Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

preheat fault

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy olanie tematu i jazda z wyświetlającym się preheat fault grozi czymś, czy jest to tylko wk...jace ?

Autko odpala normalnie, a komunikat wyświetla się dopiero po zapaleniu silnika. hmm.gif

Napisano

ten komunikat odpowiedzialny jest za swiece zarowe.

Moze tez byc winien przekaznik do swiec ( montowany na scianie grodziowej) , a rownie dobrze moze to byc kaprys akumulatora.

Napisano

> Witam

> Czy olanie tematu i jazda z wyświetlającym się preheat fault grozi

ja tak jezdze od roku. jest bardzo wkurw....

Wiem, że mam dwie spalone świece, co do centralki to się okaże

Napisano

> Witam

> Czy olanie tematu i jazda z wyświetlającym się preheat fault grozi

> czymś, czy jest to tylko wk...jace ?

> Autko odpala normalnie, a komunikat wyświetla się dopiero po

> zapaleniu silnika.

Zdarzyło Ci się wielokrotnie, za każdym razem, czy pojedynczy przypadek? Odpaliłeś auto od razu po przekręceniu kluczyka, czy chwilkę poczekałeś. Mi ten komunikat wyświetlił się jak za szybko odpaliłem (od razu) stilo po włożeniu kluczyka do stacyjki, ale od razu gasł. Chyba, że to faktycznie wina akumulatora. Jak Ci mówiłem, to jest jeszcze fabryczny akumulator, czyli 8 rok mu idzie.

Napisano

i u mnie w te duże mrozy się pokazał...

ale odpalał bez problemu...więc trochę poczekał aż się więcej czasu zrobiło...świece wymienione na denso i jak ręką odjął...

a odpalanie było bezproblemowe tyle tylko, że się komunikat wyświetlał... wink.gif

Napisano
  • Autor

> Zdarzyło Ci się wielokrotnie, za każdym razem, czy pojedynczy

> przypadek? Odpaliłeś auto od razu po przekręceniu kluczyka, czy

> chwilkę poczekałeś.

<.......................................................>

Nie odpalam za wcześnie. CZekam aż wszystko pogaśnie.

Zdarzyło się wczoraj, jak z pracy wyjeżdżałem. Od tego czasu odpalałem jeszcze pięć razy. Komunikat za każdym razem.

Ale to faktycznie może być słaby aku. Dioda jest czarna, więc chyba pada. Ale kręci bez problemów hmm.gif

Napisano

Jak ci zacznie "kaszlec" przy kreceniu to juz jest zgon wink.gif

elektronika wczesniej sie burzy ze prad kiepski.

Napisano

U mnie njapierw to mrugalo, wymienilem jedna swiece, przeszlo, za dwa tygodnie znow sie swiecilo, olalem, co jakis czas sie swiecilo, ale od kad przyszly dobre morzy przestalo swiecic i juz mnie z 3 miesiac jak mi sie nie swieci smile.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

i jak tam w temacie, zrobiłeś coś? Boja od wczoraj mam to samo, zaświeca się po każdym uruchomieniu samochodu, choć auto pali bez problemów. hmm.gif

Myśle, że świeczki nie ruszane od nowości więc 145 tys km im wczoraj stuknęło i czas już na nie hmm.gif

Napisano
U mnie jakoś tak dziwnie bo pojawia się raz na kilka odpaleń nie cały czas. I tak zastanawiam się że gdyby świeca była walnięta to by sie chyba swieciło cały czas dobrze dedukuje?? A może ta cenatralka ??
Napisano

Jest dość obszerny temat o tym już. U mnie po wymianie świec, 2 były walnięte, oczywiście wymieniłem komplet (stare wytrzymały 130k) komunikat jest nadal. Sprawdzano i okazało się, że centralka nie działa jak powinna i jest do wymiany. Na razie nie moge wymienić, bo nie mam wozu, jest u lakiernika. jak go dostane to sie za to wezmę.

Napisano

> centralka nie działa jak powinna i jest do wymiany.

I to też wcale nie jest pewne. U mnie po wymianie świec, centralki nadal pojawiał się błąd. Dopiero po 3 dniowym pobycie w ASO i przeszukaniu całej instalacji znaleźli jakieś uszkodzone przewody, które powodowały błąd. Przez to niepotrzebnie wymieniałem świece i centralkę tuk.gif

Napisano
  • Autor

> i jak tam w temacie, zrobiłeś coś?

Nic nie robiłem. Teraz jakby żadziej się zapala. Przedtem było po każdym odpaleniu.

Autko odpala dobrze. Olałem temat zlosnik.gif

Teraz to tylko woda w filtrze paliwa ciągle pindoli ( mimo spuszczenia z filtra i zatankowania świerzutkiego paliwa na innej stacji hmm.gif )

Napisano

> ja kupiłem dzisiaj świeczki Denso (36,60 zł/szt) w pt jadę na wymianę.

\

Fabrycznie takie były??

Napisano

> \

> Fabrycznie takie były??

jak nie zapomnę zabrać w pt, to Ci powiem jakie prawdopodobnie były fabryczne.

Napisano

Tak wyglądały świeczki, prawdopodobnie po 145 tys km, jeśli tak to oryginały są BOSHa. Koszty wymiany w ASO 36,60 zł.

283608614-%A6wiece%BFarowe.jpg

• 3 tygodnie później...
Napisano

Od pewnego czasu wywala mi komunikat "preheat fault", podłączyłem autko pod examiner i wyświetla taki błąd (patrz skan).

Spotkał się ktoś z takim komunikatem?

post-67202-14352507699579_thumb.jpg

Napisano

> Spotkał się ktoś z takim komunikatem?

jakiś tekst ok.gif

Napisano

> Od pewnego czasu wywala mi komunikat "preheat fault", podłączyłem autko pod examiner i wyświetla

> taki błąd (patrz skan).

> Spotkał się ktoś z takim komunikatem

Obstawiał bym za podgrzewaczem paliwa, zobacz tekst ponizej tego watku smile.gif

Napisano

> Od pewnego czasu wywala mi komunikat "preheat fault", podłączyłem autko pod examiner i wyświetla

> taki błąd (patrz skan).

> Spotkał się ktoś z takim komunikatem?

...miałem to kilka dni temu, uporczywie przy każdym uruchomieniu, myślałem, że poszła któraś świeca ......ale po kilku dniach przestało nagle ............ponieważ świeca się nie mogła naprawić to zaglądnąłem na przekaźnik ...........pomiary przez wtyczkę od świec potwierdziły, że świece mają dobry opór........ wyjąłem przekaźnik i okazało się, że styk na przekaźniku łączący z wtyczką prowadzącą prąd do świec jest wyraźnie zaśniedziały (styk przypisany do 1 świecy) ..........przeczyszczenie pomogło i teraz jest spokój......... notabene jak już ruszyłem temat to stwierdziłem, że nie ma co czekać i poszedłem za ciosem ....zamówiłem świece i zleciłem mechanikowi wymianę zlosnik.gif ........wszystkie 4 odkręciły się bezproblemowo i teraz mam nówki sztuki 001.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

> I to też wcale nie jest pewne. U mnie po wymianie świec, centralki nadal pojawiał się błąd. Dopiero

> po 3 dniowym pobycie w ASO i przeszukaniu całej instalacji znaleźli jakieś uszkodzone

> przewody, które powodowały błąd. Przez to niepotrzebnie wymieniałem świece i centralkę

a czy błąd pokazywał Ci się co jakiś czas ? Ja już sam nie wiem co wymieniać , świece sprawdzone na pewno dobre są , przekaźnik wczoraj odpinałem i styki są ok , aku tesz przeszedł testy bdb , kable od centralki świec z zew. nie zniszczone do samych świec , problem polega na tym ,że jak jest zimny silnik po nocy w garażu , dzisiaj np było w garażu z 12 stopni to strasznie długo kręci i oczywiscie blad swiec zarowych , jak zgasze i odpale ponownie lub jak silnik jest cieply bledy nie ma i odpala ok , co robic crazy.gif ?? centralka świec ?

• 6 miesięcy później...
Napisano

Pozwólcie, że powrócę do tematu, bo mnie już trafia z tym komunikatem, preaheat fault, już drugi rok jeżdżę, w lecie jest spokój nie pika, ale teraz się wściekło, czasami też nie pika, ale częściej pika niż nie pika a jak do tego dodacie jeszcze Airbag, failure, to szlag naprawdę trafia, smile.gif

Więc bardzo proszę, czy ktoś może zapodać, jakieś zdjęcie, w którym miejscu, znajduje, się podgrzewacz paliwa, centralka i ten cały przekaźnik, żeby to można było sprawdzić ?

Napisano

Nie, nie to nie akumulator, bo to juz mam dosc dlugo i tak mi ktos mowil ze to albo podgrzewacz, albo centralka albo przekaznik, tylko ja nie wiem gdzie tego szukac, moze wystarczy kabelkami poruszyc zeby.GIF

Napisano

> Nie, nie to nie akumulator, bo to juz mam dosc dlugo i tak mi ktos mowil ze to albo podgrzewacz,

> albo centralka albo przekaznik, tylko ja nie wiem gdzie tego szukac, moze wystarczy kabelkami

> poruszyc

Są to zapewne świece żarowe.... sprawdzić musisz rezystancje świec....

A jesli pytasz o grzałkę paliwa to jest nad filtrem paliwa...

Napisano

a ta całą centralka sterowania swiec ? swiecie raczej chyba nie, bo mi odpala bezproblemu nawet przy -18C, za pierwszym razem, nawet nie musze jakos czekac az sie swiece zagrzeja.

Napisano

> a ta całą centralka sterowania swiec ? swiecie raczej chyba nie, bo mi odpala bezproblemu nawet

> przy -18C, za pierwszym razem, nawet nie musze jakos czekac az sie swiece zagrzeja.

Hej Panocki, u mnie błęd ten sam wink.gif

PREHEAT FAULT - FES pokazuje

P0380 - Board relay, thermostarter or preheat. Signal LOW

Glow Plug/Heater Circuit Malfunction

Świec jeszcze nie sprawdzałem - zrobie to w najbliższym czasie.

Natomiast zastanawia mnie mój aku. Mam starusieńką VARTE 640A i podczas kontroli przy wyładowaniu pokazało mi jedynie 220A.

Myślicie że świece nie dostają wystarczająco dużo prądu i stąd ten błąd ?

Ładowałem go dziś całą noc ale efekt ten sam. Błąd nie zawsze się pojawia. Przy -20 st. ledwo ledwo ale odpalił za drugim razem ;-)

Napisano

Centralka od świec żarowych jest obok filtra paliwa w 1.9 jtd 115. Taka czarna obudowa z dwoma kostkami od dołu, mocowana do grodzi nakrętką 10. Odpinasz kostkę i sprawdzasz rezystancję. Jeśli masz "przerwę" to wiesz co Cię czeka. Ale nie ma problemu w ASO za wymianę 4 świec dałem niecałe 100zł (oczywiście za robociznę).

Jeszcze jedna uwaga. Jeśli preheat pojawia się sam tzn. bez kontrolki świec żarowych to przyczyn należy szukać w centralce, stykach lub niedoborach prądu. Jeśli spiralka nie gaśnie to tzn. że któraś ze świec ma przerwę.

Napisano
  • Autor

Ja już mam ten błąd z głowy.

Nowy akumulator (Centra Futura) i komunikat już się nie pojawia waytogo.gif

Zresztą nie tylko ten. Teraz to już żadne błędy mi nie wyskakują brawo.gif

No, może oprócz wody w paliwie.

Jednak Stilo czułe jest na niedostatki prądu

Napisano

Dzięki, będziemy badać sprzęt na weekendzie zeby.GIF

• 2 miesiące później...
Napisano

A ja chyba coś przypaliłem w tej centralce frown.gif

Podczas przykręcania tej karbowanej rurki do egr-a przypadkiem musnąłem kluczem pod tą centralką, tam gdzie wchodzą do niej kable. Jeden błysk, pstryki przekaźników w tej centralce (chyba) i nad aku, trochę dymu i cisza. Po przekręceniu kluczyka i odpaleniu auta w ciepłym garażu (ok. +15C) zapalił bez problemu, ale dziś jak mulher.gif jechała rano do pracy ( -8C) to już kręciła, kręciła i nie mogła zapalić czego wcześniej nie było.

Ciekawe jest to, że po odpaleniu pokazuje się komunikat CHECK OK a za 2 sek. PREHEAT FAULT.

Wymienić od razu centralkę czy da się ją jakoś naprawić? Nie mam jeszcze FES-a a do aso na egzamina nie pojadę, 150 zeta za 5 min roboty im nie dam, wolę za to kupić nowe swieca.gif

Napisano

Myślę, że to bezpiecznik nr 4 lub 3 na + aku bodajże, 50A, u mnie czerwony. Wywalił mi jak zmieniałem centralkę na nową, bo jako elektryk ( smile.gif ) zapomniałem odłączyć klemy i kluczem zwarłem śrubę centralki z silnikiem i się pospawało lekko zeby.GIF

Napisano

> Myślę, że to bezpiecznik nr 4 lub 3 na + aku bodajże, 50A, u mnie czerwony. Wywalił mi jak

> zmieniałem centralkę na nową, bo jako elektryk ( ) zapomniałem odłączyć klemy i kluczem

> zwarłem śrubę centralki z silnikiem i się pospawało

Dzięki za informacje, bezpiecznik faktycznie był spalony, wymieniłem, ale nadal to samo frown.gif Dalej załącza się PREHEAT FAULT, czy wymiana centralki nieunikniona?

Napisano

Ja musiałem kasować błąd, nie chciał mi sam zniknąć. Centralke można próbować rozebrać i naprawiać, ale nie wiem czy to gra warta świeczki. Chociaż używana też może nie być zbyt sprawna. Kupiłem za 80PLN używkę i jest OK jak na razie.

Napisano

> Dzięki za informacje, bezpiecznik faktycznie był spalony, wymieniłem, ale nadal to samo Dalej

> załącza się PREHEAT FAULT, czy wymiana centralki nieunikniona?

jezeli bezpiecznik byl wywalony to teoretycznie centralka powinna przezyc... przeciez po to sa bezpieczniki zeby zabezpieczaly cenniejsze uklady hmm.gif

Napisano

> Dzięki za informacje, bezpiecznik faktycznie był spalony, wymieniłem, ale nadal to samo Dalej

> załącza się PREHEAT FAULT, czy wymiana centralki nieunikniona?

ten komunikat trzeba skasować, choć ktos pisał, że niby po iluś tam uruchomieniach sam znika. Jak auto pali dobrze to albo sie umów gdzieś na kasowanie błędu, albo spróbuj przeczekać.

Napisano

> ten komunikat trzeba skasować, choć ktos pisał, że niby po iluś tam uruchomieniach sam znika. Jak

> auto pali dobrze to albo sie umów gdzieś na kasowanie błędu, albo spróbuj przeczekać.

Zniknie po paru uruchomieniach. Ale zostanie w pamięci tak czy siak i trzebabędzie go kasować.

Napisano

> ten komunikat trzeba skasować, choć ktos pisał, że niby po iluś tam uruchomieniach sam znika. Jak

> auto pali dobrze to albo sie umów gdzieś na kasowanie błędu, albo spróbuj przeczekać.

No i właśnie zniknął, pokręciłem się troche po sklepach i ...cisza smile.gif nawet jakoś tak lżej zaczął zapalać.

Z podziękowaniem bow.gif bo już zaczynałem liczyć stówki uciekające z kieszeni, byłem już umówiony na wizytę w ASO.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.