Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Castrol Edge czy Magnatec?

Featured Replies

Napisano

ktory lepszy? chodzi o syntetyk (5W40 vs 5W30) do benzyny (lpg) z 100kkm przebiegu.

Napisano

ja też...

i każdy inny o dobrych parametrach z pominięciem castrola wink.gif

Napisano
  • Autor

> ja też...

> i każdy inny o dobrych parametrach z pominięciem castrola

zawsze byl lany castrol i chce castrola... pytanie tylko ktory...aktualnie mam lany magnatec, ale bardziej zalecany jest edge-stad moje rozterki...

Napisano

> zawsze byl lany castrol i chce castrola... pytanie tylko

> ktory...aktualnie mam lany magnatec, ale bardziej zalecany jest

> edge-stad moje rozterki...

co wyboru lepkości, to do gazu chyba lepiej 5W40 hmm.gif

Napisano

> co wyboru lepkości, to do gazu chyba lepiej 5W40

a co ma do tego LPG?

Jaki olej zaleca producent?

edge to chyba o półkę wyżej niż magnatec

Napisano

Jeżeli auto z rocznika w podpisie, to już i tak po hierbacie :-(

Napisano

> Z dwóch: 5W30, 5W40 ja do LPG zapodałbym ten drugi.

ja też bym zalał 5W40, ale LPG chyba nie ma nic do tego hmm.gif

chodzi o możliwość wystąpienia podwyższonej temp. spalania przy rozregulowanej instalce??

Ja leję 0W40, ale kierowałem się tym, co zaleca producent (olej spełnia normę dla mojego silnika), a nie tym, że mam LPG.

Napisano

> ja też...

> i każdy inny o dobrych parametrach z pominięciem castrola

A powiedzcie co jest nie tak z castrolem. W paru zakamarkch netu czytałem opinie, że castrol to zuo i lepiej już kujawskim zalać. Ale w uzasadnieniu było "bo tak", żadnej konkretnej przesłanki.

Zły bo nie trzyma parametrów z opakowania, zły bo podrabiany, zły bo drogi ...?

Napisano

> A powiedzcie co jest nie tak z castrolem. W paru zakamarkch netu

> czytałem opinie, że castrol to zuo i lepiej już kujawskim zalać.

> Ale w uzasadnieniu było "bo tak", żadnej konkretnej przesłanki.

> Zły bo nie trzyma parametrów z opakowania, zły bo podrabiany, zły bo

> drogi ...?

bo Balcerowicz musi odejść hahaha.gif

Ja zalewam castrola i nie widzę żadnych negatywnych skutków. Chciałem 0W40, mobil nie spełnia normy dla mojego silnika, a castrol tak, więc jest castrol.

Napisano

> drogi ...?

Szukając opinii na temat olejów natknąłem się na to:

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=282581879&page=0&vc=1

Napisano

> drogi ...?

Tak +/- 10 lat temu Castrol wypuścił straszliwego babola, p.t. Castrol SLX.

Olej ten powodował powstawanie jakichś lakowych szlamów na całości silnika - do zawężania światła przewodów olejowych włącznie.

Z czym to się wiąże - domyśl się.

Najbardziej spektakularnie objawiło się to w Toyocie, gdzie w połączeniu z wadą konstrukcyjną silników skutkowało to doprowadzeniem sprzętu do stanu "kapitalka wymagana" czasem i w 50-60 kkm.

Podobnie niestety bywało i w innych markach - tzw szacowna europejska marka, blisko skądinąd związana z Castrolem po dziś dzień, też lała to badziewie do silników i efekty były takie, że silniki uznawane za niezniszczalne przy przebiegu 150-200 kkm kończyły swój żywot.

Wał do szlifu, panewki na nadwymiar, do tego rozbiórka i dokładne płukanie i czyszczenie silnika, wymiana części szpejów - grubo.

Producent BARDZO niechętnie, ale pod różnymi naciskami dawał goodwill nawet do dość starych aut i partycypował w kosztach, ale nawet jak producent da Ci 50% goodwill w naprawie kosztującej 15-20 kpln w aucie wartym 30-50 kpln, to... No sam rozumiesz...

Stąd też napisałem autorowi wątku, że w tym konkretnym aucie to już i tak kaplica...

Napisano

> Ja bym wlał Mobila 5W50

ok.gif ja również mam jak najlepsze doświadczenia z tym olejem, z castrolem miałem porażkę smile.gif ale może to był jednostkowy przypadek...

Napisano

> drogi ...?

miłość do castrola w naszym pięknym kraju wzięła sie chyba z czasów peweksów kiedy był jedyna alternatywą dla mazutu marki "selektol special". Sam pamiętam jak mój kochany Papciu kupował do malucha a potem do kanciaka tylko castrola w peweksie , czym narażał się Mamie na opieprz hehe.gif

Osobiscie nie mam żadnych doswiadczeń z castrolem - nigdy go nie uzywalem. Zawsze jezdzilem albo na lotosie albo na mobilu. Raz na elfie. I raz na valvoline maxlifie, będącym w moim mniemaniu mieszanina oleju silnikowego z czymś w rodzaju moto-doktora.

Napisano

ja mogę powiedzieć tyle, że widziałem silnik po 160kkm na castrolu magnatecu 5w40 i drugi po 200kkm na mobilu 5w50...

ten po castrolu był strasznie zasyfiony mazutem czy inną czarno-brunatną breją...po mobilu trochę tego było ale znacznie mniej (mimo przebiegu większego) niż po castrolu...

dlatego castrola nie polecam po prostu...m1 5w50 jak ktoś upalać też nie jest najlepszy bo ponoć robi się z niego woda po ostrzejszym potraktowaniu...do normalnej jazdy może być na pewno...

Napisano

> ja mogę powiedzieć tyle, że widziałem silnik po 160kkm na castrolu

> magnatecu 5w40 i drugi po 200kkm na mobilu 5w50...

> ten po castrolu był strasznie zasyfiony mazutem czy inną

> czarno-brunatną breją...po mobilu trochę tego było ale znacznie

> mniej (mimo przebiegu większego) niż po castrolu...

> dlatego castrola nie polecam po prostu...m1 5w50 jak ktoś upalać też

> nie jest najlepszy bo ponoć robi się z niego woda po ostrzejszym

> potraktowaniu...do normalnej jazdy może być na pewno...

Mam inne dosiadczenia - ten sam silnik - na Mobilu zasyfiało przepustnicę, a na Catsrolu i Lotosie nie smile.gif

Inna sprawa, że potem nabrałem podejzreń, że ten Mobil to jakaś podróba musiała być, mimo, że kupiony w Selgrosie. Dlatego teraz leję Mobila z beki u zaufanego mechanika zlosnik.gif

Napisano

no ja patrzyłem co się dzieje pod deklem zaworów...problemów z przepustnicą nigdy nie miałem... wink.gif

Napisano

Magnatec w zupełnosci wystarczy jeśli masz auto z 2001 roku. Rozchodzi sie też tak an prawde o cene oleju. Sam też nie lałbym koniecznie EDGEa ale Magnatec nie ma normy BMW LL04

Napisano

Do Mobila mam uraz. Wszystkie silniki jakie rozpadły się w samochodach które naprawialiśmy jeździły na Mobil 1.

Do Ciebie Magnatec bedzie lepszy to lepiej uszczelnia układ pierścieni i samochód mniej będzie brał oleju. Sprawdzone osobiście m.in Opel Vectra i Porsche 911 .

Napisano

no niestety...M1 chyba najcześciej podrabiają wink.gif

może to była przyczyna? niewiem.gif

Napisano

> Mam inne dosiadczenia - ten sam silnik - na Mobilu zasyfiało

> przepustnicę, a na Catsrolu i Lotosie nie

> Inna sprawa, że potem nabrałem podejzreń, że ten Mobil to jakaś

> podróba musiała być, mimo, że kupiony w Selgrosie. Dlatego teraz

> leję Mobila z beki u zaufanego mechanika

Po ile kupowałeś tego mobila ?

Napisano

> Po ile kupowałeś tego mobila ?

To było 2003 r. - wtedy 5W50 Mobil 1 w Selgrosie był po 135zł za bańkę 4L. Castrol Magnatec po 142zł. A już w 2004 r. Mobil po 151zł a Lotos Traffic po 112zł.

http://rwicik.republika.pl/GM_G.xls zlosnik.gif

Napisano

> ktory lepszy? chodzi o syntetyk (5W40 vs 5W30) do benzyny (lpg) z

> 100kkm przebiegu.

Napiszę Ci tak:

Wlej ten, który ma lepszą klasę jakościową lub jest tańszy.

Bawią mnie teksty w stylu - "Lej Castrola, ja na Mobilu się zawiodłem" etc.

To znaczy co? Slnik ci się rozpadł? Stracił 40 KM mocy?

Wszystkie oleje są produkowane zgodnie z tą samą technologią. Po to mamy onzaczenia jakościowe i lepkościowe, żeby się ich trzymać. Jedyne na czym można się zawieźć, to fakt, że bez oleju samochód nie pojedzie.

Reasumując - Twoje pytanie jest bez sensu. Uzyskasz mnóstwo dziwnych odpowiedzi, które nie są funta kłaków warte. Lej to co jest zgodne ze specyfikacją, a jak masz wybór pomiędzy dwoma olejami tej samej klasy, to możesz równie dobrze rzucić monetą. W codziennej eksploatacji absolutnie nie zauważysz różnicy pomiędzy tymi dwoma olejami. Ba -Twojemu silnikowi będzie też absolutnie wszystko jedno, czy będzie to Lotos, Castrol, Mobil 1 czy inny, dopóki jego parametry będą zgodne z założeniami dla silnika.

Tak więc lej co wolisz, lub jest tańsze. Wtedy poczujesz różnicę, jak zostanie na browara, bo to jest odczuwalne - mieć a nie mieć browara zlosnik.gif. Cała reszta to marketingowy bełkot. nie daj się ogłupić, bo Twoje auto na 90% i tak zostanie zezłomowane z wciąż działającym silnikiem

Napisano

> ja również mam jak najlepsze doświadczenia z tym olejem, z

> castrolem miałem porażkę ale może to był jednostkowy

> przypadek...

zlosnik.gif

no to właśnie kwiatek o którym pisałem w pierwszym poście. Miał "porażkę" - toż to prawdziwy test dwóch olejów na dystansie 300 kkm. Eeee tam - po co - na autokąciku jeden gościu napisał, że miał porażkę LOL.

Napisano

zalać.

trafiłeś w sedno. Ja do tej pory jeździłem na Lotosie. A wiesz czemu? BO TAK! zlosnik.gif

Napisano

Magnatec 5W-40 ma jedną z (naj)niższych wartości TBN wśród olejów w tej klasie lepkościowej idea.gif Nie jest to też olej 100% syntetyczny więc przynajmniej teoretycznie ma gorsze właściwości myjące . Z drugiej strony osobiście na tym magnatecu przejeżdziłem ponad 100 kkm i z silnikiem nie działo się nic złego ale nie jest to oczywiście żadna miarodajna ocena tego oleju .

Dobrym wyborem są oleje Lotos wśród których raczej trudno trafić na podróbkę . Nawet olej 10W-40 ma wyższą TBN od magnateca 5W-40 więc ma lepsze właściwości myjące i bardziej nadaje się do LPG .

Napisano
  • Autor

> mamy onzaczenia jakościowe i lepkościowe, żeby się ich trzymać.

> Lej to co jest

> zgodne ze specyfikacją, a jak masz wybór pomiędzy dwoma olejami

> tej samej klasy, to możesz równie dobrze rzucić monetą.

za instrukcja obslugi do mojej almery: cyt.:

Olej silnikowy:zalecany API SG,SH lub SJ, ILSAC klasa GF-I lub GF-II

klimat umiarkowany- do -20st zalecany 10W30.

obecnie mam zalany 5w30 ale wg strony castrola magnatec opisany jest jako -dobry, natomiast jako zalecany podawany jest edge. A chcialbym mu polepszyc i nie wiem czy teraz nie zalac edge....a moze shella (cena nie gra roli , a i tak tego wchodzi tylko 2,7l smile.gif )

Jak wiadomo, silnik 1.8 nissana znany jest z tego, ze lubi olej. Moj poki co nie bierze ani grama i chcialbym aby tak zostalo. Dzieki za dyskuje, ale nie ukrywam, ze opiniami nt. castrola troche mnie postraszyliscie smile.gif

ps.

a moze Motul? hm, cebre mam na motulu i... dziala...:)

Napisano

> ktory lepszy? chodzi o syntetyk (5W40 vs 5W30)

Warto wiedziec że olej w40 ma grubszy film olejowy od w30. Więc ja bym popatrzył do instrukcji i wg zaleceń wybrał. Obstawiam że masz napisane w40. Oleje w30 są stosowane tylko do niektórych silników, bo wymagaja ciasnego spasowania silnika.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> zawsze byl lany castrol i chce castrola...

no i stalo sie... zalalem auto 2,5kkm temu shellem helixem 5W40 i musialem wlasnie dolac okolo 200ml.

Jak byl zalewany castrolem to co 15kkm nie wymagal dolania ani kropli.

i co teraz?

Napisano

A no nic teraz tylko dolej. 200ml na 2,5 tyś. km mieści się bez problemu w normie. Nie widzę żadnych powodów do obaw.

Napisano

> Magnatec 5W-40 ma jedną z (naj)niższych wartości TBN wśród olejów w tej klasie lepkościowej Nie

> jest to też olej 100% syntetyczny więc przynajmniej teoretycznie ma gorsze właściwości myjące

> . Z drugiej strony osobiście na tym magnatecu przejeżdziłem ponad 100 kkm i z silnikiem nie

> działo się nic złego ale nie jest to oczywiście żadna miarodajna ocena tego oleju .

> Dobrym wyborem są oleje Lotos wśród których raczej trudno trafić na podróbkę . Nawet olej 10W-40 ma

> wyższą TBN od magnateca 5W-40 więc ma lepsze właściwości myjące i bardziej nadaje się do LPG .

nie zdajesz sobie sprawy z tego co piszesz....TBN to nie wszystko i zalezy min od ilości popiolów i innych dziadowstw zostawianych przez olej, w tym przypadku producent uznał że olej zostawia mniej syfu więc i niższa wartość TBN, przez co lepsze właściwości smarne...tak nie ma nic za darmo TBN to wyznacznik ilości detergentów w oleju, a te raczej nie poprawiają właściwości smarnych, wręcz przeciwnie.

Następną banialuką jest to że wyzsze TBN to do LPG....niby dla czego ????

Pewnie nie wiesz ale LPG nie miesza się z olejem i podczas spalania nie zostaweia nagarów, przez co olej dłużej zachowuje lepsze parametry, co widać nawet gołym okiem na bagnecie ... olej jest poprostu czystszy, więc jak już to wyższe TBN do benzyny, czy diesla.

Co do samego castrola to w zaprzyjaźnionym warsztacie leją tylko castrol i w samochodach pewnej floty którą obsługują nie raz widziałem rozebrane silniki, po przebiegach grubo ponad 200kkm i nie było żadnego syfu, a auta na wymiane jeżdzą co 20kkm, jak kierowca nie zapomni....

Napisano

> obecnie mam zalany 5w30 ale wg strony castrola magnatec opisany jest jako -dobry, natomiast jako

> zalecany podawany jest edge. A chcialbym mu polepszyc i nie wiem czy teraz nie zalac edge....a

> moze shella (cena nie gra roli , a i tak tego wchodzi tylko 2,7l )

> Jak wiadomo, silnik 1.8 nissana znany jest z tego, ze lubi olej. Moj poki co nie bierze ani grama i

> chcialbym aby tak zostalo.

Nasza Almera fabrycznie wyjechała na Shell'u. wink.gif Lałem wcześniej Castrola Magnateca 5W40 i Mobila 5W50. Na Castrolu mniej dzwoniły hydrauliczne kompensatory luzu zaworowego. Generalnie - lej Shell'a. zlosnik.gif

Napisano

> Co do samego castrola to w zaprzyjaźnionym warsztacie leją tylko castrol i w samochodach pewnej

> floty którą obsługują nie raz widziałem rozebrane silniki, po przebiegach grubo ponad 200kkm i

> nie było żadnego syfu, a auta na wymiane jeżdzą co 20kkm, jak kierowca nie zapomni....

No to jest już jakiś punkt odniesienia. Ja miałem w Astrze 180kkm bez problemów, po ~150kkm była zmieniana uszczelka miski i było tam ok, czysto. Z kolei Omega na Mobilu 5W50 przez 50kkm jak ją miałem i też było dobrze. VC 1.6 wolała Castrola. zlosnik.gif Almera ma Shell'a 5W40 i pracuje na nim spoko od 50kkm. zlosnik.gif

Napisano

Równie dobre, jak nie lepsze oleje, tańsze i przy okazji wspierasz polski przemysł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.