Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auta segmentu B dla kobiety.

Featured Replies

Napisano

Witka!

Przesiadamy się z żonką na nowsze auto. Ja mam być pasażerem cool.gif. Proszę Was o podanie wszystkich samochodów z tego segmentu, które spełnią poniższe kryteria:

1- cena do ok. 45 tys.zł

2- dla kobiety

3- 4 drzwi

4- wspomaganie kierownicy

5- bagażnik większy od bagażnika matizowego

6- poduszki powietrzne

7- moc ok. 70-90 KM

8- benzyna

Reszta jest opcjonalna.

Roczne przebiegi ok. 6 tys.km. Samochód na 10 lat.

Nie jesteśmy jeszcze pewni, czy ma to być tylko nowy samochód, czy może być używany. Termin zakupu- koniec 2010 lub początek 2011r. Jeśli miałby być nowy, to może być z poprzedniego roku skromny.gif.

Napisano

Jedna z propozycji - Ford Fiesta 1.4 96KM - za 45kpln będziesz miał wersji do wyboru, przez silver X, gold X - w zależności co dla ciebie ważniejsze - czy grzana przednia szyba, czy radio łączące sie z telefonem przez bluetooth, czy inne pierdoły smile.gif

Typowy Ford - Jakość wykonania wnętrza i plastiki nie za fajne, ale prowadzenie, hamulce, wspomaganie, przyjemnosc z jazdy - bardzo fajne smile.gif Poza tym stosunek jakość/cena jest naprawdę dobry ok.gif

Tu przykladowe auto 1

A tutaj mój subiektywny test tego autka

Napisano
  • Autor

Dzięki ok.gif. Czytałem prędzej Twój opis Fiesty. Podoba się nam to autko i weźmiemy je pod rozwagę ok.gif.

Napisano

> Witka!

> Przesiadamy się z żonką na nowsze auto. Ja mam być pasażerem . Proszę Was o podanie wszystkich

> samochodów z tego segmentu, które spełnią poniższe kryteria:

> 1- cena do ok. 45 tys.zł

> 2- dla kobiety

> 3- 4 drzwi

> 4- wspomaganie kierownicy

> 5- bagażnik większy od bagażnika matizowego

> 6- poduszki powietrzne

> 7- moc ok. 70-90 KM

> 8- benzyna

> Reszta jest opcjonalna.

> Roczne przebiegi ok. 6 tys.km. Samochód na 10 lat.

> Nie jesteśmy jeszcze pewni, czy ma to być tylko nowy samochód, czy może być używany. Termin zakupu-

> koniec 2010 lub początek 2011r. Jeśli miałby być nowy, to może być z poprzedniego roku .

grande punto

fabia 2 FL

szedlbym w ktores z powyzszych ze wzgledu na koszty eksploatacji i ewentualne naprawy blacharskie;)

dalej macie:

- venga

- soul

- i20

- corsa

- yaris

- polo

- ibiza

lub cos troszke wiekszego, za ta kase moze uda sie wyrwac:

- astre III

- ceeda

mysle, ze chyba skusilbym sie na KIA VENGA z racji tego, ze jest to najswiezszy model... lub wlasnie na grande punto / fabia

Napisano

> grande punto

> fabia 2 FL

> szedlbym w ktores z powyzszych ze wzgledu na koszty eksploatacji i ewentualne naprawy blacharskie;)

Fabia - rozumiem - fajne auto, choć ciężko będzie w podanej cenie kupic cos w dobrym wypasie. Ale grande punto? Polecasz ze względu na koszty eksploatacji? Od dnia zakupu w moim nie było miesiąca żeby nie stal w serwisie... Mars przewiduje małe przebiegi, ale mimo wszystko punto to straszliwie niedopracowane auto no.gif

> dalej macie:

> - venga

Fajna - nie wiem jak cenowo, ale dużo miejsca, fajne wnętrze. nie jeździłem.

> - soul

Za tą cenę?

> - corsa

juz stary model.

> - yaris

> - polo

> - ibiza

ciężko za tą kasę będzie.

> lub cos troszke wiekszego, za ta kase moze uda sie wyrwac:

> - astre III

> - ceeda

Kol. zakłada auta klasy B - ale Ceed za tą kasę byłby do wzięcia - duzo lepsze auto od wszystkich powyższych.

Napisano
  • Autor

" Fabia - rozumiem - fajne auto, choć ciężko będzie w podanej cenie kupic cos w dobrym wypasie. "

Faktycznie ceny "katalogowe" są dość znaczne, ale może da się coś uszczknąć w salonie?

"Ale grande punto? Polecasz ze względu na koszty eksploatacji? Od dnia zakupu w moim nie było miesiąca żeby nie stal w serwisie... Mars przewiduje małe przebiegi, ale mimo wszystko punto

> to straszliwie niedopracowane auto "

Toś mnie dobił. Grande było wśród faworytów.

"Kol. zakłada auta klasy B - ale Ceed za tą kasę byłby do wzięcia - duzo lepsze auto od wszystkich

> powyższych."

hmm.gif A żonka się nie zgubi w tym aucie?

Napisano

Chwalisz tak Fieste , ciekawi mnie czy ona tez jezdzi tyle na nauce jazdy co to GP na ,ktorym tak wieszasz psy hmm.gif

Napisano

> " Fabia - rozumiem - fajne auto, choć ciężko będzie w podanej cenie kupic cos w dobrym wypasie. "

> Faktycznie ceny "katalogowe" są dość znaczne, ale może da się coś uszczknąć w salonie?

Smrod plastikow w Fabii jest przeokrutny.

Mamy jedna w firmie juz ponad pol roku i co do niej wsiadam to czuje chinskie trampki hehe.gif

Napisano

> Faktycznie ceny "katalogowe" są dość znaczne, ale może da się coś uszczknąć w salonie?

Norma, ze mozna - 10% spokojnie, do 15% da sie dojsc jak sie umie negocjowac.....

Napisano

aa Vadero to wszędzie jedzie po GP na przykładzie jednej felernej sztuki

za to u niego fordy nie korodują

przepraszam za ten post , ale już brzydnie czytanie tych jego wypowiedzi o grande i wmawianie jaki to ford nie jest super och i ach

zobacz sobie rankingi , pogadaj z ludźmi

jakoś zadowoleni są z grande punto

Napisano

> Chwalisz tak Fieste , ciekawi mnie czy ona tez jezdzi tyle na nauce jazdy co to GP na ,ktorym tak

> wieszasz psy

Kolega Vadero jest znanym fanatykiem forda (i lepszego wcielenia tej marki, czyli volvo), z nim (tak jak z jak z kolega AstraC o oplu) nie pogadasz, trzeba po prostu tolerowac wink.gif

Napisano

> Smrod plastikow w Fabii jest przeokrutny.

> Mamy jedna w firmie juz ponad pol roku i co do niej wsiadam to czuje chinskie trampki

Oj, smierdzi w skodach, smierdzi strasznie...

Ale to i tak nic przy dacii zeby.GIF

Napisano

> Chwalisz tak Fieste , ciekawi mnie czy ona tez jezdzi tyle na nauce jazdy co to GP na ,ktorym tak

> wieszasz psy

wątpie by fiesta to wytrzymała ... pewnie by uległa biodegradacji hehe.gifhehe.gifhehe.gif

w moim rejonie jeżdzą głównie grande punto na [L] i problemów nie ma

znam się dobrze z gościem z jednej szkoły jazdy i nie ma problemów z grande punto

auto oczywiście na gazie i katowane całymi dniami

dawniej jak były punto 2 też nie mieli problemu ( 1,2 8v plus lpg 2gen ) sprzedawali jak miało 300 tyś albo więcej a na placu to wiadomo co się nakręci do przodu to potem się cofnie ...

w tym czasie była też corsa na elce , auto zdecydowanie gorzej znosiło trudy elkowej eksploatacji ogólnie się sypało

Napisano

> - venga

Troche nie wiadomo, czego sie spodziewac po kompletnie nowej kostrukcji (konstrukcyjny kuzyn, czyli i20 tez jest nowoscia...), ale to bardzo ciekawa propozycja. Akurat 45 wychodzi za przyzwoicie wyposazona wersje smile.gif

Z doswiadczenia z dalekim kuzynem, ktory jednak ma co nieco z Vanga wspolnego, musze wytknac kiepskie wyciszenie i zawieszenie (glosne i niezbyt komfortowe, ale to wszystkie koreanskie auta cierpia na ta przypadlosc...). Trwalosc za to nie budzi zastrzezen. Do tego, przy planowanym okresie uzytkowania 10 lat, tylko ostatnie 3 sa bez gwarancji.

Napisano

Za tą kasę spokojnie kupisz Roomstera 1.2 TSI 85KM lub za 38tyś zł GP ESTIVA (klima, radio 1.4 77KM).

Napisano

> Za tą kasę spokojnie kupisz Roomstera 1.2 TSI 85KM.

Ktory tez jest cholernie glosny wink.gif

A na serio, to fakt - i to cennikowo, z czego da sie jeszcze dotargowac pare %

Napisano

> Ktory tez jest cholernie glosny

> A na serio, to fakt - i to cennikowo, z czego da sie jeszcze dotargowac pare %

Duże rabaty są na Roomstera, z nowym silnikiem TSI jest o wiele ciszej niż w starym 1.4 , a i lepiej się zbiera.

Napisano

> dawniej jak były punto 2 też nie mieli problemu ( 1,2 8v plus lpg 2gen ) sprzedawali jak miało 300

> tyś albo więcej a na placu to wiadomo co się nakręci do przodu to potem się cofnie ...

o co chodzi? icon_eek.gif

Napisano

> o co chodzi?

Pewnie o to, ze jak sie jedzie do tylu to sie licznik cofa zlosnik.gif

Napisano

Ja bym się zastanowił nad

1. lacetti

2. Yaris

Napisano

> Ja bym się zastanowił nad

> 1. lacetti

Segment B mial byc smile.gif

Napisano

> Segment B mial byc

wiem, ale cena jest z segmentu A, auto z segmentu C wiec srednia daje B hehe.gif

Napisano

Klasyka, czyli Punto. Za ok 37 tys masz to co chcesz i nawet wiecej.

Jeśli coś nowego to wspomniana Fiesta, Polo lub Citroen C3 - dla kobiety chyba najodpowiedniejszy.

4a48a6ddb81f0d.jpg

Napisano

(...)

> Nie jesteśmy jeszcze pewni, czy ma to być tylko nowy samochód, czy może być używany. Termin zakupu-

> koniec 2010 lub początek 2011r. Jeśli miałby być nowy, to może być z poprzedniego roku .

wróc tu za pół roku... crazy.gif

Napisano

Najlepiej to obejrzeć w salonach wszystkie które Was interesują, wykonać jazdy próbne i wybrać.

Ja zaproponuję np. Swift'a, bo takiego wybrałem po dłuższej analizie rynku.

Na plus: ponad przeciętne wyposażenie w standardzie, 3 lata gwarancji, mała utrata wartości, świetne prowadzenie dość żwawy silnik, ale od wyższych obrotów, prawdopodobnie! niezawodne i trwałe smile.gif

Na minus: większe spalanie niż u konkurencji, niewygodne fotele przy dłuższych trasach 1000+ (ale wtedy wszystkie są niewygodne smile.gif ), dość miękki lakier, mniejszy bagażnik niż u konkurencji i dziwnie działające sprzęgło, dla niektórych może być uciążliwe w mieście (ale to już każdy musi sprawdzić na jeździe próbnej)

W drugiej kolejności kupiłbym VW Polo.

Ale tak czy inaczej jazdy próbne powinny pomóc w wyborze ok.gif

Napisano

> wieszasz psy

no nie wiem czy chwalę fiestę - przeczytaj mój subiektywny test wink.gif

Jedyne co przyznaję, to że ma dobry stosunek jakość/cena.

Napisano

> aa Vadero to wszędzie jedzie po GP na przykładzie jednej felernj sztuki

Mogę jeszcze 2 sztuki na już ci zademonstrować wink.gif - grande od 2 innych ośrodków szkolenia.

> za to u niego fordy nie korodują

A korodują?

> przepraszam za ten post , ale już brzydnie czytanie tych jego wypowiedzi o grande i wmawianie jaki

> to ford nie jest super och i ach

a gdzie tak napisałem?

Kolego Fiaciarzu, nie wiem czy zauważyłeś, ale ja nie mówię że ford jest fajny, ja tylko piszę jaki fiat jest do d*. To automatycznie stawia forda nad nim i nic na to nie poradzę hehe.gif

> zobacz sobie rankingi , pogadaj z ludźmi

> jakoś zadowoleni są z grande punto

z grande punto zadowoleni są ludzie którzy - jeżdżą max 10kkm na rok, więc dla takiego wizyta w serwisie 2 razy w roku to cos o czym zapomina, a poza tym to fajnie, bo dobre latte dają w serwisach fiata. ale jak zaczniesz użytkować to auto intensywniej, to nagle zaczyna się nowy samochód sypać na potęgę. I nie mowię tu o zużyciu częście eksploatacyjnych tylko o:

- wymiana nagrzewnicy w półrocznym aucie

- wymiana przegubu w półrocznym aucie

- 6 kompletów tylnych lamp jak dotąd (albo parują, albo przepalająsię kostki i przestaje działać) - te nowe też parują, ale fiat wstrzymał akcję serwisową, bo nie wiedzą co im jest

- 3 komplety tylnych klamek (akcje serwisowe)

- od nowości silnik żre niecały litr oleju na 1kkm

- ciągłe wycieki płynu chłodzącego - przewody fiatowskie są takiej cudnej jakości, że przy demontażu można je kruszyć ręką.

- uklad wspomagania kierownicy juz od czasów Punto 2 psuł się na potęgę i mimo, że minęło tyle lat, nadal średnio co 80kkm się rozpada.

a to tylko rzeczy o których sobie przypomniałem na już - jest tego dużo więcej. Auto raz na dwa tygodnie musowo stoi w serwisie.

Więc wybacz kolego fiaciarzu, ale nie wmówisz mi cudowności czegoś co mam, czym jeżdżę i patrzeć już na to padło nie mogę.

Napisano

> o co chodzi?

kolega ma Uno i jemu sie cofa wink.gif

Napisano

> no nie wiem czy chwalę fiestę - przeczytaj mój subiektywny test

> Jedyne co przyznaję, to że ma dobry stosunek jakość/cena.

o relacji jakość/cena można mówić po dłuższym okresie eksploatacji- wybacz - na dzień dzisiejszy z uwagi na "staż" tego modelu na rynku - to jedynie slogan reklamowy

Napisano

1. Kia Venga- wersja base 1,4 90 km plus klima i Radyjo CD -koszt - ok 44 -45 tyś pln - 7 -letnia gwarancja moim zdaniem ważna przy podanym przez Ciebie okresie Eksploatacji

2. Citroen C3- jak dla kobity- koniecznie z przednią szybą "Zenith" waytogo.gifgrinser006.gif

3. Nowy VW Polo - może do 45 tys pln uda się coś (choć osobiście wątpię) rozsądnego kupić

Napisano

> o relacji jakość/cena można mówić po dłuższym okresie eksploatacji- wybacz - na dzień dzisiejszy z

> uwagi na "staż" tego modelu na rynku - to jedynie slogan reklamowy

czemu - można spojrzeć na cenę i porównać ile w stosunku do konkurencji dostajesz za to wypasu, jaki silnik. Można też porównać z konkurencją komfort, jakośc wykonania i materiałów, prowadzenie, hamulce, przyspieszenie i spalanie. I już możesz sobie uznać kto daje co i za ile wink.gif Ty piszesz o trwałości.

Napisano

> Fabia - rozumiem - fajne auto, choć ciężko będzie w podanej cenie kupic cos w dobrym wypasie. Ale

> grande punto? Polecasz ze względu na koszty eksploatacji? Od dnia zakupu w moim nie było

> miesiąca żeby nie stal w serwisie... Mars przewiduje małe przebiegi, ale mimo wszystko punto

> to straszliwie niedopracowane auto

bzdurki kolego pleciesz po raz kolejny... ja rozumiem, że jesteś ambasadorem marki ford i robisz to nie dla pieniędzy a ze zwykłego fanatyzmu, ale miejże litość z tymi andronkami...

dekra na 2010 rok głosi, że grande punto w ilości 89.30% cechuje się absolutną bezawaryjnością między 0 a 150 tysięcy kilometrów...

źródełko...

Fiesta VI miała o wiele gorszy wynik - 83.90%...

źródełko

więc skończ chrzanić o super jakości forda i dupności fiata ok.gif

Napisano

> Mogę jeszcze 2 sztuki na już ci zademonstrować - grande od 2 innych ośrodków szkolenia.

Zademonstruj fiesty z tych ośrodków szkolenia żeby można było porównać i w ogóle podyskutować o jakości ok.gif

Napisano

> więc skończ chrzanić o super jakości forda i dupności fiata

normalnie nie odpisuję na Twoje posty, bo nie lubię trollingu, ale pokaż mi palcem gdzie napisałem cokolwiek o super jakości forda?

bo zarzucono mi juz 2 razy bycie fordofanatykiem, tymczasem ja bym tej durnej fiesty w życiu nie kupił hehe.gif Bo dla mnie ważne jest, żeby auto było zrobione z fajnych materiałów i żeby to wszystko było fajnie poskładane do kupy - a fordy takie nie są. Jeżdżę Fordem bo go kupiłem za fajne pieniądze, co nie znaczy że forda szukałem.

Jedyne do czego się przyznaję to do szczerej nienawiści do grande punto i fiata jako firmy (albo inaczej - FAP - serwisy więcej psują niż naprawiają, ciągle trzeba się kłócić o uwzględnienie gwarancji - żałosne) - i wszystkie DEKRY można sobie w tyłek wsadzić, bo za chwilę wyjdzie ranking innej firmy który będzie się miał nijak do powyższego, a tyle dni ile puntok w serwisie przestał to ja wiem - i nikt mi nie wmówi że się padlina nie psuje.

Napisano

> normalnie nie odpisuję na Twoje posty,

nic dziwnego, bo nie potrafisz się odnieść do rzeczowych argumentów... sadzisz takie kocopoły, że witki opadają... "to auto jest be, bo ma kiepskie złączki w instalacji, tamto jest be, bo ma małe tarcze a ja mam większe, a to jest be, bo na nauce jazdy się rozpada przy codziennym katowaniu przez kursantów" - kto normalny wypowiada się w taki sposób? Tutaj chyba tylko Ty, reszta na onecie... Focus najlepszy a bravo - be, bo ma małe tarcze... rewela...

> bo zarzucono mi juz 2 razy bycie fordofanatykiem, tymczasem ja bym tej durnej fiesty w życiu nie

> kupił

to po co co chwilę mówisz o stosunku jakości do ceny i pierwsze jak widzę Twoje posty to tylko piszesz o fordzie a reszta do d.upy? Są tańsze i lepiej wyposażone fiaty od Twojej fiesty... wystarczy zajrzeć na otomoto jakiego nowego punto i fieste można kupić za 45 tysięcy...

> Bo dla mnie ważne jest, żeby auto było zrobione z fajnych materiałów i żeby to

> wszystko było fajnie poskładane do kupy - a fordy takie nie są.

To po co polecasz forda?

> Jeżdżę Fordem bo go kupiłem za

> fajne pieniądze, co nie znaczy że forda szukałem.

To po co polecasz forda?

> Jedyne do czego się przyznaję to do szczerej nienawiści do grande punto i fiata jako firmy (albo

> inaczej - FAP - serwisy więcej psują niż naprawiają, ciągle trzeba się kłócić o uwzględnienie

> gwarancji - żałosne) - i wszystkie DEKRY można sobie w tyłek wsadzić, bo za chwilę wyjdzie

> ranking innej firmy który będzie się miał nijak do powyższego, a tyle dni ile puntok w

> serwisie przestał to ja wiem - i nikt mi nie wmówi że się padlina nie psuje.

Wiesz... dekra wypowiada się o tysiącach sztuk... ty o jednym i do tego eksploatowanym ponad standard...

Napisano

> czemu - można spojrzeć na cenę i porównać ile w stosunku do konkurencji dostajesz za to wypasu,

> jaki silnik. Można też porównać z konkurencją komfort, jakośc wykonania i materiałów,

> prowadzenie, hamulce, przyspieszenie i spalanie. I już możesz sobie uznać kto daje co i za ile

> Ty piszesz o trwałości.

Trwałość to nie jakość wyrobu? hmm.gif

Znaczy się, że wóz może się rozpaść po wyjeździe z salonu, ale współczynnik jakości do ceny będzie zachowany? hehe.gifok.gif Taki klient to marzenie każdego sprzedawcy hahaha.gif

Napisano

> czemu - można spojrzeć na cenę i porównać ile w stosunku do konkurencji dostajesz za to wypasu,

> jaki silnik. Można też porównać z konkurencją komfort, jakośc wykonania i materiałów,

> prowadzenie, hamulce, przyspieszenie i spalanie. I już możesz sobie uznać kto daje co i za ile

> Ty piszesz o trwałości.

przepraszam - a czy jakość wykonania i materiały wykończeniowe nie są częścią jakości?

po drugie - rozumiem pierwsze wrażenie po wejściu do autka i odczucie lecz to jest bardzo indywidualna ocena, natomiast obiektywnie o jakości i w końcowej fazie jej ocena w relacji do ceny zakupu będzie można mówić za parę lat

co do jakości GP- wybacz ale styl i intensywność eksploatacji pojazdów nauki jazdy NIGDY nie będą obiektywnym wyznacznikiem ich jakości - jest to szczególnie trudny i nie czarujmy się - zabójczy dla każdego samochodu sposób użytkowania.

dla mnie pewnym i w miarę obiektywnym wyznacznikiem są fora internetowe danego modelu- zerknij na nasze- ile osób miało problemy z GP ?

Napisano

Ciekawe, moim GP robię ponad 20 000 rocznie. W ciągu 3 lat przejechałem 77 000 km. Jakoś się nie sypie, a z tego co piszesz to już powinien trafić na złom. Co więcej w środku nie trzeszczy ani jeden plastik, a jestem wyczulony na tym punkcie. Autko tak jak każde inne ma swoje + i -, jednak "-" jest znacznie mniej.

Co do awarii: 2 akcje serwisowe (spinka przewodów elektrycznych układu wentylacji - dołożenie, sprawdzenie momentu dokręcenia śruby dolnego wałka kierowniczego - w normie), wymiana wentylatora nawiewu z powodu padu łożyska - założony pozmianowy, od dwóch lat działa jak ta lala. Największy problem miałem ze skórzaną kierownicą, która się łuszczyła - co roku, gdy było ostre słońce. Pierwsza wymieniona po roku, nowa wytrzymała rok, teraz mam trzecią i jak na razie po roku nic się nie dzieje co dobrze wróży. Co do ASO - uważasz, że w innych markach jest lepiej? Jeśli nie będziesz stał przy autku to wszędzie znajdzie się fachowiec, który nieupilnowany coś spieprzy. Jeden felerny GP, w dodatku katowany na "L". Czasem jak się widzi, jak jeżdżą L-kowicze, zgrzyty skrzyni, itd, to aż żal serducho ściska... Jak tak traktowane autko ma się nie sypać?

Szczerze? Jakbym miał teraz kupić autko z segmentu B, to wybór mam oczywisty - GP, tudzież Punto EVO (trochę nowa stylistyka mi nie pasuje, ale idzie się przyzwyczaić wink.gif )

Napisano

> To po co polecasz forda?

no właśnie miałeś mi pokazać konkretnie gdzie ja napisałem, że polecam forda - nie napisałeś. to tyle jeśli idzie o twoją rzeczowość

Napisano

> przepraszam - a czy jakość wykonania i materiały wykończeniowe nie są częścią jakości?

Są. przecież pisałem.

> po drugie - rozumiem pierwsze wrażenie po wejściu do autka i odczucie lecz to jest bardzo

> indywidualna ocena, natomiast obiektywnie o jakości i w końcowej fazie jej ocena w relacji do

> ceny zakupu będzie można mówić za parę lat

Ale kolega kupując np Vengę nie będzie miał luksusu sprawdzenia jak innym przez lata to auto się sprawuje. Dlatego musi patrzeć na inne czynniki - jak wymieniłeś ty i ja.

> co do jakości GP- wybacz ale styl i intensywność eksploatacji pojazdów nauki jazdy NIGDY nie będą

> obiektywnym wyznacznikiem ich jakości - jest to szczególnie trudny i nie czarujmy się -

> zabójczy dla każdego samochodu sposób użytkowania.

Zgadzam się - dlatego nie piszę o awariach elementów ktore się zużywają, a jedynie o babolach.

> dla mnie pewnym i w miarę obiektywnym wyznacznikiem są fora internetowe danego modelu- zerknij na

> nasze- ile osób miało problemy z GP ?

fora też są stronnicze - czytając tutejsze fora fiata można uznać, że samochody te są cudem objawionym smile.gif na forach zwykle spotykają się zwolennicy danej marki, a nie ktoś kto jej nie lubi.

Napisano

> no właśnie miałeś mi pokazać konkretnie gdzie ja napisałem, że polecam forda - nie napisałeś. to

Twoj pierwszy post w tym temacie.

Az sie na usta cisnie tekst piosenki KNZ: "Czy wy nas macie za idiotow" zeby.GIF

Polityk bylby z Ciebie niezly...

Aha - volvo to tez ford - a tu zachwytow nie ma konca z Twej strony nad jakims poslednim V50. A co, jakbys XC90 dosiadl???? smile.gif

Napisano

> no właśnie miałeś mi pokazać konkretnie gdzie ja napisałem, że polecam forda - nie napisałeś. to

> tyle jeśli idzie o twoją rzeczowość

tylko tyle potrafisz odpowiedzieć na mój post?

przeczytaj swój pierwszy post w tym wątku to znajdziesz odpowiedź na swoje bezsensowne pytanie smirk.gif

Napisano

> Ciekawe, moim GP robię ponad 20 000 rocznie. W ciągu 3 lat przejechałem 77 000 km.

No widzisz mój kropek robi 100kkm rocznie.

Co do ASO - uważasz, że w innych markach

> jest lepiej?

Wręcz przeciwnie - czasami duzo gorzej. Co niestety wcale nie znaczy że to co wyczyniają we fiacie jakkolwiek jest czymś normalnym.

Jeśli nie będziesz stał przy autku to wszędzie znajdzie się fachowiec, który

> nieupilnowany coś spieprzy. Jeden felerny GP, w dodatku katowany na "L". Czasem jak się widzi,

> jak jeżdżą L-kowicze, zgrzyty skrzyni, itd, to aż żal serducho ściska...

Mają prawo - w koncu uczą się jeździć.

Moje zdanie jest takie - nie jest wyznacznikiem jakości auta to jak się zachowuje w rękach kogoś takiego jak ty - normalnego kierowcy, co jeździ sobie 20kkm rocznie (i tak duzo patrząc na przebiegi ludzi z IKP). To czy dane auto jest coś warte można się przekonać patrząc ile wytrzyma intensywnej eksploatacji. I tak:

- grande punto - j.w. - sypie się od nowości.

- punto II - przejechało 500kkm i dalej by jechało, gdyby go pijany kadet na złom nie wystrzelił. Psuło się i owszem, ale w znacznej większości były to awarie związane ze zużyciem sprzętu - miło go wspominam.

- corsa C - niestety gorsze auto od PII.

- Yaris męża kuzynki (też L) - zaskakująco bezawaryjne autko - szkoda ze WORD w Tychach jeździ puntokami...

> Szczerze? Jakbym miał teraz kupić autko z segmentu B, to wybór mam oczywisty - GP, tudzież Punto

I to mnie zawsze zadziwiało w klientach FIATa - często spotykam ich w serwisie, a mimo to z uśmiechem chłepczą darmowe latte i chwalą swoje padliny, a jak przychodzi dzień zmiany auta znowu wybierają FIATa wink.gif Widać jakieś pozytywne emocje wzbudza ta firma.

Napisano

> Twoj pierwszy post w tym temacie.

Zwykła propozycja z linkami do modelu i mojego subiektywnego testu - coby sobie MARS rozważył i porównał z innymi. Stary kolega z IKM, to mu wstawiłem trochę więcej niewiem.gif

> Aha - volvo to tez ford

synek, nie wiesz co piszesz

Napisano

> synek, nie wiesz co piszesz

Hehehehe - koles z '85 pisze do mnie per "synek" jump.gif

Napisano

> Są. przecież pisałem.

niby gdzie?

> Zgadzam się - dlatego nie piszę o awariach elementów ktore się zużywają, a jedynie o babolach.

rozwiń temat "baboli"...

> fora też są stronnicze - czytając tutejsze fora fiata można uznać, że samochody te są cudem

> objawionym na forach zwykle spotykają się zwolennicy danej marki, a nie ktoś kto jej nie

> lubi.

zatem gdzie można poznać opinię o wyrobach jeżeli nie od samych użytkowników? Twierdzisz, że kohorta zebrana na jednym forum kłamie? Wiesz... to jak w jeździ figurowej... Skrajne opinie się odrzuca... Np twoją...

Napisano

> No widzisz mój kropek robi 100kkm rocznie.

>To czy dane auto jest coś warte można się przekonać patrząc ile

> wytrzyma intensywnej eksploatacji.

Postaw drugie takie punto i każ mu jeździć dookoła Niemiec aby nabił sto tysięcy rocznie... Myślisz, że wyniki byłyby porównywalne z Twoimi? Ani trochę...

Napisano

> No widzisz mój kropek robi 100kkm rocznie.

i uważasz ze ten roczny przebieg jest normalny dla tej klasy pojazdu?

> Co do ASO - uważasz, że w innych markach

> Wręcz przeciwnie - czasami duzo gorzej. Co niestety wcale nie znaczy że to co wyczyniają we fiacie

> jakkolwiek jest czymś normalnym.

Obecnie nie znam marki na którego serwis nie byłyby wieszane psy wink.gif

> Moje zdanie jest takie - nie jest wyznacznikiem jakości auta to jak się zachowuje w rękach kogoś

> takiego jak ty - normalnego kierowcy, co jeździ sobie 20kkm rocznie (i tak duzo patrząc na

> przebiegi ludzi z IKP). To czy dane auto jest coś warte można się przekonać patrząc ile

> wytrzyma intensywnej eksploatacji.

95% użytkowników GP nie robi takich przebiegów jak Twoje GP- do tego dochodzi specyficzny ( czyt. zabójczy la KAŻDEGO) auta sposób użytkowania

I tak:

> - grande punto - j.w. - sypie się od nowości.

> - punto II - przejechało 500kkm i dalej by jechało, gdyby go pijany kadet na złom nie wystrzelił.

> Psuło się i owszem, ale w znacznej większości były to awarie związane ze zużyciem sprzętu -

> miło go wspominam.

> - corsa C - niestety gorsze auto od PII.

> - Yaris męża kuzynki (też L) - zaskakująco bezawaryjne autko - szkoda ze WORD w Tychach jeździ

> puntokami...

wybacz- ale niestety Twoje samochody ani przedstawione wyżej modele użytkowane jako NAUKA JAZDY nie są i nie będą wyznacznikiem trwałości- takie jest moje zdanie 20.GIFwaytogo.gif

dla mnie tym wyznacznikiem jest przeciętny user, który pokonuje rocznie np 20 -30 tkm - użytkuje pojazd np 5 lat

> I to mnie zawsze zadziwiało w klientach FIATa - często spotykam ich w serwisie, a mimo to z

> uśmiechem chłepczą darmowe latte i chwalą swoje padliny, a jak przychodzi dzień zmiany auta

> znowu wybierają FIATa Widać jakieś pozytywne emocje wzbudza ta firma.

no i Ty mi piszesz że nie jesteś stronniczy? smirk.gif

i na koniec- nie mogę zrozumieć jednego- gdyby mi się tak padlina psuła to już dawno zmieniłbym na inny modle i nie użalał się jak to GP jest dziadostwem złomem rozlatującym się na każdym kroku 30.GIFwaytogo.gif

Napisano

> wybacz- ale niestety Twoje samochody ani przedstawione wyżej modele użytkowane jako NAUKA JAZDY nie

są i nie będą wyznacznikiem trwałości- takie jest moje zdanie

Moje zdanie z kolei jest takie, że auta jeżdżone do kościoła nie są wyznacznikiem trwalości.

> dla mnie tym wyznacznikiem jest przeciętny user, który pokonuje rocznie np 20 -30 tkm - użytkuje

> pojazd np 5 lat

w takim wypadku każde auto będzie bezawaryjne.

> no i Ty mi piszesz że nie jesteś stronniczy?

Jestem stronniczy - bo posiadam grande punto i opisuję własne odczucia z nim związane. Bezstronny byłbym gdybym wyciągał wnioski w oparciu o opinie innych użytkowników, a sam nie miał własnej. Gdybym to zrobił w oparciu o opinie z AK pewnie stałbym już z błyszczącymi oczami w kolejce po GP, co byłoby w moim przypadku życiowym błędem wink.gif (co widać w doświadczeniu własnym)

> i na koniec- nie mogę zrozumieć jednego- gdyby mi się tak padlina psuła to już dawno zmieniłbym na

> inny modle i nie użalał się jak to GP jest dziadostwem złomem rozlatującym się na każdym kroku

bo niestety to jakie auto jest w ośrodku na "L"jest ode mnie niezależne. Kursant chce mieć robiony kurs na prawo jazdy w tym samym aucie, w którym będzie zdawać egzamin. Autem egzaminacyjnym WORD Tychy (jak i WORD Katowice) jest Fiat Grande Punto. Obecnie rozpisany jest przetarg na nowe auta, świeczka w kościele się pali, żeby to nie był Fiat - zobaczymy...

Z mojej strony EOT - dziękuję za dyskusję - odeszliśmy zbytnio od tematu MARS'a 30.GIF20.GIF

Napisano
  • Autor

"> No widzisz mój kropek robi 100kkm rocznie..."

Jak już napisałem na początku, rocznie żonka będzie robiła tym samochodem ok. 6 tys.km. Czy Twoim zdaniem do takiej jazdy " wokół komina " można wziąć GP?

Na konkretny zakup zdecydujemy się dopiero po osobistym sprawdzeniu każdego preferowanego modelu. Mnogość gadżetów w aucie nas nie rajcuje- zależy nam na spokojnym przemieszczeniu się z punktu A do punktu B. Do szaleństw mamy motocykl cool.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.