Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spryskiwacze reflektorów do samodzielnego montażu

Featured Replies

Napisano

Mam w aucie soczewkowe reflektory, które jak tylko zabrudzi się lampa, świecą beznadziejnie.

Chciałbym sobie to poprawić montując zestaw spryskiwaczy.

Wiem, że na allegro jest tego sporo, ale nie znalazłem zestawu z zaworkiem jednokierunkowym.

Czy ktoś z Was montował sobie taki zestaw samodzielnie? Czy taki zawór to konieczność (zbiornik z płynem pewnie będzie zamontowany wyżej niż spryskiwacze)?

Czy ewentualnie wie ktoś gdzie mogę dostać taki zestaw z zaworem?

Napisano

> Mam w aucie soczewkowe reflektory, które jak tylko zabrudzi się lampa, świecą beznadziejnie.

> Chciałbym sobie to poprawić montując zestaw spryskiwaczy.

> Wiem, że na allegro jest tego sporo, ale nie znalazłem zestawu z zaworkiem jednokierunkowym.

> Czy ktoś z Was montował sobie taki zestaw samodzielnie? Czy taki zawór to konieczność (zbiornik z

> płynem pewnie będzie zamontowany wyżej niż spryskiwacze)?

> Czy ewentualnie wie ktoś gdzie mogę dostać taki zestaw z zaworem?

Zaworek zwrotny daje Ci przynajmniej tyle że nie bedzioe Ci zaciekać płyn pod spryskiwacze jak ma to miejsce w wielu Fordach zlosnik.gif

Napisano

> Mam w aucie soczewkowe reflektory, które jak tylko zabrudzi się lampa, świecą beznadziejnie.

> Wiem, że na allegro jest tego sporo, ale nie znalazłem zestawu z zaworkiem jednokierunkowym.

> Czy ktoś z Was montował sobie taki zestaw samodzielnie? Czy taki zawór to konieczność (zbiornik z

1) nie licz na cud w skuteczności oczyszczania reflektorów - do tej pory nie wynaleziono nic bardziej skuteczniejszego od zwykłej szmaty

2) zaworek zwrotny kupisz w każdym sklepie moto za ca. 3zł

3) tak, jeżeli zbiornik jest wyżej niż spryskiwacze zaworek jest konieczny, bo przez spryskiwacze wycieknie Ci płyn.

Napisano

Przyłącze się...

Na jakiej zasadzie działają te wysuwane spryskiwacze ?

np Takie jak w Audi A6 ?

Ciśnienie wody je podnosi, elektromagnes, czy coś innego ?

Napisano
  • Autor

> 1) nie licz na cud w skuteczności oczyszczania reflektorów - do tej pory nie wynaleziono nic

> bardziej skuteczniejszego od zwykłej szmaty

hmm, nad tym się też zastanawiałem - na ile skuteczne są spryskiwacze, czy płyn psikany pod dużym ciśnieniem wystarczy do oczyszczenia reflektora, czyli czy warto inwestować w taki zestaw

Napisano
  • Autor

> Przyłącze się...

> Na jakiej zasadzie działają te wysuwane spryskiwacze ?

> np Takie jak w Audi A6 ?

> Ciśnienie wody je podnosi, elektromagnes, czy coś innego ?

Wysuwa je ciśnienie wody, nie wiem tylko na jakiej zasadzie się chowają, wiem za to na pewno, że zimą potrafią się przymrozić i czasowo zablokować w pozycji wysuniętej.

Napisano

> na ile skuteczne są spryskiwacze, czy płyn psikany pod dużym

> ciśnieniem wystarczy do oczyszczenia reflektora,

mam założone fabryczne spryskiwacze z pompą wysokociśnieniową i powiem że sam strumień nie wyczyści zabrudzonego reflektora w sposób mnie zadowalający

Napisano

> Wysuwa je ciśnienie wody, nie wiem tylko na jakiej zasadzie się chowają

Nie wiem, czy wszystkie - ale często chowa je sprężyna. Ciśnienie płynu pokonuje jej opór, więc po wyłączeniu pompki po prostu się chowają, wracając do stanu spoczynkowego. Da się też taki spryskiwacz "wyciągnąć" samemu zlosnik.gif - szczególnie, jeśli grzybek wystaje ponad powierzchnię zderzaka.

Napisano

> Wysuwa je ciśnienie wody,

ale to chyba nie w kazdym samochodzie?

u mnie w zimie jeden mi zamarzl i nie psikal, ale nadal sie wysuwal.

Napisano

> ale to chyba nie w kazdym samochodzie?

> u mnie w zimie jeden mi zamarzl i nie psikal, ale nadal sie wysuwal.

To nie przeczy teorii o cisnieniu.

Napisano

> Wysuwa je ciśnienie wody, nie wiem tylko na jakiej zasadzie się chowają, wiem za to na pewno, że

> zimą potrafią się przymrozić i czasowo zablokować w pozycji wysuniętej.

Dzięki ok.gif

Napisano

> Wysuwa je ciśnienie wody, nie wiem tylko na jakiej zasadzie się chowają, wiem za to na pewno, że

> zimą potrafią się przymrozić i czasowo zablokować w pozycji wysuniętej.

przyciaga je sprezyna, a zeby je podniesc trzeba zamontowac oddzielna wysokocisnieniowa pompke ktora da rady napompowac takie cisnienie ok.gif montowalem u siebie zestaw ze skody octavii

Napisano
  • Autor

Piszcie proszę na ile takie zestawy spełniają w Waszej opinii swoje zadanie.

Napisano

mam w subaru fabryczny zestaw spryskiwaczy reflektorów - dziala to bardzo mizernie* mimo ze plynu ze zbiornika ubywa szybko

*-jedyny przypadek kiedy to dziala zadowalajaco to jazda noca w lesie (bloto/ glebokie kaluze) gdy reflektory zalewa blotnista maz.

Napisano

> Piszcie proszę na ile takie zestawy spełniają w Waszej opinii swoje zadanie.

1. sika

2.sika z duzym cisniem

3. szmata i tak trzeba poprawic ok.gif

ma sikac? -sika! ma sikac z duzym cieniem?-sika!

tyle cool.gif

Napisano

Mam fabryczne, wyjeżdżają ze zderzaka. Płynu ubywa ze zbiornika niesamowicie szybko, bo spryskiwacz reflektorów działa razem ze spryskiwaczem szyby, o ile włączone są światła (a światła włączone są zawsze podczas jazdy zlosnik.gif - jak wyłączysz światła, to działa tylko spryskiwacz szyby, ale nie będę gasił świateł na czas psikania rotfl.gif). A zbiornik mam 7L na płyn 270751858-jezyk.gif.

Oprócz tego, że można spryskiwaczem ochlapać przechodniów na światłach, samochody obok i potrafią przymarznąć w zimie w pozycji wysuniętej - nie zauważyłem, by myły reflektory zlosnik.gif. Aha - po użyciu spryskiwacza mam mokre nie tylko światła i przednią szybę, ale również maskę przednią (auto to ford galaxy, więc maska dość "stroma")

Gdybym miał to dokładać do auta - w życiu bym tego nie zrobił. Jest fabrycznie, to przecież nie zdemontuję, zwłaszcza, że mam światła ksenonowe, więc wedle przepisów być musi - ale nikt by mnie nie zmusił do montażu tego wynalazku jako dodatek - nawet za darmo zlosnik.gif

Napisano

zaworek jest zbędny grinser006.gif

w tych spryskiwaczach jest konkretna sprężyna , ciężko je nawet wyciągnąć

całość działa tak że pompa podaje płyn pod ciśnieniem przez co wypychane są te spryskiwacze i gdy są w najwyższym punkcie dopiero idzie z nich płyn

mają same w sobie zaworki że tak powiem

to gdzie ma pryskać można normalnie wyregulować

Napisano

> Gdybym miał to dokładać do auta - w życiu bym tego nie zrobił. Jest fabrycznie, to przecież nie

> zdemontuję, zwłaszcza, że mam światła ksenonowe, więc wedle przepisów być musi - ale nikt by

> mnie nie zmusił do montażu tego wynalazku jako dodatek - nawet za darmo

A ja mam w Audi "stacjonarne" z nieruchomymi dyszami w zderzaku i podczas jazdy zimą, gdy błoto pryska na lampy, po ich przemyciu wyraźnie widać poprawę świecenia. Latem na suchy kurz jest to mniej skuteczne, bo on i mniej lampy zakleja.

Napisano

A u mnie jest widoczna różnica na lampach - gdzie psikają spryskiwacze, a gdzie nie. I ta różnica jest na prawdę spora. ok.gif

Napisano

> Mam fabryczne, wyjeżdżają ze zderzaka. Płynu ubywa ze zbiornika niesamowicie szybko, bo spryskiwacz

> reflektorów działa razem ze spryskiwaczem szyby, o ile włączone są światła (a światła włączone

> są zawsze podczas jazdy - jak wyłączysz światła, to działa tylko spryskiwacz szyby, ale nie

> będę gasił świateł na czas psikania ). A zbiornik mam 7L na płyn .

Zaloz zwykly ich wylacznik.

Napisano

> Oprócz tego, że można spryskiwaczem ochlapać przechodniów na światłach, samochody obok i potrafią

> przymarznąć w zimie w pozycji wysuniętej - nie zauważyłem, by myły reflektory

ustaw dobrze dysze

Napisano

Mam w Kappie fabryczne ciśnieniowe, montowane na stałe w zderzaku (bez wysuwanej głowicy), i wg. mnie sprawują się całkiem wystarczająco - zużycie płynu nie jest tragiczne, pierwotnie też myślałem o dodatkowym wyłączniku, żeby reflektory nie spryskiwały się razem z szybą, ale odpuściłem temat. Oczywiście nie ma co liczyć na to, że taki spryskiwacz ciśnieniowy usunie Ci zaschniętą warstwę błota, ale w trasie w trakcie zwykłej jazdy widać różnicę (fabryczne ksenony).

Jeżeli miałbym dokładać taki zestaw niefirmowy, to chyba bym się skłaniał właśnie w kierunku stałych dysz - zawsze to mniej ruchomych części, które mogą się zablokować, itp.

Ciekawostka - w Volvo mam na reflektorach tradycyjne wycieraczki i ... spisują się lepiej ze wszystkich systemów ciśnieniowych jakie znam smile.gif

Napisano

> ustaw dobrze dysze

Są ustawione, bo widzę, że ciecz trafia w reflektor. Ale oprócz reflektora moczy też maskę. W połączeniu ze spryskiwaczem przedniej szyby (mgiełkowy) daje to naprawdę dobry prysznic i to nie tylko na szybę i światła. Dlatego nie używam spryskiwacza stojąc na światłach zlosnik.gif

Napisano

> Są ustawione, bo widzę, że ciecz trafia w reflektor. Ale oprócz reflektora moczy też maskę.

a to standard jest, u mnie to nawet kawalek dachu sie lapie na taka kapiel, tak ze maska, zderzak, lampy i kawalek dachu jest mokre rotfl.gif na szczescie przy swiatlach dziennych nie ma problemu z spryskiwaczami i nadmiernym zuzyciem plynu ok.gif

Napisano

U mnie działało najlepiej podczas opadów mokrego śniegu gdy byłem w górach...świetnie czyściło zalepiane baiłym gufnem światła

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.