Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Wiem ze o ubezpieczeniach bylo duzo ale jako kobieta pozwolicie ze zadam kolejne smile.gif

Otoz posiadam samochdzik i musze go ubezpieczyc na drugi rok. Poniewaz mam od roku prawo jazde , zadnych znizek a nawet zwyzke (mala kolizacja w ostatnim roku) wybralam pakietowe ubepieczenie u dilera. Tylko nie wiem jaka firme najlepiej wybrac zeby w razie czego (odpukac w niemalowane) nie miec za duzo klopotow z uzyskaniem odszkodowania. Oczywiscie wszystkie naprawy beda bezgotuwkowo w ASO

Mam do wyboru trzy firmy :

- PZU - cena okolo 2500

- Alianz - cena okolo 1600

- Hestia - cena okolo 1600

Warunki, udzialy wlasne (zniesione), amortyzacje itp we wszystkich podobne

Znajomi mi podpowiadaja Alianz , ale chce takze dowiedziec sie co wy sadzicie. Niby PZU dla starszych , co maja znizki, Hestia - ludzie okropnie narzekaja.

A jeszcze druga sprawa - czy warto brac opcje ze wartosc samochodu przez caly rok jest taka sama jak w dniu zawarcia umowy ( nie zmniejsza sie co miesiac) - opcja ta kosztuje 10% czyli okolo 150zl. Czy warto brac takie cos przy nowych samochodach gdzie wartosc pojazdu drastycznie spada w ciagu pierwszych 2-3 lat

Napisano

> Mam do wyboru trzy firmy :

> - PZU - cena okolo 2500

Tutaj zaletą jest wielkość i stabilność firmy, duża sieć naprawcza i doświadczenie. Mam ube. w PZU ale nie korzystałem.

> - Alianz - cena okolo 1600

Mam ube. w Allianz, ale nie korzystałem z wyjątkiem Assistance. Więc na razie opieram się na wielkości ubezpieczyciela na świecie.

> - Hestia - cena okolo 1600

Chwalą się najlepszym procesem likwidacji szkód. Jak wygląda w życiu to nie wiem.

PZU był pominął bo cena jest bardzo wysoka w stosunku do konkurencji. Z dwóch pozostałych zapytałbym w ASO z kim mają mniej problemów przy wypłacie odszkodowania za naprawę bezgotówkową.

Napisano

Hestia - ludzie okropnie narzekaja.

Potwierdzam zdanie kolegi wyżej. Hestia moim zdaniem oferuje jedne z lepszych ubezpieczeń komunikacyjnych.

A zapytam się jakie auto??

Jeżeli z grupy VW, zadzwoń do VWBank Polska, mają podpisany kontrakt z hestią i mają wynegocjowane lepsze warunki (czytaj taniej).

Ja swoją astrę F z 1997 (13 lat), ubezpieczyłem za 395 pln, mając jedynie 20% zniżki na OC i AC.

Druga sprawa- jeżeli wszystkie naprawy będą realizowane w ASO to niech ASO się buja z ubezpieczycielem i tyle.

> A jeszcze druga sprawa - czy warto brac opcje ze wartosc

samochodu przez caly rok jest taka sama jak w dniu zawarcia umowy ( nie zmniejsza sie co miesiac) - opcja ta kosztuje 10% czyli okolo

150zl. Czy warto brac takie cos przy nowych samochodach gdzie

wartosc pojazdu drastycznie spada w ciagu pierwszych 2-3 lat

Moim zdaniem, przy nowym samochodzie i to w zależności jak uważasz - jeżeli zakładasz, że może wystąpić likwidacja szkody z AC to jak najbardziej - TAK.

A jeżeli uważasz, że prawdopodobieństwo wystąpienia kolizji z twojej winy jest znikome to - NIE.

Ja osobiście lubię czuć się komfortowo i bezpiecznie i wykupiłbym sobie taką opcję, gdyż licho nie śpi pomimo że posiadam prawo jazdy 13 lat (tyle co moje pierwsze auto zeby.GIF ) i nie miałem żadnej kolizji z mojej winy a posiadałbym auto w wieku do 5 lat jak najbardziej wykupiłbym tą opcje.

Napisano

> - PZU - cena okolo 2500

Jeżeli chodzi o PZU, to kilka(!) razy naprawialiśmy samochód z polisy AC, i zawsze płacili tyle ile potrzeba - za oryginały a nie uzywki czy tam zamienniki. Do tego kasa była na naszym koncie najpóźniej trzeciego dnia po oględzinach - zawsze. smile.gif

Napisano

> Druga sprawa- jeżeli wszystkie naprawy będą realizowane w ASO to

> niech ASO się buja z ubezpieczycielem i tyle.

ASO podczas brania auta na serwis pyta się co to za ubezpieczyciel i jeśli mieli przygody z danym ubezpieczycielem nie biorą auta do naprawy wink.gif

Napisano

> Z dwóch pozostałych zapytałbym w ASO z kim mają mniej problemów

> przy wypłacie odszkodowania za naprawę bezgotówkową.

Wujek ma warsztat blacharski właśnie w ASO, ale robi też auta innych marek, i mówił że najlepiej, i najszybciej płaci PZU. ok.gif

Napisano

> ASO podczas brania auta na serwis pyta się co to za ubezpieczyciel i

> jeśli mieli przygody z danym ubezpieczycielem nie biorą auta do

> naprawy

A co w przypadku ASO przy salonowym w którym zakupiło się auto??

I jeżeli odmawiają czy czasem nie znajdzie się na to jakiś paragraf??

Nie znam się więc pytam.

Napisano
  • Autor

> A może warto kontynuować obecną polisę?Pytałaś ile by taka pocja

> kosztowała?

no wlasnie kontynuacja w Pzu to okolo 2600 , prawie tysiac wiecej niz w byl wziela w innym (chyba zwyzka za to ze byla stluczka z mojej winy)

Napisano
  • Autor

> a może w HDI

pakietowe u dilera tylko w tych co podalam w pierwszym poscie

Napisano

> no wlasnie kontynuacja w Pzu to okolo 2600 , prawie tysiac wiecej niz

> w byl wziela w innym (chyba zwyzka za to ze byla stluczka z

> mojej winy)

Alianz. Ma najlepsze warunki dla ubezpieczenia AC. Przerabialem ostatnio AC w roznych firmach dla AUDI A8 (wartosc 120tysiecy) i Alianz wypadl najlepiej. Niema u nich w umowie kruczkow prawnych typu. Ukradli ci kluczyki to nie dostaniesz odszkodowania.

Bral bym w Alianz.

Napisano
  • Autor
O właśnie , był zapomniała - gdzie jest mniej owych kroczków w AC - w Hestii czy Alianz ?
Napisano

> A co w przypadku ASO przy salonowym w którym zakupiło się auto??

niewiem.gif

> I jeżeli odmawiają czy czasem nie znajdzie się na to jakiś paragraf??

przecież mogą powiedzieć, że naprawią auto za 6misięcy bo terminów nie ma i nic na to nie poradzisz icon_rolleyes.gif

> Nie znam się więc pytam.

Ja o czymś takim usłyszałem w swoim ASO i zawsze pytają w jakim TU ma się polisę, może to wynika z tego z jakimi TU mają podpisane umowy na naprawy aut hmm.gif

Napisano

> przecież mogą powiedzieć, że naprawią auto za 6misięcy bo terminów nie ma i nic na to nie poradzisz

Ale wydaje mi się, że auto przyjąć muszą - ja poczekam.

Ja o czymś takim usłyszałem w swoim ASO i zawsze pytają w jakim TU ma się polisę, może to wynika z tego z jakimi TU mają podpisane umowy na naprawy aut

Pewnie i tak jest, ale też moim zdaniem nie maja prawa odmówić naprawy auta jeżeli jest ubezpieczone w innym TU niż ASO ma podpisaną umowę - śmierdzi mi w tym przypadku łamanie praw konsumenta.

Nie sprzedamy Panu towaru bo tak nam się podoba.

Trza by się temu lepiej przyjrzeć i sprawdzić jak to jest.

PZDR VEN

Napisano

> Hestia -

> ludzie okropnie narzekaja.

Ja se bardzo chwale, niedawno likwidowalem szkode bezgotowkowo z AC i AS, poszkodowany z mego OC.

Auto rozwalilem w piatek wieczorem, ogledziny byly we wtorek, a tydzien pozniej samochod wrocil do mnie ok.gif

Co prawda warsztat kaske dostal sporo pozniej ale to z ich winy, bo nie wyslali papierow rotfl.gif Nawet z Hestii do mnie dzwonili czemu warsztat sie nie odzywa i czy przypadkiem nie zmienilem zdania co do sposobu rozliczenia.

Po informacji o wyplacie odszkodowania z OC wnioskuje, ze poszkodowany tez sie szybko uwinal.

Napisano
  • Autor

skoro masz w hestii to napewno czytales warunki ubezpieczenia AC jak i assistance - czy znalazles cos w tych zapisach co by cie niepokoilo lub bylo haczykiem

Napisano

nie wiem czy to prawda ale slyszalem ze jak jest to ubezpieczenie dilerskie i naprawy sa w ASO (nowy samochod lub 2,3 , 4letni) to owe ubezpieczyciele nie robią żadnych problemow przy wyplacie odszkodowan (naprawy bezgotowkowe w ASO), mimo ze dla zwyklego kowalskiego ktory zawarl ubepieczenie poprzez www, agenta robia nie milosierne problemy ( na czyms musza zaoszczedzic pieniadze wydane w ASAch)

Napisano

> Znajomi mi podpowiadaja Alianz , ale chce takze dowiedziec sie co wy

> sadzicie. Niby PZU dla starszych , co maja znizki, Hestia -

> ludzie okropnie narzekaja.

Ja mam drugi rok w Allianz, bo jest najtanszy. Poprzednio mialem w Hestii i likwidowalem szkode z AC i nie bylo problemu, wszytsko szybko i bezkonfliktowo zalatwione ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.