Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator.Proszę o szybka pomoc.

Featured Replies

Napisano

> Od jakiego modelu fiata pasuje alternator do Fiata Punto II 1.2 8v?

jeśli bez klimy to 65A

powinien być ok

Napisano

> a od Fiata punto I by pasował? czy inny trochę jest

różni się na pewno kółkiem a reszta to to samo jak nie ma klimy oczywiście

Napisano

Witam

Ja podłączam się pod pytanko.

Czy alternator w PII 8V będzie się różnił w aucie bez wspomagania i ze wspomaganiem elektrycznym? Oczywiście wersje bez klimy.

Na alledrogo jeden sprzedawca ma taki dla auta bez wspomagania

a taki do wspomagania tyle droższy

Jest w nich jakaś różnica skoro ze wspomaganiem i bez pasek ciągnie tylko alternator?

Napisano

> Witam

> Ja podłączam się pod pytanko.

> Czy alternator w PII 8V będzie się różnił w aucie bez wspomagania i

> ze wspomaganiem elektrycznym? Oczywiście wersje bez klimy.

> Na alledrogo jeden sprzedawca ma taki dla auta bez wspomagania

> a taki do wspomagania tyle droższy

> Jest w nich jakaś różnica skoro ze wspomaganiem i bez pasek ciągnie

> tylko alternator?

w punto 2 nie ma różnicy między alternatorami dla wersji ze wspomaganiem i bez jeśli chodzi o budowę. Jak jest z amperażem to nie wiem. Oczywiście zdajesz sobie ze to nie są nowe alternatory tylko regenerowane?

Napisano
  • Autor

Remont alternatora z robocizną i częściami 270 zł

Nowy alternator 320zł, więc wiecej nie szukam używanego, tylko kupiłem nowy. hehe trzeba jakoś nową cześć zamontować do punciaka

Napisano

> Remont alternatora z robocizną i częściami 270 zł

> Nowy alternator 320zł, więc wiecej nie szukam używanego, tylko

> kupiłem nowy. hehe trzeba jakoś nową cześć zamontować do

> punciaka

Te "nowe" pochodzą z Azji, mimo że mają wyprodukowane w UE. Nie obsługują kontrolki ładowania, więc nie będziesz wiedział kiedy ładuje kiedy - nie. Jak takiego założyłem to po tygodniu zregenerowałem starego Magnetti Marelli Bo świszczał jak pralka automatyczna wirując.

Napisano

> Te "nowe" pochodzą z Azji, mimo że mają wyprodukowane w UE. Nie

> obsługują kontrolki ładowania, więc nie będziesz wiedział kiedy

> ładuje kiedy - nie. Jak takiego założyłem to po tygodniu

> zregenerowałem starego Magnetti Marelli Bo świszczał jak pralka

> automatyczna wirując.

z tego co się orientuję to w PI za kontrolkę ładowania odpowiada zacisk minusowy na obudowie alternatora, jak przestanie ładować to zapali się kontrolka na zegarach.

biglaugh.gif hmm teraz doczytałem że to dotyczy sprawy PII sorki

Napisano

> Te "nowe" pochodzą z Azji, mimo że mają wyprodukowane w UE. Nie

> obsługują kontrolki ładowania, więc nie będziesz wiedział kiedy

> ładuje kiedy - nie. Jak takiego założyłem to po tygodniu

> zregenerowałem starego Magnetti Marelli Bo świszczał jak pralka

> automatyczna wirując.

No te nowe rzeczywiście gościu pisze że produkcja UE smile.gif

A jak jest rzeczywiście z ta kontrolką ładowania? Co tam dodatkowo musi być? w PII bo ponoć powiązane jest to z komputerem?

Napisano

> No te nowe rzeczywiście gościu pisze że produkcja UE

> A jak jest rzeczywiście z ta kontrolką ładowania? Co tam dodatkowo

> musi być? w PII bo ponoć powiązane jest to z komputerem?

nie wiem jak to sie ma do tych altków co powyżej, ale pancerniak z CC 1.1. tak ma, że nie ładuje na poczatku. Starczy przegazować do ok 2,5 tys obr i jest ok. A jak poszukasz to znajdziesz schemat mini elektroniki która sie załatwia temat. Citymatic wrzucał.

Napisano

Te made in UE podobno łądują od początku ale na zegarach po oczach wali brak doładowania. Te altki nie obsługują tej funkcji po prostu.

Napisano

> Te made in UE podobno łądują od początku ale na zegarach po oczach

> wali brak doładowania. Te altki nie obsługują tej funkcji po

> prostu.

ja mam pancerniaka i nie ładuje od początku, bo po przegazowniu gaśnie kontrolka i urządzenia elektryczne (światła, dmuchawa) "działają lepiej".

Napisano

> Remont alternatora z robocizną i częściami 270 zł

> Nowy alternator 320zł, więc wiecej nie szukam używanego, tylko kupiłem nowy. hehe trzeba jakoś nową cześć zamontować do punciaka

Ja kupiłem używany - sprawny, rozebrałem, przeczyściłem, zeszlifowałem na zewn. stojan żeby nie rozsadził obudowy i od trzech lat jest spokój.

Napisano

> różni się na pewno kółkiem a reszta to to samo jak nie ma klimy

> oczywiście

a wcale nie, różni się choćby układem wzbudzania, fizycznie to samo, elektronika jest inna

Napisano

> a wcale nie, różni się choćby układem wzbudzania, fizycznie to samo, elektronika jest inna

altek z MK1 wsadzony do MK2 i jest ok

Napisano

> ubocznych.

> tu jest trochę o druciarni jaką zastosował kolega City (temat

> poruszony ponownie jak szukałem altka), ale wierz mi że altek

> wyjęty z MK1 i wsadzony do MK2 i ładuje do dziś dnia.

idź przeczytaj jeszcze raz co napisałem pad.gif

Altki poza elektroniką i metodą wzbudzenia są analogiczne. Schematy elektroniczne i sterowanie w mk1 i mk2 są różne a co za tym idzie druciarnia jest potrzebna.

A dla Twojej wiadomości pierwsza druciarnia tego typu była robiona przez śląską ekipę w moim garażu, więc akurat doskonale pamiętam schemat postępowania.

Napisano

> idź przeczytaj jeszcze raz co napisałem Altki poza elektroniką i metodą wzbudzenia są analogiczne. Schematy elektroniczne i sterowanie w mk1 i mk2 są różne a co za tym idzie druciarnia jest potrzebna. A dla Twojej wiadomości pierwsza druciarnia tego typu była robiona przez śląską ekipę w moim garażu, więc akurat doskonale pamiętam schemat postępowania.

Ozi ja wiem co piszesz i wiem co gdzie było robione bo czytałem słyszałem itd. Nie chce siać zamentu ani pisać głupot na temat co do którego nie mam wystarczajacej wiedzy. Napisałem co widziałem. Być może coś więcej było wcześniej dłubnięte. Przy mnie wyciągnięto z dawcy i włożono do biorcy. Kolega pytał. Ja napisałem jak napisałem - wprowadziłem częściowo w bład, Ty wyprostowałeś. Jest ok. Miłego wieczoru 20.GIF

Napisano

> zeszlifowałem na zewn. stojan żeby nie rozsadził obudowy i od

> trzech lat jest spokój.

mozesz rozwinac ten patent?

Napisano

> mozesz rozwinac ten patent?

Moj ojciec tez tak kiedys robil. Obtaczal na tokarce stojan, po to aby mial wieksze wyluzowanie w obudowie.

Napisano

> Moj ojciec tez tak kiedys robil. Obtaczal na tokarce stojan, po to aby mial wieksze wyluzowanie w obudowie.

Dokładnie tak, tylko ja to zrobiłem szlifierką kątową i "na oko" - po całym obwodzie. Wyjąłem stojan i na zewn. powierzchni go zeszlifowałem.

Napisano

o dzieki, dobrze wiedziec to skorzystam z tokarki ile zebrac radzicie hmm.gif. bo zapas musi byc sprawny w koncu altek prawie od nowosci jezdzi biglaugh.gif

Napisano

> o dzieki, dobrze wiedziec to skorzystam z tokarki ile zebrac radzicie bo zapas musi byc sprawny w koncu altek prawie od nowosci jezdzi

Tutaj nie wiele pomogę, ale myślę, że nie więcej niż 0,5mm na średnicy. No i żeby stojan siedział pewnie i się nie ruszał w obudowie można nie toczyć kilku pierwszych i kilku ostatnich "plastrów" stojana albo stoczyć je mniej ...

Napisano

> o dzieki, dobrze wiedziec to skorzystam z tokarki ile zebrac radzicie

> . bo zapas musi byc sprawny w koncu altek prawie od nowosci

> jezdzi

Ojciec jeszcze obtaczal wirnik. Pytalem sie, to powiedzial, ze zbieral 0,2mm.

A co do stojanu, pewnie jak zbierzesz max z 0,5mm to bedzie git, oczywiscie po zewnatrz zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.