Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Fotelik dla dziecka

Featured Replies

Napisano

Nie wiem czy to dobry kacik ale w sumie najbardziej pasujący. Nadeszla chwila zeby małemu zmienić fotelik na rozmiar większy. Dziecko aktualnie 8 m-cy, ok. 10 kg zywej wagi smile.gif. Pytanie czy szukac fotelika montowanego przodem czy tylem do kierunku jazdy, z odchylanym oparciem czy nie, no i ktore modele/producentów warto kupic a ktorych sie raczej wystrzegac (najchetniej z wlasnego doswiadczenia wink.gif)

Pozdr

Paweł

Napisano

dosłownie kilka dni temu był taki wątek - poszukaj.

Ja kupiłem Romer King Plus i jestem bardzo zadowolony.

Fotelik ma wysokie noty w testach ADAC (choć osobiście uważam, że te testy o niczym nie świadczą) i bardzo dobre opinie użytkowników.

Wcześniej mieliśmy Maxi Cosi Cabriofix i moja córka bardzo nie lubiła w nim jeździć. W nowym foteliku nie ma takiego problemu, pewnie ze względu na to, że w końcu coś widzi przez okna.

Montaż i regulacja wygodne. Tapicerki jeszcze nie czyściłem, więc ciężko ocenić jak wypada pod tym względem.

Podobno ze względów bezpieczeństwa lepiej jest kupić fotelik montowany tyłem do kierunku jazdy, ale takich fotelików jest w PL mało.

Napisano

> Podobno ze względów bezpieczeństwa lepiej jest kupić fotelik

> montowany tyłem do kierunku jazdy, ale takich fotelików jest w PL mało.

Przy zderzeniu może i bezpieczniejszy, ale wyjące dziecko nie poprawia raczej bezpieczństwa "czynnego". hehe.gif

Napisano

> Przy zderzeniu może i bezpieczniejszy, ale wyjące dziecko nie

> poprawia raczej bezpieczństwa "czynnego".

plus bezcenny widok nóżek dziecka pozakładanych na głowę wink.gif

Napisano

Dla takiego dziecka to juz raczej tylko foteliki montowane przodem.

My kupilismy w grudniu Maxi Cosi Priori XP i zarowno my jak i dziecko jestesmy zadowoleni.

Napisano
  • Autor

myslalem o recaro z racji tego ze produkuja fotele samochodowe do sportu. co prawda to inna bajka ale powinni miec w tym doswiadczenie.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

> myslalem o recaro z racji tego ze produkuja fotele samochodowe do

> sportu. co prawda to inna bajka ale powinni miec w tym

> doswiadczenie.

> Pozdrawiam

> Paweł

to poszukaj tańszego odpowiednika wink.gif jak nie zalezy ci na "metce"

kupiłem miesiąc temu STARIGHT SP 9-36kg, ale IMO fotelik tego typu nadaje się dla dzieciaków od 2lat

mój smyk dostał go teraz jak ma 2.5roku i 15kg

fotelik ma prawie pionowe oparcie i śpiące dziecko ma w nim niezbyt wygodnie - główka jednak opada

IMO najlepszym jednak rozwiązaniem jest fotelik do 18kg, taki połleżący, który często można montować tyłem do jazdy

mieliśmy taki renolux'a, ale nie jestem w 100% zadowolony, do spania świetny

Napisano

> doswiadczenie.

przede wszystkim podjedź do sklepu gdzie mają jakiś większy wybór i przymierz fotelik do samochodu. w moim przypadku było kilka fotelików, które kompletnie nie budziły mojego zaufania, bo nie dało się ich w moim samochodzie stabilnie zamontować.

Napisano

> doswiadczenie.

> Pozdrawiam

> Paweł

Mam Recaro Young Sport.

Wykonanie, materiały, stabilność zamocowania - bez zarzutu.

Ciężko zapiąć dziecko w pasy, zwłaszcza zimą, gdy małe ma grube ubranie (bo zapięcie jest dość głęboko schowane).

Fotelik jest dość wygodny, można go lekko pochylić do tyłu i główka dziecka nie opada podczas snu (ale to pewnie zależy od geometrii siedzenia w aucie).

Boki są mocno zabudowane i niestety ograniczają widoczność.

Identyczne fotreliki, nieco tańsze można kupić pod inną marką, ale materiały obiciowe są wtedy IMHO słabsze. No i nie ma naszywki "Recaro" grinser006.gif

Napisano

> Podepne sie. Czy ktos moze uzywal fotelika Coneco Zenith lub Coneco

> Atos ?

Mam Coneco Zenith prawie 3 lata. Nic nie pękło, nic się nie urwało, ślady użytkowania na obiciu nie większe niż w "markowych" fotelikach po podobnym okresie eksploatacji. ok.gif Fotelik jak fotelik, chyba wygodny, bo młody nigdy nie narzekał, nawet przy wielogodzinnych podróżach. Crash-testów nie przeprowadzałem (i nie planuję zlosnik.gif ).

Napisano

> Mam Coneco Zenith prawie 3 lata. [...]

A jak wyglada sprawa mocowania tego fotelika i rozkladania ? Prawdopodobnie fotele bede przekladal pomiedzy Octavia i Matizem wiec wolalbym, zeby nie bylo to zbyt czasochlonne. Co do rozkladania to interesuje mnie jak wyglada pozycja najbardziej lezaca - czy maluch faktycznie ma szanse sie ulozyc wygodnie ?

Napisano

> Mam Recaro Young Sport.

Mam to samo pod marką Storchenmuehle Starlight SP ( WWW )

Ale dla takiego małego dziecka nie polecam, raczej od 2 lat w górę. Regulacja symboliczna, pozycja do spania dla dziecka nie bardzo wygodna.

Jak już ktoś wcześniej napisał raczej lepsze będzie coś z przedziału 9-18 kg (ewentualnie 9 - 25 kg) z regulacją pochylenia.

Pozycje drogie już padły (Romer, Maxi Cosi, BeSafe), z tańszych rozważałbym Chicco Key 1, lub nasz krajowy Ramatti Venus/Formula z pasami krzyżowymi.

Generalnie ważne żeby każdy miał certyfikat ECE44/04 i odradzam te najtańsze za 150PLN, bo są po prostu niewygodne (słabe, cienkie tapicerki, tandetne wykonanie)

Edit: Oczywiście tyłem do kierunku jazdy bezpieczniej, ale moje dziecko przestało się mieścić w ten sposób mniej więcej jak skończyło 1.5 roku biglaugh.gif (nogi już opierały się o oparcie kanapy)

Napisano

> Identyczne fotreliki, nieco tańsze można kupić pod inną marką, ale

> materiały obiciowe są wtedy IMHO słabsze. No i nie ma naszywki

> "Recaro"

waytogo.gif

Storchenm%C3%BChle%20Starlight%20SP%20Cosmic%20Blue%20Ls140.jpg

z tym że IMO nie jest to fotelik dla takiego malucha (10kg)

co do materiałów, różne są zarówno w recaro jak i w tych STM

widziałem recaro w takiej jakby sztucznej siatce frown.gif,

mikrofibra za to wymiata waytogo.gif

mam taki jak na fotce i są tu 3 rodzaje materiału,

mikrofibra, bawełna, coś jak ortalion

mieliśmy wcześniej coś takiego

c_big1566276.jpg

IMO super dla śpiącego malucha waytogo.gif

Napisano

> Nie wiem czy to dobry kacik ale w sumie najbardziej pasujący.

> Nadeszla chwila zeby małemu zmienić fotelik na rozmiar większy.

> Dziecko aktualnie 8 m-cy, ok. 10 kg zywej wagi . Pytanie czy

> szukac fotelika montowanego przodem czy tylem do kierunku jazdy,

> z odchylanym oparciem czy nie, no i ktore modele/producentów

> warto kupic a ktorych sie raczej wystrzegac (najchetniej z

> wlasnego doswiadczenia )

> Pozdr

> Paweł

Regulację położenia/oparcia to chyba mają już wszystkie (może poza styropianem w skarpecie). Przydatne ok.gif

Używałem takiego działającego na zasadzie szyny/kołyski o raz skokowego unoszenia przodu - ten drugi IMO wygodniejszy w obsłudze.

Polecam też dodatkowy naciąg pasa - łatwo jest uzyskać stabilność fotelika, przydatne przy montażu z tyłu w HTB wink.gif

Napisano

Niepopularny w PL - BeSafe Izi Comfort X

Napisano

> A jak wyglada sprawa mocowania tego fotelika i rozkladania ?

> Prawdopodobnie fotele bede przekladal pomiedzy Octavia i Matizem

> wiec wolalbym, zeby nie bylo to zbyt czasochlonne.

Cóż, isofix'owe klik-klik to to nie jest... zlosnik.gif Z początku montaż może wydawać się dość niewygodny - trzeba przełożyć pas między (uprzednio odchylonym) oparciem fotelika a jego stelażem. Jednak po jakimś czasie, gdy już się nie trzeba zastanawiać, gdzie, co i jak zrobić, zajmuje to kilka sekund. ok.gif

Przed ewentualnym zakupem polecam przymierzyć jednak fotelik do obu aut. W Fabce Zenith trzyma się jak przyklejony, ale w Tico żony, czy w Atosie teścia jest już znacznie gorzej...

>Co do

> rozkladania to interesuje mnie jak wyglada pozycja najbardziej

> lezaca - czy maluch faktycznie ma szanse sie ulozyc wygodnie ?

Leżenia nie ma. Tak jak w innych konstrukcjach z trójpunktowymi pasami fotelik się nie kładzie, tylko odchyla. Jak zadziałałby taki pas podczas zderzenia przy nadmiernym kącie pochylenia fotelika, tego chyba akurat Tobie tłumaczyć nie muszę. zlosnik.gif

Nie zauważyłem jednak, by taka ćwierćleżąca pozycja przeszkadzała młodemu w słodkich drzemkach. sleeping_2.gifzlosnik.gif

Napisano

> Nie wiem czy to dobry kacik ale w sumie najbardziej pasujący.

> Nadeszla chwila zeby małemu zmienić fotelik na rozmiar większy.

> Dziecko aktualnie 8 m-cy, ok. 10 kg zywej wagi . Pytanie czy

> szukac fotelika montowanego przodem czy tylem do kierunku jazdy,

> z odchylanym oparciem czy nie, no i ktore modele/producentów

> warto kupic a ktorych sie raczej wystrzegac (najchetniej z

> wlasnego doswiadczenia )

> Pozdr

> Paweł

jak kupisz do jazdy tyłem to bedziesz musiał poduszki w samochodzie wyłączać... smile.gif

Napisano

> jak kupisz do jazdy tyłem to bedziesz musiał poduszki w samochodzie

> wyłączać...

u mnie nawet przodem nie można wozić dzieci frown.gif

Napisano

> W Fabce Zenith trzyma się jak przyklejony, ale w Tico żony,

> czy w Atosie teścia jest już znacznie gorzej...

przecie tyczka to ma z tyłu sznurki - tam to się da w ogóle założyć jakiś fotelik ?

Napisano

> przecie tyczka to ma z tyłu sznurki - tam to się da w ogóle założyć

> jakiś fotelik ?

co ma co ?

Napisano

> co ma co ?

Omatko, temu to jak krowie na miedzy trzeba.

Pojazd samochodowy z homologacją M1* marki Daewoo model Tico, jest wyposażony na tylnej kanapie w pasy bezpieczeństwa statyczne.

Tera lepiej ? :-)

* słowo "samochód" mi pod adresem tego wozu przez kbd nie przejdzie...

Napisano

> Omatko, temu to jak krowie na miedzy trzeba.

Nie znam tego slangu.

> Pojazd samochodowy z homologacją M1* marki Daewoo model Tico, jest

> wyposażony na tylnej kanapie w pasy bezpieczeństwa statyczne.

> Tera lepiej ? :-)

O wiele lepiej waytogo.gifzlosnik.gif

> * słowo "samochód" mi pod adresem tego wozu przez kbd nie

> przejdzie...

4 kola ma, bude ma, silnik ma - samochod zlosnik.gif

Napisano

... kurczę znowu wychodzi, że ja zły człowiek jestem, bo kupiłem SOBIE* fotelik Ferrari, li tylko dlatego, że podobał MI* się z wyglądu.

Nawet nikogo nie oszukiwałem, że jest inaczej...

A tu "mikrofibry", "doświadczenia ze sportu", "testy adeace"...

Echh...

* młodemu ganc-pomada w czym jeździ. I nie wierzę, że za 20 lat przyjdzie z pretensją, że sp... mu dzieciństwo, bo miał fotelik czerwony a nie zielony...

Napisano

> O wiele lepiej

No prosz...

> 4 kola ma, bude ma, silnik ma - samochod

Motocykl z daszkiem :-)

Napisano

> * młodemu ganc-pomada w czym jeździ. I nie wierzę, że za 20 lat

> przyjdzie z pretensją, że sp... mu dzieciństwo, bo miał fotelik

> czerwony a nie zielony...

taaa ???? mój się uparł przy czerwonym - ma być fotelik sportowy i już. Przy okazji Chicco - polecam ok.gif

a temacie wątku - dla takiego dziecka polecam Maxi Cosi Priori - jest opcja kołyski do spania, super wygodne, obsługuje się jedną ręką.

Napisano

> przecie tyczka to ma z tyłu sznurki - tam to się da w ogóle założyć

> jakiś fotelik ?

W "zadaszonych skuterach" fotelik montuje się z przodu. biglaugh.gif

Napisano

Tez wkrotce bede musial nabyc nowy fotelik,malemu zaczynaja wystawac nogi z nosidelkacool.gif

Po przeczytaniu tego wywnioskowalem, ze dla takiego malego szkraba 9kg nie polecacie fotelika 9-36 kg tylko jakis posredni 9-18kg

Czy naprawde np. Recaro YS jest tak niewygodny dla malucha?

Napisano

> Tez wkrotce bede musial nabyc nowy fotelik,malemu zaczynaja wystawac

> nogi z nosidelka

> Po przeczytaniu tego wywnioskowalem, ze dla takiego malego szkraba

> 9kg nie polecacie fotelika 9-36 kg tylko jakis posredni 9-18kg

> Czy naprawde np. Recaro YS jest tak niewygodny dla malucha?

Moja mała jeździ i nie narzeka. Ale to zależy od dziecka - bo moje jest chude i od końca 10 m-ca życia porusza się na własnych nogach.

Dla małych dzieci jest specjalna wkładka, która sprawia że fotelik jest do dziecka dopasowany.

Napewno jest gorszy do spania, za to lepszy jeśli dziecko siedzi i wygląda przez okno.

Napisano

> widziałem recaro w takiej jakby sztucznej siatce ,

O takiej siatce mówisz?

283471503-paprykowy.jpg

Ja mam dokładnie taki foteli. Ta "siatka" nie jest sztuczna, bo to również mikrofibra, tyle że tłoczona wink.gif.

Kupiłem córce Recaro, bo zawsze sam chciałem mieć fotele tej marki w samochodzie, ale jak na razie nie było mi to dane 270751858-jezyk.gif.

Za to parę razy siedziałem w innych samochodach wyposażonych w fotele Recaro i były, jak dla mnie, mega wygodne.

Skoro sportowe siedzenia dla dorosłych są tak wygodne, to wyszedłem z założenia, że dziecku też będzie wygodnie w foteliku tej firmy grinser006.gif

W porównaniu z innymi fotelikami mają grubsze wyściełanie pod pupą zwłaszcza z tą dodatkową podkładką. Do tego bardzo łatwo się je czyści i wszystko schodzi bez śladu. No i jeden fotelik wystarczy mi na długi czas.

Moja córcia jeździ w takim foteliku od ukończenia pierwszego roku życia (czyli od ok. 9 miesięcy) i chyba jest jej w nim wygodnie, bo np. trasę 700 km pokonaliśmy robiąc tylko dwie 10 min. przerwy waytogo.gif

post-18521-1435250672761_thumb.jpg

Napisano

> Czy naprawde np. Recaro YS jest tak niewygodny dla malucha?

Wygodny, ale na krótkie dystanse. Do spania niezbyt wygodny, bo nie da się zrobić pozycji półleżącej. Dla dziecka od 2 lat w górę - super.

Napisano

> Wygodny, ale na krótkie dystanse. Do spania niezbyt wygodny, bo nie

> da się zrobić pozycji półleżącej. Dla dziecka od 2 lat w górę -

> super.

dokładnie, mój smyk ma 2.5 roku i jak przyśnie to główka mu opada frown.gif

w poprzednim po prostu leżał

zresztą proponuje przespać się na krześle, bo te foteliki mają prawie pionowe oparcie , regulacja siedziska jest minimalna

plusem tego fotelika jest łatwe wsiadanie wink.gif

Napisano

> dokładnie, mój smyk ma 2.5 roku i jak przyśnie to główka mu opada

> w poprzednim po prostu leżał

> zresztą proponuje przespać się na krześle, bo te foteliki mają prawie

> pionowe oparcie , regulacja siedziska jest minimalna

Ja w dłuższą trasę dodatkowo pod przednią część fotelika podkładam zwinięty kocyk i małej głowa nie opada.

Napisano

> O takiej siatce mówisz?

> Ja mam dokładnie taki foteli. Ta "siatka" nie jest sztuczna, bo to

> również mikrofibra, tyle że tłoczona .

nie, nie była to mikrofibra, oglądałem dość dokładnie

chyba był to fotelik z żółtymi wstawkami

linka

tu allegro są rozpisane materiały i to by się zgadzało

podobnie jest z odpowiednikiem STP, część jest cała "ortalionowa", część ma pomieszane, ale nie ma całych z mikrofibry

> Kupiłem córce Recaro, bo zawsze sam chciałem mieć fotele tej marki w

> samochodzie, ale jak na razie nie było mi to dane .

waytogo.gif

Napisano

> Ja w dłuższą trasę dodatkowo pod przednią część fotelika podkładam

> zwinięty kocyk i małej głowa nie opada.

ok.gif też o tym myślałem

ale nigdy nie będzie to taka pozycja

3.jpg

dlatego niestety najlepszym rozwiązaniem są trzy foteliki

nosidło dla niemowlaka

potem 0-18, 9-18 - pozycja półleżąca

i duży 18-36, 9-36 - pozycja siedząca

oczywiście pod katem dłuższych tras, bo na 20km to nie ma znaczenia

Napisano

> nie, nie była to mikrofibra, oglądałem dość dokładnie

> chyba był to fotelik z żółtymi wstawkami

> linka

> tu allegro są rozpisane materiały i to by się zgadzało

A to takich nie widziałem, chociaż mieli sporo kolorów w sklepie do wyboru.

Najlepsze jest to, że znalazłem sprzedawcę na Allegro, ale pojechałem do sklepu (sklepu tego sprzedawcy), żeby na żywo ocenić te foteliki. Okazało się, że w sklepie ceny są wyższe, więc podziękowałem i stwierdziłem, że zamówię u niego przez Allegro (przesyłka była gratis). Wtedy pan sprzedawca zaproponował upust do ceny z Allegro i jeszcze dorzucił torebkę na podręczne przybory grinser006.gif.

Powiem szczerze, że zastanawia mnie polityka sprzedawców, w końcu jak sam przychodzę do sklepu, to odpadają koszty pakowania, transportu itp. a cena jest wyższa. Z resztą bardzo podobna sprawa jest z oponami.

Napisano

> też o tym myślałem

> ale nigdy nie będzie to taka pozycja

> dlatego niestety najlepszym rozwiązaniem są trzy foteliki

> nosidło dla niemowlaka

> potem 0-18, 9-18 - pozycja półleżąca

> i duży 18-36, 9-36 - pozycja siedząca

> oczywiście pod katem dłuższych tras, bo na 20km to nie ma znaczenia

No coś takiego jest nieosiągalne, bo po pierwsze oparcie fotelika jest za wysokie, a po drugie.... nie powinno się pod siedzisko nic podkładać 270751858-jezyk.gif - ja tam podkładam tylko o parę centymetrów (4-5 cm), bo w sumie to niektóre samochody mają tylną kanapę bardziej pochyloną, jak moja Fiesta (kanapa w Fieście jest całkiem pozioma), więc to tylko taka niewielka korekta grinser006.gif.

Napisano

> taaa ???? mój się uparł przy czerwonym - ma być fotelik sportowy i

> już.

Nie pytałem o preferencje - j.w., zły ojciec jestem :-)

Napisano
  • Autor

dzis jade z małym na testy fotelików. jak już coś wybierzemy to gdzie proponujecie kupić? allegro? ceneo? gdzie ewentualnie jeszcze można szukać fotelika po taniości?

pozdr

Paweł

Napisano

witam

czy ktos moze polecic cos z fotelikow britaxa? Pewnie 9-18, odpowiednik maxi cosi priori?? Ktos uzywa?

Napisano
  • Autor

pojechalem do swiata dziecka i przymierzalem małego do kiku. głownie recaro. ostatecznie wybralem dwugrupowy young sport w kolorze zielono(?)-szarym. fotalik pasuje do auta. maly zadowolony straszecznie jak go wsadzilem. fotelik wzialem wiekszy z racji tego ze w zimowym kombinezonie w grupie 9-18 ciezko bylo malego upchnac. gruby nie jest ale raczej nie wiem jak by to wygladalo za rok. poza tym jak patrzylem na regulacje pochylenia z grupy 9-18 to w usmie zadne szalenstwo no i zostal young sport:) a teraz najlepsze czyli cena. jesli ktos z wawy lub okolic planuej zakup lub przyjazd po fotelik to polecam swiat dziecka do zakupu. ogolnie sklep jest drogi ale fotelik Recaro Young Sport kosztował koło 850 PLN. DLatego na poczatku mielismy tylko zmierzyc malego i przymierzyc do auta. jednak okazalo sie ze w swiecie dziecke na targowku (mozliwe ze we wszystkich) jest promocja na foteliki i wozki -20%. W zwiazku z czynm na aragonie wyszlo 680 PLN i stalismy sie posiadaczami nowego fotelika hehe.gif tatuś (czyli ja) jest bardzo zadowolony z nowgo nabytku smile.gif maly jeszcze nie kuma ale mam nadzieje ze bedzie mu wygodnie.

Pozdrawiam i dzieki za pomoc

Paweł

Napisano

Ja kupowałem na allegro od sprawdzonego sprzedawcy . Paragon, gwarancja waytogo.gif . Cena 150 zł mniej niż taki sam w dużym sklepie w Lublinie.

Najpierw oczywiście dokładnie "pasowanie" młodej w realu w sklepie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.