Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka instalacja do fiata marea 1.6 16v 2000r?

Featured Replies

Napisano

witajcie

Jeśli będzie plastikowy kolektor chce wstawić BRC S24 natomiast jeśli będzie metalowy myślałem o instalacji II generacji jak myślicie, czy jest sens pakować się w sekwencje do takiego silnika? Jestem świadomym użytkownikiem i jestem w stanie zadbać o instalkę II generacji a nie jeździć na pałę do zarżnięcia silnika z powodu źle ustawionej mieszanki.

Napisano

> witajcie

> Jeśli będzie plastikowy kolektor chce wstawić BRC S24 natomiast jeśli będzie metalowy myślałem o

> instalacji II generacji jak myślicie, czy jest sens pakować się w sekwencje do takiego

> silnika? Jestem świadomym użytkownikiem i jestem w stanie zadbać o instalkę II generacji a nie

> jeździć na pałę do zarżnięcia silnika z powodu źle ustawionej mieszanki.

daj se spokój z IIgen i nie dziaduj.

Ja założyłem SQ24MY07 do takiego silnika i nie załuje ani złotówki wydanej na tę instalacją.

Czasy IIgen juz mijają i pakowanie jej do MPI to bluźnierstwo.

Napisano

Twój tekst powinno podwiesić się na tym forum jako Mantrę, i wyświetlać powinien się on każdorazowo przy wejsciu do tego działu.

Potwierdzam w 101 %, II Generacja to zło! Dobra sekwencja i będzie OK.

Pozdrawiam.

> daj se spokój z IIgen i nie dziaduj.

> Ja założyłem SQ24MY07 do takiego silnika i nie załuje ani złotówki wydanej na tę instalacją.

> Czasy IIgen juz mijają i pakowanie jej do MPI to bluźnierstwo.

Napisano

Przy dzisiejszych cenach sekwencji montaz IIgen to straszne dziadowstwo no.gif

Napisano
  • Autor

> Przy dzisiejszych cenach sekwencji montaz IIgen to straszne dziadowstwo

domyślam się już, będzie sekwencja ale nie we fiacie, marea jednak to kupa złomu nawet ostatnie roczniki frown.gif

Napisano

> domyślam się już, będzie sekwencja ale nie we fiacie, marea jednak to kupa złomu nawet ostatnie

> roczniki

Chyba dobrej Marei nie widziałeś człowieku, obejrzyj sobie parę Passatów 2004/2005 to dopiero zobaczysz jakie złomy.

Napisano

> domyślam się już, będzie sekwencja ale nie we fiacie, marea jednak to kupa złomu nawet ostatnie

> roczniki

Ale niby dlaczemu nie sekwencja ? Uwierz mi ,ze te pare setek roznicy warto poswiecic na sekwenta waytogo.gif

Marejki bardzo dobrze znosza sekwenty waytogo.gif

Napisano

> roczniki

to gdzie byłeś jak kupowałeś szrota ?? Oczy i mózg dostajemy w standardziw i wystarczy ich użyć aby ocenić co się bierze.

Napisano
  • Autor

> Chyba dobrej Marei nie widziałeś człowieku, obejrzyj sobie parę Passatów 2004/2005 to dopiero

> zobaczysz jakie złomy.

Oglądałem passaty b4 i większość biła na głowę marysie niestety mimo iż starsze.

Napisano
  • Autor

> to gdzie byłeś jak kupowałeś szrota ?? Oczy i mózg dostajemy w standardziw i wystarczy ich użyć aby

> ocenić co się bierze.

przecież nie kupiłem odpuściłem sobie po oględzinach podłogi kupa złomu i nic więcej, kto to słyszał żeby w zaledwie 9letnim aucie była jakakolwiek korozja. To już stare audi 80 trzyma się lepiej.

Napisano

> przecież nie kupiłem odpuściłem sobie po oględzinach podłogi kupa złomu i nic więcej, kto to

> słyszał żeby w zaledwie 9letnim aucie była jakakolwiek korozja. To już stare audi 80 trzyma

> się lepiej.

I uważasz ,że była bezwypadkowa ? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> I uważasz ,że była bezwypadkowa ?

Niestety tak, żadne nie były z zewnątrz lakierowane poza fabryką.

Napisano

> Niestety tak, żadne nie były z zewnątrz lakierowane poza fabryką.

Po czym wnosisz ? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Po czym wnosisz ?

po ogólnych zasadach oględzin, zresztą jak jest coś robione to jeszcze się nie udało nikomu tego ukryć. Jak się zna proces technologiczny budowy pojazdu można na szybko ocenić czy coś robiła fabryka czy lakiernik (każdy bez wyjątku to partacz więc sprawa jest prosta)

Napisano

> po ogólnych zasadach oględzin, zresztą jak jest coś robione to jeszcze się nie udało nikomu tego

> ukryć. Jak się zna proces technologiczny budowy pojazdu można na szybko ocenić czy coś robiła

> fabryka czy lakiernik (każdy bez wyjątku to partacz więc sprawa jest prosta)

Wiesz widzialem troche marejek i rdza brala je tylko po wypadkach.

Dobra ale koniec OT...

Cokolwiek kupisz pewnie bedzie mialo wielopunkt a tam tylko sekwent waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Wiesz widzialem troche marejek i rdza brala je tylko po wypadkach.

> Dobra ale koniec OT...

> Cokolwiek kupisz pewnie bedzie mialo wielopunkt a tam tylko sekwent

Jak wspominam o BRC to mi ludzie mówią ale po co BRC montuj staga jest ok, jak Wy myślicie?

Napisano

> Jak wspominam o BRC to mi ludzie mówią ale po co BRC montuj staga jest ok, jak Wy myślicie?

Montuj BRC chyba ,ze lubisz dlubac sam przy aucie wtedy sobie bedziesz mogl majstrowac przy stagu (regenerowac wtryski , kombinowac z mapami itp, itd).

BRC ma taka przewage ,ze sa gotowe zestawy a nie widzimisie pana Henia ok.gif

Napisano

> Jak wspominam o BRC to mi ludzie mówią ale po co BRC montuj staga jest ok, jak Wy myślicie?

Zdaj sobie sprawę że STAG to tylko sterownik, dobra elektronika ale wraz z nią musi iść reszta komponentów dobrze dobrana do auta. Jak pojedziesz do dobrego fachowca a nie druciarza to będziesz zadowolony i z BRC i ze STAGa. Jak pojedziesz do pana Henia do i BRC spartoli.

Poczytaj na lpg-forum.pl kogo polecają a kogo nie w Twojej okolicy a potem ustaw się na montaż i będzie git.

Napisano
  • Autor

> Poczytaj na lpg-forum.pl kogo polecają a kogo nie w Twojej okolicy a potem ustaw się na montaż i

> będzie git.

stefanowski nagaz.pl zaproponował mi staga za 2800zł hmm ale za mniejszą kasę w blokmanie mam brc s24 ale tam chyba nie sprawdzą auta przed i po na hamowni.

Napisano

Ja bym montował BRC, bo to gotowe KOMPLEKSOWE, SPRAWDZONE rozwiązanie, natomiast Stag to tylko nazwa komputerka a reszta to finezja pana henia...

Napisano

> Ja bym montował BRC, bo to gotowe KOMPLEKSOWE, SPRAWDZONE rozwiązanie, natomiast Stag to tylko

> nazwa komputerka a reszta to finezja pana henia...

Ano właśnie, a dopasowując powyższe do realiów, czyli poziomu umiejętności wielu gazowników, można stwierdzić, że trudniej spieprzyć instalkę BRC niż inną - dobieraną z elementów wg widzimisię gazownika. A w razie naprawdę dużych problemów, można uderzyć do Czakramu, powinni o BRC wiedzieć wszystko. W przypadku innej instalki, trzeba by uderzać do każdego z producentów osobno, a najpierw wiedzieć co działa nie tak.

Napisano

> Ano właśnie, a dopasowując powyższe do realiów, czyli poziomu umiejętności wielu gazowników, można stwierdzić, że trudniej spieprzyć instalkę BRC niż inną - dobieraną z elementów wg widzimisię gazownika.

Chyba nie doceniasz wiedzy zgromadzonej na tym forum frown.gif skoro tak piszesz. Gazownik moze poskladac Ci co chcesz, a sporo ludzi tu wie co razem bedzie pasowac. Ja opierając się na tym forum poskladałem Staga z elementami i jakos wszystko gra razem i działa dobrze. Tak naprawde wazne jest dobranie wtryskiwaczy, reszta ma o wiele mniejsze znaczenie w zakresie doboru elementów.

Zwróć uwagę tylko na jedno. Stag legalnie i oficjalnie daje soft do diagnostyki i regulacji sterownika, BRC nie. Może dla Ciebie nie jest to istotne ale dla mnie tak. Ze swoim Stagiem nigdy u gazownika nie byłem, ba żaden go nie dotykał nawet. W związku z tym serwis przez cały okres eksploatacji kosztuje mnie zero złotych. Fakt, intefejs musiałem kupić, ale to tyle.

Jak nie chcesz miec problemow z regulacją to kup coś Plug&Drive, BRC albo Stag Premium. Stag jest OK, BRC też. Stag jest lepiej rozpracowany i wiecej wiadomo o jego prolemach, BRC mniej bo nie ma do niego legalnego dostepu.

Napisano

Spróbuję podsumować:

BRC - zaletą jest to, że trudno spieprzyć, gotowe zestawy, gazownik nie musi myśleć

Stag - zaletą jest to że możesz sam dłubać, wadą jest to że raczej będziesz musiał sam dłubać, bo gazownik musi myśleć i raczej coś spieprzy.

II gen - rozwiązanie proste, gazownik raczej nie spieprzy, ale "wstyd przed Ryśkiem".

Napisano

> II gen - rozwiązanie proste, gazownik raczej nie spieprzy, ale "wstyd przed Ryśkiem".

dorzuce jeszcze : smród z rury , obniżenie osiągów , możliwe strzały i inne nieciekawe problemy.

Napisano

Nie dłubię w instalce LPG. Stąd dla mnie i dla innych nie dłubiących "lepszość" BRC nad składakami jest podparta tym co napisałem w poście na którego odpowiedziałeś.

Napisano

> Zwróć uwagę tylko na jedno. Stag legalnie i oficjalnie daje soft do diagnostyki i regulacji

> sterownika, BRC nie.

BRC nie musi dawać softu bo nie trzeba (choć jak ktoś szuka to znajdzie)....

Też wychodziłem z założenia że po zamontowaniu instalki zakupię interfejs bo kol. tak zrobił (stag300 + taki sam silnik tylko w sienie+czeste grzebanie), ale juz po załozeniu stwierdziłem ze nie ma co poprawiac....Jeździ tak jak powinno i nie widzę sensu poprawiania czegokolwiek.

Napisano

> II gen - rozwiązanie proste, gazownik raczej nie spieprzy, ale "wstyd przed Ryśkiem".

Rozwiązanie proste może do poloneza czy fiata uno...

Do wozu z plastikowym kolektorem trzeba obstawić całą masą grzybków przeciwwybuchowych bez gwarancji skuteczności... Jeden strzał i różnica między 2 a 4 generacją idzie się 270747800-sex.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.