Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

GAZ w UNO 1.0 fire 2000 wady?zalety

Featured Replies

Napisano

Witam Brać wink.gif

1 Czy opłaca się założyć gaz Do Una 1.0 fire 90kkm stan idealny tyle że lekko puszcza uszczelka pod głowicą, więc chyba gaz jeszcze szybciej ją wykończy .

2 Jaka instalacja najlepsza najmniej awaryjna i najmniej paląca z max 9l gazu na mieście ?

3 Jaka jest aktualna cena dobrej instalacji do Una 1.0 fire 2000 (1 wtrysk)?

4 Jaki olej puzniej lac na gazie gdy teraz leję półsyntetyk mobil 10w40 ? .

5 Gdzie dobrze zakładają i pewnie gaz w okolicy Zabrza Gliwic i kto gdzie zakłądał z tych okolic i sobie chwali?

6 Czy gaz to duże ryzyko wybuchu, rozszczelnienia np w nocy w garażu w czasie jazdy? Czy moge spać spokojnie? bo mam dziwne obawy wiadomo jak przed zakupem czegoś nowego wybuchowszewgo niż benzyna frown.gif w razie Wypadku (wjazdu w tył Una)ma ktoś może jakieś podłużnice czy coś wspawane koło węża nabijającego butlę w razie wypadku dodatkowe wzmocnienie?

7 Jak gaz oddziałowuje na silnik uszczelka pod głowicą zawory tłoczki? .

8 Zakładam robić ok 10 tyś km na rok na gazie teraz robię na benzynie ok 6kkm, czyli po ok 1 roku koszt instalacji powinien się zwrócić, narazie wydaję na 100km na benzynę ok 34zł (4,60zl) ZA DUŻO NA TE AUTO I CENĘ 95 a na gazie liczyłem przy spalaniu 9l /100km wyjdzie z 18zł (2-2,20 gaz) .

Napisano

> Witam Brać

> 1 Czy opłaca się założyć gaz Do Una 1.0 fire 90kkm stan idealny tyle że lekko puszcza uszczelka pod

> głowicą, więc chyba gaz jeszcze szybciej ją wykończy .

jak lekko hehe.gif

> 4 Jaki olej puzniej lac na gazie gdy teraz leję półsyntetyk mobil 10w40 ? .

ten sam

> 6 Czy gaz to duże ryzyko wybuchu, rozszczelnienia np w nocy w garażu w czasie jazdy? Czy moge spać

> spokojnie? bo mam dziwne obawy wiadomo jak przed zakupem czegoś nowego wybuchowszewgo niż

> benzyna w razie Wypadku (wjazdu w tył Una)ma ktoś może jakieś podłużnice czy coś wspawane

> koło węża nabijającego butlę w razie wypadku dodatkowe wzmocnienie?

butla nie wybuchnie nie bój się

> 7 Jak gaz oddziałowuje na silnik uszczelka pod głowicą zawory tłoczki? .

ma większą temp spalania więc sie domyśl

Napisano

> Witam Brać

> 1 Czy opłaca się założyć gaz Do Una 1.0 fire 90kkm .....<

Witam,

Jeździłem Uniaczkiem 1.0 fire 99 r z gazem przez niecały rok.

Wnioski:

- spalanie trasa: 5,9-6,2l/100, miasto 8-9l/100

- przebieg silnika 118 kkm z czego 80 kkm z instalacją gazową

- jaka instalacja była to nawet nie wiem ponieważ przez ten okres kompletnie nic przy niej nie robiłem

- silniczek pracował idealnie

- olej 10W40 Orlenowski

- butla w kole zapasowym o pojemności 25 litrów

Z moich doświadczeń polecam założenie gazu. Uniaka sprzedałem tylko ze względu na rdzę (szkoda było mi pieniędzy na remont drzwi). Obecnie mam PII też z gazem i tak jak w uniaku wszystko pracuje idealnie.

Napisano

Odpowiem jednym zdaniem - jak już założysz ten gaz to nie staraj się za wszelką cenę ustawić jak najmniejszego spalania bo wtedy na pewno silnik to odczuje...

Napisano

same zalety zlosnik.gif

mam już drugiego Uniaka 1.0 Fire na gazie:

zero problemów

niskie spalanie średnio 7.5L...w trasie 6.5

pierwszy jeździł na półsyntetyku lotos a aktualny na mineralnym bo tak go kupiłem i nie zmieniam

instalki II generacji z butlą w kole...miałem DT Gaz System ( bardzo zadowolony byłem) a teraz Landi i też jest ok tyle że nie mam teraz wskażnika napełnienia butli a akurat fajny gadżet miałem w poprzednim

co roku wymieniane filtr gazu i kontrolnie spradzana mieszanka

koszt instalki ok 1500zł

i zadowolenie na stacji gdy płace za cały bak gazu 893goodvibes.gif

w poprzednim przejechałem ok 50 tyś nim go sprzedałem(kolizja)

Napisano

jak samochód w dobrym stanie i będziesz nim jakiś czas jeździł to się opłaca. Koszt instalacji 1500 zł II generacja. Spalanie u mnie maź zimą 8,3l, a tak normalnie to 7,5-7,8l. Butla o pojemności 29,5l. Olej lejesz taki sam. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

No Uno musi jeszcze z 3lata pojeżdzić a puźniej chyba Honda Accord z 2004 wink.gif .

To drogo z 1500 teraz juz może da radę założyć za 1200 zł .

A macie tego typu bajerki jak wskaznik ilosci gazu w samochodzie kontrolkaczy coś czy tylko na butli? .

Napisano

Nie wiem czy przebiegach na poziomie 10 kkm na rok Ci się to opłaci...

Bo o ile 100km wyjdzie taniej to przegląd rejestracyjny jest trochę droższy a i niektóre elementy silnika zużywają się szybciej... ale w tej kwestii mogę się mylić.

Napisano

> Nie wiem czy przebiegach na poziomie 10 kkm na rok Ci się to opłaci...

> Bo o ile 100km wyjdzie taniej to przegląd rejestracyjny jest trochę droższy a i niektóre elementy

> silnika zużywają się szybciej... ale w tej kwestii mogę się mylić.

Jeśli jest wszystko poprawnie wyregulowane to zużywają się elementy samej instalacji gazowej.

Trzeba doliczyć filterek co jakiś czas, regenerację albo wymianę parownika...

Trzeba też dopalać i rozgrzewać auto na benzynie jeśli się chce wydłużyć bezawaryjność...

Tak jak mówisz tvardy - do tak małych dystansów to się jednak nie opłaci.

Ja teraz mam auto zastępcze - corsę 1.4 60 koni i ona nie ma gazu, mimo to jazda nią jest baaaaaaaaaaardzo ekonomiczna przy tym co miałem w uniaku na gazie hahaha.gif

Napisano

> No Uno musi jeszcze z 3lata pojeżdzić a puźniej chyba Honda Accord z 2004 .

> To drogo z 1500 teraz juz może da radę założyć za 1200 zł .

> A macie tego typu bajerki jak wskaznik ilosci gazu w samochodzie kontrolkaczy coś czy tylko na

> butli? .

Już przy II gen. są wskaźniki. Ja taki miałem w tartarini.

BTW - mam komputer, krokowca i wiązkę od tej instalacji.

Załatwiasz sobie butlę i parownik i masz waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Napiszę tak może 1400zł na rok zaoszczędzone na gazie to mało ale liczę to że autem jeźdżę dziennie do roboty i po tych 3 latach go nie sprzedam tylko będzie dalej w eksploatacji, bo jak na dziś auto ma silnik żyleta i jeszcze zdrową blachę .

Napisano

> 5 Gdzie dobrze zakładają i pewnie gaz w okolicy Zabrza

Zabrze zakładałem na Galla 16 tel.0322761539 dali mi IIgen BRC i już 115kkm bez problemu żadnego

Napisano
  • Autor

> Zabrze zakładałem na Galla 16 tel.0322761539 dali mi IIgen BRC i już 115kkm bez problemu żadnego

A jaką masz pojemnośc i rocznik?

ile płaciłeś i kiedy zakładałeś rok? .

Napisano

> podpis!

Ale u Ciebie w podpisie są chyba jakieś błędy hmm.gifgrinser006.gif

Napisano

najlepszym wskaźnikiem ile jeszcze zostało gazu jest licznik przebiegu dziennego skasowany po każdym tankowaniu gazu grinser006.gif

p.s. Zazwyczaj wszystkie te wskaźniki ile ma się gazu przekłamują 270751858-jezyk.gif

Napisano

> najlepszym wskaźnikiem ile jeszcze zostało gazu jest licznik przebiegu dziennego skasowany po

> każdym tankowaniu gazu

> p.s. Zazwyczaj wszystkie te wskaźniki ile ma się gazu przekłamują

e tam - u mnie w miarę dokładnie pokazuje - jedna kropka średnio znika co 100km.

dużo pewnie zależy od czujnika i centralki.

pozdr

Napisano
  • Autor

a jak instalacje polecacie ? i zaklad ? z okolic gliwic .

Napisano

> ile płaciłeś i kiedy zakładałeś rok? .

w 2004 1800zł

Napisano
  • Autor

a jak instalacje polecacie ? i zaklad ? z okolic gliwic? ile teraz wyjdzie teki BRC do 1 wtrysku? . Jutro chyba skoczę do Psuja do Zabrza popytać . Gdzie kolega gadał że dobrze robią. BRC chyba jest najlepsza do Una co wy na to? .

Napisano
  • Autor

No więc z tego co pytałem to gaz do Mojego wyjdzie drogooo jednopunkt wtrysk ok 1700zł z lenova lub brc, cennik Zabrze Śmiłowice drogo nie dam tyle, co myślicie o tej cenie>? .

Napisano

> No więc z tego co pytałem to gaz do Mojego wyjdzie drogooo jednopunkt wtrysk ok 1700zł z lenova lub

> brc, cennik Zabrze Śmiłowice drogo nie dam tyle, co myślicie o tej cenie>? .

Znaczy się chcą zrobić na wtrysku czy na II gen?

Tzw. III generacja (wtrysk ciągły czy jakoś tak) się nie sprawdziła i została wycofana...

a nie wiem jak teraz, ale 2 lata temu to 1700 to była normalna cena z butlą w koło...

Napisano

> No więc z tego co pytałem to gaz do Mojego wyjdzie drogooo jednopunkt wtrysk ok 1700zł z lenova lub

> brc, cennik Zabrze Śmiłowice drogo nie dam tyle, co myślicie o tej cenie>? .

ja płaciłem 1500 zł za II gen w łodzi

najtaniej u teścia w okolicach włocławka gość chciał 1300 zł...

oczywiście butla w koło...

Napisano

ja ostatnio miałem też dylemat z tym czy zakładać LPG czy nie

ale zapodałem temat na forum i za namową kolegów założyłem.

U mnie taka instalka II generacji wyszła 1400zł z butlą 34l w koło.

Jak dotąd wrażenia pozytywne, mocy jakoś bardzo nie stracił, odczuwam tylko przy wyprzedzaniu ze ciut słabiej idzie,

a spalanie 7,5-8l, a PB spalał mi 6-7,5 mniej więcej

mam nadzieję, że będzie mi to dobrze działało i cieszyło ekonomią:)

także moim zdaniem warto założyć

pozdrawiam

Napisano

Opłaca się ale jeżeli robisz >20kkm na rok... cena paliwa to nie jedyny wydatek jaki ponosisz

Napisano
  • Autor

Gadam mu że do 1 wtrysku do una do 1.0 ona gadał o 2 gen ale tak drogo ?! . brc z przekaźnikami jakimiś lub ta druga jeden gada ze brc do dupy inne że lenova tylko zakładają a brc dziadostwo . pozatym ceny coś za wysokie na 2 gen z butla w kole .

Tyle to mogło kosztowac 2 lata temu coś mnie culają .

Napisano

Witam no ja mam np. kompa Bingo M reduktor tomasseti i jak narazie nie narzekam zrobiłem jak narazie 23tys na gazie mam przebieg w tej chwili 127tys. spalanie jak nie bedziesz przekraczal 100 na trasie i rownomiernie jechal to potrafi ponizej 7L zejść a tak to śr mam 7,7L tylko ja robie teraz 50:50 trasa miasto mysle ze lepszego auta na te czasy nie ma jak uno bananaevil.gif

Napisano

Ja mam Autronic AL-700 i reduktor Tomasetto AT-07 ze zintegrowanym filtrem... spalanie 8,2L/100km, z tym, że na autostradzie nigdy nie jeżdżę 90 czy 100 jeśli warunki pozwalają tylko 130, a i tak większość to miasto... zużycie benzyny odkąd się zrobiło ciepło mam na poziomie 0,2L/100km rotfl.gif

Napisano

> Gadam mu że do 1 wtrysku do una do 1.0 ona gadał o 2 gen ale tak drogo ?! . brc z przekaźnikami

> jakimiś lub ta druga jeden gada ze brc do dupy inne że lenova tylko zakładają a brc

> dziadostwo . pozatym ceny coś za wysokie na 2 gen z butla w kole .

> Tyle to mogło kosztowac 2 lata temu coś mnie culają .

ręce opadają....

Instalacja ma być dobrze założona a 2 stówki w tą czy tamtą nie powinno robić Ci różnicy.

bo potem widzę takich co to zaoszczędzili 100 zł a nie dość ze dziadostwo mają włożone to jeszcze kiepski montaż...

i płaczą że auto dużo pali, mocy nie ma albo że co chwile coś siada...

pozdr

Napisano
  • Autor

Ale 1700 zł tyle to kosztowało 2 lata temu .

Napisano

> Ale 1700 zł tyle to kosztowało 2 lata temu .

A pytałeś u Psuja ile weźme za 2gen?

Napisano
  • Autor

1600 zł gorsza lepsza jakaś 1750 II gen :/ u psuja.

Napisano

Ja przerobiłem UNO 1.0 Fire przy przebiegu 78000, teraz mam 120000.

ABSOLUTNIE NIC się nie dzieje. Od nowości lany był 5W50. Dwa razy zmieniałem świece, raz przewody i dopiero teraz poleciał mi tłumik.

Biorąc pod uwagę, że instalacja zwróciła mi się dwukrotnie albo lepiej, odpowiedź jest prosta.

TAK.

Napisano
  • Autor

Impalla a masz wtrysk? jaką masz instalacje?? .

Napisano

> Impalla a masz wtrysk? jaką masz instalacje?? .

Tak, mam wtrysk. Szczerze mówiąc, nie wiem jaką mam instalację, pojechałem do polecanego zakładu w Łodzi, który ma doskonałą renomę - facet zakłada gaz chyba od 15 lat.

Prawda jest taka, że BARDZO WAŻNE jest kto i jak zakłada instalację. U mnie wszystko wygląda tak, jakby było fabrycznie montowane przez fiata. Każda dziurka w karoserii zabezpieczona antykorozyjnie, zero fuszerki.

A u mojego teścia w Cinquecento 900 gość założył instalację tak, że przez butlę nie składa mu się kanapa, żeby wlać płyn hamulcowy trzeba wyktęić parownik, a ostatnio urwał się jakiś przewód i wkręcił się w pasek linowy...

W tej chwili nie mam możliwośi sprawdzenia jaka instalka bo nie ma mnie w Łodzi, ale zrobię to w poniedziałek - tym czasem zadzwoń do kolesia 608622229 i powiedz że chcesz przerobić, zapytaj o cenę i jaka to instalka.

Podsumowując - tylko gaz. Jednorazowy wydatek i jeździsz za półdarmo:

100km miasto = 8.9l x 2,15 = 19,14zł

100km trasa = 7,6l x 2.15 = 16,3zł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.