Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nawiew - zamarzł?

Featured Replies

Napisano

Z ciekawości poszedłem odpalić autko. Świece żarowe 2x8sekund, pokręcił, pokręcił i zaskoczył. Pochodził sobie jakieś 15 minut, po czym zauważyłem że szyby zaparowały. Włączam nawiew i klops:/ Nawet nie słychać żeby zastartował, zimne, ciepłe, szyba, stópki, nic... Mógł zamarznąć? Czy może coś innego? W sumie autko chodziło 20 minut, zrobiłem rundkę wokół bloku, więc po takim czasie chyba powinien zaskoczyć:/ Jakieś pomysły?

Napisano

Zdejmij osłonę filtra i sprawdź palcem czy wirnik się obraca.

Napisano

Mi dzisiaj zamarzł płyn w chłodnicy/nagrzewnicy ale nawiew chodził. Co prawda waliło zimnem ale chodziło normalnie.

Napisano
  • Autor

> Zdejmij osłonę filtra i sprawdź palcem czy wirnik się obraca.

jutro powalczę bo dzisiaj nie miałem czasu a teraz ciemno i zimno:/

EDIT: postał na słoneczku w dzień i teraz DZIAAAAŁAAAA brawo.gifyay.gif

Napisano

. Włączam nawiew i klops:/

Witam To samo kolego u mnie:) Trochę się namachałem szmatą ale na szczęście po pewnym czasie odmarzł. Nie wiem czym to spowodowane było.

pozdrawiam

Napisano

> Witam To samo kolego u mnie:)

heh

to jakaś mroźna przypadłosc wszystkich asterek chyba.

Dziś rano brat do mnie dzwoni się pochwalić, ze przy -24 astra odpaliła, ale wentylatorki nie działają hehe.gif

Auto widac nie było projektowane na takie mrozy hehe.gif.

Napisano
  • Autor

> Dziś rano brat do mnie dzwoni się pochwalić, ze przy -24 astra odpaliła, ale wentylatorki nie działają

BTW ostatnio mamuśka do mnie dzwoni że jak mróz to w Stilo kierunki nie wchodzą. Luknąłem na AK i okazało się że to też typowe.

Podsumowując

z_lol1.gifTTTM

Napisano

Dzięki za temat

Bo i u mnie to samo, tj. postękał ale odpalił ale nawiew kaput. W sobotę wieczorem jeszcze jak pojeździłem sobie po okolicy dla rozgrzania to coś tam zaczęło tak jakby w nawiewie chrobotać (choć mogły to być zassane z jesieni pojedyncze liście), wiec jak w Niedz. astra odpaliła ale nawiew nić to pomyślałem że może coś tam zamarzło - bo bezpieczniki ok. Tyle tylko, że ja odpalałem ok. 15 po kilku godz. słoneczka i właśnie nic nie było - ale może u nas na wschodzie było mocniej zimniej (teraz jest ok. -25 u mnie więc zapewne na dole na poziomie asterki może być z -28).

Marek

Napisano

>jak pojeździłem sobie po okolicy dla

> rozgrzania to coś tam zaczęło tak jakby w nawiewie chrobotać

U mnie na drugim biegu lubi chrobotać lub popiskiwać. Wydaje wtedy takie nieprzyjemny dla ucha dźwięk. Nie cierpię wyjmowagc dmuchay ale latem zerknę czy można tom coś przesmarować. smile.gif

pzdr

Napisano

> Z ciekawości poszedłem odpalić autko. Świece żarowe 2x8sekund,

> pokręcił, pokręcił i zaskoczył. Pochodził sobie jakieś 15 minut,

> po czym zauważyłem że szyby zaparowały. Włączam nawiew i klops:/

> Nawet nie słychać żeby zastartował, zimne, ciepłe, szyba,

> stópki, nic... Mógł zamarznąć? Czy może coś innego? W sumie

> autko chodziło 20 minut, zrobiłem rundkę wokół bloku, więc po

> takim czasie chyba powinien zaskoczyć:/ Jakieś pomysły?

chyba zamarzl. u mnie po wlaczeniu piszczy jakies 2,3 min. pozniej chrobocze....

Napisano

Mam inny problem z wentylacją ... wiem , że TTTM ale lodowate powietrze dostające się do wnętrza auta ze środkowych nawiewów jest co najmniej wkurzające angryfire.gif

Nawiewy są oczywiście zamknięte a termostat sprawny .

Napisano
  • Autor

> Mam inny problem z wentylacją ... wiem , że TTTM ale lodowate

> powietrze dostające się do wnętrza auta ze środkowych nawiewów

> jest co najmniej wkurzające

> Nawiewy są oczywiście zamknięte a termostat sprawny .

sylikon, ewentualnie pianka montażowa zlosnik2.gif

Napisano

> sylikon, ewentualnie pianka montażowa

czemu tak drogo?Styknie kawałek starej szmaty w dziure spineyes.gifgrinser006.gif

Napisano

> U mnie na drugim biegu lubi chrobotać lub popiskiwać.

U mnie zbiegło się to z nastaniem obecnych mrozów.

Delikatnie mówiąc dźwięki wydobywające się z dmuchawy (na wszystkich) biegach są denerwujące. Ale perspektywa dłubania w samochodzie obecnie jeszcze gorsza.

Dzisiaj zrobiłem próbę. Ogrzewanie na max plus obieg wewnętrzny. Czapka plus rękawiczki na fotel - kurtka też rozpięta. Nie trwało to zbyt długo ale te wszystkie piski i chroboty ustały.

Ktoś to łopatologicznie wytłumaczy?

Napisano
  • Autor

> Ktoś to łopatologicznie wytłumaczy?

nie wiem, ale później zejdę i sprawdzę czy jak zdejmę czapkę i rękawiczki to tez przestanie piszczeć. dziwna zależność ale spróbować warto wink.gif

Napisano

> nie wiem, ale później zejdę i sprawdzę czy jak zdejmę czapkę i

> rękawiczki to tez przestanie piszczeć. dziwna zależność ale

> spróbować warto

Koniecznie sprawdź z "polarowymi" rękawiczkami, bo takie właśnie posiadam cool.gif, a tak na poważnie to ja w poniedziałek miałem to samo czyli nawiew zamarzł na amen. Jak się w środku ociepliło wszystko zaczęło działać jak należy jednak hałas dmuchawy w sumie pozostał - tylko na pierwszym biegu, ale pozostał. Przyjdzie wiosna - minie samo. Pozdrawiam.

Napisano

Strasznie parują mi szyby mimo nawiewu. Tylne boczne bez przerwy zamarznięte. Czym to może być spowodowane?

Napisano

> Strasznie parują mi szyby mimo nawiewu. Tylne boczne bez przerwy

> zamarznięte. Czym to może być spowodowane?

Jest tylko jeden powód parowania szyb: duża wilgotność powietrza w aucie. Nie ma innych przyczyn.

Masz dwa zadania:

1. usunąć źródła pary wodnej

2. zapewnić dobrą wentylację.

Pozdroofka

Napisano

> Strasznie parują mi szyby mimo nawiewu. Tylne boczne bez przerwy

> zamarznięte.

Po zakończonej jeździe, zanim zamkniesz nagrzane autko otwórz drzwi i przewietrz wnętrze.

Wraz z ciepłym powietrzem wyleci wilgoć jaka zebrała się podczas jazdy w kabinie ( oddychanie, mokre dywaniki). Nie jest to "lekarstwo" na parowanie/zamarzanie szyb od wewnątrz ale znacznie ograniczy ilość wilgoci w środku.

pzdr

Napisano

a u mnie przy -26 subwoofer postanowil sobie odpoczac wink.gif chyba smar jesli jakis tam jest zrobil sie gesty... ale nawiewy dzialaly..... po ogrzaniu wnętrza wszystko wrocilo do normy....

p.s odpalił bez problemu (nowy aku i alternator 120A)

Napisano

> Po zakończonej jeździe, zanim zamkniesz nagrzane autko otwórz drzwi

> i przewietrz wnętrze.

> Wraz z ciepłym powietrzem wyleci wilgoć jaka zebrała się podczas

> jazdy w kabinie ( oddychanie, mokre dywaniki). Nie jest to

> "lekarstwo" na parowanie/zamarzanie szyb od wewnątrz ale

> znacznie ograniczy ilość wilgoci w środku.

> pzdr

To prawda oczywista. Poniewaz dojezdzam do pracy jakies 5 km, silnik zdarzy sie zagrzac do ok 80 stopni, wiec wtedy wlaczam ogrzewanie na pelne, krotko, ale jednak, korzystam z ogrzewania. Jako ze szyby od wewnatrz zaczely po przestoju 12-godzinnym zamarzac, postanowilem zaraz po zatrzymaniu wozu na tak dlugi postoj uchylic minimalnie szyberdach (dziala bez zarzutu pomimo mrozow, elektryczny...), zamarzanie szyb od wewnatrz ustapilo w stopniu zdecydowanym.

Pozdrawiam

Napisano

> To prawda oczywista.

Też tak mi się wydawało do niedawna hehe.gif

Napisano
  • Autor

> uchylic minimalnie szyberdach (dziala bez zarzutu pomimo

> mrozow, elektryczny...)

zeszłej zimy z nudów otworzyłem (też elektryczny) a potem pół godziny zamykałem:/

BTW wczoraj aku padło. Na szczęście są kumple z dobrymi kablami;) Od wczoraj jeżdżę nawet bez włączonego radia, co by prądu nie żarło.

Napisano

> zeszłej zimy z nudów otworzyłem (też elektryczny) a potem pół godziny

> zamykałem:/

Uzywam (z premedytacja) nawet w zime, wszystkich urzadzen elektrycznych: szybra, lusterek, szyb, wycieraczek i wszystko dziala bezawaryjnie nawet w najwieksze mrozy...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.