Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dylemat: Hyunda i20 czy i30 a może kia venga?

Featured Replies

Napisano

Witam,

ostatnio zostałem poproszony o pomoc w rozwianiu takiego dylematu. Temat postarałem się zgłębić, ale dla mnie każde z tych aut jest lepsze w porównaniu z pandą.

Dylemat zakupowy to: Hyunda i20 (silnik 1,2 wersja classic+) albo Hyunda i30 (1,4 wersja Base +) albo Kia Venga (1,4 wersja M)

doradźcie cenną radą i jeśli mieliście styczność z tymi autami ich plusami i minusami które przesądziły by o zakupie.

Pytanie dodatkowe brzmi czy te auta znoszą LPG (czy zachowują gwarancje oraz czy silniki dojadą jakiegoś sensownego przebiegu bez "kapitalki").

proszę się powstrzymać od komentarzy że za tą kase by można było kupić super nowego a6 TDI od dziadka co nim do kościoła jeździł jak nie padało

Napisano

> Witam,

> proszę się powstrzymać od komentarzy że za tą kase by można było kupić super nowego a6 TDI od

> dziadka co nim do kościoła jeździł jak nie padało

A to nie wstyd, takim hjundajem jeździć? A6 ma przynajmniej prestiż.

Napisano
  • Autor

> A to nie wstyd, takim hjundajem jeździć? A6 ma przynajmniej prestiż.

ja nie wiem, mnie stać tylko na fiata waytogo.gif

Napisano

> ja nie wiem, mnie stać tylko na fiata

ja wybrałem rower zlosnik.gif

Napisano

Z tych 3 to raczej i30 bo wiekszy, mocniejszy silnik.

W tych wersjach jakis dramatycznych roznic w wyposazeniu pomiedzy tymi autami nie widze.

Napisano

ojciec miał dylemat i30 SW czy Cee'd SW. Wybraliśmy KIA i absolutnie nie żałujemy decyzji. Autko jest bardzo wygodne, dobrze się prowadzi i stosunkowo mało pali jak na swoje gabaryty. Nie wiem jak obecnie z cenami Ceed'a a;e ja bym rozważył również tą propozycję. Mówimy oczywiście o wersji po liftingu ok.gif

Napisano

> ojciec miał dylemat i30 SW czy Cee'd SW. Wybraliśmy KIA i absolutnie nie żałujemy decyzji. Autko

> jest bardzo wygodne, dobrze się prowadzi i stosunkowo mało pali jak na swoje gabaryty. Nie

> wiem jak obecnie z cenami Ceed'a a;e ja bym rozważył również tą propozycję. Mówimy oczywiście

> o wersji po liftingu

W sumie to te same auta grinser006.gif

Akurat w moim wypadku sie potoczylo odwrotnie.

Napisano

> ojciec miał dylemat i30 SW czy Cee'd SW. Wybraliśmy KIA i absolutnie nie żałujemy decyzji. Autko

> jest bardzo wygodne, dobrze się prowadzi i stosunkowo mało pali jak na swoje gabaryty. Nie

> wiem jak obecnie z cenami Ceed'a a;e ja bym rozważył również tą propozycję. Mówimy oczywiście

> o wersji po liftingu

No te zalety, ktore wymieniles, stosuja sie dokladnie tak samo do i30, bo to to samo auto smile.gif

Napisano

> Witam,

> ostatnio zostałem poproszony o pomoc w rozwianiu takiego dylematu. Temat postarałem się zgłębić,

> ale dla mnie każde z tych aut jest lepsze w porównaniu z pandą.

> Dylemat zakupowy to: Hyunda i20 (silnik 1,2 wersja classic+) albo Hyunda i30 (1,4 wersja Base +)

> albo Kia Venga (1,4 wersja M)

> doradźcie cenną radą i jeśli mieliście styczność z tymi autami ich plusami i minusami które

> przesądziły by o zakupie.

> Pytanie dodatkowe brzmi czy te auta znoszą LPG (czy zachowują gwarancje oraz czy silniki dojadą

> jakiegoś sensownego przebiegu bez "kapitalki").

> proszę się powstrzymać od komentarzy że za tą kase by można było kupić super nowego a6 TDI od

> dziadka co nim do kościoła jeździł jak nie padało

Bierz koniecznie z klimą i największe gabarytowo w kwocie jaką dysponujecie.

Szukajcie promocji u dilerów i okazji cenowych a problem sam się rozwiąże smile.gif

Napisano
  • Autor

> o wersji po liftingu

to są bliźniaki o ile się nie myle hmm.gif

a dlaczego kia? cene dali lepszą? hmm.gif

Napisano

> to są bliźniaki o ile się nie myle

> a dlaczego kia? cene dali lepszą?

Dokładnie, auta na tej samej płycie, te sami silniki itd itp. A jednak się różnią smile.gif Zdecydowały lepsze materiały wewnątrz auta, które moim zdaniem są zdecydowanie po stronie KIA, dużo większy bagażnik (w naszym przypadku kombi) oraz rozsądna cena, chociaż muszę stwierdzić, że w Hyiundayu dawali ogromny rabat... I dla nas KIA była po prostu ładniejsza cool.gif

Napisano

ci powiem ejchałem venga. Fajna rzecz niby niedawno premiera a goscie nastukali 30 tysiecy na lpg już,

opinie bardzo dobre koszty na lpg 60% nizsze niz yarisa 1.0 i sobie chwalą.

Napisano

my jak chcieliśmy LPG założyć fabrycznie do Cee'da to entuzjazmu w sprzedawcy nie było i specjalnie nie namawiał, więc daliśmy sobie spokój. Szkoda, bo te silniki są ok do gazu, ale KIA nie chce zakładać bo się boi tego swojego 7 letniego okresu gwarancyjnego czy co...

Napisano

> my jak chcieliśmy LPG założyć fabrycznie do Cee'da to entuzjazmu w sprzedawcy nie było i specjalnie

> nie namawiał, więc daliśmy sobie spokój. Szkoda, bo te silniki są ok do gazu, ale KIA nie chce

> zakładać bo się boi tego swojego 7 letniego okresu gwarancyjnego czy co...

to chyba u was. ASO Agatówka i ASO Rzeszów nie robi problemów. Ba 4 tysiace ekstra i masz auto do odbioru juz z gazem

Napisano

Zapytaj kolegę Sibui o Hultaja i30. Robił test długodystansowy tego auta, więc co nieco może napisać zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ci powiem ejchałem venga. Fajna rzecz niby niedawno premiera a goscie nastukali 30 tysiecy na lpg

> już,

> opinie bardzo dobre koszty na lpg 60% nizsze niz yarisa 1.0 i sobie chwalą.

a wiązało się to z utratą gwarancji? hmm.gif

Napisano

> a wiązało się to z utratą gwarancji?

mówili że kupili z lpg w leasingu

Napisano

> Dylemat zakupowy to: Hyunda i20 (silnik 1,2 wersja classic+) albo Hyunda i30 (1,4 wersja Base +)

> albo Kia Venga (1,4 wersja M)...

Ciężki wybór. Wszystkie w okolicach 45 tys.zł.

i20 o mocy 78KM, trochę mało i auto najmniejsze choć najtańsze. i30 z 109KM już lepiej ale auto cięższe i na trasie niestety też brakuje mocy. Venga z 90KM też dość słabo, chociaż auto najnowsze, w środku super i pozycja za kółkiem ok.gif

Jeśli do wyboru tylko te trzy to wybieram Vengę (ale z 1,6), chociaż z rabatami krucho.

Napisano

> albo Hyunda i30 (1,4 wersja Base +)

Bardzo sympatyczne autko, ale silnik 1.4 w tym samochodzie wg mnie jest pomyłką. Poza miastem jest problem ze sprawnym poruszaniem się i chcąc jakoś w miarę przyzwoicie poruszać się, trzeba silnikiem kręcic do czerwonego pola obrotomierza.

Autko jak najbardziej TAK, ale z większym silnikiem.

Napisano

> Dokładnie, auta na tej samej płycie, te sami silniki itd itp. A jednak się różnią Zdecydowały

> lepsze materiały wewnątrz auta, które moim zdaniem są zdecydowanie po stronie KIA, dużo

> większy bagażnik (w naszym przypadku kombi) oraz rozsądna cena, chociaż muszę stwierdzić, że w

> Hyiundayu dawali ogromny rabat... I dla nas KIA była po prostu ładniejsza

Bez żartów proszę zlosnik.gif

Co do bagarka prawda, co do ceny zależy od sytuacji, co do "ładniejsza" kwestia gustu, ale środek zdecydowanie na - dla Kiły.

Napisano

> Ciężki wybór. Wszystkie w okolicach 45 tys.zł.

> i20 o mocy 78KM, trochę mało i auto najmniejsze choć najtańsze. i30 z 109KM już lepiej ale auto

> cięższe i na trasie niestety też brakuje mocy. Venga z 90KM też dość słabo, chociaż auto

> najnowsze, w środku super i pozycja za kółkiem

Do czasu i30 ma te 109 KM. A poza tym Venga i i30 ma ten sam silnik. Osobiście wybrał bym Venge. Duża widoczność i wysoka pozycja za kierownicą jest na + w mieście. Ale tak jak napisał tomik531 nie ma sensu poprostu się pchać w 1.4 tylko wziąć 1.6

Napisano

Ja miałem ten sam dylemat i wybrałem Vengę.

Dlaczego ?

Ja szukałem autka do miasta i w niewielkie trasy. I by nie zajmowało dyżo miejsca w garazu.

Co mogę powiedzieć

autko fajne silniczek 1,6 daje radę ale trzeba kręcić wyżej.

materiały w środku akceptowalne.

Duży bagażnik i fajna pozycja za kierą.

In minus krótkie i na poprzecznych nierównościsch podskakuje.

Autko fajne polecam.

Napisano

> Co do bagarka prawda, co do ceny zależy od sytuacji, co do "ładniejsza" kwestia gustu, ale środek

> zdecydowanie na - dla Kiły.

Według mnie wykończenie wnętrza w i30 i w cee'dzie jest podobne. Ani w jednym ani w drugim nie ma rewelacji ale da się przeżyć dla osoby która chce normalnie użytkować samochód a nie lansować się.

Napisano

Gdybym stał przed takim wyborem dziś, to w grę wchodziłaby Venga albo i30/Ceed. i20 mi nie leży, takie skurczone i30 a środek wyraźnie brzydszy od i30 że o Vendze nie wspomne.

Do codziennej jazdy po miescie chyba Venga, jak auto i do miasta i na weekendy i na wakacje Ceed/i30.

Co do silnikow: ja bym bral klekota wiec sie nie wypowiadam.

Napisano

> Według mnie wykończenie wnętrza w i30 i w cee'dzie jest podobne. Ani w jednym ani w drugim nie ma

> rewelacji ale da się przeżyć dla osoby która chce normalnie użytkować samochód a nie lansować

> się.

Jeżeli mówimy o jakości materiałów masz rację, jeżeli chodzi o stylistykę to mi bardziej leży ta w i30. Zwłaszcza podświetlenie i wygląd zegary. Ale to już kwestia gustu.

Napisano

i30 będzie niedługo nowe smile.gif

Napisano

> .... A poza tym Venga i i30 ma ten sam silnik.

Jednak mocą się różnią:

i30 1,4 109KM

Venga 1,4 90KM hmm.gif

Napisano

> to chyba u was. ASO Agatówka i ASO Rzeszów nie robi problemów. Ba 4 tysiace ekstra i masz auto do

> odbioru juz z gazem

No dobra, wszystko fajnie i pięknie. Tylko jak bym chciał u was kupić już taką Vengę zagazowaną, to ona będzie posiadać gwarancje dealera u którego ją kupiłem. Co wtedy z 7-mio letnią gwarancją ogólnopolską, a nawet chyba europejską, którą KIA tak reklamuje?

Nie będę chyba jeździł na drugi koniec Polski na przeglądy gwarancyjne.

Napisano

> No dobra, wszystko fajnie i pięknie. Tylko jak bym chciał u was kupić już taką Vengę zagazowaną, to

> ona będzie posiadać gwarancje dealera u którego ją kupiłem. Co wtedy z 7-mio letnią gwarancją

> ogólnopolską, a nawet chyba europejską, którą KIA tak reklamuje?

> Nie będę chyba jeździł na drugi koniec Polski na przeglądy gwarancyjne.

to co u was nei ma opcji na legalu kupic lpg z kią ?

Napisano

> Jednak mocą się różnią:

> i30 1,4 109KM

> Venga 1,4 90KM

Moce się różnią pomiędzy kią a Hultajem od momentu kiedy Kia wprowadziła cee'da po FL. Zmniejszyli moc silników 1.4 ze 109 KM do 90KM. Domyślam sie że Hultaj zrobi to samo po wprowadzeniu i30 po FL.

Napisano

> Bardzo sympatyczne autko, ale silnik 1.4 w tym samochodzie wg mnie jest pomyłką. Poza miastem jest

> problem ze sprawnym poruszaniem się i chcąc jakoś w miarę przyzwoicie poruszać się, trzeba

> silnikiem kręcic do czerwonego pola obrotomierza.

> Autko jak najbardziej TAK, ale z większym silnikiem.

mój tata ma I30 1.4 i jakoś nie ma problemu ze sprawnym poruszaniem się. Sam przejechałem tym autem sporą trasę z pasażerami i bagażami i też nie miałem problemów ze sprawną jazdą, ani razu nie musiałem kręcić do czerwonego pola. Demon prędkości to nie jest, ale do normalnej jazdy w zupełności wystarcza, do tego jest oszczędny (ojciec zawsze mieści się w przedziale 6-6.5l/100km). Jest dużo aut, które podstawowe silniki mają dużo słabsze (Bravo 1.4 90KM, Golf 1.4 80KM itd) i też ludzie nimi jeżdżą.

Być może sprawne poruszanie się zależy głównie od kierowcy, a nie od auta i po prostu trzeba umieć jeździć sprawnie zlosnik.gif

Napisano

> Być może sprawne poruszanie się zależy głównie od kierowcy, a nie od auta i po prostu trzeba umieć jeździć sprawnie

Bez złośliwości nie mogło się oczywiście obyć grinser006.gif

Ten silnik radzi sobie dobrze w tym samochodzie od 0-80km/h (ale tylko w płaskim terenie), a później czas zatrzymuje się w miejscu.

Może i i na obwodnicy jakiegoś Pcimia Dolnego można sprawnie się tym poruszać... pomiędzy Polonezami, tudzież starymi niedoładowanymi dieslami.

Codziennie pokonuję i30ew 1.4l ok. 60km i o ile do miasta na zakupy jest OK, o tyle do jazdy na autostradach i ekspresówkach jest dramat. Nie ma czym przyśpieszyć. Zresztą to samo jest na lokalnych drogach w terenie mocno pagórkowatym.

Napisano

> Witam,

> ostatnio zostałem poproszony o pomoc w rozwianiu takiego dylematu. Temat postarałem się zgłębić,

> ale dla mnie każde z tych aut jest lepsze w porównaniu z pandą.

> albo Kia Venga (1,4 wersja M)

> doradźcie cenną radą i jeśli mieliście styczność z tymi autami ich plusami i minusami które

> przesądziły by o zakupie.

i20 zrobiłem krótką rundkę

i30 miałem na dłuższym dystansie i z dieslem - opis dość obzerny był tak z tydzień temu na mk, poszukaj a znajdziesz.

GENERALNIE - i20 i i30 dzieli +/- różnica klasy.

Różnica w cenie to ok 4-5 kpln - jakieś 10%.

Chyba to zamyka dalszą dyskusję, jeżeli patrzysz na samochód przez pryzmat "chcę jak najwięcej samochodu za swoje pieniądze" :-)

Ogólnie i20 mnie jakoś nie rzucił na kolana, ale i nie rozczarował - miejskie toczydłło.

Jakbym wybieral samochód tzw rodzinny, to jednak poszedłbym w i30.

Napisano

> Bez złośliwości nie mogło się oczywiście obyć

złośliwości to moja specjalność wink.gif Rodzina już się przyzwyczaiła hehe.gif

> Ten silnik radzi sobie dobrze w tym samochodzie od 0-80km/h (ale tylko w płaskim terenie), a

> później czas zatrzymuje się w miejscu.

> Może i i na obwodnicy jakiegoś Pcimia Dolnego można sprawnie się tym poruszać... pomiędzy

> Polonezami, tudzież starymi niedoładowanymi dieslami.

> Codziennie pokonuję i30ew 1.4l ok. 60km i o ile do miasta na zakupy jest OK, o tyle do jazdy na

> autostradach i ekspresówkach jest dramat. Nie ma czym przyśpieszyć. Zresztą to samo jest na

> lokalnych drogach w terenie mocno pagórkowatym.

ja mam właśnie odmienne zdanie. Gorzej jest na niższych prędkościach, bo trzeba wysoko kręcić, żeby było dynamicznie, co dla mnie jest nienaturalne, bo w swoim T-Jecie najczęściej trzymam obroty w okolicach 2.5 tys zlosnik.gif Natomiast jadąc autostradą około 140km/h przy około 4 tys rpm, jeżeli trzeba nie ma problemu z przyspieszeniem. Co innego, że jest już tak głośno, że raczej się odechciewa przyspieszać zlosnik.gif

Napisano

> ja mam właśnie odmienne zdanie. Gorzej jest na niższych prędkościach, bo trzeba wysoko kręcić

Widocznie jeździmy tymi samymi, a jednak zupełnie innymi samochodami.

Chyba że na niemieckim rynku jest jakiś "wykastrowany" 1.4l w i30 icon_eek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.