Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima. Braki w kraju czynnika R134a

Featured Replies

Napisano

Prawda to? Bo cena tego ustrojstwa strasznie wzrosła. Wiosną za butlę 12kg śpiewano 300-400 zł teraz ponad 1300 - 1500 zł i warsztaty liczą sobie 30 zł za każde 100g. Wcześniej płaciłem za nabicie ok 130 zł teraz musiałbym zapłacić 270 zł icon_eek.gifpanic.gifpanic.gif

Napisano

> Prawda to? Bo cena tego ustrojstwa strasznie wzrosła. Wiosną za butlę 12kg śpiewano 300-400 zł

> teraz ponad 1300 - 1500 zł i warsztaty liczą sobie 30 zł za każde 100g. Wcześniej płaciłem za

> nabicie ok 130 zł teraz musiałbym zapłacić 270 zł

Prawda.

Napisano

> Prawda to? Bo cena tego ustrojstwa strasznie wzrosła. Wiosną za butlę 12kg śpiewano 300-400 zł

> teraz ponad 1300 - 1500 zł i warsztaty liczą sobie 30 zł za każde 100g. Wcześniej płaciłem za

Zamkneli fabryke w chinach zlosnik.gif

Fakt faktem sporo czynnik podrożał i kto pomyslał zaopatrzył sie w mały zapas po starej cenie ale oczywiście usługi wszędzie podrożały

Napisano

hmmm... 850 za 12kg

Quote:

1 KG W BUTLI KOSZTUJE TYLKO: 70,83 ZŁ !!!

w aucie ile się mieści? 700gram?

http://www.allegro.pl/item1095591469_r134a_czynnik_chlodniczy_r134a_r_134a_r134_a_gaz.html

Napisano

z ciekawości czy jest dostępny freon, jak to stoi cenowo i czy w klimę samochodową go "wbije" ?????

Napisano
  • Autor

> hmmm... 850 za 12kg

> Quote:

> 1 KG W BUTLI KOSZTUJE TYLKO: 70,83 ZŁ !!!

> w aucie ile się mieści? 700gram?

> http://www.allegro.pl/item1095591469_r134a_czynnik_chlodniczy_r134a_r_134a_r134_a_gaz.html

u mnie 950g

zresztą ja nie kupuję na allegro bo nie nabijam. podaję cenę jaką spiewają warsztaty

Napisano

> u mnie 950g

> zresztą ja nie kupuję na allegro bo nie nabijam. podaję cenę jaką spiewają warsztaty

zatem ostro przeginają, bo na pewno kupują jeszcze taniej...

Napisano
  • Autor

> Prawda.

a wrócą kiedyś do poprzednich poziomów? wiem, że warunkiem jest podaż, ale czy ona będzię zapełniona to jest pytanie hmm.gif

Napisano
  • Autor

> zatem ostro przeginają, bo na pewno kupują jeszcze taniej...

tego nie wiem, ale szef zaprzyjaźnionego warsztatu pokazał mi ostatnią fakturę dostawy i jak byk wisiało 1390zł

Napisano

Ale mają, czy "mają na allegro"?

Napisano
  • Autor

> Ale mają, czy "mają na allegro"?

o to to. facet twierdzi, że jest kolejka oczekujących na dostawę. w intercars stan mag. wynosi -490 bo tyle jest zamówień a towaru niet

Napisano

> Ale mają, czy "mają na allegro"?

telefon masz podany, zadzwoń, zapytaj

Napisano

> telefon masz podany, zadzwoń, zapytaj

Nie podkreśliłem retoryki. grinser006.gif

Napisano

Przyjedź do Olkusza, na Sławkowskiej jest jeszcze cena 130pln za nabicie smile.gif przynajmniej była w zeszły piątek jak byłem robić zawieszenie, to w takiej cenie nabijali klimę, z czyszczeniem (ozonowaniem) + 40pln.

pzdr.

Napisano
  • Autor

> Przyjedź do Olkusza, na Sławkowskiej jest jeszcze cena 130pln za nabicie przynajmniej była w

> zeszły piątek jak byłem robić zawieszenie, to w takiej cenie nabijali klimę, z czyszczeniem

> (ozonowaniem) + 40pln.

> pzdr.

droga w jedną stronę wyjdzie drożej niż niż różnica w cenie zlosnik.gif

Napisano

> droga w jedną stronę wyjdzie drożej niż niż różnica w cenie

kolega z nmr, w marcinkowie w wulkanizacji (prawie 2 tyg temu) bylo 150 pln, ja nabijalem pod olsztynem w bosh service za 130 z ozonowaniem i takie tam

na wlocie do ol przed mostem po prawej jest dobry serwis

a z ciekawosci zapytam gdzie byles (aby omijac w przyszlosci)

pozdro cool.gif

Napisano
  • Autor

> kolega z nmr, w marcinkowie w wulkanizacji (prawie 2 tyg temu) bylo 150 pln, ja nabijalem pod

> olsztynem w bosh service za 130 z ozonowaniem i takie tam

> na wlocie do ol przed mostem po prawej jest dobry serwis

> a z ciekawosci zapytam gdzie byles (aby omijac w przyszlosci)

> pozdro

W Bagienicach przed stacją Shell jadąc w stronę Olsztyna po lewej mijamy ten warsztat. No, ale za nabicie właśnie brał do "wczoraj" 130 (dla mnie jeszcze po starej cenie). Po prostu ostrzegł, że ceny się urwały i galopują.

A kolega w Webasto nabijał klimę? Bo taki warsztat mi się tam kojarzy smile.gif

Napisano

Mi brakowało około połowy czynnika. Nabił mi 2 tygodnie temu za 30zł grinser006.gif

Napisano

> kolega z nmr, w marcinkowie w wulkanizacji (prawie 2 tyg temu) bylo 150 pln, ja nabijalem pod

> olsztynem w bosh service za 130 z ozonowaniem i takie tam

> na wlocie do ol przed mostem po prawej jest dobry serwis

> a z ciekawosci zapytam gdzie byles (aby omijac w przyszlosci)

> pozdro

Jaki sens pytań gdzie skoro i tak wszyscy podniosą ceny grinser006.gif bo nie będzie wyjścia .

Niektórzy maja jakiś zapas czynnika po starych cenach ( sam mam w pracy 4 butle jaszcze za ok 600zł Teraz istnieje większe prawdopodobieństwo kupna czynnika nijakiego pochodzenia i "normalne "warsztaty tego beda sie bały ,z tego tez powodu większość kupuje w hurtowniach a nie np .na alegro

Napisano

> Mi brakowało około połowy czynnika. Nabił mi 2 tygodnie temu za 30zł

a mi 150 i nic nie płaciłem rotfl.gif

Napisano

> Jaki sens pytań gdzie skoro i tak wszyscy podniosą ceny bo nie będzie wyjścia .

> Niektórzy maja jakiś zapas czynnika po starych cenach ( sam mam w pra

pytam z ciekawosci, nastepny serwis w moim aucie za 2 lata smile.gif

Napisano

> A kolega w Webasto nabijał klimę? Bo taki warsztat mi się tam kojarzy

nie, zwykla klima

a kojarzy Ci sie moze dlatego, ze kiedys tam chyba byl siakis serwis ciezarowek czy cos ok.gif

Napisano

Dlatego przegląd klimy nalezy robić na wiosnę w tedy nie ma jeszcze takiego zapotrzebowania na taką usługe wazniak.gif

Napisano

> Dlatego przegląd klimy nalezy robić na wiosnę w tedy nie ma jeszcze takiego zapotrzebowania na taką

> usługe

Poje.. ich u nas w malym miasteczku odgrzybianie kosztowalo niedawno 100zl,dzisiaj dzwonie uzupelnienie srodkiem,sprawdzenie szczelnosci,odgrzybianie 180zl+30zl. pogielo ich.

Napisano
  • Autor

> Dlatego przegląd klimy nalezy robić na wiosnę w tedy nie ma jeszcze takiego zapotrzebowania na taką

> usługe

u mnie się rozszczelnił skraplacz. więc pora roku nie ma tu znaczenia

Napisano

> usługe

Masz na myśli odgrzybianie i wymianę filtra pp.?

Napisano

> zatem ostro przeginają, bo na pewno kupują jeszcze taniej...

Nikt nie przegina. Gdyby mieli liczyć za sam czynnik tyle, za ile go kupują to jak zamortyzują sprzęt? Przecież trzeba kupić urządzenie za powiedzmy średnio 15 kzł, do każdego serwisu doliczyć koszty wpuszczonego oleju, który kosztuje około 120zł/litr. Sama cena usługi też jest w to wliczona, więc policz ile musiałbyś aut przerobić, żeby zacząć zarabiać.

Napisano

> Przyjedź do Olkusza, na Sławkowskiej jest jeszcze cena 130pln za nabicie przynajmniej była w

> zeszły piątek jak byłem robić zawieszenie, to w takiej cenie nabijali klimę, z czyszczeniem

> (ozonowaniem) + 40pln.

> pzdr.

Ja w Bolesławiu zapłaciłem dwa tygodnie temu 80 zł za dobicie i odgrzybienie, ale niewiele mi brakowało. Kolega zapłacił 90 bo trochę więcej mu uciekło.

Napisano

> Masz na myśli odgrzybianie i wymianę filtra pp.?

Też, jak również sprawdzenie całego układu klimatyzacji.

Napisano

> Nikt nie przegina. Gdyby mieli liczyć za sam czynnik tyle, za ile go kupują to jak zamortyzują

> sprzęt? Przecież trzeba kupić urządzenie za powiedzmy średnio 15 kzł, do każdego serwisu

> doliczyć koszty wpuszczonego oleju, który kosztuje około 120zł/litr. Sama cena usługi też jest

> w to wliczona, więc policz ile musiałbyś aut przerobić, żeby zacząć zarabiać.

15 tysięcy? nie przesadzasz z tą średnią?

ile tego oleju się dodaje? 200-300 gram? Czynnika też często nie nabijasz od zera tylko "dobijasz" do fulla...

z resztą się zgadzam...

Napisano

Z wczorajszej faktury 57PLN netto za kilogram w 27kilowej butli.

Napisano
  • Autor

może zaczyna tanieć hmm.gif prawie 1000 zł brutto za 12 kg to już coś, choć i tak drogo niż np 2 miesiące temu

Napisano

> z ciekawości czy jest dostępny freon, jak to stoi cenowo i czy w klimę samochodową go "wbije" ?????

Chyba w 1995 roku zaprzestali produkcji/sprzedaży.

Pamiętam że miałem forda probe w którym akurat było R12 w układzie a następne roczniki już miały r134 smile.gif

Napisano

Po lecie wszystko wróci do normy. Ja się załapałem na starą cenę ok.gif za nabicie dałem 1,5 tyg temu stefanka. Rozmawiałem z magikiem i powiedział krótko:

popier.... ich oslabiony.gif Niestety ceny windują w PL niemal na wszystkim sick.gifsick.gif

Napisano

Podobno zabronili już tego starego czynnika i wszystko leci na 134ce - no i wyssało.

Napisano

> Podobno zabronili już tego starego czynnika i wszystko leci na 134ce - no i wyssało.

Nie da się, tzn. fizycznie da się, ale układ się rozszczelni, są 2 wyjścia:

- przeróbka układu z R12 na R134a,

- są specjalne ekologiczne zamienniki r12, ale r134a nie jest zamiennikiem r12.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Bo teraz procentowo coraz wiecej aut ma klime To tez oddziaływuje na cene czynnika.

A swoją drogą wg mnie ludzie troche przesadzają z uzywaniem klimy. Jak temperatura jest np 25 stopni to milej wg mnie jest sobie okno otworzyć niz na klimie jezdzic a duzo ludzi jezdzi i od 20 stopni.

Ja włączam dopiero jak jest naprawde niedowytrzymania - powyzej 30 stopni.

Napisano
  • Autor

ja również jak jest ok 28-30 st to dopiero włączam, ale nawet jak jest te 30 to na krótkich miejskich odcinkach nie włączam bo szkoda sprężarki

Napisano

> ja również jak jest ok 28-30 st to dopiero włączam, ale nawet jak jest te 30 to na krótkich

> miejskich odcinkach nie włączam bo szkoda sprężarki

mam przez cały rok włączoną - temperaturę reguluję otwieraniem okien (zawsze troszkę uchylone żeby przewietrzać) i automatem

ciekawa teoria z oszczędzaniem - potem większą cenę dostaniesz przy sprzedaży niewiem.gifzlosnik.gif

poza tym nieużywana sprężarka szybciej się degraduje niż używana cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> mam przez cały rok włączoną - temperaturę reguluję otwieraniem okien (zawsze troszkę uchylone żeby

> przewietrzać) i automatem

> ciekawa teoria z oszczędzaniem - potem większą cenę dostaniesz przy sprzedaży

> poza tym nieużywana sprężarka szybciej się degraduje niż używana

nie piszę, że nie uzywana 270751858-jezyk.gif tylko katowana on/off nawet zimą jak temp. przekracza 5 st to włączam raz, 2x w tygodniu

Napisano

> A swoją drogą wg mnie ludzie troche przesadzają z uzywaniem klimy. Jak temperatura jest np 25

> stopni to milej wg mnie jest sobie okno otworzyć niz na klimie jezdzic a duzo ludzi jezdzi i

> od 20 stopni.

> Ja włączam dopiero jak jest naprawde niedowytrzymania - powyzej 30 stopni.

Jak się jeździ prędkościami miejskimi to może się to sprawdza ale powyżej tych prędkości jazda z uchylonymi szybami nie jest już z tak ciekawa (duży hałas, przeciągi zwłaszcza dla pasażerów tylnej kanapy).

Napisano

> Jak się jeździ prędkościami miejskimi to może się to sprawdza ale powyżej tych prędkości jazda z

> uchylonymi szybami nie jest już z tak ciekawa (duży hałas, przeciągi zwłaszcza dla pasażerów

> tylnej kanapy).

Przy wiekszych prędkościach i dłuższej jezdzie to moze rzeczywiscie lepiej właczyć klime. Ale ja nie lubie - robie mniejsze szparki w szybach i nawiew otwieram (bez włączenia wentylatora) - sam pęd powietrza przy temp nawet 25-26 st chlodzi. Klimę włączam jak dziecko i kobieta na pokladzie i marudzic zaczynają.

Napisano

> Nie da się, tzn. fizycznie da się, ale układ się rozszczelni, są 2 wyjścia:

> - przeróbka układu z R12 na R134a,

> - są specjalne ekologiczne zamienniki r12, ale r134a nie jest zamiennikiem r12.

> Pozdrawiam BAS

Podobno uszczelki około 2 lat wytrzymują biglaugh.gif

Napisano

> Podobno uszczelki około 2 lat wytrzymują

Czyli lepiej stosować zamiennik r12 zamiast r134a do układów r12.

O ile wymiana uszczelek pod maską i agregatu to pikuś o tyle wydłubywanie deski, żeby wymienić uszczelki przy parowniku stanowi pewien problem. smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Czyli lepiej stosować zamiennik r12 zamiast r134a do układów r12.

> O ile wymiana uszczelek pod maską i agregatu to pikuś o tyle wydłubywanie deski, żeby wymienić

> uszczelki przy parowniku stanowi pewien problem.

> Pozdrawiam BAS

zlosnik.gif a jakie ty uszczelki chcesz wymieniac przy parowniku grinser006.gif jedyne jakie sa w poblizu to przy zaworze rozpręznym ,który prawie zawsze jest w miejscu łatwo dostępnym waytogo.gif

Napisano

> a jakie ty uszczelki chcesz wymieniac przy parowniku

A jak wygląda połączenie parownika z rurkami?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A jak wygląda połączenie parownika z rurkami?

> Pozdrawiam BAS

Rurki - uszczelki-zawór rozprężny - uszczelki-paronik nawet w przypadku braku zaworu a gdy jest dysza to też nie trzeba wyciagac parownika waytogo.gif

Napisano

> Rurki - uszczelki-zawór rozprężny - uszczelki-paronik nawet w przypadku braku zaworu a gdy jest

> dysza to też nie trzeba wyciagac parownika

W Neon'ie tak właśnie było(wiem bo wymieniałem parownik), ale z tego co mówicie tak jest we wszystkich smile.gif

Czyli przeróbka układu r12 na r134a nie jest aż tak kłopotliwa jak myślałem smile.gif

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.