Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Głębokość bieżnika opony

Featured Replies

Napisano

Zakładałem dzisiaj letnie opony i przy odbiorze auta gość powiedział mi, że moje opony są już bardzo łyse. Wręcz był zaskoczony, że zakładam te opony na nowe alufelgi. Szczerze, to nawet nie wiedziałem jaka jest ich głębokość, na oko wyglądały okej, więc dałem do założenia. Zresztą auto ma trzy lata, opony letnie od nowości, więc nie brałem pod uwagę, że mogą być już zużyte. Przed chwilą pomierzyłem głębokość bieżnika i ma on ok. 4-5 mm. Czy to rzeczywiście mało? Długo mogę jeszcze bezpiecznie pojeździć na tych oponach? Wiem, że min. dopuszczalna głębokość bieżnika to 1,6 mm i są znaczniki na oponie, ale nie chcę też jeździć na łysych kapciach.

Poniżej dwie fotki średniej jakości opon, do których gumiarz miał zastrzeżenia.

283602840-DSC03915.JPG

283602840-DSC03919.JPG

post-24283-14352507349476_thumb.jpg

Napisano

moze mial jakies nowe do sprzedania w atrakcyjnej cenie z 6 mm bierznika hehe.gif

Napisano

Na przyszły sezon kupiłbym nowe, a na tych uważał na głębszych koleinach z wodą.

Napisano
  • Autor

> moze mial jakies nowe do sprzedania w atrakcyjnej cenie z 6 mm bierznika

Właśnie doszukuje się w tym pewnej techniki sprzedaży. Postraszyć, może zadziała i klient kupi nowe opony. Kupowałem u niego alufelgi, to może chciał mnie od razu skroić na kolejnego tysiaka.

Napisano
  • Autor

> Na przyszły sezon kupiłbym nowe, a na tych uważał na głębszych koleinach z wodą.

Na przyszły sezon to nie ma problemu. Nawet mogę wymienić w połowie tego sezonu jeżeli zajdzie taka potrzeba.

Napisano

> Właśnie doszukuje się w tym pewnej techniki sprzedaży. Postraszyć, może zadziała i klient kupi nowe

> opony. Kupowałem u niego alufelgi, to może chciał mnie od razu skroić na kolejnego tysiaka.

ok.gif czysty biznes.. ile km robisz rocznie autem? bo fakt faktem ze na prszyszly sezon musisz juz sie liczyc z tym ze trzeba nowe oponki klasc

Napisano

tak samo kiedys na przegladzie czepil sie diagnosta ze mam łyse opony i powiedział ze za sciana w wulkanizacja kupic i zmnienic na nowe opony

Napisano
  • Autor

> czysty biznes.. ile km robisz rocznie autem? bo fakt faktem ze na prszyszly sezon musisz juz sie

> liczyc z tym ze trzeba nowe oponki klasc

Ok. 20 kkm. Z następnym sezonem będą na 100% nowe. Nie zakładam posta, żeby na siłę oszczędzać na oponach. To ostatnia rzecz, na której bym w aucie oszczędzał. Nie chcę po prostu wydawać kasy jak nie jest to potrzebne.

Napisano

Sprzedałby nowy komplet opon a po Twoim wyjeździe jeszcze komplet używek w super stanie zlosnik.gif

Napisano

stary numer oponiarzy.

Paaaaanie toć to niebezpieczna staroć mówią. Ty zostawiasz u nich te opony, bierzesz nówki, a gość jeszcze zarobi na sprzedaży używanych

Napisano

4-5mm toż to na dwa sezony starczą, i nie słuchaj rad handlarzy, bo w zimie będziesz w trampkach chodzić hehe.gif

Napisano

> Ok. 20 kkm. Z następnym sezonem będą na 100% nowe.

ok.gif

> Nie zakładam posta, żeby na siłę oszczędzać na

> oponach. To ostatnia rzecz, na której bym w aucie oszczędzał.

monitoruj stan kapci, i gdyby po przelocie 10kkm czy wiekszym juz bieznik nie wygladal tak jak na fotach to zapodasz nowe i bedzie ok.gif

>Nie chcę po prostu wydawać kasy

> jak nie jest to potrzebne.

wiadomo, ostatnio podczas zmiany opon na nowe bylem swiadkiem jak kolo wpadl z oponami z 1998r ktore kupil jako uzywki i mimo protestow gumiarza kazal je klasc na felgi i basta icon_eek.gif

Napisano

jest to więcej niż połowa nowego bieżnika, o takie używane oponki zabijają się własciciele starych strucli. Może chciał na Tobie zrobić podwójny biznes: sprzedać nowe i odsprzedać komuś Twoje używki zlosnik.gif

Napisano

> wiadomo, ostatnio podczas zmiany opon na nowe bylem swiadkiem jak kolo wpadl z oponami z 1998r

> ktore kupil jako uzywki i mimo protestow gumiarza kazal je klasc na felgi i basta

ojciec w asterce ma od nowości opony, bieżnik ok, nie są sparciałe a sa z 1996 r. hehe.gif

Napisano

> ojciec w asterce ma od nowości opony, bieżnik ok, nie są sparciałe a sa z 1996 r.

to super.. gratki dla seniora ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Taaa po dziadku prawie funkiel

wiadomo.. po dobrych drogach jezdzily, nie po polskich zeby.GIF

Napisano

> Taaa po dziadku prawie funkiel

nie wiedziałeś, że Niemcy po każdym sezonie jak jada opony zmienić to zakładaja zawsze nowe?

No co stać ich skromny.gifzlosnik2.gif

Napisano

> nie wiedziałeś, że Niemcy po każdym sezonie jak jada opony zmienić to zakładaja zawsze nowe?

> No co stać ich

U nas też takich gości z gestem widziałem, zajechał starym mercem W124 na alu zostawił letnie i dopłacił za zimówki, a te letnie gumiarz jeszcze sprzeda i tak się beznes kręci spineyes.gifrotfl.gif

Napisano

> zużyte. Przed chwilą pomierzyłem głębokość bieżnika i ma on ok. 4-5 mm.

Nowe letnie opony mają pomiędzy 6,5 a 8 mm bieżnika. Wnioski wyciągnij sam.

Napisano

rewelacji nie ma, ale ten sezon jeszcze oblecisz ok.gif

Napisano

> stary numer oponiarzy.

> Paaaaanie toć to niebezpieczna staroć mówią. Ty zostawiasz u nich te opony, bierzesz nówki, a gość

> jeszcze zarobi na sprzedaży używanych

Nie wiem jak jest w innych miastach ale u mnie na wiosce np podczas wymiany z letnich na zimowe jeszcze w tamtym roku za zostawienie zdartych już opon (2sztuki) skasowali dodatkowo "opłate utylizacyjną" całe 5zł rotfl.gif

Napisano

Widze ,ze Chevroletowa fabryka wytrzymala podobny przebieg.

Moje maja moze troche wiecej mięsa ale wymieniłem je na Goodyear EfficientGrip - dziś założone.

Napisano

...to minimum

Edit: poprawiłem 1,2mm na wartość prawidłową, żeby nie wprowadzać w błąd

Napisano

> ...to minimum

bzdura

skąd wziąłeś te 1.2?

Napisano

TVN Turbo jakiś rok temu. Coś się od tego czasu zmieniło ?

Napisano

> TVN Turbo jakiś rok temu. Coś się od tego czasu zmieniło ?

to cos musieli popieprzyc.

Od wielu lat jest 1.6mm

Napisano

Chyba od zawsze jest 1.6mm.

Napisano

> A teraz z innej beczki, skąd się biorą opony używane ???

Z niemieckiego śmietnika zlosnik.gif

Napisano

> Chyba od zawsze jest 1.6mm.

Od zawsze to jest jak sie bieznik ze znacznikiem wyrowna grinser006.gif A znacznik w zaleznosci od producenta od 1,5 do 1,8mm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.