Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

WARTA i szyba

Featured Replies

Napisano

witam,

sprawa dotyczy TUiR WARTA i opcji "szyba".

w skrocie, oplacajac skladke okolo 50zeta mamy "gwarancje" wymiany szyby w przypadku jej uszkodzenia.

Ale ale, i tego wszyscy sprzedawcy nie wiedza, lub swiadomie nie mowia, aby skorzystac z tej opcji na szybe musza "zadzialac warunki zewnetrzne", oczywiscie, mozna to sobie przeczytac w OWU.

do czego zmierzam: ja z tej opcji skorzystalem, ewidetnie kamyk, szyba, pekniecie, szklarz, 0 problemow, ale tesc mial mniej szczescia, jemu szyba pekla sama z siebie, "biedak" przed udaniem sie do szklarza, rozmawial z agentem co i jak, happy pojechal mieniac. w serwisie porobili fotki i powiedzieli ze nie wymienia na koszt Warty, ponieważ nie zaistnialy warunki zewnetrzne.

a trzeba bylo mlotem w szybe p....c i wymieniliby bez szemrania.

wiec jesli ktos ma opcje "szyba" i ona mu peknie bo jej sie tak spodoba, niech wezmie mlotek, kamien czy cos w tym stylu i ja poprawi, bo inaczej 50(oplacane od paru lat) psu w zad mozna wsadzic.

Napisano

to np. po uderzeniu piłką da się stwierdzić czynnik zewnętrzny i np. jakiś odprysk?

Napisano
  • Autor

> to np. po uderzeniu piłką da się stwierdzić czynnik zewnętrzny i np. jakiś odprysk?

jesli to bedzie pilka do metalu zlosnik.gif

Napisano

Kilka lat temu w nocy źli ludzie wyłamali bramę wjazdową i wyciągnęli samochód. Była policja, stwierdzili włamanie, AC było wykupione więc kradzież zgłoszona do PZU. Niestety zero odszkodowania ze względu na niedotrzymanie warunków ubezpieczenia. W warunkach ubezpieczenia był zapis że brama ma być zamknięta na kłódkę, lub zamek wielozapadkowy, natomiast na mojej bramie był napęd elektryczny.

Gdybym wtedy zgłosił że samochód stał na ulicy przed bramą, kasa była by na koncie.

Ale jak to mówią mądry Polak po szkodzie...

Napisano
  • Autor

> Kilka lat temu w nocy źli ludzie wyłamali bramę wjazdową i wyciągnęli samochód. Była policja, stwierdzili włamanie, AC było wykupione więc kradzież zgłoszona do PZU. Niestety zero

> odszkodowania ze względu na niedotrzymanie warunków ubezpieczenia. W warunkach ubezpieczenia

> był zapis że brama ma być zamknięta na kłódkę, lub zamek wielozapadkowy, natomiast na mojej

> bramie był napęd elektryczny.

> Gdybym wtedy zgłosił że samochód stał na ulicy przed bramą, kasa była by na koncie.

> Ale jak to mówią mądry Polak po szkodzie...

byles w sadzie??

Napisano

> Kilka lat temu w nocy źli ludzie wyłamali bramę wjazdową i wyciągnęli samochód. Była policja,

> stwierdzili włamanie, AC było wykupione więc kradzież zgłoszona do PZU. Niestety zero

> odszkodowania ze względu na niedotrzymanie warunków ubezpieczenia. W warunkach ubezpieczenia

> był zapis że brama ma być zamknięta na kłódkę, lub zamek wielozapadkowy, natomiast na mojej

> bramie był napęd elektryczny.

> Gdybym wtedy zgłosił że samochód stał na ulicy przed bramą, kasa była by na koncie.

> Ale jak to mówią mądry Polak po szkodzie...

czekaj czekaj, gdzie było w OWU AC samochodu, że ma być jakaś brama z kłódką?

Może to AC było jakieś zubożone, żeby na składce zaoszczędzić?

Napisano

AC było pełne, już nie pamiętam dokładnie warunków ubezpieczenia bo było to kilka lat temu.

W sądzie nie byłem, a dzięki temu że "siedzę" w zabezpieczeniach autko odnalazłem na własną rękę.

W sumie straciłem tylko radio, zamki w drzwiach i poniosłem koszty naprawy bramy.

Dopisałem ten post tylko po to żeby pokazać że trzeba cholernie dokładnie czytać to co się podpisuje, bo jak dochodzi co do czego to .....

Napisano

> Dopisałem ten post tylko po to żeby pokazać że trzeba cholernie dokładnie czytać to co się

> podpisuje, bo jak dochodzi co do czego to .....

...to się migają na wszystkie sposoby. clown.gif

Napisano

> witam,

> sprawa dotyczy TUiR WARTA i opcji "szyba".

> w skrocie, oplacajac skladke okolo 50zeta mamy "gwarancje" wymiany szyby w przypadku jej

> uszkodzenia.

> (...)

confused.gifconfused.gifconfused.gif

A to w zwykłym AC nie wymieniają szyb w przypadku ich uszkodzenia? Przecież AC obejmuje całe auto.

niewiem.gif

Napisano

> A to w zwykłym AC nie wymieniają szyb w przypadku ich uszkodzenia? Przecież AC obejmuje całe auto.

Wymieniają, ale wtedy tracisz zniżki a przy AutoSzybie nie tracisz zniżek.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Wymieniają, ale wtedy tracisz zniżki a przy AutoSzybie nie tracisz zniżek.

Czasem również koszt wymiany szyby nie przekracza określonego w umowie progu odpowiedzialności TU.

Napisano

> Wymieniają, ale wtedy tracisz zniżki a przy AutoSzybie nie tracisz zniżek.

> Pozdrawiam BAS

Aaaaaa... Teraz jasne. waytogo.gif

Napisano

A ta opcja "szyba" działa tylko na przednią czołową czy może też i na inne np. tylnią?

Napisano

> Aaaaaa... Teraz jasne.

Jest jeszcze parę innych udogodnień, w przypadku AC zgłaszasz szkodę, jedziesz/przyjeżdża likwidator, później masz wycenę itd.

AS działa na zasadzie PZU AutoPomoc, czyli dzwonisz na infolinię, oddzwania do Ciebie w ciągu 24h człowiek z firmy, która zajmuje się szybami(w przypadku PZU AutoGlass Jaan), ustala szczegóły(np. kolor szyby, z paskiem czy bez itd), umawiasz się na konkretny dzień i godzinę w konkretnym warsztacie w Polsce. Jedziesz do warsztatu, facet w warsztacie robi zdjęcie, wymieniają szybę, pijesz kawkę, czytasz gazetkę, po 2h podpisujesz papier i jedziesz do domu sprawnym samochodem.

Generalnie procedura jest dużo prostsza, szybsza i mniej upierdliwa.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> AS działa na zasadzie PZU AutoPomoc, czyli dzwonisz na infolinię, oddzwania do Ciebie w ciągu 24h

> człowiek z firmy,

A co przez ten czas z autem bez szyby? grinser006.gif

Jak mi w astrze wywalili boczną tylną, to pierwsze co zrobiłem, to odwiedziłem "szybiarzy". ok.gif

Napisano

> A co przez ten czas z autem bez szyby?

Uważasz, że każdy warsztat posiada na magazynie na miejscu szyby do wszystkich samochodów, które jeżdżą po Twoim mieście?

Szybę zaklejasz folią/plandeką i parkujesz na parkingu strzeżonym.

> Jak mi w astrze wywalili boczną tylną, to pierwsze co zrobiłem, to odwiedziłem "szybiarzy".

Z AC trwałoby to jeszcze dłużej. Rozmowa tyczyła się ubezpieczeń, zakładając, że masz dość popularne auto to pewnie da się zamontować szybę tego samego dnia za gotówkę.

Tu masz zdjęcie, jak w piątek po południu przed świętami WN spadła mi antena i wybiła szybę.

Wątpię, żeby udało Ci się w piątek po południu przed świętami wykombinować nową szybę, w takiej sytuacji kupujesz w markecie folię/plandekę i jedziesz dalej na święta.

Co innego gdybyś stracił szybę w poniedziałek rano.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Jest tylko jeden duży minus tego wszystkiego, nie oryginalna szyba sick.gif, no chyba że dają oryginał to ok.gif

Napisano

> Jest jeszcze parę innych udogodnień, w przypadku AC zgłaszasz szkodę, jedziesz/przyjeżdża

> likwidator, później masz wycenę itd.

> AS działa na zasadzie PZU AutoPomoc, czyli dzwonisz na infolinię, oddzwania do Ciebie w ciągu 24h

> człowiek z firmy, która zajmuje się szybami(w przypadku PZU AutoGlass Jaan), ustala

> szczegóły(np. kolor szyby, z paskiem czy bez itd), umawiasz się na konkretny dzień i godzinę w

> konkretnym warsztacie w Polsce. Jedziesz do warsztatu, facet w warsztacie robi zdjęcie,

> wymieniają szybę, pijesz kawkę, czytasz gazetkę, po 2h podpisujesz papier i jedziesz do domu

> sprawnym samochodem.

> Generalnie procedura jest dużo prostsza, szybsza i mniej upierdliwa.

> Pozdrawiam BAS

Fajne chyba, ale u mnie by nie zadziałało.

Po pierwsze dlatego, że do mojego auta IMO nie ma zamienników.

Po drugie dlatego, że mam auto w leasingu i mi to niepotrzebne. Procedura likwidacji szkody wygląda tak, że oddaję auto w ASO z kompletem dokumentów i odjeżdżam zastępczym (gest ASO). Jak jest gotowe to przyjeżdżam i odbieram auto.

Napisano

> Jest tylko jeden duży minus tego wszystkiego, nie oryginalna szyba , no chyba że dają oryginał to

Przy mojej statystyce nie ma to znaczenia passed_out.gif

A tak poważnie to mam do wyboru:

- 50zł rocznie płacić ubezpieczenia i mieć z tyłu starglass(albo jakoś tak) a z przodu Nordglass,

- albo płacić po kilkaset złotych za każdą szybę, tylko po to, żeby miała napis Pilkington zamiast Nordglass.

Też byłem sceptycznie nastawiony do Nordglass, ale zamontowali i nie widzę różnicy.

Co do tylnej szyby do stilo 3d, ze spojlerem, na sprowadzenie, której musiałem chwilę poczekać bo najbliższa szyba leżała na magazynie w Warszawie i gdzieś na Śląsku to też nie widzę różnicy.

Gdyby musiał za obie te szyby zapłacić to w ciągu 2 miesięcy byłbym w plecy o 700+440=1140zł za zamienniki a za oryginały w ASO pewnie dużo więcej, więc zamienniki na koszt ubezpieczyciela są dla mnie OK.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Fajne chyba, ale u mnie by nie zadziałało.

> Po pierwsze dlatego, że do mojego auta IMO nie ma zamienników.

1. Jak nie ma zamienników to AutoGlass Jaan na koszt ubezpieczyciela sprowadza i wstawia Ci oryginał.

2. Zdziwiłbyś się(tak jak ja w przypadku tylnej szyby), obstawiam, że są zamienniki.

> Po drugie dlatego, że mam auto w leasingu i mi to niepotrzebne. Procedura likwidacji szkody wygląda

> tak, że oddaję auto w ASO z kompletem dokumentów i odjeżdżam zastępczym (gest ASO). Jak jest

> gotowe to przyjeżdżam i odbieram auto.

Tyle, że musisz później doubezpieczyć i nie wiem jak wygląda kwestia zniżek w przypadku leasingu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

W życiu bym nie pozwolił na to aby dali mi zamiennik no.gif za 300zł hehe.gif ( oczywiście jeśli oryginał uległ uszkodzeniu a nie zamiennik )

Napisano

> Tyle, że musisz później doubezpieczyć i nie wiem jak wygląda kwestia zniżek w przypadku leasingu.

Firmy leasingowe (nie wiem, czy wszystkie niewiem.gif) wymagają AC z opcją pełnej kwoty odszkodowania przez cały rok - bez względu na wypłacone odszkodowania. ok.gif

Napisano

> 1. Jak nie ma zamienników to AutoGlass Jaan na koszt ubezpieczyciela sprowadza i wstawia Ci

> oryginał.

To dobre - namęczą się.

> 2. Zdziwiłbyś się(tak jak ja w przypadku tylnej szyby), obstawiam, że są zamienniki.

Z tego co wiem to szyby do Lacetti są. Ale nie ma szyb do wersji auta z podgrzewaniem i wbudowaną anteną radiową.

> Tyle, że musisz później doubezpieczyć i nie wiem jak wygląda kwestia zniżek w przypadku leasingu.

> Pozdrawiam BAS

Miałem jedną szkodę (staranowałem chłodnicą krawężnik) i nie kazali mi doubezpieczać. Wzrostu stawki też nie zauważyłem. Więc chyba nie tak źle.

Napisano

> W życiu bym nie pozwolił na to aby dali mi zamiennik za 300zł ( oczywiście jeśli oryginał uległ

> uszkodzeniu a nie zamiennik )

To nie kwestia pozwalania, a OWU AC. ok.gif

Napisano

AC daje zawsze oryginał przy tym jak oryginał poleciał ok.gif piszemy tutaj o wariancie "szyba" a nie AC nono.gif

Napisano

> AC daje zawsze oryginał przy tym jak oryginał poleciał piszemy tutaj o wariancie "szyba" a nie

> AC

Zarówno AC, jak i "szyba", to ubezpieczenia nieobowiązkowe, więc wszystko zalezy od tego, co podpiszesz przy zawieraniu umowy.

Przy likwidacji z OC sprawcy - zgoda. ok.gif

Napisano

> Zarówno AC, jak i "szyba", to ubezpieczenia nieobowiązkowe, więc wszystko zalezy od tego, co

> podpiszesz przy zawieraniu umowy.

Ja zawsze wykupuje na full zlosnik.gif

> Przy likwidacji z OC sprawcy - zgoda.

A to jest inna oczywistość ok.gif

Napisano

> W życiu bym nie pozwolił na to aby dali mi zamiennik za 300zł ( oczywiście jeśli oryginał uległ

> uszkodzeniu a nie zamiennik )

W przypadku ubezpieczenia AS nie masz wyboru(tak skonstruowane OWU), w przypadku AC można się z nimi szarpać.

Jak już wcześniej pisałem:

- Jak mogę mieć nowe-zamienniki za 50zł rocznie to dla mnie OK,

- Gdybym obie szyby likwidował a AC to straciłbym dużo czasu i w sumie 2 razy straciłbym zniżki a to już by mnie zabolało.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> To dobre - namęczą się.

> Z tego co wiem to szyby do Lacetti są. Ale nie ma szyb do wersji auta z podgrzewaniem i wbudowaną

> anteną radiową.

To już ich problem. Pamiętaj, że oni siedzą w tej branży i dużo łatwiej zdobędą taką szybę jak potrzebują niż Ty.

> Miałem jedną szkodę (staranowałem chłodnicą krawężnik) i nie kazali mi doubezpieczać.

Przymusu nie ma, więc nikt Ci nie każe.

Większość AC działa tak:

- ubezpieczasz samochód 01.01.2010 na sumę 100jp,

- masz szkodę, ubezpieczyciel wypłaca 03.03.2010 70jp,

- przy kolejnej szkodzie(niech będzie kradzież) 04.04.2010 w trakcie trwania tej samej polisy masz sumę ubezpieczenia max 30jp,

więc dostajesz max 30jp.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ja zawsze wykupuje na full

Moją polisę masz tu , też jest to full, co nie zmienia faktu, że w przypadku AS jeśli jest dostępny zamiennik to nie masz większego pola manewru.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> wiec jesli ktos ma opcje "szyba" i ona mu peknie bo jej sie tak spodoba, niech wezmie mlotek,

> kamien czy cos w tym stylu i ja poprawi, bo inaczej 50(oplacane od paru lat) psu w zad mozna

> wsadzic.

Ale co tu dziwnego ?

Jeżeli szyba pęka "sama z siebie" (przypadek jeden na milion, zwykle jest konkretna przyczyna, chociażby problemy ze sztywnością nadwozia) to sory winetou, no bonus.

Nie ma* ubezpieczenia od problemów z samochodem jako takim...

* pomijam specjalne produkty, zwane "opcjonalną gwarancją"

Napisano
  • Autor

chociażby problemy ze sztywnością nadwozia) to sory winetou, no bonus.

-auto stalo na rownym, na sloncu. nie ma problemow ze sztywnoscia.

ja mialem kiedys podobny przypadek, i tez pacjentem byla Vectra B.

Napisano

> chociażby problemy ze sztywnością nadwozia) to sory winetou, no bonus.

> -auto stalo na rownym, na sloncu. nie ma problemow ze sztywnoscia.

> ja mialem kiedys podobny przypadek, i tez pacjentem byla Vectra B.

pewnie od nagrzania

czy to nie jest czynnik zewn?

Napisano

taki przyczynek do dyskusji:

ostatnio dostałem kamykiem i jakie było moje zdziwienie jak po telefonie do ubezpieczyciela (Benefia przez mBank) powiedziano mi, że w Jaan AutoGlass wymienią mi szybę czołową za free, nieoryginalna (Nordglass) ale żadnych dodatkowych kosztów - szkoda zarejestrowana, schodzi po naprawie, brak podwyżki AC

wiele się nie zastanawiałem, szczególnie że za oryginalną podgrzewaną wybuliłbym 1kPLN lub 20% AC

Napisano

> chociażby problemy ze sztywnością nadwozia) to sory winetou, no bonus.

> -auto stalo na rownym, na sloncu. nie ma problemow ze sztywnoscia.

> ja mialem kiedys podobny przypadek, i tez pacjentem byla Vectra B.

Wcześniejsze naprężenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.