dymienie z dołu, poprawić reakcję na gaz i zniwelować straty

> mocy. Jak EGR padnie to i tak auto do 2,5k nie bedzie jechac

z tego co wiem blaszka może spowodować szybsze zużycie cewki egr-a , bo wzrasta ciśnienie w zaworze

Napisano

> z tego co wiem blaszka może spowodować szybsze zużycie cewki egr-a ,

> bo wzrasta ciśnienie w zaworze

To też racja. Czy z blaszką czy bez niestety to urządzenie ma dni policzone...

Pozdro

Pozdro

• 2 tygodnie później...
Napisano

> To też racja. Czy z blaszką czy bez niestety to urządzenie ma dni policzone...

wink.gif jak zwykle hehe.gif EGR to zło hehe.gif a nie do końca tak jest.....

Napisano

> jak zwykle EGR to zło a nie do końca tak jest.....

Nie jak zwykle ale perspektywa wymiany w edc16/16v co 50kkm raczej nie nastraja pozytywnie...

Żadnych minusów po wyrzuceniu programowym oraz fizycznym zaślepieniu nie zauważam, plusów jest za to cała masa...

Mam teraz w kolejce kilka CDTI z tym samym problemem, tam niestety trzeba bdmem orać sterownik ale zawór będzie usunięty.

Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.