Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce - po wymianie gorzej

Featured Replies

Napisano

Witam, w ubiegłą sobotę wymieniłem u siebie w peugeocie przedni zestaw hamulców:

- klocki hamulcowe (Valeo)

- tarcze (TRW)

- dodatkowo płyn w układzie (DOT4 Valeo)

Od tego czasu przejechałem ok 250km, więc klocki z tarczami powinny być już raczej dotarte.

Co zauważyłem - pedał hamulca łapie teraz trochę wyżej niż przed wymianą i ma mniejszy skok. Jednocześnie też skuteczność hamowania jest chyba trochę słabsza niż wcześniej.

Klocki które były zamontowane wcześniej to Bosch (montowane przez fabrykę).

Różnicy dopatrywać się w jakości klocków (Valeo vs Bosch), czy w jakiejś niedoróbce mechanika?

Napisano
  • Autor

> Moze za szybko chciałeś je dotrzeć i się zeszkliły?

Myślę że raczej nie - starałem się delikatnie hamować przez ten tydzień, dwa razy depnąłem mocniej, ale to przy prędkości ok 50km, więc sądzę że nie mogło to wpłynąć aż tak...

Napisano

> Witam, w ubiegłą sobotę wymieniłem u siebie w peugeocie przedni zestaw hamulców:

Ostatnio zmieniałem również tarczę(TRW) i klocki. Tarcze były pokryte smarem zabezpieczającym i trzeba było to zmyć bo inaczej lipa. Kupiłem zmywacz do hamulców, dobrze spryskałem i miodzio od pierwszego depnięcia elegancko hamują.

Napisano

> - klocki hamulcowe (Valeo)

> Jednocześnie też skuteczność hamowania jest chyba trochę słabsza niż wcześniej.

> Klocki które były zamontowane wcześniej to Bosch (montowane przez fabrykę).

> Różnicy dopatrywać się w jakości klocków (Valeo vs Bosch), czy w jakiejś niedoróbce mechanika?

Kiedyś zamontowałem klocki Valeo i miałem podobne odczucia. W ogóle jak przyglądałem się nowym klockom to widać, że są one wykonane z zupełnie innych składów materiału ciernego. Sprawiają wrażenie bardzo twardych. W większości klocków innych firm powierzchnia cierna jest matowa i lekko porowata, a po potarciu jednym o drugi leci pył, natomiast klocki Valeo mają gładką jak szkło powierzchnię i powierzchnia cierna się błyszczy, a po potarciu nic się nie sypie. Znam też przykład Peugeota który na oryginalnych klockach Valeo przy przebiegu 5 kkm miał ranty na tarczach większe niż ja mam po 20 kkm przy zestawie Brembo/Ferodo.

Napisano
  • Autor

Jest dokładnie jak piszesz - klocki sprawiają wrażenie twardych. Przeglądam teraz opinie w internecie, wielu ludzi potwierdza ich twardość, zachwalając przy tym żywotność. Szkoda że nikt nie wspomina o słabszej skuteczności hamowania.

Napisano

proponuje zachowac spokoj. Rozne klocki sie roznie docieraja (popularnie nazywana "twardosc" tez jest rozna).

W sluzbowym aucie zostaly kiedys wymienione klocki i tarcze po czym kolega wsiadl i pojechal w trase (500km). Potem wsiadlem ja i podobnie rozumowalem ze juz wstepnie dotarte. Wszystko bylo dobrze (jechalem spokojnie) przez jakies 100km ale nagle wystapila jakas koniecznosc ostrzejszego hamowania. Depnalem w hebel (ok 110kmh) auto zaczelo hamowac ale przy jakis 80kmh pedal zaczal twardniec a hamulce oslably shocked.gif Przydepnalem mocniej ale przy 60kmh juz mi sil w nogach zabraklo a auto jechalo yikes.gif. Jakims cudem jednak udalo sie przezyc, niewazne. Jechalem dalej spokojnie swiadom sytuacji, raz po raz jak droga za mna byla wolna docierajac heble - a co tam niech maja cos z zycia zlosnik.gif. Okazalo sie ze jesli chce zahamowac np. ze 100kmh do zera to musze to zrobic mocno od razu bo jak nie to juz sie ie uda. Stopniowo jednak zaczelo sie poprawiac. Jak wrocilem (ca 500km) heble byly juz dotarte niemal w pelni.

Niemniej jednak uwazam ze te klocki i tarcze - nie udalo mi sie ustalic co to byl za producent - to szajs i tyle.

Napisano

> Od tego czasu przejechałem ok 250km, więc klocki z tarczami powinny być już raczej dotarte.

> Jednocześnie też skuteczność hamowania jest chyba trochę >słabsza niż wcześniej.

Spokojnie...250km to jeszcze trochę mało na dobre dotarcie klocków do tarczy.

Napisano

> Od tego czasu przejechałem ok 250km, więc klocki z tarczami powinny być już raczej dotarte.

a to juz zalezy gdzie i jak sie jezdzi.

zrob jeszcze raz tyle i zobaczysz wtedy ok.gif

istnieje tez teoretyczna szansa, ze tarcza nie zostala dobrze wyczyszczona/odtluszczona przed zalozeniem. Dowiesz sie po 1 myjni wink.gif

Napisano
  • Autor

Tak jak piszecie, przejadę jeszcze do 500km i zobaczę czy coś sie zmieni. Zmiana na gorsze nie jest jakoś drastycznie uciążliwa, ale widoczna. Myśle, że może gdybym jeździł więcej w mieście, klocki by się szybciej ułożyły... Dam znać co i jak za ok. tydzien :-)

Napisano

> Tak jak piszecie, przejadę jeszcze do 500km i zobaczę czy coś sie zmieni. Zmiana na gorsze nie jest

> jakoś drastycznie uciążliwa, ale widoczna. Myśle, że może gdybym jeździł więcej w mieście,

> klocki by się szybciej ułożyły... Dam znać co i jak za ok. tydzien :-)

Myślę, że warto byłoby jednak obejrzeć zaciski i klocki. Może coś się blokuje, może trzeba lepiej oczyścić. Czasem warto trochę zedrzeć okładzinę klocków.

Napisano

U mnie po wymianie klocków (bez wymiany tarcz) "docieranie" zajęło mniej więcej 800-1000km (mniej więcej od tankowania do tankowania).

Oczywiście "docieranie" było płynne a nie skokowe, i teraz już czuję że auto hamuje tak jak powinno. Na początku hamowało dużo słabiej niż przed wymianą klocków grinser006.gif

Acha, zastosowałem klocki TRW, jeśli ma to jakieś znaczenie.

Napisano

> Witam, w ubiegłą sobotę wymieniłem u siebie w peugeocie przedni zestaw hamulców:

> Jednocześnie też skuteczność hamowania jest chyba trochę słabsza niż wcześniej.

> Różnicy dopatrywać się w jakości klocków (Valeo vs Bosch), czy w jakiejś niedoróbce mechanika?

z pewnością 250km to zdecydowanie zbyt mało, aby komplet się dotarł. u mnie po wymianie i przejechaniu ~2kkm (w zasadzie samo miasto) jeszcze było poznać ślady na powierzchni ciernej tarcz po obróbce (chyba) na magnesówce - takie "promieniste" charakterystyczne łuki i półkola biglaugh.gif więc docieraj hamulce częstszymymi hamowaniami, lecz niezbyt intensywnymi waytogo.gif tutaj jazda w trasie nic nie pomoże - możesz zrobić wiele kilometrów nie dotykając hamulca nawet 30.GIF

Napisano

> Ostatnio zmieniałem również tarczę(TRW) i klocki. Tarcze były pokryte smarem zabezpieczającym i

> trzeba było to zmyć bo inaczej lipa. Kupiłem zmywacz do hamulców, dobrze spryskałem i miodzio

> od pierwszego depnięcia elegancko hamują.

A jeżeli przykładowo nie wyczyści się nowych tarcz to co się potem dzieje poza dłuższym dotarciem jak mniemam.

Napisano

> A jeżeli przykładowo nie wyczyści się nowych tarcz to co się potem dzieje poza dłuższym dotarciem

> jak mniemam.

W sumie to pewnie nic się poważnego nie stanie. Tak jak mówiłem, tarcze były całe w smarze i producent zalecał to zmyć więc zmyłem i od samego początku działają elegancko. Może to jednak te klocki VALEO muszą się dotrzeć, ja zakładałem TRW

Napisano

Nie oszczędzaj hamulców, deptaj mocno na pedał przy prawie każdym hamowaniu, czasami nawet do granicy przyczepności kół do suchego asfaltu.

Pomaga w każdym samochodzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.