Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po co oznaczenia modelowe na samochodach?

Featured Replies

Napisano

> czekaj - czyli co idziesz kupujesz NOWE auto do dealera i masz sobie SAM zarejstrowac auto?

Tak.

> Ja je lamie -ramki juz sa na tablicach - na co mi dodatkowe

Głównie chodzi o mocowanie. Prościej jest przykręcić ramki, a w nie wsadzić tablice.

Napisano

> Mi to wyjaśnili podczas wydawania auta. Dealer chętnie by mi wydał auto z pełnym bakiem, ale nie

> może.

> Polskie prawo jest tak skonstruowane[...]

A co za problem kupic np voucher BP za x kwote i ci go wreczyc zebys sobie na stacji sam nalalhmm.gif?

cards_pre_paid_180x144.jpg

Napisano

> A co za problem kupic np voucher BP za x kwote i ci go wreczyc zebys sobie na stacji sam nalal?

I tak muszę jechać na stację. Ale pomysł nie jest zły - może na to nie wpadli. Za to dali mi inne gratisy.

Napisano

> Jesli masz troche w glowie to juz to zrobiles.

No tak, ale są różne ALE. zlosnik.gif jak choćby kwestia dostępności aktualnych danych. Czasem dopiero u dealera dowiesz się, że np. "automatu od stycznia już nie ma, ale jeszcze nie zaktualizowaliśmy strony internetowej". biglaugh.gif

> Dodtakowo obdzwonilez z 5 dealerow i zapytales sie

> jaka najnizsza cena moga ci dac

Tu dużo zależy choćby od marki ok.gif - czasem ma to spory sens, a czasem niewielki zlosnik.gif (bo np. i tak usłyszysz cenę z cennika - a już szczególnie przez telefon).

> Jesli sie rozmyslisz a dealer sciagnie auto ktorego nie ma na placu u siebie - 5% kary w NSW dla ciebie

To jest zrozumiałe ok.gif - ale w umowie, o której ja wspomniałem, jest przepadek owych 10% plus pokrycie wszystkich kosztów dealera (cokolwiek by to nie znaczyło) biglaugh.gif i to nie tylko jak się rozmyslisz, ale też gdy np. zamówiłeś auto czerwone, z automatem i silnikiem 2.0, a dealer dostarcza Ci niebieski, z silnikiem 1.6 i manualem i nie chcesz go odebrać. rotfl.gif

> Ale to sie chyba da zmienic - jesli by ktos pomyslal

Wiele rzeczy dałoby się zmienić ok.gif

Napisano

> A co za problem kupic np voucher BP za x kwote i ci go wreczyc zebys sobie na stacji sam nalal?

Wiesz, jeśli nalewasz klientowi tyle paliwa, że nie starcza na dojechanie do stacji oddalonej o 1000 metrów od wyjazdu z salonu, to taka propozycja może być potraktowana co najwyżej jako szalona rozrzutność. hahaha.gif

Napisano

> No tak, ale są różne ALE. jak choćby kwestia dostępności aktualnych danych. Czasem dopiero u

> dealera dowiesz się, że np. "automatu od stycznia już nie ma, ale jeszcze nie

> zaktualizowaliśmy strony internetowej".

to jak to wszystko jeszcze dzialazlosnik.gif?niewiem.gif. Czyli de-facto internet to taki hmm.gif luzno okreslajace info a jesli chcesz cos kupic to musisz potwierdzic i isc do dealerahahaha.gif - ech pad.gif

> Tu dużo zależy choćby od marki - czasem ma to spory sens, a czasem niewielki (bo np. i tak

> usłyszysz cenę z cennika - a już szczególnie przez telefon).

Takich ood razu odrzucam. Wiesz przyjdz to ci dam cene. Nie. To jest cena jaka dostalem od x. Nie marnuj mojego czasu. Dasz mi lepsza i akcesoria po kosztach to bede dziszlosnik.gif - u mnie to dzialasmirk.gif

> To jest zrozumiałe - ale w umowie, o której ja wspomniałem, jest przepadek owych 10% plus pokrycie

> wszystkich kosztów dealera (cokolwiek by to nie znaczyło) i to nie tylko jak się rozmyslisz,

a co na to prawohmm.gif? Jak chroniony jest konsumentniewiem.gif?

> ale też gdy np. zamówiłeś auto czerwone, z automatem i silnikiem 2.0, a dealer dostarcza Ci

> niebieski, z silnikiem 1.6 i manualem i nie chcesz go odebrać.

hahaha.gif

> Wiele rzeczy dałoby się zmienić

wszedzie dobrze gdzie nas nie mazlosnik.gif

Napisano

> Wiesz, jeśli nalewasz klientowi tyle paliwa, że nie starcza na dojechanie do stacji oddalonej o

> 1000 metrów od wyjazdu z salonu, to taka propozycja może być potraktowana co najwyżej jako

> szalona rozrzutność.

Ja tylko na specjalnie probuje udowodnic ze sie da jak sie chce.zlosnik.gif. Teraz jak powiedzmy ide BMW* kupowac w PL to rozumiem ze tez sie mam na stacje sam dotoczyc

*lub co tam uwaza sie za marke premium

Napisano

> Teraz ja

> Idziesz do dealera

> Jesli masz troche w glowie to juz to zrobiles. Dodtakowo obdzwonilez z 5 dealerow i zapytales sie

> jaka najnizsza cena moga ci dac

Ja wysłałem maile z zapytaniem ofertowym do wszystkich dealerów w kraju. Róznice w cenie były rzędu kilku tys. zł.

> Niektorzy dealer-zy chca zebys ty pierwszy podal cene. Ja zawsze daje - dealer x dal "x". Kupie u

> ciebie jesli dasz "x" -$1k - albo wiecej. Jestem wstanie dosc do kompromisu na akcesoriach i

> kolorze. Dodatkowo idziesz w ostatnim dnia miesiaca. Jak dealer wyrobil quota to mu nie zalezy

> ale jak nie to sprzeda z niewielkim zyskiem badz czasami po koszcie.

Ja wydrukowałem najtańszą ofertę i poszedłem z nią do lokalnego dealera, który miał najbliższą kwotę do tej najtańszej. Różniły się o ok. 1500zł. Po krótkich targach stanęło na tym, że cena bez zmian ale auto będzie stało na zimowych oponach (wyszło na to samo).

> Wplacasz $500 zaliczki.

Wpłaciłem tyle samo, ok. 2000zł - ale zadatku.

> W umowie jest okreslone kiedy jest auto. Mozesz zakreslic punkt ze jesli

> nie bedzi tu o tej porze dnia i h to dostajesz $$$ z powrotem

Tak nie miałem bo auto było w niespotykanej na polskim rynku konfiguracji i nie dało się przewidzieć kiedy będzie.

Za to miałem wpisane, że dostanę dokładnie to, co zamówiłem. Odstępstwo od specyfikacji = nici z umowy.

> W razie gdybyś się rozmyślił i auta nie odebrał, prócz przepadku

> Jesli sie rozmyslisz a dealer sciagnie auto ktorego nie ma na placu u siebie - 5% kary w NSW dla

> ciebie

W PL reguluje to prawo. Mamy ZALICZKĘ i ZADATEK. Jesli wpłacisz zadatek i się rozmyślisz, to go tracisz w całości. Jeśli dealer się nie wywiąże - płaci Ci jego kwotę x2. Dlatego warto wpłacać zadatek jeśli jesteś zdecydowany.

> No dobra a jak sio i powiedzmy pojde do D ?

Czasem nie trzeba. Mi jeden dealer chciał ściągnąć auto od innego z D. Wszystko zależy od tego czy Ty bardziej chcesz kupić, czy on bardziej sprzedać.

Przykład? Rozważałem kilka modeli aut. Wtedy było parcie na Kię Ceed. Dealerzy Kii oferowali mi gratis dywaniki i traktowanie z buta. Jesli się nie podoba - spadaj, mamy innych chętnych. U Chevroleta za to moglem dyktować warunki. Dlatego jeżdzę Chevroletem.

> Ale to sie chyba da zmienic - jesli by ktos pomyslal

Cechą polityków jest unikanie myślenia za wszelką cenę.

Napisano

> [...] Za to dali mi inne

> GM?

Tak. Dostałem alarm, dywaniki, śruby zabezpieczające do felg, montaż zestawu Bluetooth i sam już nie pamiętam co jeszcze.

Napisano

> Ja wysłałem maile z zapytaniem ofertowym do wszystkich dealerów w kraju. Róznice w cenie były rzędu

> kilku tys. zł.

Wiadomo ze zalezy wszystko od konkurencji. Dealer Toyota jest na co drugim skrzyzowaniu, Porsche juz niezlosnik.gif

> Ja wydrukowałem najtańszą ofertę i poszedłem z nią do lokalnego dealera, który miał najbliższą

> kwotę do tej najtańszej. Różniły się o ok. 1500zł. Po krótkich targach stanęło na tym, że cena

> bez zmian ale auto będzie stało na zimowych oponach (wyszło na to samo).

Najtansza - ta przyslana przez internethmm.gif?

> Wpłaciłem tyle samo, ok. 2000zł - ale zadatku. [...]

> W PL reguluje to prawo. Mamy ZALICZKĘ i ZADATEK. Jesli wpłacisz zadatek i się rozmyślisz, to go

> tracisz w całości. Jeśli dealer się nie wywiąże - płaci Ci jego kwotę x2. Dlatego warto

> wpłacać zadatek jeśli jesteś zdecydowany.

Czyli ty jako klient wybierasz rodzajhmm.gif?[...]

> Przykład? Rozważałem kilka modeli aut. Wtedy było parcie na Kię Ceed. Dealerzy Kii oferowali mi

> gratis dywaniki i traktowanie z buta. Jesli się nie podoba - spadaj, mamy innych chętnych.

Tacy sa wszedzie - w zaleznosci od dnia i mojego humoru wysylam maila gdzie trzebapalacz.gif

U

> Chevroleta za to moglem dyktować warunki. Dlatego jeżdzę Chevroletem.

> Cechą polityków jest unikanie myślenia za wszelką cenę.

I to jest tendencja swiatowazlosnik.gif

Napisano

> to jak to wszystko jeszcze dziala?. Czyli de-facto internet to taki luzno okreslajace info a jesli

> chcesz cos kupic to musisz potwierdzic i isc do dealera - ech

Z tym różnie bywa - ale często na stronach internetowych jest informacja, że zawartość witryny nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu prawa. biglaugh.gif

> Takich ood razu odrzucam.

W Polsce dla odmiany niektórzy delaerzy od razu odrzucają rozmowę z klientem, który zaczyna od pytania o upusty. biglaugh.gif

> a co na to prawo? Jak chroniony jest konsument?

Ale to jest umowa dobrowolna zlosnik.gif - nie musisz jej podpisywać, nie musisz się zgadzać na takie warunki. To był generalnie tylko przykład specyficznego podejścia - u niektórych dealerów treść umowy można z mniejszymi bądź większymi trudnościami negocjować, z resztą nie zawsze jest taka potrzeba (bo skoro umowa jest sensowna - to po co to robić). Ja rozumiem, że dealer powinien się zabezpieczyć jakoś przed nieodpowiedzialnymi ludźmi, ale podpisywanie umowy na zasadzie "dostarczymy Panu samochód mniej więcej taki, jaki Pan zamówił, ale być może będą jakieś różnice i nie wiemy jeszcze, kiedy to zrobimy, ale za miesiąc powiemy, ale gdyby Pan tego auta nie odebrał, bo termin za długi albo różnice za duże, to przepada 10% wartości auta plus dodatkowe koszty, nie wiemy jeszcze jakie" to trochę na cyrk zakrawa. hehe.gif

Problem w tym, że niektórzy ludzie nie czytają tych wypocin i podpisują takie kwity nie zdając sobie nawet sprawy, co może być w środku. icon_rolleyes.gif

> wszedzie dobrze gdzie nas nie ma

ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Wiadomo ze zalezy wszystko od konkurencji. Dealer Toyota jest na co drugim skrzyzowaniu, Porsche

> juz nie

Czasem zależy nawet od modelu. Np. na auto debiutujące na rynku nie dostaniesz ani grosza rabatu, a tymczasem modele produkowane już jakiś czas wypychają po kosztach.

> Najtansza - ta przyslana przez internet?

Tak. Akurat była z Krakowa (ok. 70km ode mnie). Gdybym nie dostał taniej u siebie to pojechałbym do tamtego.

> Czyli ty jako klient wybierasz rodzaj?[...]

Kwestia umowna, bo może być tak i tak. Czasem jedna strona chce tak a druga inaczej, czasem jest im wszystko jedno. Ale ja zwykle staram się unikać tematu przy negocjacjach, a potem na przelewie piszę "Zadatek do umowy z dnia...". I jeśli nigdzie nie było wpisane inaczej, to go złapałem.

> Tacy sa wszedzie - w zaleznosci od dnia i mojego humoru wysylam maila gdzie trzeba

U nas nic to nie daje. Możesz się skarżyć u importera ale on zwykle stosuje tę samą politykę. Dopóki auta się sprzedają to można mieć klienta gdzieś.

> I to jest tendencja swiatowa

Napisano

> Ty tu nam nie ściemniaj. A od czego Ci się z tyłu klocki zużywają jak nie od ciśnięcia na maksa?

Jak cisne na max, to na pustej drodze i z wylaczonym VSC zeby miec przyjemnosc z latajacej d..y. Tu nigdy nie ma policji bo to boczna droga do fabryki Budwisera. A na koncu idealne miejsce na baczki smile.gif

Napisano
  • Autor

> informacyjnie

> z tej samej przyczyny co oznaczenia na praktycznie każdym sprzęcie od łyżeczki do cukru z Ikea do

> promu kosmicznego Columbia

Na telewizorze masz nazwe sprzetu a nnie model/opis bebechów w środku itd...

Napisano
  • Autor

Tak jak kupilem BMW to to zasieg mialem 30km wiec de facto bylo tam ok 3 l benzyny.

Napisano

> Mi to wyjaśnili podczas wydawania auta. Dealer chętnie by mi wydał auto z pełnym bakiem, ale nie

> może.

> Polskie prawo jest tak skonstruowane, że natychmiast przyczepiłby się Urząd Skarbowy. Otóż sprzedaż

> auta z paliwem w baku jest sprzedażą tegoż paliwa jednocześnie. A to jest działalność

> koncesjonowana. Tak więc sprzedając auto z JAKĄKOLWIEK ilością paliwa w baku dealer de facto

> łamie prawo. Tylko że tych kilku litrów się skarbówka nie czepia, bo dealer musiałby opróżniać

> bak do sucha przed wydaniem auta.

Chyba Cię ktoś w trombę robi. Odbierałem ostatnie dwa auta z pełnym bakiem. Bez problemu.

Napisano

> Na telewizorze masz nazwe sprzetu a nnie model/opis bebechów w środku itd...

A nie widziałeś nigdy w sklepie telewizora z kolorową naklejką i obrazkami typu tysiąc herców, milion pikseli, kwadrylion kolorów i jeszcze dwadzieścia superwyjątkowych technologii stosowanych jedynie przez tę właśnie najlepszą firmę? smile.gif

Albo boomboxa z wielkim napisem MEGABASS? zlosnik.gif

Tylko, że z telewizora tę folię trzeba zdjąć, bo trochę przeszkadza w oglądaniu.

Napisano

> Tak jak kupilem BMW to to zasieg mialem 30km wiec de facto bylo tam ok 3 l benzyny.

Znów ta Łódź. Co bym nie narzekał na szczecińskiego dilera, ale auto z pełnym bakiem dostałem bez żadnego problemu - oczywiście na moje żądanie.

Napisano
  • Autor

A z listw bocznych sobie 2.0T nie wyciagne.

Napisano
  • Autor

> Znów ta Łódź. Co bym nie narzekał na szczecińskiego dilera, ale auto z pełnym bakiem dostałem bez

> żadnego problemu - oczywiście na moje żądanie.

W Łodzi sie nie oplacało - pojechalem do Katowic grinser006.gif

Napisano

> Tak jak kupilem BMW to to zasieg mialem 30km wiec de facto bylo tam ok 3 l benzyny.

Czyli ciasteczka zlosnik.gif pewnie tez nie dostaleszlosnik.gif.

Lubie BMW za jedna rzecz - za obsluge klienta. waytogo.gif I szczegolnie prownujac na 1 series - male auto miejskie w cenie 2x jak kazdy inny to widac.

Przyjada, zabiora, podstawia BMW jakie chcesz, wysprzataja, przywiaza i jeszcze pocaluja na dobranoczlosnik.gif - ale tez obrabuja twoj portfelzlosnik.gif. Nie ma nic za darmo.

Tym bardziej dziwi mnie to ze daja pusty bakhmm.gif. Ciekawe czy Lexus w PL tezzlosnik.gif

Napisano

> Czasem zależy nawet od modelu. Np. na auto debiutujące na rynku nie dostaniesz ani grosza rabatu, a

> tymczasem modele produkowane już jakiś czas wypychają po kosztach. [...]

Tej reguly chyba nigdzie nie zlamieszhmm.gif

Napisano

[...]> W Polsce dla odmiany niektórzy delaerzy od razu odrzucają rozmowę z klientem, który zaczyna od

> pytania o upusty.

niby dlaczego IMVHO to glupotazlosnik.gif. [...]

> Problem w tym, że niektórzy ludzie nie czytają tych wypocin i podpisują takie kwity nie zdając

> sobie nawet sprawy, co może być w środku.

Tacy ludzie sa wszedziezlosnik.gif

Napisano

> W Łodzi sie nie oplacało - pojechalem do Katowic

zmieniajac troche temat - zadowolony jestes ze swojego E90hmm.gif?

Jakies male problemy z Q wykonania?hmm.gif

Napisano

> zmieniajac troche temat - zadowolony jestes ze swojego E90?

> Jakies male problemy z Q wykonania?

a co chcesz kupić?

Trochę ciasne to auto jest. Jak kogoś miejsce z tyłu nie interesuje, to warto zwrócić uwagę na miejsce na nogi dla kierowcy. Imho na prawą nogę jest mało miejsca (na szerokość) i jest to męczące na dłuższej trasie jak się nie używa tempomatu. Zresztą to samo jest w jedynce.

Napisano

> a co chcesz kupić?

jest jako opcja. Prawdopodobnie -jesli sie nam spodoba to X1. Obstawiam V6 ale nie wykluczam Diesel.hmm.gif

> Trochę ciasne to auto jest.

na szerokoschmm.gif

Jak kogoś miejsce z tyłu nie interesuje, to warto zwrócić uwagę na

> miejsce na nogi dla kierowcy. Imho na prawą nogę jest mało miejsca (na szerokość)

twoja prawa, czyli tunelowa nogezlosnik.gif? Moja prawa zazwyczaj w 1 series opiera sie na drzwiachidea.gif

i jest to

> męczące na dłuższej trasie jak się nie używa tempomatu. Zresztą to samo jest w jedynce.

No jest - ale u mnie to sluzy jako auto typowo miejskieidea.gif

Napisano
  • Autor

> zmieniajac troche temat - zadowolony jestes ze swojego E90?

> Jakies male problemy z Q wykonania?

Jak wiekszosc konsultantow odpowiem to zalezy... ale jesli sie pytasz mnie czy kupie jeszcze raz BMW odpowiem ze tak. Lubie to auto za to jakie jest...wiem ze moglbym za te same pieniadze kupic Passata z wszystkimi wodotryskami itp ale po co... Q samochodu jest OK jak narazie - przejechalo chyba 11kkm. Problem jest z serwisem,podejsciem ludzi, zreszta calym ich mindsetem -> który totalnie olewa klienta...zeby mi dach wymienili musialem sie 2 miesciace "prosic"...

Napisano

> jest jako opcja. Prawdopodobnie -jesli sie nam spodoba to X1. Obstawiam V6 ale nie wykluczam

> Diesel.

Diesle BMW ma bardzo fajne jeśli nie najlepsze, ale przy takich cenach paliw brałbym R6, bo BMW jako porządna marka nie wstawia badziewia V6. Jednak jak już R6 to wersję z turbo N55, po prawdzie fantastyczny silnik

> Jak kogoś miejsce z tyłu nie interesuje, to warto zwrócić uwagę na

> twoja prawa, czyli tunelowa noge? Moja prawa zazwyczaj w 1 series opiera sie na drzwiach

> i jest to

No tak - u Ciebie problemu nie ma.

Napisano

> Jak wiekszosc konsultantow odpowiem to zalezy... ale jesli sie pytasz mnie czy kupie jeszcze raz

> BMW odpowiem ze tak.[...]

Q samochodu jest OK jak narazie -

> przejechalo chyba 11kkm.

No coz - 1 series numero 2 - dzis stuknelo 20 k km .. co objawilo sie stukaniem panela pasazerazlosnik.gif

Problem jest z serwisem,podejsciem ludzi, zreszta calym ich mindsetem

> -> który totalnie olewa klienta...zeby mi dach wymienili musialem sie 2 miesciace "prosic"...

Akurat z tym nie ma problemu -wrecz przeciwnie. Jestem naprawde pod wrazniem obslugi klienta BMW. I dlatego sklaniam sie powoli ku nastepnemuhmm.gif.

Twoja 3 rozumiem ze jest z D a nie z South Africazlosnik.gif ... moze dlategowink.gif jest jepiej wykonanahmm.gif

Napisano

> Diesle BMW ma bardzo fajne jeśli nie najlepsze, ale przy takich cenach paliw brałbym R6, bo BMW

> jako porządna marka nie wstawia badziewia V6. Jednak jak już R6 to wersję z turbo N55, po

> prawdzie fantastyczny silnik

mea culpa - oczywiscie ze R6 a nie V6. Problem w tym ze narazie pojawily sie xDrive 20d i XDrive23d. Reszta od 06/2010 i 250 sztuk zeszlo ... w ciagu jednego dnia.

Nie spieszy mi sie ale chce miec porownanie zanim wydam ciezko zarobine $$$

> No tak - u Ciebie problemu nie ma.

Problem jest ten sam -zlosnik.gif - czasami jest ciasno ale regulacja szerokosci fotela sie przydaje waytogo.gif

Napisano

> Ja tylko na specjalnie probuje udowodnic ze sie da jak sie chce.. Teraz jak powiedzmy ide BMW*

> kupowac w PL to rozumiem ze tez sie mam na stacje sam dotoczyc

> *lub co tam uwaza sie za marke premium

W przypadku high-end premium masz auto zatankowane pod korek.

Napisano

> Tym bardziej dziwi mnie to ze daja pusty bak. Ciekawe czy Lexus w PL tez

LS jest wydawany zatankowany.

Napisano

> W przypadku high-end premium masz auto zatankowane pod korek.

To teraz mi powiedz co jest high-end premium w PL wydaniuzlosnik.gif?

BMW, Merc, Audi, Lexus sie zalicza?

Napisano

> mea culpa - oczywiscie ze R6 a nie V6. Problem w tym ze narazie pojawily sie xDrive 20d i

> XDrive23d. Reszta od 06/2010 i 250 sztuk zeszlo ... w ciagu jednego dnia.

> Nie spieszy mi sie ale chce miec porownanie zanim wydam ciezko zarobine $$$

> Problem jest ten sam - - czasami jest ciasno ale regulacja szerokosci fotela sie przydaje

Faktycznie trafili z tym autem jest na nie sporo chętnych. Mi się ono nie podoba ze względu na wysokie zawieszenie - nie jeżdżę po bezdrożach. Diesel 2,0 204KM jest na prawdę fajnym silnikiem, ale nie powiem Ci wiele o jego awaryjności, bo mam słabszą wersję. Tłuką to już ze 4 lata więc pewnie jak były jakieś problemy to poprawili.

Generalnie ostatnimi czasy często spotykam BMW szczególnie serii 1 i 3 w czołówkach różnych rankingów (bez) awaryjności.

Napisano
  • Autor

> Q samochodu jest OK jak narazie -

> No coz - 1 series numero 2 - dzis stuknelo 20 k km .. co objawilo sie stukaniem panela pasazera

U mnie raz wspomaganie zima zglupialo bo sie wylaczylo. Po restarcie wrocilo do normy wiec no issue.

> Problem jest z serwisem,podejsciem ludzi, zreszta calym ich mindsetem

> Akurat z tym nie ma problemu -wrecz przeciwnie. Jestem naprawde pod wrazniem obslugi klienta BMW.

> I dlatego sklaniam sie powoli ku nastepnemu.

> Twoja 3 rozumiem ze jest z D a nie z South Africa ... moze dlatego jest jepiej wykonana

Tak DE

Napisano

> To teraz mi powiedz co jest high-end premium w PL wydaniu?

> BMW, Merc, Audi, Lexus sie zalicza?

Ja bym powiedział, że żadne z powyższych.

Napisano

> Jeśli np. kupujesz sprowadzone auto, będące juz jakiś czas w kraju, a na ramce pod tablicą jest

> "Autohaus Litzmannstadt" to masz pewność, że żadnego serwisu ono nigdy nie widziało.

Ta zwłaszcza jak kupowałem w Szwablandii Renófkę (mojom) to miała ramki salonu w którym była kupiona. Ponieważ przy zdejmowaniu tablic sie brudasom połamały to stała z połamanym, niewiele myśląc przekręciłem "cód mniód ultramarynia" z sąsiedniego merca ramki ze znaczkim merca.

Już raz byłem w ASO renófki i dali gratis nowe ramki (z nazwą serwisa) i zaraz szukali moje poprzednie z znaczkiem mercedesa w śmietniku. Teraz jak sie tam pokazałem to zapytali czy ewentualnie bym nie przyjął ramek (zapamietali mnie po nurkowaniu w śmieciach) wink.gif

Napisano

> To co?

Skoda i Dacia. Dla sporej czesci Polakow nowa Skoda to samochod luksusowy.

Napisano

> Faktycznie trafili z tym autem jest na nie sporo chętnych.

Pierwsze zauroczenie miniezlosnik.gif z czasem

Mi się ono nie podoba ze względu na

> wysokie zawieszenie - nie jeżdżę po bezdrożach. Diesel 2,0 204KM jest na prawdę fajnym

Czekajhmm.gif 204KM to 150kW.hmm.gif. U mnie nie ma takiego Diesel w ofercieconfused.gif. - poprawka - popatrzylem dokladnie rzeczywiscie 2.0l ale oznaczony jest xDrive 2.3dhmm.gif.

> silnikiem, ale nie powiem Ci wiele o jego awaryjności, bo mam słabszą wersję. Tłuką to już ze

> 4 lata więc pewnie jak były jakieś problemy to poprawili.

> Generalnie ostatnimi czasy często spotykam BMW szczególnie serii 1 i 3 w czołówkach różnych

> rankingów (bez) awaryjności.

czyli masz 130kW/177KMhmm.gif?

Napisano

> Raczej nie.

> Skoda jest uważana po prostu za porządne auto - takie minimum przyzwoitości. Ot tyle

Oj, zartowalem sobie. Ultra-premium to Bentley, Rolls Royce i Maybach. I chyba tyle. BMW, Audi, Jaguar, Volvo i Merc maja zakres modeli od prawie ultra-premium do ultra-popularnych. Lexus na razie nie ma nic taniego, ale wchodzi jakis nowy, maly hatchback wiec to sie zmieni. Acura nie istnieje w EU, Infiniti stawia pierwsze kroki i ma ten sam problem co Lexus - brak taniego entry-level. Cadillac jest egzotyczny. I chyba tyle?

Napisano

> Pierwsze zauroczenie minie z czasem

> Mi się ono nie podoba ze względu na

> Czekaj 204KM to 150kW.. U mnie nie ma takiego Diesel w ofercie. - poprawka - popatrzylem dokladnie

> rzeczywiscie 2.0l ale oznaczony jest xDrive 2.3d.

Już od wielu lat cyferki nie oznaczają pojemności. Masz w jedynkach wszystkie wersje 2,0 a nazywają się 116D 118D 120D 123D różnią się mocą.

> czyli masz 130kW/177KM?

Nie - mam 186KM, ale z fabryki wyszło jako 143KM (118D)

Napisano

> Już od wielu lat cyferki nie oznaczają pojemności. Masz w jedynkach wszystkie wersje 2,0 a nazywają

> się 116D 118D 120D 123D różnią się mocą.

wiem, przypomnialo mi siezlosnik.gif

> Nie - mam 186KM, ale z fabryki wyszło jako 143KM (118D)

chip?

Napisano

> chip?

yep

W sumie przejechane 80 kkm, z tego połowa na chipie i problemów z silnikiem żadnych. No raz na rok przybywa oleju, ale to niestety normalne przy DPF.

Napisano

> Oj, zartowalem sobie. Ultra-premium to Bentley, Rolls Royce i Maybach. I chyba tyle. BMW, Audi,

> Jaguar, Volvo i Merc maja zakres modeli od prawie ultra-premium do ultra-popularnych. Lexus na

> razie nie ma nic taniego, ale wchodzi jakis nowy, maly hatchback wiec to sie zmieni. Acura nie

> istnieje w EU, Infiniti stawia pierwsze kroki i ma ten sam problem co Lexus - brak taniego

> entry-level. Cadillac jest egzotyczny. I chyba tyle?

No nie powiedziałbym, że auto za 100 koła w wersji najtańszej jest takie ultra - popularne. Bynajmniej ultra premium to też nie jest, ale jednak przynajmniej technicznie zachowuje jakieś minimum tj RWD i silniki R6 (w opcji). A jak się dilerowi powie, że ma być z pełnym bakiem, to takie się dostaje.

Napisano

> Chyba Cię ktoś w trombę robi. Odbierałem ostatnie dwa auta z pełnym bakiem. Bez problemu.

Może Twój dealer ma gdzieś smutnych panów ze skarbówki.

hmm.gif

Napisano

> Bynajmniej ultra premium to też nie jest, ale jednak przynajmniej technicznie zachowuje jakieś

> minimum tj RWD i silniki R6 (w opcji). A jak się dilerowi powie, że ma być z pełnym bakiem, to

> takie się dostaje.

Spoko, nowe BMW 1 bedzie mialo naped na przod. Lexusowa konkurencja dla 1'nki juz ma naped na przod. Audi A3 - tez. Mercedes A/B - tez (choc to nie do konca konkurencja).

A cena - w koncu chodzi o to zeby nie bylo za tanio...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.