Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tzw. "Junak" z wystawy w Warszawie 2010

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, jaka firma wystawiała "Junaki". Szczególnie podobały mi się 2 sztuki 350-tek. (czarna z szarymi wstawkami oraz biała z czarnymi wstawkami). Szukam po internecie jakiejś wzmianki o tych medalach, ale nic nie ma. Nie chodzi mi o model milenium.

Napisano
  • Autor

> O taki model chodzi

oooooooo ten. Jaki to był model. Chodzi mi o nazwę. Ewentualnie o większą ilość zdjęć

Napisano

> oooooooo ten. Jaki to był model. Chodzi mi o nazwę. Ewentualnie o

> większą ilość zdjęć

DS7_8701.jpg

Napisano

>Fajny, ty;lko czemu nie włozyli tam v2 mlot.gif

Napisano

> O taki model chodzi

Ten złoty widelec pasuje jak kwiatek do kożucha! sick.gif

W ogóle drażni mnie przyklejanie tej zacnej nazwy do tandetnej, masówki sprzedawanej na całym świecie, tylko w każdym kraju pod inną nazwą!

Napisano
  • Autor

> Ten złoty widelec pasuje jak kwiatek do kożucha!

Rzecz gustu. Wg mnie całkiem nieźle wyglądałby tu kolor czarny

> W ogóle drażni mnie przyklejanie tej zacnej nazwy do tandetnej,

> masówki sprzedawanej na całym świecie, tylko w każdym kraju pod

> inną nazwą!

Dlatego użyłem cudzy słowa.

BTW. motocykl ma całkiem niezłą lekką linię. Tylko ten silnik, mogliby dać chociaż V2

tak poza tematem V2 w prawdziwym junaku V2

Napisano

> Jak w temacie, jaka firma wystawiała "Junaki". Szczególnie podobały

> mi się 2 sztuki 350-tek. (czarna z szarymi wstawkami oraz biała

> z czarnymi wstawkami). Szukam po internecie jakiejś wzmianki o

> tych medalach, ale nic nie ma. Nie chodzi mi o model milenium.

Mi również "wpadł w oko", ale informacji żadnych o nim nie znalazłem. frown.gif

19578_1379544971351_1313714346_1055619_998527_n.jpg

Napisano

> Mi również "wpadł w oko", ale informacji żadnych o nim nie znalazłem.

model 350- 320 ccm, 27KM, 140km/h, 150kg nośność cena 11900 pln

Napisano

> model 350- 320 ccm, 27KM, 140km/h, 150kg nośność cena 11900 pln

Akurat to pamiętam z tabliczki przy moto.

Znalazłeś go może gdzieś w sieci? smile.gif

Napisano

> Akurat to pamiętam z tabliczki przy moto.

> Znalazłeś go może gdzieś w sieci?

Niee , z ulotki reklamowej.

Napisano
  • Autor

Z oficjalnego źródła (byli na expo - targi rowerowe), moto będzie w sprzedaży od kwietnia tego roku food.gif . Po drugie podobno są właścicielami marki/ nazwy Junak, a po trzecie to nie przyznają się do Junaka milenium (tego małego chyba z silnikiem v2 250ccm)

Napisano

od kwietnia powiadasz , a znasz ile to monet bedzie kosztowac.

Napisano

> Podobno 12kpln

to cena dosc atrakcyjna, ciekawe jak bedzie z jakoscia

• 2 tygodnie później...
Napisano

Poprzednik to był klon Hyosunga Aquilla i był o wiele droższy.

Już nie jest produkowany. Nie wiem jak z częściami do niego.

Natomiast ten to jakaś chińska zagadka.

• 2 tygodnie później...
Napisano

ale wygląda to se rasowo, trzeba przyznać yikes.gif

2299754.jpg

Napisano

> nosnosc 150 kg, kiepsko to wrozy wycieczkom z plecaczkiem

wszystkie romety maja taka sama wartosc podana, a ludzie smigaja z plecaczkami wycieczki po pare kkm, sam nie raz wiozlem kucharza wazacego pod 170 i jakos (choc z wielkim trudem) dawalo rade grinser006.gif

Napisano

> wszystkie romety maja taka sama wartosc podana, a ludzie smigaja z plecaczkami wycieczki po pare

> kkm, sam nie raz wiozlem kucharza wazacego pod 170 i jakos (choc z wielkim trudem) dawalo rade

No tak, ale znajomy, użytkujący GSa 500 do dalekiej turystyki wożący plecaczka i trzy kufry, co stanowi sporo ponad maksymalną wartość obciążenia, w pewnym momencie stwierdził, że ma pęknięty wahacz. Nie ma co kozakować.

Napisano

> No tak, ale znajomy, użytkujący GSa 500 do dalekiej turystyki wożący plecaczka i trzy kufry, co

> stanowi sporo ponad maksymalną wartość obciążenia, w pewnym momencie stwierdził, że ma

> pęknięty wahacz. Nie ma co kozakować.

nie ma obaw, wahacz nie peknie, w koncu to porzadna chinska produkcja, a nie jakies japonskie wydumki wpysk.gif

• 6 miesięcy później...
Napisano

> Jak w temacie, jaka firma wystawiała "Junaki". Szczególnie podobały mi się 2 sztuki 350-tek.

> (czarna z szarymi wstawkami oraz biała z czarnymi wstawkami). Szukam po internecie jakiejś

> wzmianki o tych medalach, ale nic nie ma. Nie chodzi mi o model milenium.

Junak M16 jest juz dostepny w sprzedazy. Ktos mial moze okazje sie nim przejechac? Jakie wrazania?

Napisano

> Junak M16 jest juz dostepny w sprzedazy. Ktos mial moze okazje sie nim przejechac? Jakie wrazania?

na http://forum.scigacz.pl jest recenzja wlasciciela

Napisano

> Junak M16 jest juz dostepny w sprzedazy. Ktos mial moze okazje sie nim przejechac? Jakie wrazania?

Pośród wielu opinii trafiłem na jedną moim zdaniem bardzo trafną, którą w całości podzielam:

"wolałbym o połowę tańszego...

ls 650 savage niż ten oto wynalazek. silnik znany już z chińskich kosmolotów jak challenger 250 od kingwajnów czy wektor 250 od motobi tyle że tu powiększyli pojemność i dodala "ala" płaszcz wodny. kolejny eksperyment importera "a może się uda". pojemność powyżej 125ccm są zarezerwowane dla używanych japońców i chiny nawet nowe nic to nie zdziałąją".

Kiedyś na trasie spotkałem gościa jadącego na takim "Junaku", zatrzymaliśmy się, pooglądałem toto, na chwilę zamieniliśmy się swoimi motocyklami (wówczas jechalem na Savage) i uważam, że gang silnika, przyspieszenie, i wszystko inne było do d.... Nie zamieniłbym swojeje starej Savażki na nowego pseudo Junaka!

Napisano

> na http://forum.scigacz.pl jest recenzja wlasciciela

jakos nie potrafie znalezc :/ moze jakis hint do szukajki?

Napisano

> Pośród wielu opinii trafiłem na jedną moim zdaniem bardzo trafną, którą w całości podzielam:

> "wolałbym o połowę tańszego...

> ls 650 savage niż ten oto wynalazek. silnik znany już z chińskich kosmolotów jak challenger 250 od

> kingwajnów czy wektor 250 od motobi tyle że tu powiększyli pojemność i dodala "ala" płaszcz

> wodny. kolejny eksperyment importera "a może się uda". pojemność powyżej 125ccm są

> zarezerwowane dla używanych japońców i chiny nawet nowe nic to nie zdziałąją".

> Kiedyś na trasie spotkałem gościa jadącego na takim "Junaku", zatrzymaliśmy się, pooglądałem toto,

> na chwilę zamieniliśmy się swoimi motocyklami (wówczas jechalem na Savage) i uważam, że gang

> silnika, przyspieszenie, i wszystko inne było do d.... Nie zamieniłbym swojeje starej Savażki

> na nowego pseudo Junaka!

no wlasnie dumam nad LS650 bo mi sie singiel straszniee podoba, ale te co ogladalem to nadaja sie odrazu do remontu. Cos nie moge trafic w nic ciekawego w okolicach Wroclawia :/

a ze na fotkach ten junak wyglada rozsadnie to zaczalem sie zastanawiac... niestety to co piekne na fotkach niekoniecznie daje rade w realu wink.gif

Napisano

> no wlasnie dumam nad LS650 bo mi sie singiel straszniee podoba, ale te co ogladalem to nadaja sie

> odrazu do remontu. Cos nie moge trafic w nic ciekawego w okolicach Wroclawia :/

> a ze na fotkach ten junak wyglada rozsadnie to zaczalem sie zastanawiac... niestety to co piekne na

> fotkach niekoniecznie daje rade w realu

Wygląd na fotkach spoko ale gang silnika jest wręcz obrzydliwy!!!

Jeśli pociągają Cię choppery to na pewno dźwięk silnika i jego praca ma kolosalne znaczenie.

Prawdziwy junak miał piękny gang, Savage ma bardzo podobny!

Ponadto silnik savage w przeciwieństwie do Chińskiej i koreańskiej masówki jest normalnoskokowy, z ciężkim wałem korbowym, kołem zamachowym i wałkiem wyrównoważającym co zapewnia spokojną, pracę, spory moment już od samego dołu oraz ładne wolne obroty!

Chińskie silniki po prostu paskudnie pierdzą a przy wyższych obrotach zamiast basowego pomruku wydają z siebie obrzydliwe, beczkowate buczenie.

Może jest to do przyjęcia w użytkowym motocyklu służącym do pracy ale na pewno nie w chopperze!

W tym przypadku wygląd na fotkach na pewno nie idzie w parze z całą resztą.

Przyklejenie naklejki z napisem "Junak" niestety nie powoduje, że CHińskie jeździdełko stanie się prawdziwym motocyklem! sick.gif

Napisano

Nie chce mi się tego tematu od początku czytać, ale jeśli jeszcze nic nie znaleźliście to tutaj jakis tekst . Junaka produkuje firma Almot. Producent skuterów Ferro. Junak na razie jest na chińskich częściach, ale Polacy go zaprojektowali i Almot powoli stara się, żeby Junak był polskim a nie chińskim motocyklem.

Napisano

> Nie chce mi się tego tematu od początku czytać, ale jeśli jeszcze nic nie znaleźliście to tutaj

> jakis tekst . Junaka produkuje firma Almot. Producent skuterów Ferro. Junak na razie jest na

> chińskich częściach, ale Polacy go zaprojektowali i Almot powoli stara się, żeby Junak był

> polskim a nie chińskim motocyklem.

Kto wie ile w tym prawdy.

Romet tez reklamuje skutery jako polskie...

Marketingowa papka. Czajna skladana w Polsce.

Napisano

> jakis tekst

dzieki, ale po tym tekscie to znowu robie sobie smaka wink.gif

Napisano

> Kto wie ile w tym prawdy.

> Romet tez reklamuje skutery jako polskie...

> Marketingowa papka. Czajna skladana w Polsce.

Składanie prawdopodobnie polega na wmontowaniu kompletnego silnika w kompletną ramę, dokręcenie wystających elementów, które utrudniałyby ciasne upakowanie w kontenerach i na koniec naklejenie naklejek, które dostarczane są w kompletach z nazwą do wyboru! smile.gif

Niestety nasza Polska motoryzacja nie istnieje i żadne naklejki nie są w stanie tego zmienić!

Jak długo będzie popyt na tandetę tak długo będzie oferowana w różnych formach. frown.gif

Szkoda, że ludzie na własnej skórze a właściwie na własnym portfelu chcą się uczyć nie korzystając z cudzych doświadczeń. confused.gif

Napisano

> Jak długo będzie popyt na tandetę tak długo będzie oferowana w różnych formach.

to jest fakt potwierdzony ze ten junak to tandeta czy taka ogolna opinia? bo linkowany tekst ze scigacza daje raczej przeciwne odczucie

> Szkoda, że ludzie na własnej skórze a właściwie na własnym portfelu chcą się uczyć nie korzystając

> z cudzych doświadczeń.

no jak nie jak tak... chinczyki ucza sie na doswiadczeniach japonczykow kopiujac rozwiazania ile wlezie... czasami calkiem nowe rozwiazania, a czasami nie... tak jak kiedys japonczyki kopiowali ile wlezie od amerykanow czy innych europejczykow ...

moze juz w koncu sie troche nauczyli wink.gif

do nowego motocykla przekonuje mnie troche fakt ze mam gwarancje... wiec jak trafie trefny egzemplarz to sie bede bujal, ale ostatecznie jest szansa ze wyprostuje temat (ew. odzyskam kase). Z uzywanym trefnym egzemplarzem (a przeciez kilkuletnie japonczyki sa rozne... ale po prostu trefne od poczatku, albo dojechane przez technologocznego matola) to bujac sie tez bede, ale na wlasny kosztu i o odzyskaniu wlozonej kasy moge raczej zapomniec definitywnie (chyba ze znajde jakiegos frajera i mu odsprzedam zloma z opowiesciami jaki to zajefajny sprzet bierze)

a niestety nie da sie ukryc, ze na nowego cruisera to tak lekko 3x wiecej kasiory trzeba wydac.

Co do tego junaka 350ccm... to ma byc pierwsze moto, ktore potem moze zostanie dla Żony a dodatkowo jakos mnie nie kreci bycie pierwszym ze swiatel...

no i troche zabawnie miec motocykl majacy prawie tyle samo mocy co moje auto wink.gif . Narazie nie czuje parcia na KM/Nm czy inne speedy... za to szukam motocykla na ktorym ze wzrostem 190cm i o slusznej wadze nie bede siedzial z podkulonymi nogami jak na malym osiolku wink.gif i stad moje zapytania o takie 'chinskie wynalazki' wink.gif

Napisano

> . Narazie nie czuje

> parcia na KM/Nm czy inne speedy... za to szukam motocykla na ktorym ze wzrostem 190cm i o

> slusznej wadze nie bede siedzial z podkulonymi nogami jak na malym osiolku i stad moje

> zapytania o takie 'chinskie wynalazki'

Albo wcześniej nie napisałeś albo ja nie dostrzegłem informacji o Twoim wzroście. Z wzrostem 1,9m to wybór masz bardzo ograniczony, na Savage, Virago535 i innych podobnych będziesz wyglądał jak na psie! smile.gif

Z takim wzrostem musisz celować w inne modele, a jeśli to musi koniecznie być coś chopperowatego to niestety kaską trzeba sypnąć!

P.S.

Tak na marginesie aby rozwiać wątpliwości dotyczące "polskości" tego motocykla, co Almot stara się nam wmówić i nawet podpiera się nazwiskiem inż. Czwordona, który toto ponoć miał skonstruować (jak to dla pieniędzy można się skundlić!) daję linka:

http://www.mychinamoto.com/forums/showthread.php?1149-Products-regal-raptor

Tych "Polskich" Junaków jeździ po całym świecie od wielu lat pewnie kilkaset tysięcy jak nie milionów pod rozmaitymi nazwami i z różnymi silnikami od 125 do 320ccm! Wszystko to jest Chińska masówka o jakości powszechnie znanej.

hehe.gif

Już na pewno bez porównania lepiej zrobiony i trwalszy był poprzedni niby Junak - Koreański Hyosung. Jednak tamten był droższy i jak widać nie przetrwał na naszym rynku.

Napisano

> Albo wcześniej nie napisałeś albo ja nie dostrzegłem informacji o Twoim wzroście. Z wzrostem 1,9m

> to wybór masz bardzo ograniczony, na Savage, Virago535 i innych podobnych będziesz wyglądał

> jak na psie!

> Z takim wzrostem musisz celować w inne modele, a jeśli to musi koniecznie być coś chopperowatego to

> niestety kaską trzeba sypnąć!

problem polega na tym, ze nie bardzo mam z czego wycisnac ekstra kaske wink.gif . Co do Savage/Virago to rozmawialem (na forach) z kilkoma wysokimi wlascicielami i mowia ze nie jest tragicznie... jak sie juz przestawi podnozki i kierownice. Niestety nie mialem okazji sie w realu o tym przekonac.

> P.S.

> Tak na marginesie aby rozwiać wątpliwości dotyczące "polskości" tego motocykla, co Almot stara się

> nam wmówić i nawet podpiera się nazwiskiem inż. Czwordona, który toto ponoć miał skonstruować

> (jak to dla pieniędzy można się skundlić!) daję linka:

> http://www.mychinamoto.com/forums/showthread.php?1149-Products-regal-raptor

> Tych "Polskich" Junaków jeździ po całym świecie od wielu lat pewnie kilkaset tysięcy jak nie

> milionów pod rozmaitymi nazwami i z różnymi silnikami od 125 do 320ccm! Wszystko to jest

> Chińska masówka o jakości powszechnie znanej.

> Już na pewno bez porównania lepiej zrobiony i trwalszy był poprzedni niby Junak - Koreański

> Hyosung. Jednak tamten był droższy i jak widać nie przetrwał na naszym rynku.

ja sie nie spodziewalem ze to bedzie produkt czysto polski... wink.gif ze wzgledu na marne doswiadczenie w konstruowaniu i produkcji motocykli w polsce to wlasnie licze na to ze jest to dobrze wykonana podrobka jakiejs solidnej (japonskiej? amerykanskiej?) konstrukcji wink.gif

Napisano

> ja sie nie spodziewalem ze to bedzie produkt czysto polski... ze wzgledu na marne doswiadczenie w

> konstruowaniu i produkcji motocykli w polsce

No to dowaliłeś do pieca - Polska w latach 50-60 była jednym z największych producentów motocykli na świecie - tylko te doświadczenie zostało roztrwonione a właściwie zabite poprzez lata 80 i później.

Teraz nam zostały reaktywacje polskich marek i niech to będą chińczyki

Napisano

> No to dowaliłeś do pieca - Polska w latach 50-60 była jednym z największych producentów motocykli

> na świecie - tylko te doświadczenie zostało roztrwonione a właściwie zabite poprzez lata 80 i

> później.

> Teraz nam zostały reaktywacje polskich marek i niech to będą chińczyki

ale ja nie napisalem ze nie bylismy, ja napisalem ze nie jestesmy teraz, 50 lat pozniej... po prostu inzynierowie z ogromnym doswiadczeniem w konstruowaniu motocykli sa juz na emeryturze (oglednie rzecz ujmujac). A ci nowi to chyba nie bardzo mieli gdzie nabierac doswiadczenia w konstruowaniu i produkcji motocykli seryjnych.

do reaktywacji nic nie mam. Moge jezdzic na moto opisanym chinskimi znaczkami tak samo jak na takim z naklejka junak, chcialbym tylko miec pewnosc ze i junak i chinsko brzmiacy moto nie jest wynalazkiem ktory sie rozpadnie zaraz po zjechaniu z lawety w salonie.

Wracajac do mojego pytania, narazie nikt mnie merytorycznie nie przekonal ze nowy junak m16 nie jest alternatywa dla nastoletniego japonczyka.

Czyli ze musze rozejrzec sie za salonem w okolicy WRC wink.gif

Napisano

> Jak długo będzie popyt na tandetę tak długo będzie oferowana w różnych formach

A ten Junak klasyczny to taki demon niezawodności i nowoczesności był?

Napisano

test za onetem ? KLIK

gdy wspomniałem dziadkowi o nowym Junaku to stwierdził tylko "tragedia, do awo to daleko było..." zlosnik.gif

Napisano

> A ten Junak klasyczny to taki demon niezawodności i nowoczesności był?

Nadal pamiętam, jak kumpel chciał swojego junaka odpalić, to mu prawie nogę złamało, gdy kick starter odbił zlosnik.gif. O notorycznym problemie z elektryką nie wspomnę przez swoją wrodzoną uprzejmość zlosnik.gif.

No, ale to teraz mamy " chińszczyznę" zlosnik.gif. Wtedy on był POLSKI hehe.gif.

Napisano

> test za onetem ? KLIK

> gdy wspomniałem dziadkowi o nowym Junaku to stwierdził tylko "tragedia, do awo to daleko było..."

Miałem dwa awusy. Dla jednej osoby był OK, ale dla dwóch 250 cm3 było jednak trochę mało. Odgłos pracy silnika serduszka.gif.

Napisano

> Nadal pamiętam, jak kumpel chciał swojego junaka odpalić, to mu prawie nogę złamało

Ja pamiętam, że strasznie lubiły znaczyć teren, nawet niektórzy śmiali się, że nie da się go ukraść bo milicja i tak go znajdzie po śladach oleju na trasie ucieczki zlosnik.gif

Napisano

> Ja pamiętam, że strasznie lubiły znaczyć teren, nawet niektórzy śmiali się, że nie da się go ukraść

> bo milicja i tak go znajdzie po śladach oleju na trasie ucieczki

Jak z junaka nie leciało, to oznaczało jedno - nie ma oleju w motorze. hehe.gif

Co do elektryki - dokładany iskrownik z przodu silnika - gdzie wali cały syf i woda z przedniego koła - to NIE MOGŁO dobrze działać. hehe.gif

Ja miałem junaka z "sieczkarnią" za cylindrem. grinser006.gif

Napisano

> test za onetem ? KLIK

Test???? Toż to sponsorowana laurka, same ochy i achy, aż się niedobrze robi od tej słodyczy!

Eeeech, ten Ostrowski, ciekawe gdzie on słyszał ładną pracę silnika w tym Chińczyku!

Za pieniądze to pewnie spaliny będą mu pachniały metanolem a przyspieszenie wbije mu gałki do oczodołów! smile.gif

> gdy wspomniałem dziadkowi o nowym Junaku to stwierdził tylko "tragedia, do awo to daleko było..."

Święte słowa!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.