Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po co oznaczenia modelowe na samochodach?

Featured Replies

Napisano

Wracalismy dzis od rodziców i juz w Lodzi na światłach stanąłem obok Jetty. Ruszyła dynamicznie... co skomentowałem "No tak TSI..." po czym żona zapytała:

"po co na samochodach wiesza sie te wsztsrkie znaczki TDI, TSI, 2.0 1.4, etc. Czy to jest tak jak z torebką na której napisane jest Gucci czy Prada? Czy może żeby wiedzieć z jaką dynamiką ruszy auto przed nami grinser006.gif"

I nie wiedziałem co odpowiedziec..... tak wiec po co wiesza sie te oznaczenia?

Napisano

> ...po co wiesza sie te oznaczenia?

co by wszyscy widzieli, że się ma paska ftedeiku zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

nie wszyscy producenci stosują oznaczenia

jak ktoś ma mocny silnik to znaczek może być powodem do dumy grinser006.gif choć ja osobiście mając np. mocne TDI bym sobie nakleił SDI zlosnik.gif

ciekawostką jest, że w koncernie VW trzeba dopłacać przy zakupie nowego auta jeśli ktoś nie chce mieć oznaczeń z tyłu auta

Napisano

> I nie wiedziałem co odpowiedziec..... tak wiec po co wiesza sie te oznaczenia?

+ 10 pkt. do lansu może? Widziałem też tjunink małych autek miejskich - jeden miał: 4x4, V6 oraz turbo - dodam że nic z tych wynalazków nie było oferowane w tym modelu, ba nawet marce.

Napisano

> ciekawostką jest, że w koncernie VW trzeba dopłacać przy zakupie nowego auta jeśli ktoś nie chce

> mieć oznaczeń z tyłu auta

W BMW nie trzeba płacić, a ja sobie przykleiłem najsłabsze. Po co kusić złodzieja.

Napisano

> ciekawostką jest, że w koncernie VW trzeba dopłacać przy zakupie nowego auta jeśli ktoś nie chce

w ktorym modelu? bo faktycznie jest taka opcja ale kosztuje 0zl

Napisano

To faktycznie ciekawostka grinser006.gif

Zewnętrzne:

Brak oznaczenia modelu i silnika 0 zł

Brak oznaczenia silnika 0 zł

Napisano
  • Autor

W BMW byla opcja - bez oznaczenia modelowego za 0PLN

W Oplu dostałem bez zadnych napisów...

Natomiast pytanie jest caly czas nierozwiazane: po co to jest?

Napisano

> w ktorym modelu? bo faktycznie jest taka opcja ale kosztuje 0zl

klient kupował A6 i musiał dopłacać za brak oznaczeń więc myślałem, że to w całym koncernie tak jest, jeśli wprowadziłem w błąd to sorry smile.gif

Napisano

> Wracalismy dzis od rodziców i juz w Lodzi na światłach stanąłem obok Jetty. Ruszyła dynamicznie...

> co skomentowałem "No tak TSI..." po czym żona zapytała:

> "po co na samochodach wiesza sie te wsztsrkie znaczki TDI, TSI, 2.0 1.4, etc. Czy to jest tak jak z

> torebką na której napisane jest Gucci czy Prada? Czy może żeby wiedzieć z jaką dynamiką ruszy

> auto przed nami "

> I nie wiedziałem co odpowiedziec..... tak wiec po co wiesza sie te oznaczenia?

zeby wiedziec czy sie scigac czy nie zlosnik.gif

Napisano

Kolega ma VW Bora.

Wpadliśmy na pewien pomysł.

Inny znajomy na szrocie odkleił od Passata literkę "T", którą to fachowo przykleiliśmy do już istniejącej nazwy.

Efekt jest taki, że wygląda to jak fabrycznie zrobione.

Kolega jeździł tak chyba z miesiąc i dopiero podczas mycia samochodu połapał się, że jeździ "Boratem".

Oczywiście uśmiał się i jeździ tak nadal.

Może te napisy są właśnie do robienia takich żartów.

Napisano

> tak wiec po co wiesza sie te oznaczenia?

podejrzewam, że na to pytanie nie znajdziesz odpowiedzi....podobnie rzecz się ma ze światłami tylnymi w starszych SUV, terenówkach - po co w karoserii są atrapy świateł, a światla właściwe - mniejsze od atrap, zamontowane są w zderzaku, który jest zdecydowanie niżej od atrap?? niewiem.gif

Napisano

> Kolega ma VW Bora.

> Wpadliśmy na pewien pomysł.

> Inny znajomy na szrocie odkleił od Passata literkę "T", którą to fachowo przykleiliśmy do już

> istniejącej nazwy.

> Efekt jest taki, że wygląda to jak fabrycznie zrobione.

> Kolega jeździł tak chyba z miesiąc i dopiero podczas mycia samochodu połapał się, że jeździ

> "Boratem".

> Oczywiście uśmiał się i jeździ tak nadal.

> Może te napisy są właśnie do robienia takich żartów.

faktycznie może i do tego...a później przez takie żarty straż miejska ma problemy grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

283620445-lenox2a.JPG

283620445-lenox1.jpg

post-50385-14352507435835_thumb.jpg

Napisano

nie wiem po co, dlatego je zdjalem biglaugh.gif

Napisano

> podejrzewam, że na to pytanie nie znajdziesz odpowiedzi....podobnie rzecz się ma ze światłami

> tylnymi w starszych SUV, terenówkach - po co w karoserii są atrapy świateł, a światla właściwe

> - mniejsze od atrap, zamontowane są w zderzaku, który jest zdecydowanie niżej od atrap??

moze chodzi o to ze maja byc widoczne zobu storn ,a te duze polozone wyzej sa zasloniete przez kolo zapasowe na klapie.

Napisano

> faktycznie może i do tego...a później przez takie żarty straż miejska ma problemy

Swego czasu user z forum espero jeździł daewoo eros. grinser006.gif

Napisano

> ciekawostką jest, że w koncernie VW trzeba dopłacać przy zakupie

> nowego auta jeśli ktoś nie chce mieć oznaczeń z tyłu auta

Prawda. Całe 0 złotych.

Zamawiałem Golfa w ubiegłym roku i zażyczyłem sobie brak napisu "Golf" i "TSI" na klapie. W cenniku jest taka pozycja, kosztująca 0 zł.

mar00ha

Napisano

> moze chodzi o to ze maja byc widoczne zobu storn ,a te duze polozone wyzej sa zasloniete przez kolo

> zapasowe na klapie.

po co więc instaluje się atrapy? zlosnik.gif

Napisano

> Prawda. Całe 0 złotych.

> Zamawiałem Golfa w ubiegłym roku i zażyczyłem sobie brak napisu "Golf" i "TSI" na klapie. W cenniku

> jest taka pozycja, kosztująca 0 zł.

> mar00ha

Dzwonionego szrota kupiłeś... z_lol1.gifhehe.gif

Napisano

> po co więc instaluje się atrapy?

zeby bylo w co wsadzac swiatla przeciwmglowe wymagane w niektorych krajach, bo na dole w zderzaku nie miesci sie tyle swiatel ? smile.gif

Napisano

> zeby bylo w co wsadzac swiatla przeciwmglowe wymagane w niektorych krajach, bo na dole w zderzaku

> nie miesci sie tyle swiatel ?

po co są tam atrapy kierunkowskazów i świateł cofania, skoro te mieszczą się w zderzaku? zlosnik.gif

Napisano

> po co są tam atrapy kierunkowskazów i świateł cofania, skoro te mieszczą się w zderzaku?

niewiem.gif teraz strzelam: moze na niektore rynki jednak wkladaja tam zarowki ? tam gdzie wg przepisow nie przeszkadza kolo zapasowe w widocznosci tych lamp niewiem.gif

Napisano

no bo biorąc np. takiego freelandera. na rynku europejskim są niby takie małe dwa światełta białe i czerwone ale nie działąją.

Masz w zderzaku. a np. w USA z tyłu wystarczy czerwone i białe.

Wtedy dają inny zderzak bez miejsca na światła. i wykorzystują wtedy te atrapki na karoserii. ok.gif

Napisano

> Prawda. Całe 0 złotych.

> Zamawiałem Golfa w ubiegłym roku i zażyczyłem sobie brak napisu "Golf" i "TSI" na klapie. W cenniku

> jest taka pozycja, kosztująca 0 zł.

> mar00ha

a później kącikowi znawcy napiszę, że miałeś tylną połowe samochodu wspawaną, albo przynajmniej klape malowaną, bo nie masz znaczków rotfl.gif

smutne ale prawdziwe sciana.gif

Napisano

Po to, żeby kierownik z tyłu wiedział, że go CC 700 objechało rotfl.gif A w sumie po to, żeby bez zaglądania pod maskę było wiadomo, że dwa niby takie same czerwone powiedzmy VW wcale nie są takie same - o ile nikt się ze znaczkami nie bawił.

Napisano

> a później kącikowi znawcy napiszę, że miałeś tylną

> połowe samochodu wspawaną, albo przynajmniej

> klape malowaną, bo nie masz znaczków

Gdybym chciał się przejmować opiniami kącikowych znawców, to już dawno musiałbym się pociąć tępym scyzorykiem. To będzie, ewentualnie, temat rozmowy wyłącznie pomiędzy mną, a kupcem na mój samochód.

mar00ha

Napisano

Astrę H bez napisów? shocked.gif Moja '09 RM2010 ma napisy - kombi.

Napisano

> (...)

Świadomy zabieg producenta. Żeby pokazać które auto jest lepsze/gorsze. Jak widać na drogach - to działa, większość woli znaczek lepszej wersji. Niektórzy kupują więc lepszą wersję, niektórzy tylko znaczek. rotfl.gif

Napisano

Chociaż obecnie to raczej nie wielu stosuje oznaczenie wersji wyposażenia na zewnątrz? Zazwyczaj teraz już jest tylko silnik.

Napisano

Przede wszystkim jako reklama - widzisz samochod jaki Ci sie podoba i chcesz wiedziec co to bylo. W ten sam sposob dzialaja naklejki dealerow - wtedy nie tylko wiesz jaki to samochod, ale i ze sprzedal go dealer x = gdzies w podswiadomosci zostaje Ci ze dealer X sprzedaje ladne samochody. I jak bedziesz szukal nowego, ladnego samochodu to podswiadomosc moze Cie do tego dealera zaciagnac.

Napisano

u mnie brak znaczka...

...ale jak ktoś jest zorientowany...

to będzie wiedział, ze pod maską jest 1.8 VVT-i zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Astrę H bez napisów? Moja '09 RM2010 ma napisy - kombi.

A moja rowniez '09 RM2010 nie ma opisów...wersha HB

Napisano

> Chociaż obecnie to raczej nie wielu stosuje oznaczenie wersji wyposażenia na zewnątrz? Zazwyczaj

> teraz już jest tylko silnik.

Bo silnik to zwykle najdroższa część "wypasu".

Napisano

> Przede wszystkim jako reklama - widzisz samochod jaki Ci sie podoba i chcesz wiedziec co to bylo. W

> ten sam sposob dzialaja naklejki dealerow - wtedy nie tylko wiesz jaki to samochod, ale i ze

> sprzedal go dealer x = gdzies w podswiadomosci zostaje Ci ze dealer X sprzedaje ladne

> samochody. I jak bedziesz szukal nowego, ladnego samochodu to podswiadomosc moze Cie do tego

> dealera zaciagnac.

O właśnie. Chociaż te naklejki to najbardziej wkurzająca rzecz. Ja nie lubię jak mi ktoś nowe auto od razu obkleja jakimiś reklamami. Na szczęście mój dealer tego nie robi. Daje jedynie ramki pod tablicę rej. - a to można wytrzymać.

Napisano

mylisz sie zlosnik.gif

Napisano

> O właśnie. Chociaż te naklejki to najbardziej wkurzająca rzecz. Ja nie lubię jak mi ktoś nowe auto

> od razu obkleja jakimiś reklamami.

Jak kupowalem Honde to mi jakis syf z tylu nakleili - powiedzialem ze maja to zdjac bo inaczej nie place. I zdjeli smile.gif Za to ramke z reklama dealera sam zdjalem.

Napisano

> O właśnie. Chociaż te naklejki to najbardziej wkurzająca rzecz. Ja nie lubię jak mi ktoś nowe auto

> od razu obkleja jakimiś reklamami. Na szczęście mój dealer tego nie robi. Daje jedynie ramki

> pod tablicę rej. - a to można wytrzymać.

Z tego co ja widze to skoda oblepia auta nazwami salonu. A ramki daje każdy salon samochodowy.

Napisano

> Świadomy zabieg producenta. Żeby pokazać które auto jest lepsze/gorsze. Jak widać na drogach - to

> działa, większość woli znaczek lepszej wersji. Niektórzy kupują więc lepszą wersję, niektórzy

> tylko znaczek.

I to jest prawda co druga beema ma znaczek M3 - szacun spineyes.gifhahaha.gif

Napisano

> od razu obkleja jakimiś reklamami. Na szczęście mój dealer tego nie robi. Daje jedynie ramki

A ja jestem na tyle "zboczony" że zawsze dawałem w salonie swoje własne ramki - bez żadnych reklam.. I zaznaczałem że żadnych naklejek ma nie byc.. A salon i tak polecę - ale znajomym.. a nie będę woził ich reklamy na samochodzie...

Napisano

[..]. Daje jedynie ramki

Za reklame trzeba placic. Moj sie zawsze pyta czy moze. I zawsze dostaje taka sama odpowiedz -Niezlosnik.gif. Ostatnie ramki wytrzymaly 3 miesiace - i zostalem przekupiony tablicami premium.

Napisano

Polska salonówka? Przyznam się, że nie spotkałem, minimum był napis Astra, a jaki to ma silnik?

Napisano

Ale kiedyś to było popularne na bocznych listwach, teraz nie ma. zlosnik.gif

Napisano

"Moja nowa Kia ma 7 lat gwarancji" zlosnik.gif

Jakbym kupował Kiłę to bym to kazał usunąć zlosnik.gif

Napisano

> "Moja nowa Kia ma 7 lat gwarancji"

> Jakbym kupował Kiłę to bym to kazał usunąć

Sam bym to zerwał zlosnik.gif

Napisano

Marketing psze Pana. Wywołany do tablicy VW ze swoimi TSI bardzo chce by TSI, podobnie jak TDI było synonimem dla "VW". W przypadku TDI to się udało. Wystarczy że powiesz że masz TDI i już wiadomo że to pochodzi z VAG'a (na 99%, bo bywały takie oznaczenia innych marek, ale na tyle rzadko by w świadomości konsumenta nie zagościły na dłużej). To jest coś w rodzaju budowania marki, rzecz w tym że ani TDI ani TSI nie jest odrebną marką, ale na pewno swego rodzaju dobrem niematerialnym które tym więcej warte im bardziej kojarzone z marką VW. To samo tyczy się np DCI Renault.

Napisano

> Świadomy zabieg producenta. Żeby pokazać które auto jest lepsze/gorsze. Jak widać na drogach - to

> działa, większość woli znaczek lepszej wersji. Niektórzy kupują więc lepszą wersję, niektórzy

> tylko znaczek.

różnie bywa zlosnik.gif

osobiście u siebie wolałbym nalepke "young" na klapie zlosnik.gif

albo jeżdżąc dajmy na to BMW 325 wolałbym sobie nalepić 316 biglaugh.gif

Napisano

W moim samochodzie na przednim grillu jest znaczek "Multi-Jet" chromowany, czyli dla wtajemniczonych oznacza 120KM. Bardzo mi się podoba ten znaczek w kolorze czerwonym (150 KM) i chętnie bym go na czerwono pomalował ale.... z drugiej strony jak by mnie ktoś objechał, to mając czerwony znaczek wyjdzie, że te 150 KM jest jakieś kiepskie a te jego ileś tam takie dobre więc dla dobra marki nie będę tego koloru zmieniał grinser006.gif

No, właśnie po to są znaczki zlosnik.gif

Napisano

> u mnie brak znaczka...

> ...ale jak ktoś jest zorientowany...

> to będzie wiedział, ze pod maską jest 1.8 VVT-i

i narobi w spodnie na mysl ze tam siedzi cale 1.8 hehe.gif

Napisano

> + 10 pkt. do lansu może?

Dokładnie - nie widzę innego powodu. Weźmy np. Astrę II:

- 1.2 - -20 pkt.

- 1.4 - -10 pkt.

- 1.6 - 0 pkt.

- 1.8 - +10 pkt.

- 2.0 - +20 pkt.

- turbo +50 pkt.

No i co któryś klient dopłaci, żeby punktów lansu nie tracić wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.