Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa listwa... Magic Jet?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od pewnego czasu auto zaczęło palić mi ponad 2.5 litra na 100 km więcej niż zwykle, do tego wtryskiwacze pracują tak głośno, że można pomyśleć, że jadę ciągnikiem. zlosnik.gif

Dzisiaj pojechałem do gazowników potwierdzić, że listwa powiedziała "papa" i co się okazało? Powiedziała "papa". zlosnik.gif

Nie chcę już jej regenerować bo nie. zlosnik.gif Chcę nową i koniec.

I tutaj teraz pytanie: jaką?

Zaproponowano mi listwę Magic Jet.

Trochę poczytałem odnośnie niej i powiem szczerze, że mam mieszane uczucia gdyż opinie dobre przeplatają się z tymi gorszym.

Może i Wy dołożycie swoje trzy grosze... zlosnik.gif

Jeśli to ma pomóc, to auto takie jak w profilu czyli Clio II, 1.4 16V.

Sterwonik STAG 300 i jak na razie wtryskiwacze Valtek (żółte).

PS. Jeśli mieszam jakieś pojęcia typu: listwa wtryskowa, wtryskiwacze to przepraszam. zlosnik.gif

Pozdrawiam,

Łukasz.

Napisano

pojęcia raczej dobre, ja też przybieram się do zmiany listwy, choć moja jest sprawna(czerwony valtek) to jej funkcjonowanie(szczególnie zimą) w moim dupowozie raczej nie specjalnie się sprawdza. Chętnie też poczytam coś na temat magicjetów podobnie jak Ty mam staga 300, ale chyba porwę się sam na wymianę wtrysków, jakoś straciłem zaufanie do lokalnych gaziarzy, czasem mi się wydaję że z wirtualną pomocą kolegów z kącika wiele rzeczy przy gazie można zrobić lepiej niż u lokalnych gaziarzy.

Napisano

Jakie masz czasy wtrysku na jałowym w tym Clio??

Napisano
  • Autor

> Jakie masz czasy wtrysku na jałowym w tym Clio??

Nie powiem Ci jakie konkretnie wartości, ale z tego co mówiono, to bardzo krótkie.

Napisano

Osobiście nie polecam. Chyba, że kupisz o jedną listwę więcej i tą wadliwą będziesz wysyłał do naprawy gwarancyjnej, mając drugą na podmianę. Może się też zdarzyć, że trafisz na poprawioną serię i będzie działać poprawnie, ale to loteria. Jest jeden problem. W tej cenie nie ma nic porównywalnego jeśli chodzi o możliwości oslabiony.gif Ale jeśli możesz dołożyć do matrixów lub hana, to dobrze się zastanów. Matrix HD344 to koszt ok. 380zł, ale (podobno) święty spokój. Tryszawy z forum LPG przerabiał wtryski od Valteków, przez magiki do matrixów i zdecydowanie te ostatnie najlepiej mu działają (HS.211). Doświadczenia innych są podobne, choć niektórzy chwalą też wspomniane hana (podobno koreańskie "podróbki" keihinów), a i cena niższa niż matrix.

Wady Magików u mnie:

- bardzo niestabilna praca na zimno

- szybkie brudzenie się

- przedwczesne zużycie (po 12000km wybite oringi zderzaka i zużyte sprężynki)

- nieszczelność (wynikająca z wadliwych oringów i sprężynek)

Napisano

> - przedwczesne zużycie (po 12000km wybite oringi zderzaka i zużyte

> sprężynki)

No to to jest wg. mnie dyskwalifikujące, pododnie bywało z resztą przy żółtym waldku.

Nie wiem, czy nie rzadziej obsługiwałem gaźnik w swoim starym FSO 125p i jeździł bardzo przyzwoicie, jak na taki wóz. smile.gif

Wg mnie już lepiej chyba dać nawet te dwa razy więcej za matrixa i mieć spokój na dobre kilkadziesiąt tysięcy km.

Napisano

Co do Matrixów to też się brudzą. Cudów nie ma, szlam gazowy nie wybrzydza. Niewątpliwą zaletą Valteków jest trywialna regeneracja i czyszczenie. Zestawy naprawcze w cenie kilkunastu złotych. Fakt jest taki że zrobiłem na Matrixach 30kkm i do nich nie zaglądałem ale już zaczynam delkiatnie odczuwać moment pierwszego przełączenia z benzyny na gaz. Valteki żółte musiałbym przez ten czas przynajmniej 2x wyczyścić i ustawić skok.

Napisano

> nie zaglądałem ale już zaczynam delkiatnie odczuwać moment

> pierwszego przełączenia z benzyny na gaz.

Ja na nowych Magicach od początku delikatnie odczuwam przełączenie z noPB na LPG...

Małe zmulenie i powrót do normalności... wydaje mi się, że to jest nieuniknione...

Napisano

> Ale jeśli możesz dołożyć do matrixów lub hana, to dobrze się

> zastanów. Matrix HD344 to koszt ok. 380zł, ale (podobno) święty

Listwy Matrix mam w swoim samochodzie od około 7-lat.

Najpierw w 2003r klient założył listwę XJ544 która wytrzymała ponad 100-120tys km bez jakiejkolwiek ingerencji i czyszczenia ...

W 2008r klient wymienił listwę na HD344 i nie długo później sprzedał samochód (ja go kupiłem).

Niestety przez złą diagnozę gazownika wymieniłem dobrą listwę HD344 na nową listwę HD344 ...

Na "obu" listwach HD344 zrobiłem około 20tys km i nie narzekam. Nic nie czyściłem , nic nie regulowałem ...

Przełączanie na LPG mam ustawione na 20stopni i wtryski nawet przy tak niskiej temperaturze pracują znakomicie.

Działa znakomicie i precyzyjnie , a co najważniejsze nie czuję różnicy pomiędzy jazdą na LPG a benzyną.

Szybkie , precyzyjne wtryski i pełen komfort smile.gif

A co do Valteków. Mój szwagier ma w Fabii i po kilku miesiącach od założenia instalki jechał do gazownika bo mu już jeden wtrsykiwacz padł a z innymi cyrki się zaczęły dziać ...

Jedyny plus Valteków to ich niska cena ...

Napisano

> A co do Valteków. Mój szwagier ma w Fabii i po kilku miesiącach od

> założenia instalki jechał do gazownika bo mu już jeden

> wtrsykiwacz padł a z innymi cyrki się zaczęły dziać ...

Mi po 30kkm nic się nie dzieje. A mam je w 6 garach i jestem bardzo wymagającym klientem wink.gif

Napisano

To którego matrixa najlepiej wybrać? z serii HD czy XJ ? bo miałem właśnie teraz w marcu wtryski zmieniać zlosnik.gif

Napisano

> To którego matrixa najlepiej wybrać? z serii HD czy XJ ? bo miałem

> właśnie teraz w marcu wtryski zmieniać

HD.344

Napisano

Czy wymianiajac obecna listwe wtryskową (zoltry valtek 1 ohm) na nowa (szary valtek 2 ohm) poza kalibracja bede musial bawic sie z dyszami (zwiekszac/zmniejszac srednice)

obecnie auto pracuje bardzo dobrze na zoltych waldemarach ale zaczal dosc glosno chodzi - oznaka konca zywota. najchetniej kupilbym nowa zolta listwe ale nigdzie nie moge znalesc....

Napisano

> Czy wymianiajac obecna listwe wtryskową (zoltry valtek 1 ohm) na nowa

> (szary valtek 2 ohm) poza kalibracja bede musial bawic sie z

> dyszami (zwiekszac/zmniejszac srednice)

> obecnie auto pracuje bardzo dobrze na zoltych waldemarach ale zaczal

> dosc glosno chodzi - oznaka konca zywota. najchetniej kupilbym

> nowa zolta listwe ale nigdzie nie moge znalesc..

Proponuję następującą kolejność czynności:

1. Zdjąć listwę żółtą i wyczyścić.

2. Zbadać stan gumek i tłoczków.

-2a. Jeśli uszkodzone -> kupić zestaw naprawczy za kilkanaście pln.

3. Ustawić skok tłoczków

4. Montaż listwy, kalibracja, zdjęcie map i odjazd.

5. Powtórzyć czynność za 10kkm smile.gif

Napisano

> Proponuję następującą kolejność czynności:

> 1. Zdjąć listwę żółtą i wyczyścić.

> 2. Zbadać stan gumek i tłoczków.

> -2a. Jeśli uszkodzone -3. Ustawić skok tłoczków

> 4. Montaż listwy, kalibracja, zdjęcie map i odjazd.

> 5. Powtórzyć czynność za 10kkm

szczerze to mi sie nie chce zlosnik.gif

listwe juz czyscilem - gumki wygladaja ok ,ale niestety 4. wtyskiwacz stuka....

na obecnym zestawie auto zrobilo ~50kkm bez najmiejszego problemu. Kupujac nowa listwe chcialbym miec spokoj na kolejne 50kkm tylko gdzie kupic nowe zolte valteki ???? pozostaja wiec nowe szare valteki 2 ohm tylko czy bede musil grzebac cos z dyszami ????

- jak chcez zarobic to daj namiary na siebie na PW i wysle do ciebie te zote valteki do renimacji smile.gif

Napisano

Możesz kupić szarą listwę i przerzucić cewki na żółte - około 4 minut roboty za pierwszym razem. Za drugim dwie. smile.gif

Napisano

Po 25kkm żółte Valteki mialy 0,45 0,59 061 050.Regulacja na suwmiarkę na 043.Po dokładnej obserwacji tłoczków zauważyłem że przeważnie wybijają się górne gumki i myślę nad rzezba, dokleic coś twardszego zamiast górnych gumek hmm.gif

Napisano
  • Autor

Dobrze, to temat Magic Jetów upadł. zlosnik.gif

Nie zmienia to jednak faktu, że jestem teraz już ogólnie tak skołowany, że nie wiem jaką listwę wybrać. cool.gif

Jedno jest pewne: zółtym Valtekom mówię stanowcze NIE! zlosnik.gif

Panowie... Matrix`y brać?

Kogoś sensownego w Warszawie polecicie, kto się tym zajmie i nie zedrze ze mnie?

Napisano

> Jedno jest pewne: zółtym Valtekom mówię stanowcze NIE!

> Panowie... Matrix`y brać?

Ja jako "normalny" użytkownik mogę polecić Matrixy ...

Pierwszemu właścicielowi Matrixy wytrzymały około 120tys (listwa XJ). Potem zmienił na HD344.

Na LPG przejechane mam w swoim wozie około 170tys i w tym czasie zostały wymienione zostały 3 listwy (ale jedna została wymieniona bez sensu bo była w pełni sprawna , ale gazownik partacz źle zdiagnozował usterkę).

Więc można powiedzieć że na razie na LPG mam przejechane 170tys km (samochód łącznie ma przejechane około 200tys km) i wymienioną jedną listwę na na "drugiej" jeżdżę smile.gif

Ciekawy jestem ile razy musiałbym (a raczej poprzedni) właściciel wymieniać Valteki , je czyścić , kalibrować i ustawiać ...

A przecież te wszystkie rzeczy to dodatkowa kasa i strata czasu ...

Oczywiście nie wiem ile wytrzyma listwa HD344 , bo jednak XJ544 to była inna "liga" a i miałem listwę z 2002r , ale mam szybką i precyzyjną listwę a do tego bezobsługową ...

Napisano

> - jak chcez zarobic to daj namiary na siebie na PW i wysle do ciebie

> te zote valteki do renimacji

Kolegom z Autokącika pomagam za darmo, czasem piwo się wypije.

Napisano

> wybijają się górne gumki i myślę nad rzezba, dokleic coś

> twardszego zamiast górnych gumek

Wymienić na mocniejsze, trwalsze oringi (zderzaki)

Mam takie założone

30kkm i jak na razie bez problemów.

Napisano

> Kolegom z Autokącika pomagam za darmo, czasem piwo się wypije.

Uuuu, kolega wypowiedział magiczne słowa zeby.GIF ja mam taki sam motor w swoim dełu(jak kolega) przymierzam się do wymiany czerwony waldemarów... skoro nie na wspomniane w wątku magicjety to moze na takie jak kolega ma. Mam szansę zrobić taką wymiankę bez zaawansowanych narzędzi?

Napisano

u mnie najprawdopodobniej jedem magic powiedzial 30.GIF...po 10000 km...jutro jade potwierdzic i ew.wymienic-na gwarancji sa jeszcze na szczescie-ale zbyt szybko padl jesli to on frown.gif

Napisano

> u mnie najprawdopodobniej jedem magic powiedzial ...po 10000

> km...jutro jade potwierdzic i ew.wymienic-na gwarancji sa

> jeszcze na szczescie-ale zbyt szybko padl jesli to on

jakie objawy ?

Napisano

> jakie objawy ?

silnik pracuje na 3 cylindry...na benzynie ok,ale juz jestem po gaziarzu zrobil od nowa adaptacje i wszystko ok icon_eek.gif-u mnie byl jakis blad programu-moj magic jet jest jak na razie ok palacz.gif

Napisano

martixy bierz pod swoja moc cylindra smile.gif

magic dziala w miare długo tylko w pionie i z dobrym filtrem lotnym wymienianym co 10tys km a i tak potrafi wkurzać przy ujemnych temp...

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Jeśli to ma pomóc, to auto takie jak w profilu czyli Clio II, 1.4 16V.

> Sterwonik STAG 300 i jak na razie wtryskiwacze Valtek (żółte).

> PS. Jeśli mieszam jakieś pojęcia typu: listwa wtryskowa, wtryskiwacze to przepraszam.

> Pozdrawiam,

> Łukasz.

Ja mam MagicJety, ale nie na listwie a osobno (boxer), przed instalacja tez troche czytalem i sie pytalem (2007r), genrelanie opinie byly na plus. Zaklad powiedzial mi, ze rozne przerabial i Magic'y nie sa zle.

Ja zrobilem juz przeszlo 50kkm i jest ok. Jedyny problem to lekkie szarpanie przy hamowaniu silniiem (od poczatku), ale nie zawsze ono wystepuje -ktos kiedys mi napisal, ze wina to wlasnie zbyt wolne wtryski. innych wad nie zauważyłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.