Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak ulatwic odpalanie na mrozie

Featured Replies

Napisano

Hej

Po raz pierwszy dzis moja Marysia JTD nie zapalila od strzalu, musialem ja meczyc z 5 razy po pare sekund. Rozrusznik kreci, silnik sie zastanawia wink.gif

Podjechalem zatankowac, wyciagam depreser Shella i zonk. Ma konsystencje pomiedzy kisielem a nozkami w galarecie tongue.gif

Odpuscilem, choc pozniej doczytalem na etykiecie ze to normalne.

I stad pytanie - co robicie, zeby sobie ulatwic odpalanie zima, zwlaszcza w JTD?

Napisano

> co robicie, zeby sobie ulatwic odpalanie zima,

Mamy sprawne przewody WN, nowe świece, filtry, świeży olej przed zimą oraz ładowanie akumulatora przed zimą.

> zwlaszcza w JTD?

Sprawdź świece żarowe.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Odpuscilem, choc pozniej doczytalem na etykiecie ze to normalne.

No bo jest normalne, dopiero wymieszanie z ON daje rezultaty.

OT - gdzie zalałeś paliwo że taka kiszka....? żebym wiedział co omijać.

Napisano

> I stad pytanie - co robicie, zeby sobie ulatwic odpalanie zima,

> zwlaszcza w JTD?

Ja nic. Dziś rano odpalałem i od razu poszedł.

Chwilkę nie pracował równo, ale po 5 sekundach się uspokoił wink.gif

Za to amorek mi zamarzł frown.gif

Napisano

No ja nie mam się z czego cieszyć.

Przekręciłem rano kluczyk a tu nic oslabiony.gif

Małe pyk, kontroli przygasły i cisza (akumulator zdjęty prosto z prostownika).

Podpiąłem padakę pod inne auto kablami i to samo - pyk i nic (kontrolki przygasają).

Nawet na ciągany na holu nie zapalił frown.gif

Odmarza teraz w magazynie - ale ne wiem czego się czepić oslabiony.gif

Edit:

Zdiagnozowane i częsciowo naprawione. skromny.gif

Kilka Newtonów przyłożonych do rozrusznika przywróciło go do życia. zlosnik.gif

A nie pali, bo nie ma prawa - bez paliwa żaden samochód nie zapali. spineyes.gif

Pompa paliwa cierpi na brak energii elektrycznej. Jutro będzie się jej szukać.

Napisano

Rano, -30*C (Zamość, najzimniejsze miejsce w Polsce według Radia Zet tongue.gif ), musiał się chwilę zastanowić ale zapalił grinser006.gif Nowy akumulator, prawidłowe ładowanie, jeździ codziennie i jakoś nie ma problemu z odpalaniem cool.gif

Napisano

Warszawa, - 23 i akumulator kimał w domu( ma już 2,5 roku i do około -17C kręcie bez problemu). Za drugim razem poszły konie po betonie.

Pzdr

Napisano

A moje kochane 1.4 po dwóch dniach postoju nie chciało dzisiaj zapalić, dopiero rozgrzewanie akumulatora farelką w domu dało efekt. Przy okazji dowiedziałem się że mam pęknięte portki (ale nie gacie tylko rura za kolektorem).

Co by nie robić OT:

Nie wiem na ile się sprawdza ale ludzie praktykują dolewanie benzyny do diesla w ilości około 10% do ilości ropy jaka jest w zbiorniku.

Napisano

> Co by nie robić OT:

> Nie wiem na ile się sprawdza ale ludzie praktykują dolewanie benzyny

> do diesla w ilości około 10% do ilości ropy jaka jest w

> zbiorniku.

W przypadku silników benzynowych dolewają do baku denaturatu, który ma wiązać wodę. Ciekawe, czy to się sprawdza.

Napisano

> Nie wiem na ile się sprawdza ale ludzie praktykują dolewanie benzyny

> do diesla w ilości około 10% do ilości ropy jaka jest w zbiorniku.

Dawniej w starszych dieslach taki zabieg stosowano powszechnie przy dużych mrozach .

Są jednak tego minusy - obniżenie liczby cetanowej ON i pogorszenie właściwości smarujących paliwa - co nie jest bez znaczenia dla nowoczesnych diesli na CR czy PD .

Wniosek - lepiej stosować pewniejsze i skuteczniejsze w działaniu depresatory ok.gif

Napisano

albo lac dobre paliwo - ja leje Lotos Dynamic i z zapalaniem nie ma problemu... Podobno Diesel GOLD na Statoil tez jest dobry... Shell - raczej przereklamowany... Pewne jest jedno wystrzegać się małych niefirmowych stacji... i paliwa niewiadomego pochodzenia - na mrozie wszystko wyjdzie...

Napisano

Ja polecam kupic akumulator 75A

Stal od piatku do niedzieli i odpalil za pierwszym razem.

Napisano

> Ja polecam kupic akumulator 75A

> Stal od piatku do niedzieli i odpalil za pierwszym razem.

Ja tam się nie znam ale takie aku to raczej niedoładowane będzie przy naszych altkach

Napisano

> Ja polecam kupic akumulator 75A

> Stal od piatku do niedzieli i odpalil za pierwszym razem.

A ja mam książkowy 62Ah w JTD i też pali bez problemu , a jeszcze musi nagrzać świece żarowe - tak więc bez przesady z tymi pojemnościami zwłaszcza w benzyniakach .

Ważniejszy jest dobry stan aku , sprawna instalacja elektryczna bez upływności prądu i oczywiście reszta osprzętu jak chociażby rozrusznik oraz samo paliwo .

Napisano

Tak Was czytam i ciesze się że ja nie mam takich problemów.

Moja brava stoi zawsze pod gołym niebem, dziś np -19 st, i odpala od razu. Aku jest chyba z 2000 roku, bo wygląda na oryginalny, na pewno starszy niż 4 lata, a myślę że niemiec na pewno nie wymieniał aku. Leje paliwo zwykłe Diesel Extra na Shellu.

Przy odpalaniu mam jedną zasadę. Gdy odpalam po nocy, przekręcam kluczyk, czekam aż zgaśnie sprężynka, czekam aż pyknie jakiś przekaźnik (??), potem wyłączam i to samo jeszcze raz. Po dwóch takich "rozgrzaniach" odpala mi bez problemu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.