Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temperatura płynu na desce

Featured Replies

Napisano

Jaka powinien pokazywać wskaźnik na desce temp płynu ?? Bo w Bravo 1,6 16 V mojej żony wskazówka utrzymuje sie na 2-3 kresce od dołu. Wentyl załącza się troszkę nad połową. Tak m byc ??

Napisano

> Jaka powinien pokazywać wskaźnik na desce temp płynu ?? Bo w Bravo 1,6 16 V mojej żony wskazówka

> utrzymuje sie na 2-3 kresce od dołu. Wentyl załącza się troszkę nad połową. Tak m byc ??

nie... wskazówka powinna stać równo w połowie...

termostat padł...

Napisano

Przy nagrzanym silniku powinna wskazówka utrzymywać się w połowie, wentyl tak jak piszesz ciut ponad pół.

Napisano

> nie... wskazówka powinna stać równo w połowie...

> termostat padł...

Niekoniecznie. Jakieś zamienniki podczas jazdy nie trzyamja na połowie, tylko trochę poniżej.

Napisano

> Niekoniecznie. Jakieś zamienniki podczas jazdy nie trzyamja na połowie, tylko trochę poniżej.

Nie spotkałem się.

Napisano

A jak przywalisz w daszek nad zegarami pięścią to ile pokazuje(pytam poważnie)?

Pozdrawiam BAS

Napisano

U mnie w 1.8 równo w połowie to się wentylator załącza. Wskazówka przy nowym termostacie stoi gdzieś w 1/3 skali i na pewno jest dobrze, bo powietrze z nadmuchu leci gorące.

Napisano
  • Autor

> nie... wskazówka powinna stać równo w połowie...

tak mi się wydawało, że powinno być wyżej.

> termostat padł...

test "macajewa" wyjaśni sprawę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A jak przywalisz w daszek nad zegarami pięścią to ile pokazuje(pytam poważnie)?

co to za sposób yikes.gif

do Harry_man

> bo powietrze z nadmuchu leci gorące.

No właśnie nie jest takie gorące w porównaniu z Vectrą hmm.gif

Napisano

> Nie spotkałem się.

np. Vernet. U mnie od nowości dochodzi do połowy i opada z 5mm i znów do połowy ...tak w kółko, zaczyna mnie to wq...ć i myślę nad innym termo...tylko jakim ????

Napisano

> np. Vernet. U mnie od nowości dochodzi do połowy i opada z 5mm i znów do połowy ...tak w kółko,

> zaczyna mnie to wq...ć i myślę nad innym termo...tylko jakim ????

mam verneta i chodzi identycznie jak fabryczny behr

Napisano

> np. Vernet. U mnie od nowości dochodzi do połowy i opada z 5mm i znów do połowy ...tak w kółko,

Behr z ASO? hmm.gif

Napisano

> mam verneta i chodzi identycznie jak fabryczny behr więc nie wiem o czym piszesz...

Miałem tak jak VANT. Wqwiało mnie to z lekka ale po jakimś czasie przeszło icon_eek.gif Teraz jest idealnie na środku skali, wiatrak włącza się ciut powyżej.

Napisano

> U mnie w 1.8 równo w połowie to się wentylator załącza. Wskazówka przy nowym termostacie stoi

> gdzieś w 1/3 skali i na pewno jest dobrze, bo powietrze z nadmuchu leci gorące.

wiesz... ja miałem wskazówkę na czerwonej skali i z kratek leciało zimne powietrze...

Napisano

> Miałem tak jak VANT. Wqwiało mnie to z lekka ale po jakimś czasie przeszło Teraz jest idealnie na

> środku skali, wiatrak włącza się ciut powyżej.

qrde u mnie chyba z 2 lata już tak jest....

Po jakim czasie u ciebie przeszło??

Napisano

> qrde u mnie chyba z 2 lata już tak jest....

> Po jakim czasie u ciebie przeszło??

Jakieś 2 tygodnie. Może w układzie było jeszcze trochę powietrza i przez ten czas się wypchnęło? Nie wiem.

Ja bym na Twoim miejscu zostawił jak jest. Nie jest źle to po co psuć? Za stówkę, którą wydasz na termostat i płyn, który ucieknie lepiej zabierz mulher.gif do kina palacz.gif Szkoda by mi było sobie tym dupę zawracać, żeby to poprawiać.

Napisano

> co to za sposób

Wskaźnik potrafi żyć własnym życiem, u mnie też się cuda dzieją(przy nagrzanym potrafi pokazywać, że jest zimy albo potrafi pokazywać całkowicie przypadkowo), pomaga przyłożenie niutona do daszku.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Mam pytanie odnosnie temperatury i ogrzewania, mianowicie wskazówka do połowy nigdy nie dochodzi jest sporo poniżej czyli stawiam na termostat, do tego zauważyłem że bardzo słabe ogrzewanie jest w porównaniu np. do seicento. TTTM? czy to przez termostat. Dodam że silnik to 1.9jtd wydawało mi sie że w dieslu to ogrzewanie jakieś konkretne będzie.

Napisano

> Mam pytanie odnosnie temperatury i ogrzewania, mianowicie wskazówka do połowy nigdy nie dochodzi

> jest sporo poniżej czyli stawiam na termostat, do tego zauważyłem że bardzo słabe ogrzewanie

> jest w porównaniu np. do seicento. TTTM? czy to przez termostat. Dodam że silnik to 1.9jtd

> wydawało mi sie że w dieslu to ogrzewanie jakieś konkretne będzie.

W dieslu ogrzewanie jest gorsze niż w benzynowym (wolniej się nagrzewa). Później jest już ok.

Ja mam wskazówkę w połowie skali jak się nagrzeje i tak trzyma (oczywiście termostat wymieniałem --> Vernet) wink.gif

U Ciebie raczej to samo będzie...

Napisano

> słabe ogrzewanie

> jest w porównaniu np. do seicento.

Seicento ma silniki benzynowe.

> TTTM? czy to przez termostat.

Rozgrzej go na postoju albo w korku na max, jak osiągnie temperaturę roboczą to wyskocz na obwodnicę/autostradę i zobacz czy temperatura spada podczas jazdy ze stałą wysoką(>100km/h) prędkością, jeśli podczas jazdy autostradą temperatura spada to termostat do wymiany, jeśli nie spada to termostat OK.

Inna metoda to macanka rano(jeśli przewód do chłodnicy na postoju po 2 minutach od uruchomienia będzie ciepły to termostat do wymiany, jeśli do osiągnięcia ~75*C będzie zimny to termostat OK).

> Dodam że silnik to 1.9jtd

Jest dokładnie odwrotnie, diesel nagrzewa się wolniej niż benzyna.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Wskaźnik potrafi żyć własnym życiem...

U mnie wskaźnik wydaje się pracowac płynnie, ale sprawdzę dla testu biglaugh.gif

Termostat jest cały czy sam wkład ?

Napisano
  • Autor

Świadczy to o dużej sprawności termostatu i sprawnym (nie zaśniedziałym)czujniku temp na deskę. Miałem tak w astrze. Wg mnie termostat działa ok ok.gif

Napisano

> Mam pytanie odnosnie temperatury i ogrzewania, mianowicie wskazówka do połowy nigdy nie dochodzi

> jest sporo poniżej czyli stawiam na termostat, do tego zauważyłem że bardzo słabe ogrzewanie

> jest w porównaniu np. do seicento. TTTM? czy to przez termostat. Dodam że silnik to 1.9jtd

to jeszcze nie zanotowałeś, że na postoju się grzeje a po ruszeniu wskazówka spada?

niby dlaczego? diesle są najgorsze pod tym względem...

Napisano
  • Autor

> Cały.

Szkoda, że samych wkładów nie ma bo koszt mniejszy zlosnik.gif

Wymieniając termostat wymienię też płyn chłodniczy przy okazji. Jaki polecacie, teraz jest chyba niebieski Paraflu i ile potrzeba płynu ?

Napisano

> Szkoda, że samych wkładów nie ma bo koszt mniejszy

> Wymieniając termostat wymienię też płyn chłodniczy przy okazji. Jaki polecacie, teraz jest chyba

> niebieski Paraflu i ile potrzeba płynu ?

Paraflu jest bezsensownie drogi... Zalej jaki chcesz...

Napisano
  • Autor

> Paraflu jest bezsensownie drogi... Zalej jaki chcesz...

musi być niebieski ?? W oplu użytkuję niebieski koncentrat shell to pewno i fiat dostanie taki płyn zlosnik.gif

Znalazłem taki wkład Testował ktoś cfaniaczek.gif

Napisano

> musi być niebieski ?? W oplu użytkuję niebieski koncentrat shell to pewno i fiat dostanie taki płyn

nie musi... też mam shella koncentrat, dokupiłem litr rozrobionego i był różowy... dolałem i teraz użytkuję sraczkowaty...

Napisano
  • Autor

> nie musi... też mam shella koncentrat, dokupiłem litr rozrobionego i był różowy... dolałem i teraz

> użytkuję sraczkowaty...

podobno niebieskiego i różowego się nie powinno mieszać ?

JAk jest niebieski zaleję taki sam kolor. Ile płynu potrzeba

Napisano

> podobno niebieskiego i różowego się nie powinno mieszać ?

A kto tak twierdzi? Wszystkie płyny są ze sobą mieszalne... 21 wiek mamy...

Napisano
  • Autor

> A kto tak twierdzi? Wszystkie płyny są ze sobą mieszalne... 21 wiek mamy...

Słyszałem juz od kilku mechaników i na forum też można było wyczytać takie info icon_rolleyes.gif

To po co firmy produkują różowy i zielony hmm.gif

Napisano

ja tak miałem na vernecie i teraz mam behr-a i tez tak pływa wymieniłem nawet czujnik temp płynu i nic to nie dała więc albo TTTM albo to wina wskaźnika frown.gif

Napisano

> Słyszałem juz od kilku mechaników i na forum też można było wyczytać takie info

Wystarczy przeczytać informacje na opakowaniu...

> To po co firmy produkują różowy i zielony

Znaki rozpoznawcze typu i producenta...

Napisano
  • Autor

> Wystarczy przeczytać informacje na opakowaniu...

grinser006.gif

> Znaki rozpoznawcze typu i producenta...

ja słyszałem znowu info że zależy to od dodatków krzemianów ale to nie o tym wątek ok.gif

Ile trzeba tego płynu do 1.6 16 V i jest jakiś zawór spustowy płynu, czy trzeba wąż z chłodnicy zdjąć ?

Napisano

> Ile trzeba tego płynu do 1.6 16 V i jest jakiś zawór spustowy płynu, czy trzeba wąż z chłodnicy

> zdjąć ?

Nie ma... Trzeba kombinować... Nie pamiętam ile... Zakrzyj do instrukcji...

Napisano

> to jeszcze nie zanotowałeś, że na postoju się grzeje a po ruszeniu wskazówka spada?

> niby dlaczego? diesle są najgorsze pod tym względem...

No grzeje sie na postoju, grzeje dochodzi do połowy a po ruszniu spada o kropkę lub więcej. Do tego długo się rozgrzewa bo wskaźnik zaczyna coś tam podrygiwać dopiero po ok 4km. Nie wiem czemu mi sie wydawało że diesel właśnie lepiej grzeje niż benzin niewiem.gif, nie szybciej a lepiej. No ale nie zmienia to faktu że termostat do wymiany ok.gif

Napisano

> Jaka powinien pokazywać wskaźnik na desce temp płynu ?? Bo w Bravo 1,6 16 V mojej żony wskazówka

> utrzymuje sie na 2-3 kresce od dołu. Wentyl załącza się troszkę nad połową. Tak m byc ??

hmm ja zmienialem zegary z polokraglych na okragle z 1.6 - nowe behry 2szt za ChRL nie chca dojsc do polowy - wisza tak 1 (lato) 2 kreski zima ponizej polowy

wentylator zalacza sie 1,5 kreski nad polowa - wiec jest dobrze

mam tez gaz co powoduje ze jakiekolwiek cieplo w zimie leci tak po 4-5km - niestety po 700m od domu wypadam na autostrade wiec nie grzeje w korkach (moze i dobrze bo zima 10l benzyny by ssalo

w dieslu znajomka tez tak jakos cieplo leci po 3-4 km ale takie wyrazne cieplo - bo "cieplo" jakies leci juz wczesniej

w tym JTD nie ma elektrycznego podgrzewacza ale jest chyba to co w kazdym - chlodzenie rurki chyba idacej do EGR - wiec cos tam dogrzewa - zreszta nazywaja to grzejnikiem albo podgrzewaczem

niestety diesle slabo grzeja - a to z racji tego ze maja wysoka sprawnosc energetyczna - wiecej energi z paliwa idze w ruch a mniej w cieplo

w JTD tez wskazowka nie trzyma w polowie - jest tak 1 kreske nizej - wentylator zalacza sie powyzej polowy

przy obencnym globlanym ociepleniu czyli 6st rano wentylator nawet nie ma zamiaru sie wlaczyc smile.gif

Napisano

> Świadczy to o dużej sprawności termostatu i sprawnym (nie zaśniedziałym)czujniku temp na deskę.

> Miałem tak w astrze. Wg mnie termostat działa ok

Zgadzam się, u mnie termostat jest sprawny, ale zachwouje się tak jak u CIebie.

tzn. temperatura dochodzi do mniej więcej połowy i otwiera się duży obieg - widać jak wskazówka opada.

Jak stoję w korku to trzyma połowę i włącza się wentylator.

Jak jadę to wskazówka jest poniżej połowy (ale zatrzymuje się zawsze w tym samym miejscu)

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Jak jadę to wskazówka jest poniżej połowy (ale zatrzymuje się zawsze w tym samym miejscu)

A jak dzis ujrzalem cos takiego na desce rozdzielczej zoninej Bravy?:

201006290_ewwwpa.jpg

Przygladalem sie od czasu do czasu wskazowce przez ostatni tydzien, ale nie przypominam sobie, zebym widzial cos innego, niz moze mm ponad polowa. Tyle, ze dopiero dzis taki upal, ze bez klimy wysiedziec w aucie sie nie da. Weza do chlodnicy na zimnym jeszcze nie sprawdzalem. Cieple powietrze z nawiewow leci, ale nie powiem, jak bardzo. Rozgrzewa sie raczej w standardowym tempie - ze 3-4km do polowy (Brava jest z gazem)?

Napisano

> bez paniki nie ma zle

Dzis sprawdzilem blizej. Powietrze z nawiewow leci gorace i nie ma co narzekac na temperature.

Za to wskaznik temperatury cieczy, jak to ktos wyzej opisal - lata sobie po zadanym zakresie:

1. na postoju na swiatlach (dzis rano, wiec slonce grzalo dosc mocno, ale powietrze jeszcze nie bylo za mocno nagrzane) dochodzi tutaj:

201006300_ewapnr.jpg

po czym wlacza sie wentylator, chyba II bieg (pozniej na parkingu sprawdzalem i pierwszy bieg powyzej polowy chyba stale chodzi) i schladza kapke, tak do polowy zakresu miedzy ww. wartoscia, a polowa.

2. jak rusze i pojezdze chwile, to idzie do polowy:

201006300_ewapnx.jpg

ale jak sie zatrzymam na swiatlach, to znow leci wyzej, ale nie wyzej poki co, niz foto z pkt 1.

3. jak polece np. estakada z poltora kilometra z predkoscia kolo 80, to spada ponizej polowy:

201006300_ewapnn.jpg

Ktos tutaj pytal kogos, czy ma takie objawy, ale nie znalazlem wnioskow, gdyby tak mial. Ktos tez inny pisal, ze ma tak czuly termostat i czujnik temperatury, wiec u niego to naturalny objaw. Ja w Nubirze, Hyundaiu Pony oraz Subaru mialem tak, ze jak wskazowka osiagnela polowe, to juz jak przyklejona.

Napisano

> Dzis sprawdzilem blizej. Powietrze z nawiewow leci gorace i nie ma co ...

Mam identycznie cały czas połowa a korek lub dosłownie chwila na światłach i już mam ostatnią białą kreskę przed czerwoną, wtedy włącza się 2 bieg wentylatorka i zaś do połowy.

Mechanik na początku czerwca powiedział by się nie przejmować.

Napisano

> Mam identycznie cały czas połowa a korek lub dosłownie chwila na światłach i już mam ostatnią białą

> kreskę przed czerwoną, wtedy włącza się 2 bieg wentylatorka i zaś do połowy.

> Mechanik na początku czerwca powiedział by się nie przejmować.

Nie wiem ile to jest ostatnia biala przed czerwonym, bo u mnie sa tylko trzy - Cool, polowa i Hot grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.