Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

instalacja gazowa

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam mały dylemat ponieważ zastanawiam się nad instalacją gazową do mojego Bravo 1.6 16V.

Chciałbym wiedzieć jaką instalację d otego autka polecacie

jaki mniej więcej jest koszt założenia takiej instalacji

no i przede wszystkim chciałbym wiedzieć jak autko się

zachowuje na gazie czy często są z nim problemy z opalaniem w zimie czy często występują jakieś usterki czy dużo traci na mocy itp.

Napisano

ja bym zakładał prosta instalację II generacji, jak dobrze założona i wyregulowana nie będziesz miał problemów, masz tam metalowy kolektor więc ok, koszt pewnie teraz ok 2000zł, może taniej, ja zakładałem 8lat temu...

Napisano

> ja bym zakładał prosta instalację II generacji, jak dobrze założona i wyregulowana nie będziesz

> miał problemów, masz tam metalowy kolektor więc ok, koszt pewnie teraz ok 2000zł, może taniej,

> ja zakładałem 8lat temu...

A ja bym zakladal sekwencje. Niewiele drozsza. Jak dobrze wyregulowana i zalozona nie bedziesz mial problemow:)

Do wyboru STAG lub BRC

Napisano

> Witam

> Mam mały dylemat ponieważ zastanawiam się nad instalacją gazową do mojego Bravo 1.6 16V.

Ja miałęm i 1.6 i mam 100 16 V z LPG i tak

II gen chodzi ok - z tym że wymaga co jakiś czas regulacjione - ale ma mniej elementów i nie reaguje tak źle na badziewny gassss

A sekwencja - miodzio z tym że 1 kPLN więcej wyłożyć trzeba

Wszystkie instalki miałem i mam BRC

Napisano

> A sekwencja - miodzio z tym że 1 kPLN więcej wyłożyć trzeba

> Wszystkie instalki miałem i mam BRC

STAG 4/200 bedzie tanszy. Byle gazownik dobral dobry reduktor i dysze to nawet na czerwonych Valtekach da spokojnie rade, choć nie polecam Valtekow smile.gif

Napisano

> STAG 4/200 bedzie tanszy. Byle gazownik dobral dobry reduktor i dysze to nawet na czerwonych

> Valtekach da spokojnie rade, choć nie polecam Valtekow

jak już robić to porządnie, a nie zdawać się na to co nam wymyśli gazownik, bo czytając co wybierają to włos się jerzy na głowie.

Porządny zakład + BRC i musi byc ok.

Napisano

Sekwencja zakładałem ponad rok temu, spadku mocy nie odczuwam kwestia gdzie się tankuje na BP gaz jest BDB smile.gif

Napisano

> STAG 4/200 bedzie tanszy. Byle gazownik dobral dobry reduktor i dysze to nawet na czerwonych

> Valtekach da spokojnie rade, choć nie polecam Valtekow

Bez obrazy ale to jest to co pozwalam sobie nazywać "gówniane oszczędności"

Bo owszem - instalka STAG będzie może i z 0,2 - 0,3 kPLN tańsza ale za to co tydzień będzie wymagała regulacji, jakośc pracy silnika będzie żenująca a pozorna oszczędność zniknie bo cąłośc będzie paliła jak smok

Powiem tak - każdy robi jak chce - w końcu to jego czas i pieniądze

Ja mam w tej chwili 2 instalki BRC Sq24 w 2 różnych autach i jest lepiej niż OK

Miałem tez przez kilka lat i 160 kkm BRC Just II gen i też było OK i jeśli już oszczędzać to nie zakładając jakies druciarstwo tylko II gen zamiast IV ( Just zamiast Sq 24 ) to i oszczędności będa większe na cenie instalki i spalanie podobne

Napisano

Sie nie chwalę ale też mam BRC Justa II gen. - 3 lata i przez ten okres zero ingerencji w instalację - tylko tankowanie. yay.gif

Napisano

> Sie nie chwalę ale też mam BRC Justa II gen. - 3 lata i przez ten okres zero ingerencji w

> instalację - tylko tankowanie.

Otóż to - nie ma co sie nadymać na IV gen do metal kolektor - II gen chodzi ok - czasem trzeba tylko parametry spalin sprawdzić

Napisano

pisalem juz o tym, mam dwa auta (marea i brava) oba na 1,6 16V jeden ma IV gen (elpigaz) a drugi IIgen (BRC) oba wszystk oładnie pieknie tylko ,ze IV gen zuzywa wiecej benzynki wiec tygodniowo za okolo 20zl dolewam a do autka na IIgen leje za 20zl ale miesiecznie smile.gif

Napisano

> tygodniowo za okolo 20zl dolewam a do autka na IIgen leje za 20zl ale miesiecznie

Może nie byc kwestia instalki tylko któregoś wtrysku - w końcu to tylko zaworek elektromagnetyczny

Napisano

> Bez obrazy ale to jest to co pozwalam sobie nazywać "gówniane oszczędności"

> Bo owszem - instalka STAG będzie może i z 0,2 - 0,3 kPLN tańsza ale za to co tydzień będzie

Czy aby tylko tyle?

> wymagała regulacji, jakośc pracy silnika będzie żenująca a pozorna oszczędność zniknie bo

> cąłośc będzie paliła jak smok

No sorry ale jednak przesadziłes. Ja w swojej nic nie reguluje od 2 lat- czyli nowości choć dysze mam wg mnie troche za małe i do tego Valteki czerwone. Spalanie? Jezdze tylko w miescie (Poznan - jedno z bardziej zakorkowanych miast) i spala mi srednio okolo 11l (miedzy 11.6 a 10.4- zależy od korków). Beny wg katalogu powinien lykać 9.5 więc to wynik mozna rzec ksiązkowy. A czasem lubię wdepnąć....:)

Osiągi? Nie widze róznicy.

> Powiem tak - każdy robi jak chce - w końcu to jego czas i pieniądze

> Ja mam w tej chwili 2 instalki BRC Sq24 w 2 różnych autach i jest lepiej niż OK

Ja tez mam 2 instalki STAGA i tez jestem zadowolony (w jednej bylo rozwiercanie dysz po 2 tygodniach od zalozenia)

> Miałem tez przez kilka lat i 160 kkm BRC Just II gen i też było OK i jeśli już oszczędzać to nie

> zakładając jakies druciarstwo tylko II gen zamiast IV ( Just zamiast Sq 24 ) to i oszczędności

> będa większe na cenie instalki i spalanie podobne

Ile kosztuje II generacja BRC?

Napisano

> pisalem juz o tym, mam dwa auta (marea i brava) oba na 1,6 16V jeden ma IV gen (elpigaz) a drugi

> IIgen (BRC) oba wszystk oładnie pieknie tylko ,ze IV gen zuzywa wiecej benzynki wiec

> tygodniowo za okolo 20zl dolewam a do autka na IIgen leje za 20zl ale miesiecznie

Tygidniowo wlewasz 4.5l? To masz cos nie tak chyba ze jezdzisz na krotkich odcinkach i temp przelaczania masz ustawioną na 90 st hehe.gif

Ja mialem tez swego czasu Elpigaza IV generacji (przyznaje - straszny badziew - z daleka od niego) ale nie zuzywal mi tyle beny

Napisano

> Bez obrazy ale to jest to co pozwalam sobie nazywać "gówniane oszczędności"

> Bo owszem - instalka STAG będzie może i z 0,2 - 0,3 kPLN tańsza ale za to co tydzień będzie

> wymagała regulacji, jakośc pracy silnika będzie żenująca a pozorna oszczędność zniknie bo

> cąłośc będzie paliła jak smok

Pozwolę się nie zgodzić. Na kąciku lpg wiele razy pisano też o problemach z brc sequent 24. Natomiast ja na stagu 300 zrobiłem już 42 kkm i na dobrą sprawę nic nie grzebałem. Raz dobrze zrobiona kalibracja nie wymaga ingerencji przez kilkadziesiąt tys.km. Spalanie wyższe około 1 litr od benzyny, praca silnika idealna, przebieg mocy i momentu na lpg niemal identyczne jak dla benzyny, nawet w okolicach 3000 rpm więcej mocy na lpg. Map benzyny nie rozjeżdża, marchewa nigdy nie zaświeciła, komplet filtrów (ciekły i gazowy) kosztuje 16 zł.

Napisano

> Ja tez mam 2 instalki STAGA i tez jestem zadowolony (w jednej bylo rozwiercanie dysz po 2

> tygodniach od zalozenia)

Przepraszam- dysz wkręconych już w kolektor dolotowy ??

Nie mam węcej pytań

> Ile kosztuje II generacja BRC?

Jak na mój nos - około 1600 - 1800 PLN - ale tak na oko

Napisano

> jak już robić to porządnie, a nie zdawać się na to co nam wymyśli gazownik, bo czytając co

> wybierają to włos się jerzy na głowie.

> Porządny zakład + BRC i musi byc ok.

To sie idzie i mowi - taki reduktor i takie wtryskiwacze. Albo sie gosciu zgadza albo wypad. W czym problem? Z BRC tez moze spieprzyć i zalozyc do innego mocowo auta jak sie uprze. Albo tanszy zestaw BRC wlozy - ten z rozwiercanymi dyszami i za malo rozwierci.

Napisano

> Przepraszam- dysz wkręconych już w kolektor dolotowy ??

> Nie mam węcej pytań

Dysze w kolektor wkręca się raz, one mają średnicę około 5 mm. Te które trzeba czasem skorygować po instalacji, są wkręcone w listwę wtryskową na wyjściu i mają od 1,8 do 2,7 mm średnicy. Z kolektora nic nie wykręcasz.

W takim razie może masz więcej pytań?

Napisano

> Przepraszam- dysz wkręconych już w kolektor dolotowy ??

> Nie mam węcej pytań

Ja też nie mam:)

Dysze są przy listwie wtryskiwaczy.... To co w kolektorze to wkrętka:)

> Jak na mój nos - około 1600 - 1800 PLN - ale tak na oko

Za 1800 to i na allegro za założenie najtanszego STAGA wołają;). Ale taki sensowniejszy zestaw to za 2300 pewnie trzeba liczyć bo ten za 1800 to pewnie z Valtekami i reduktorem Tomasseto...

Napisano

> To sie idzie i mowi - taki reduktor i takie wtryskiwacze. Albo sie gosciu zgadza albo wypad. W

> czym problem? Z BRC tez moze spieprzyć i zalozyc do innego mocowo auta jak sie uprze. Albo

> tanszy zestaw BRC wlozy - ten z rozwiercanymi dyszami i za malo rozwierci.

Zgadza się. Kolega założył do Vectry B 2,0 instalkę sequent 24 i po 10 kkm adaptacja benzynowa poszła się czesać. Skutki: ledwo palił na benzynie, na lpg chodził jak stara dzi..ka.

Także morał z tego jest taki, że każdą instalację spie..lić może gazownik.

Napisano

> Dysze w kolektor wkręca się raz, one mają średnicę około 5 mm. Te które trzeba czasem skorygować po

> instalacji, są wkręcone w listwę wtryskową na wyjściu i mają od 1,8 do 2,7 mm średnicy. Z

> kolektora nic nie wykręcasz.

> W takim razie może masz więcej pytań?

Ja sie tam nie znam ale raczej jestem zwlennikeim opcji robisz raz ( bo sie na tym znasz ) i używasz cały czas.

A nie jakieś druciarstwo - zrobimy na mały otworek a potem sie zobaczy - sie rozwierci albo nie smile.gif

Skąd wiadomo że nie trzeba jeszcze tych dysz rozwiercić ??

Poza tym nie wydaje Ci sie to troche dziwne - rozwiercanie dysz - a może powinien byc zestaw wymiennych dysz kalibrowanych ??

Anyway - mi to LOTTO - ja tam co swoje napisałem - a szanowny inicjator wątku zrobi jak zdecyduje

Napisano

> Ja sie tam nie znam ale raczej jestem zwlennikeim opcji robisz raz ( bo sie na tym znasz ) i

> używasz cały czas.

Niezaleznie czy STAG, czy BRC - jak sie ustawi dobrze na początku - instalka dziala dalej bez poprawek....

> A nie jakieś druciarstwo - zrobimy na mały otworek a potem sie zobaczy - sie rozwierci albo nie

> Skąd wiadomo że nie trzeba jeszcze tych dysz rozwiercić ??

Ale to w gruncie rzeczy bardzo proste! Szkoda, tylko ze nie dla wszystkich gazownikow - na ale u nas wiadomo, brak fachowej kadry....

Na dzień dobry masz w katalogu przedział zalecanych średnicy dysz w zaleznosci od mocy silnika per cylinder

Gazownik daje zazwyczaj najmniejszą dyszę z tego przedziału, robi autokalibracje i wychodzi mu mnoznik - wykres robiony przez program diagnostyczny STAGA. Po nim wszystko widac - tylko trzeba przeczytac instrukcje... Jak mnoznik za wysoki nalezy dysze rozwiercic i kropka.

> Poza tym nie wydaje Ci sie to troche dziwne - rozwiercanie dysz - a może powinien byc zestaw

> wymiennych dysz kalibrowanych ??

Też takie są- gotowe

> Anyway - mi to LOTTO - ja tam co swoje napisałem - a szanowny inicjator wątku zrobi jak zdecyduje

Napisano

> Ja sie tam nie znam ale raczej jestem zwlennikeim opcji robisz raz ( bo sie na tym znasz ) i

> używasz cały czas.

> A nie jakieś druciarstwo - zrobimy na mały otworek a potem sie zobaczy - sie rozwierci albo nie

> Skąd wiadomo że nie trzeba jeszcze tych dysz rozwiercić ??

Ano widzisz, nie znasz się, a psioczysz. Stag jest bardzo mocno rozbudowanym komputerem i o takich rzeczach jak za mała, lub za duża dysza sam powie po kalibracji. Gazownik, jeśli nie paprak, nie wypuszcza auta z warsztatu, dopóki nie ustawi instalki tak, aby następne dwa lata jeździła bez zarzutu. W innych przypadkach mówimy o błędach montażowych, a nie o sprzęcie. Akurat gdybyś był trochę zainteresowany, wiedziałbyś, że stag robi jedne z najbardziej zaawansowanych centrali lpg na świecie. Włosi się chowają smile.gif

Napisano

> Ano widzisz, nie znasz się, a psioczysz. Stag jest bardzo mocno rozbudowanym komputerem i o takich

> rzeczach jak za mała, lub za duża dysza sam powie po kalibracji. Gazownik, jeśli nie paprak,

> nie wypuszcza auta z warsztatu, dopóki nie ustawi instalki tak, aby następne dwa lata jeździła

> bez zarzutu. W innych przypadkach mówimy o błędach montażowych, a nie o sprzęcie. Akurat

> gdybyś był trochę zainteresowany, wiedziałbyś, że stag robi jedne z najbardziej zaawansowanych

> centrali lpg na świecie. Włosi się chowają

no widzisz....komputer to nawet nie połowa sukcesu, dobre wtryski i reduktor to podstawa, a w BRC SQ24 MY07 wtryski i reduktor to górna półka (a komp nie jest gorszy od stag'a) i JAKby do stag dolożyć takie graty to cena już jest porównywalna lub wyższa od kita BRC.....tu jest właśnie pies pogrzebany, a nie w tym że włosi się chowają czy jakoś tak..... rotfl.gif

Napisano

> gdybyś był trochę zainteresowany, wiedziałbyś, że stag robi jedne z najbardziej zaawansowanych

> centrali lpg na świecie. Włosi się chowają

Przyznam sie - nie wnikałem w menadry konstrukcji komputera STAG - moja wina - ale pozwolisz - nie będe wnikał - w końcu za coś płacę w tej gazowni i widze jak sie auto zachowuje - widzę wyniki pomiarów - widzę kulturę techniczną KIT - u i to styknie

Moje doświadczenia ze STAG ( no ok - instalka II gen ) były takie że w SC się przełączał sam na Pb bez informowania co w konsekwencji doprowadziło do zatarcia pompy Pb

Tak jak napisałem powyżej - sprawa inicjatora wątu - jego kasa - jego czas - a że moje doświadczenia z BRC sa jak najbardziej dobre - to pisze jak jest a jest jak pisze

Napisano

> no widzisz....komputer to nawet nie połowa sukcesu, dobre wtryski i reduktor to podstawa, a w BRC

> SQ24 MY07 wtryski i reduktor to górna półka (a komp nie jest gorszy od stag'a) i JAKby do stag

> dolożyć takie graty to cena już jest porównywalna lub wyższa od kita BRC.....tu jest właśnie

> pies pogrzebany, a nie w tym że włosi się chowają czy jakoś tak.....

> no widzisz....komputer to nawet nie połowa sukcesu, dobre wtryski i reduktor to podstawa, a w BRC

> SQ24 MY07 wtryski i reduktor to górna półka (a komp nie jest gorszy od stag'a) i JAKby do stag

> dolożyć takie graty to cena już jest porównywalna lub wyższa od kita BRC.....tu jest właśnie

> pies pogrzebany, a nie w tym że włosi się chowają czy jakoś tak.....

Tylko po co zakladać reduktor i wtryski z najwyzszej polki do kazdego samochodu, skoro dobrze jezdzi on na redutkorze nie BRC i nieKeihenach ? A to ze nawet reduktor jest nieBRC nie oznacza wcale ze zawsze jest gorszy.. Co do wtryskiwaczy to moze i Keiheny sa najlepsze - nie przecze. Pytanie tylko czy gra jest warta swieczki, skoro inne tez dają swietnie rade a nawet jak sie zepsuja szybciej niz Keiheny to maja tanie zestawy naprawcze...

Napisano

> Tylko po co zakladać reduktor i wtryski z najwyzszej polki do kazdego samochodu, skoro dobrze

> jezdzi on na redutkorze nie BRC i nieKeihenach ? A to ze nawet reduktor jest nieBRC nie

> oznacza wcale ze zawsze jest gorszy.. Co do wtryskiwaczy to moze i Keiheny sa najlepsze - nie

> przecze. Pytanie tylko czy gra jest warta swieczki, skoro inne tez dają swietnie rade a nawet

> jak sie zepsuja szybciej niz Keiheny to maja tanie zestawy naprawcze...

tylko IMO te pare stówek różnicy (2300 vs2800) nie jest warte kombinacji....

Napisano

zakladaj staga - sekwencja - na dobrych gratach - nie musza byc super

brc to porazka

w rzeszowie staga od 1800, 2000 cena

zreszta jak zawsze zobacz sobie forum w opisie -

zadaj pytanie jakie "gratki" proponuja do tego auta

jest dzial zlece montaz itd... - dasz rade

na stagu to bedzie smigac super wypas, brc to nierozwojowka i zero regulacji a czasami trzeba to zrobic...

Landi Renzo najlepsze ale cena ... z 2600, 2800 pyylyn do takiej mocy ... zobacz dystrybutora rzeszow na landi.pl i zadzwon jakby co

o prinsie nie ma co pisac - bo cena kosmos hehe.gif

Napisano

> tylko IMO te pare stówek różnicy (2300 vs2800) nie jest warte kombinacji....

No jakby nie bylo jest to 500PLN. Czyli okolo 20% roznicy.

A jak ktos rozwaza II generacje vs IV to juz wychodzi mu 1000PLN....

A do takiego np Punto 2 1.2 60KM wystarczy STAG z komponentami za 1800 całość -Stag4, Tomasseto i wtryskiwacze Raila

Napisano

> A jak ktos rozwaza II generacje vs IV to juz wychodzi mu 1000PLN....

do 1-go strzalu na II generacji hehe.gif,

wtedy szybko roznica sie zmniejsza zlosnik.gif

Napisano

> do 1-go strzalu na II generacji ,

> wtedy szybko roznica sie zmniejsza

hehe.gif

No ale ludzie wierzą gazownikom ze antywybuchowy zawor zawsze zadziala. A na to gwarancji niestety nie ma.

Napisano

> Niezaleznie czy STAG, czy BRC - jak sie ustawi dobrze na początku - instalka dziala dalej bez

> poprawek....

yhym... a reduktor alaska i valteki to sprzęty klasy brc zlosnik.gif

Napisano

> na stagu to bedzie smigac super wypas, brc to nierozwojowka i zero regulacji a czasami trzeba to

> zrobic...

Halo - jest tu kto smile.gif

Napisano

Chyba niektórzy nie rozumieją że STAG to tylko elektronika - bardzo dobra zresztą Na jej podstawie można założyć rewelacyjną instalkę albo i totalne gówno. To wybór gazownika jest 90% sukcesu a nie wybór instalacji, matoł spieprzy najlepsze brc.

Napisano

> No ale ludzie wierzą gazownikom ze antywybuchowy zawor zawsze zadziala. A na to gwarancji niestety

> nie ma.

wierza a pozniej zbieraja na ulicy czesci z puszki powietrza...

widzialem BM-ke z peknietym aluminiowym kolektorem dolotowym po strzale - super widok no.gif

tylko zakladac II gen do wielopunktu... yikes.gif ale tanio jest ....

Napisano

stag na dobrych gratach jest lepszy - lepszy bo wieksza regulacja a brc ( calosc ) bo chyba o takim zestawie mowimy - raz, ze elektronika - cienka regulacja, 2 gratki som takiej o jakosci biglaugh.gif

Napisano

> Niezaleznie czy STAG, czy BRC - jak sie ustawi dobrze na początku - instalka dziala dalej bez poprawek....

> yhym... a reduktor alaska i valteki to sprzęty klasy brc

to jeszcze ja wtrące: dwa silniki zgazowane Brava 1.6 (2 gen. ELPI) i Marycha 1.8 (Stella też Elpi).

Średnie przebiegi roczne >25kkm

razem przejechane: 160kkm

problemy z instalacjami - zerowe (czasem wymiana filtra przez słaby gass i 2 kalibracje Stelli jeszcze na gwarancji).

podsumowując swój udział w wątku:

Stag BRC Elpi? Nie wiem. Ale na pewno porządna stacja montująca instalację.

Napisano

> Marycha 1.8 (Stella też Elpi).

> Średnie przebiegi roczne razem przejechane: 160kkm

> problemy z instalacjami - zerowe (czasem wymiana filtra przez słaby gass i 2 kalibracje Stelli

> jeszcze na gwarancji).

> podsumowując swój udział w wątku:

> Stag BRC Elpi? Nie wiem. Ale na pewno porządna stacja montująca instalację.

yhym... ale stella to taki sam gotowy i dopracowany kit jak brc...

natomiast stag to tylko sterownik, ale reszta to już inwencja własna montera...

Napisano

> stag na dobrych gratach jest lepszy - lepszy bo wieksza regulacja a brc ( calosc ) bo chyba o takim

> zestawie mowimy - raz, ze elektronika - cienka regulacja, 2 gratki som takiej o jakosci

a co ty chcesz regulować w sekwencie?

Napisano

> yhym... ale stella to taki sam gotowy i dopracowany kit jak brc...

> natomiast stag to tylko sterownik, ale reszta to już inwencja własna montera...

...a ja monterem nie jestem i się nie znam na instalacjach palacz.gif

tacy jak ja muszą więc szukać sprawdzonych stacji montażu

Napisano

> jest.. tylko co tym mozna regulowac ??

Coś słyszałeś ale nie wiesz w którym kościele dzwony biją.

Softem P&D robisz praktycznie wszystkoco potrzeba.

Napisano

> yhym... ale stella to taki sam gotowy i dopracowany kit jak brc...

Mialem Stelle - pozbylem sie w 2007. Takie bylo g... dopracowane, ze psulo sie na potęge i nikt tego nie potrafil wyregulować - ograniczone mozliwosci programu - nawet mapy graficznej nie mial. Jak dziala - to pewnie super a jak nie to bujaj sie wasc.

> natomiast stag to tylko sterownik, ale reszta to już inwencja własna montera...

To tez jego zaleta - program diagnostyczny ogolnie dostepny, jak cos jest nie OK to mozna wymienic wtryski i reduktor. A taka Stella - niby kit do wszystkiego - czyli do niczego...

Napisano

> Coś słyszałeś ale nie wiesz w którym kościele dzwony biją.

> Softem P&D robisz praktycznie wszystkoco potrzeba.

zapraszam lektury na forum, z podpisu, tam jest duuzo napisane o regulacji brc biglaugh.gif

jeszcze cie pokieruje jakby co:

http://lpg-forum.pl/viewforum.php?f=19

wszystko sie tam dowiesz hehe.gif inni tesz

Napisano

> jest.. tylko co tym mozna regulowac ??

Trzeba miec platny program z kluczem sprzetowym. Nie wiem czy udostepniany jest kazdemu czy tylko monterom - polityja jak w Elpigazie

Napisano

> Trzeba miec platny program z kluczem sprzetowym. Nie wiem czy udostepniany jest kazdemu czy tylko

> monterom - polityja jak w Elpigazie

o widzisz biglaugh.gif

Napisano

> Trzeba miec platny program z kluczem sprzetowym. Nie wiem czy udostepniany jest kazdemu czy tylko

> monterom - polityja jak w Elpigazie

program jest złamany

Napisano

> program jest złamany

P&D nie wymaga klucza sprzetowego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.