Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po co oznaczenia modelowe na samochodach?

Featured Replies

Napisano

> Spoko, nowe BMW 1 bedzie mialo naped na przod. Lexusowa konkurencja dla 1'nki juz ma naped na

> przod. Audi A3 - tez. Mercedes A/B - tez (choc to nie do konca konkurencja).

> A cena - w koncu chodzi o to zeby nie bylo za tanio...

Gdzieś Ty się tego naczytał? Oficjalnie BMW zapowiada, że jedynka będzie nadal RWD. Owszem mają zrobić coś z segmentu B z FWD, ale o tym się gada od paru lat, a na razie poza gadaniem nic z tego nie wynika. Pożyjemy zobaczymy. Póki co możemy się jednak odnieść do tego co jest.

Napisano

> Może Twój dealer ma gdzieś smutnych panów ze skarbówki.

Obawiam się, że to bzdura wyssana z palca. Nikt Ci paliwa nie sprzedaje, tylko samochód, a z punktu widzenia skarbówki to 3 litry tak samo podpadają pod mandat jak i 53 litry.

Napisano

> To teraz mi powiedz co jest high-end premium w PL wydaniu?

> BMW, Merc, Audi, Lexus sie zalicza?

BMW 1 niekoniecznie, ale np 7 już tak :-)

Audi to auta dla plebsu, ale np Bentley nie (zostając w tym samym koncernie).

Lex IS to też nie jest high-end -> celowo podałem LS-a w przykładzie, bo taki poziom obsługi to właśnie ta klasa.

Napisano

> Póki co możemy się jednak odnieść do tego co jest.

Czyli do z lekka bezsensownego systemu przeniesienia napedu w samochodzie kompaktowym. Z drugiej strony BMW sie reklamuje jako "ultimate driving machine" i wypuszczenie czegos co by nie pasowalo do tego image byloby kleska. Wiec moze i masz racje i 1'nka zostanie tylnionapedowa.

Napisano

> Raczej nie.

> Skoda jest uważana po prostu za porządne auto - takie minimum przyzwoitości. Ot tyle

Zależy przez kogo.

Im dalej od szosy, tym większy rispekt.

Wiesz, to że "łooo, paska w tedeiku ma" nie bierze się znikąd.

Napisano

> Obawiam się, że to bzdura wyssana z palca. Nikt Ci paliwa nie sprzedaje, tylko samochód,

Ale jak w samochodzie jest paliwo, to dostajesz też paliwo. Tak samo jak np. radio. Jeżeli zmienia ono właściciela to jest sprzedaż niestety.

> a z punktu

> widzenia skarbówki to 3 litry tak samo podpadają pod mandat jak i 53 litry.

Zgadza się. Zresztą to właśnie napisałem. Tylko że nikt nie zaprząta sobie głowy trzema litrami.

Napisano

> Czyli do z lekka bezsensownego systemu przeniesienia napedu w samochodzie kompaktowym.

A co Ty tu widzisz bezsensownego? Umknęło Ci, że dzisiejsze auto kompaktowe jest większe niż auto klasy średniej 20 lat temu? Przykładowa jedynka jest większa niż trójka sprzed 2 generacji.

Napisano

> Ale jak w samochodzie jest paliwo, to dostajesz też paliwo. Tak samo jak np. radio. Jeżeli zmienia

> ono właściciela to jest sprzedaż niestety.

> Zgadza się. Zresztą to właśnie napisałem. Tylko że nikt nie zaprząta sobie głowy trzema litrami.

A 53 litrami sobie będzie zawracać? Nikt tego nie sprzedaje jako paliwo na fakturze tylko jako samochód. Na prawdę wątpię by za tym się kryło coś więcej niż ściemnianie dilera.

Napisano

> A 53 litrami sobie będzie zawracać?

Zależy od skali chyba. Razy kilkadziesiąt aut to już się zrobi niezły obrót.

> Nikt tego nie sprzedaje jako paliwo na fakturze tylko jako

> samochód.

Bo na fakturze nie ma wyszczególnionych elementów samochodu, co nie znaczy że nie są one sprzedawane przecież.

> Na prawdę wątpię by za tym się kryło coś więcej niż ściemnianie dilera.

A ja wątpię żeby szukał oszczędności w ten sposób. Dali mi przecież dodatków za dużo większą kwotę niż te głupie 200zł za bak paliwa.

Napisano

> A co Ty tu widzisz bezsensownego? Umknęło Ci, że dzisiejsze auto kompaktowe jest większe niż auto

> klasy średniej 20 lat temu? Przykładowa jedynka jest większa niż trójka sprzed 2 generacji.

Tak, ale to takze wynik tego ze 20 lat temu sredni wzrost byl w okolicach 165 cm. A obecnie 185 cm to norma. Wiec samochody staja sie wieksze. Do tego targamy ze soba coraz wiecej rzeczy - pamietam jak kilkanascie lat temu jechalem na wycieczke do Wloch Hyundai'em Pony i mialem pol bagaznika wolnego pomimo namiotu i ciuchow i zarcia na tydzien. Teraz jadac na 3 dni na Key West nie mieszcze sie w bagazniku (nie do konca rozumiem dlaczego kobiety musza miec po 5 kompletnych kreacji na kazdy dzien).

Naped na przod pozwala na wygospodarowanie znacznie wiecej miejsca w kabinie pasazerskiej i w bagazniku = w samochodzie ktory jest maly daje to spore oszczednosci. Kosztem zachowania na jezdni, ale jak widac na przykladzie pojazdow typu Civic, 9-3 czy Mazda 3 - mozna zrobic samochod o przyzwoitym zachowaniu na drodze i przyzwoitej mocy i napedzie na przod.

Napisano

> Tak, ale to takze wynik tego ze 20 lat temu sredni wzrost byl w okolicach 165 cm. A obecnie 185 cm

> to norma. Wiec samochody staja sie wieksze. Do tego targamy ze soba coraz wiecej rzeczy -

Nie wiem, ja mam dalej tyle samo cm co 20 lat temu. Ale może w ameryce faktycznie ludzie rosną cm rocznie. A jeśli o ładowność idzie, to do jedynki mieści się znacznie więcej, a w zasadzie większe rzeczy niż do trójki tylko dlatego, że jest hatchbackiem, a nie sedanem.

Ty chyba nie bardzo rozumiesz po co jest klasa premium. To nie ma być auto do którego zmieści się kolejne sto kilo bagażu. Takie bydle jakim jest X6 jest tylko w wersji czteroosobowej, a do tego sufit jest z tyłu chyba niżej nawet nad głową niż w jedynce i co, też powiesz, że to nieporozumienie? Pewnie powinni zrobić FWD, żeby było więcej miejsca dla teściowej która ma dwa metry, no nie?

Jak ktoś potrzebuje więcej miejsca to kupuje większe auto, a klasę premium wybiera się nie dlatego, że ma ładniejsze plastiki, ale dlatego właśnie, że oferuje niedostępne gdzie indziej rozwiązania techniczne. Ogromny sukces jedynki jest tego najlepszym przykładem.

A na koniec ciekawostka

" przyszłe Renault Twingo będą produkowane w oparciu o wspólnie opracowane podstawowe elementy konstrukcyjne. Samochody będą różnić się między sobą designem. Podstawową cechą nowego rozwiązania konstrukcyjnego będzie napęd tylny przejęty z obecnych modeli Smart."

Napisano

> W EU czy w PL? Jak to np wyglada w D?[...]

A jak ma wygladac? Kupujesz nowa fure. Sprzedajacy fatyguje sie do WK i rejestruje. Tablice na zamowienie w cenie (mozliwosc sprawdzenia czy sa wolne w salonie). Tablice specjalne za free (cena ustawowa to cos kolo 13 euro).

Naturalnie jesli chcesz, mozesz isc rejestrowac sam.

> No dobra nawet jak chce sam zarejstorwac. Ide do RTA - jeden na kazda wieksza dzielnice. Biore

> numerek. Po 5 min ide daje swistek rejestracji z wypelnionym transferem, jesli auto ma

> aktualna stanowa rejestracje, place 3% podatku stanowego i tyle. - czas 10-20 min.

W Niemczech bardzo podobnie. Same formalnosci trawaja nie dluzej niz 20 min. Przewaznie dluzej czekam w kolejce wink.gif

> Opcja dwa - auto niezarejstrowane, z innego stanu, bez rego.

Jesli fura ma wazny przeglad to potrzebujesz swistek z przegladu. Reszta jak wyzej.

> Znow ide biore

> numerek. Facet wychodzi sprzwdza numery VIN. Dostaje tablice i czasawa rejestracje (naklejka

> na szyba). Place 3% wartosci. Wychodze - czas 25min.

W D od razu dostajesz blachy docelowe. NUmery VIN sa sprawdzane tylko w przypadku samochodow z zagranicy. Zasadniczo przy aucie z D nie musisz nawet miec samochodu w okolicy.

> Dealer daje ubezpieczenie - zazwyczaj ma najtansze bo kupuje ich powiedzmy 50 dziennie.

W Niemczech to akurat rzadko jest najtansza opcja-chyba, ze akurat jest jakas promocja.

> zrobmy to trudniej. Znam rejestracje auta i VIN. Internet. 5 min i mam ubezpieczenie.

Auto mozesz ubezpieczyc nawet wtedy gdy nie ma jezscze rejestracji. A zsadniczo musisz. W D jesli nie masz ubezpieczenia nie dostaniesz blach. jesli ubezpieczenie Ci sie skonczy a Ty go nie zaplacisz po najdalej kilku dniach policja zdejmie Ci blachy z samochodu.

Napisano

> jezdni, ale jak widac na przykladzie pojazdow typu Civic, 9-3 czy Mazda 3 - mozna zrobic

> samochod o przyzwoitym zachowaniu na drodze i przyzwoitej mocy i napedzie na przod.

To Ty chyba nie jezdziles Najnowsza Honda Civic w specyfikacji europejskiej. Stwierdzenie, ze to auto sie dobrze prowadzi to takie troche na wyrost. Ryje nosem jak swinia za truflami, przy wysokich predkosciach jest nerowe.

To juz tylko dupowoz o twardym zawieszeniu. No chyba, ze pozostale prowadza sie gorzej, ale wtedy to ja juz dziekuje za takie samochody... crazy.gif

Napisano

> To Ty chyba nie jezdziles Najnowsza Honda Civic w specyfikacji europejskiej.

Nie, nie jezdzilem. Jezdzilem amerykanskim Civic'iem SI i jest on bardzo przywoity. Jezdzilem tez poprzednim modelem Mazdy 3 i zachowanie na torze mial wrecz idealne. Spedzilem tez 3 dni w szkole jasdy sportowej Saab'a gdzie nauczono mnie kontroli nad mocnym przednionapedowcem. Oczywiscie sa to przednionapedowce i zachowuja sie inaczej = inna jest technika jazdy. Ale mozna nimi naprawde niezle dawac czadu:

Napisano

> Nie, nie jezdzilem. Jezdzilem amerykanskim Civic'iem SI i jest on bardzo przywoity.

Tam jest chyba wielowachasz z tylu. Europejski Civ ma prostacka, wleczona belke. Ogholnie do szybkiego upalania po zakretach to sie moim zdaniem srednio nadaje. Z reszta z tego co pamietam chyba %th Gear porownywal obie specyfikacje i europejski dostawal lomot straszny.

Napisano

> no juz dobrze, niew popisuj sie

Mamy na tym forum dziesiatki gawedziarzy ktorzy np. jezdzili kiedys PF126P i na tej podstawie maja ugruntowane zdanie o samochodach z napedem na tylnia os. Albo ludzi ktorzy w zyciu nie jechali niczym powyzej 150 KM i uwazaja ze 300 KM na przedniej osi to nic zlego. Probuje tylko pokazac ze nie jestem jednym z nich smile.gif

Napisano

> Mamy na tym forum dziesiatki gawedziarzy ktorzy np. jezdzili kiedys PF126P i na tej podstawie maja

> ugruntowane zdanie o samochodach z napedem na tylnia os. Albo ludzi ktorzy w zyciu nie jechali

> niczym powyzej 150 KM i uwazaja ze 300 KM na przedniej osi to nic zlego. Probuje tylko pokazac

> ze nie jestem jednym z nich

Wierze Ci wink.gif

Ja np uwazam, ze Focus prowadzi sie o niebo lepiej od Hondy...

Ogolnie jako wlascicel Civica uwazam, ze to poprawnie prowadzacy sie samochod, ktory rownoczesnie nie jest jakims pozeraczem zakretow. Smiem twierdzic, ze moja Lancia majaca na karku prawie 20 lat poradzila by sobie z Honda na torze.

Co ciekawe, oba samochody waza podobnie, maja podobna moc i naped na przednia os smile.gif

EDIT: chociaz moze to wynika z kiepskich opon... Mam Michelin Primacy HP i szczerze mowiac sa mocno gowniane. Moze jak zaloze jakies sensowne gumy to Honda mnie oczaruje wink.gif

Napisano

Ja mam 1.8T ale myślałem już o naklejeniu 1.4 16V ;-)

Napisano

> Zależy przez kogo.

> Im dalej od szosy, tym większy rispekt.

> Wiesz, to że "łooo, paska w tedeiku ma" nie bierze się znikąd.

Łe tam, ja mam podróbę Paska i to jeszcze ubogą bo benzynę i jakoś z tym żyję hahaha :-)

Napisano

> A jak ma wygladac? Kupujesz nowa fure. Sprzedajacy fatyguje sie do WK i rejestruje. [...]

ano wlasnie czyli wszedzie sprzedawca chodzi - a tu mowia ze sie nie da bo EUzlosnik.gif - mit.palacz.gif a klient widocznie nie jest priorytetemsmirk.gif

> W D od razu dostajesz blachy docelowe.

Ditto - ale zamiast rocznej naklejki z RTA dostajesz czasowa - blachy dostajesz od razu. POtem ta nakllejka - juz wlasciwa przychodzi poczta nie blachy

[...]> W Niemczech to akurat rzadko jest najtansza opcja-chyba, ze akurat jest jakas promocja.

> Auto mozesz ubezpieczyc nawet wtedy gdy nie ma jezscze rejestracji. A zsadniczo musisz. W D jesli

> nie masz ubezpieczenia nie dostaniesz blach. jesli ubezpieczenie Ci sie skonczy a Ty go nie

> zaplacisz po najdalej kilku dniach policja zdejmie Ci blachy z samochodu.

rozwiazanie znane i stosowone. uzbroj_zlo.gif, Jesli masz ubezpieczenia = nie masz rego = kara za oba.zlosnik.gif

Napisano

> Jak kupowalem Honde to mi jakis syf z tylu nakleili - powiedzialem ze maja to zdjac bo inaczej nie

> place. I zdjeli Za to ramke z reklama dealera sam zdjalem.

Tak samo jest z jednym salonem Volvo we Wrocławiu. Naklejaja mala naklejke z jakby łosiem. Od razu na trasie widac, ze od tego dealera auto. Widac ta reklama działa. Zastanawiam sie, czy pytaja czy moga nakleic taka reklame, czy kazdemu wala. W sumie moglbym zapytacj wujka, ktory kupowal tam auto i taka naklejeczke z tylu ma z_lol1.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.