Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tolerancja rozmoaru opon

Featured Replies

Napisano

Jaka jest tolerancja rozmiaru opon? Czy zamiast 195/65/15 mozna zalozyc 195/60/15?

Roznica w srednicy to 3,1%

Napisano

> Jaka jest tolerancja rozmiaru opon? Czy zamiast 195/65/15 mozna zalozyc 195/60/15?

> Roznica w srednicy to 3,1%

Ujdzie. Ale na Twoim miejscu pomyślałbym raczej o 205/65 15" - mniejsza różnica (2%) i większa stabilność auta ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ujdzie. Ale na Twoim miejscu pomyślałbym raczej o 205/65 15" - mniejsza różnica (2%) i większa

> stabilność auta

Gdybym mial kupowac to nie zastanawialbym sie, ale po prostu moge dostac takie oponki

Napisano

> Ujdzie. Ale na Twoim miejscu pomyślałbym raczej o 205/65 15" - mniejsza różnica (2%) i większa

> stabilność auta

Na drogach z koleinami to raczej będzie mniejsza stabilność skromny.gif

Napisano

> Jaka jest tolerancja rozmiaru opon? Czy zamiast 195/65/15 mozna zalozyc 195/60/15?

brać, nie zauważysz różnicy ok.gif

Napisano

> Na drogach z koleinami to raczej będzie mniejsza stabilność

Stabilność np. w zakrętach będzie lepsza, zwiększy się najwyżej czułość na nierówności - "myszkowanie" w koleinach.

Napisano

Wlasnie tez sie zastanawialem nad tym.

Seryjnie mam 205/60/R16.

A mam komplet opon zimowych (z poprzedniego auta) w rozmiarze 205/55/R16.

Mysle jednak ze spokojnie takie bedzie mozna zalozyc.

Napisano

mi kiedyś pan wulkanizator tłumaczył tak jeśli na danym rozmiarze felgi np tu R15 chce założyć oponę szerszą to powinienem wraz ze wzrostem szerokości zmniejszać profil np 195/65 zamiennikiem będzie 205/60 (czy 55 nie wiem jaki jest skok w różnicy produkowanych opon). Ale nie wiem jak to wygląda jeśli się oponę chce się węższą niewiem.gif

Napisano

ja mam seryjne 165/80/13 a jeżdże na 205/50/13 hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> mi kiedyś pan wulkanizator tłumaczył tak

To nie do końca jest tak jak wulkanizator tłumaczył. Ze zmianą rozmiaru opony wiążą się trzy problemy:

- czy wejdzie na felgę (i czy nie będzie spadała)

- czy nie będzie tarła o nadkola

- czy jej obwód nie będzie diametralnie różny = przekłamania prędkościomierza i zmiana osiągów samochodu.

W internecie jest pełno kalkulatorów obwodów = można sobie sprawdzić jaka jest różnica.

Opona ma zwykle napisane jakiej szerokości felgi wymaga = można sprawdzić czy będzie pasowała do obecnych felg. Czasem daje się założyć oponę na felgę która jest trochę mniejsza, ale nie ma co na to liczyć.

Napisano

> mi kiedyś pan wulkanizator tłumaczył tak jeśli na danym rozmiarze felgi np tu R15 chce założyć

> oponę szerszą to powinienem wraz ze wzrostem szerokości zmniejszać profil np 195/65

> zamiennikiem będzie 205/60 (czy 55 nie wiem jaki jest skok w różnicy produkowanych opon). Ale

> nie wiem jak to wygląda jeśli się oponę chce się węższą

Bo profil to jest % z szerokości opony więc logiczne jest, że jak się zmienia szerokość to trzeba też zmienić profil.

Napisano

> stabilność auta

Powiedz mi jakim cudem na wyższym profilu zwiększa się stabilność?

Wyższy profil to większe ugięcie boczne na zakrętach. To chyba z tego powodu wszyscy tunerzy zakładają raczej naleśniki a nie balony.

Napisano

do 2% to norma zalecana przez producentów samochodów, do 4% zaś przez producentów opon.... mieścisz się w środku smile.gif

Napisano

A gdzie masz AC?

Bo niektórzy kombinatorzy robią problemy, jeśli pojazd ma ogumienie inne niż podaje producent.

Napisano

> A gdzie masz AC?

> Bo niektórzy kombinatorzy robią problemy, jeśli pojazd ma ogumienie inne niż podaje producent.

A to nie wystarczy zglosic ubezpieczycielowi, ze auto ma zalozony inny rozmiar opon i dostac od ubezpieczyciela na pismie potwierdzenie ze mimo tego nadal zgadza sie ubezpieczyc auto?

Napisano

> A to nie wystarczy zglosic ubezpieczycielowi, ze auto ma zalozony inny rozmiar opon i dostac od

> ubezpieczyciela na pismie potwierdzenie ze mimo tego nadal zgadza sie ubezpieczyc auto?

Pewnie można. Jednak z tego co słyszałem (podkreślam słyszałem) niektórzy robią schody przy stosowaniu niehomologowanych kół. Producent w instrukcji wymienia dopuszczalne ogumienie. U mnie są dwa rozmiary.

Napisano

Ale to przy profilach poniżej 50. Opona musi mieć bardzo twarde "boki". Na Toyo T1-R 195/50/15 auto mi mniej nerwowo się zachowuje w koleinach, jak Fusion na 195/65/15.

Napisano

> To nie do końca jest tak jak wulkanizator tłumaczył. Ze zmianą rozmiaru opony wiążą się trzy

> problemy:

> - czy wejdzie na felgę (i czy nie będzie spadała)

> - czy nie będzie tarła o nadkola

> - czy jej obwód nie będzie diametralnie różny =

ja bym jeszcze dorzucil nastepujacy kejs:

- mozliwe problemy z ubezpieczalnia (jesli zalozymy opony niehomologowane do danego samochodu) - mysle, ze beda sie czepiac wszystkiego byleby tylko ani zlotowki nie wyplacic w razie zdarzenia.

Napisano

> A to nie wystarczy zglosic ubezpieczycielowi, ze auto ma zalozony inny rozmiar opon i dostac od

> ubezpieczyciela na pismie potwierdzenie ze mimo tego nadal zgadza sie ubezpieczyc auto?

Ej no dobra, zostawmy AC w spokoju.

A jak bedzie sprawa wygladala w przypadku OC?

Pojazd A ma opony bez homo.

Pojazd B powoduje kolizje i to OC pojazdu B ma teoretycznie pokryc szkode. A jestli ubezpieczyciel B zakwestionuje opony pojazdu A (te bez homo) i powie, ze on to nie bedzie nic wyplacal, bo wina to lezy po stronie A.

Czy moze byc taki przypadek-wypadek?

Napisano

> Ej no dobra, zostawmy AC w spokoju.

> A jak bedzie sprawa wygladala w przypadku OC?

> Pojazd A ma opony bez homo.

> Pojazd B powoduje kolizje i to OC pojazdu B ma teoretycznie pokryc szkode. A jestli ubezpieczyciel

> B zakwestionuje opony pojazdu A (te bez homo) i powie, ze on to nie bedzie nic wyplacal, bo

> wina to lezy po stronie A.

> Czy moze byc taki przypadek-wypadek?

W naszym kraju wszystko jest możliwe, ale szczerze wątpię.

To opisałem znam ze słyszenia, nie wiem jak bardzo upierał się ubezpieczyciel, możliwe że wystarczyło pogrożenie sądem.

Napisano

> Pojazd B powoduje kolizje i to OC pojazdu B ma teoretycznie pokryc szkode. A jestli ubezpieczyciel

> B zakwestionuje opony pojazdu A (te bez homo) i powie, ze on to nie bedzie nic wyplacal, bo

Nie może. Winę w wypadku orzeka policja.

Napisano

> Ej no dobra, zostawmy AC w spokoju.

Gdyby tak bylo to mogliby sie przyczepic do kazdego elementu ktory nie jest seryjny.

Chocby np ktos zalozy sobie alufelgi do auta ktore fabrycznie w nie nie bylo wyposazone i juz. Efekt ten sam co przy zalozeniu innego rozmiaru opon.

Napisano

> Powiedz mi jakim cudem na wyższym profilu zwiększa się stabilność?

> Wyższy profil to większe ugięcie boczne na zakrętach. To chyba z tego powodu wszyscy tunerzy

> zakładają raczej naleśniki a nie balony.

To prawda, lepiej wziac nizszy profil ale bez przesady.

6 mm wyzszy profil nie wplynie tak negatywnie na prowadzenie, nie mowimy tu o aucie wyczynowym.

Napisano

Dla mojego samochodu homologowane opony maja rozmiar 185x60R14 lub 175x65R14. Ostatniej zimy kupiłem zimówki w rozmiarze 175x70R14, czyli nieco za duże. W styczniu miałem kolizję z winy innego uczestnika, likwidator (Warta) zrobił dokumentację fotograficzną samochodu wraz ze zdjęciami opon (!) i nikt się nie czepiał, że są w innym niż homologowany rozmiarze - dostałem odszkodowanie bez żadnych problemów. Tak więc nie obawiałbym się założenia opon w innym rozmiarze, jeśli tylko różnica jest rozsądna (u mnie 4% i po zmianie licznik wskazywał dokładnie tyle, ile GPS).

Napisano

> To prawda, lepiej wziac nizszy profil ale bez przesady.

> 6 mm wyzszy profil nie wplynie tak negatywnie na prowadzenie, nie mowimy tu o aucie wyczynowym.

zgadza się

ze swojego doświadczenia powiem, ze w astrze czułem wyraźny wpływ kolein po przekładaniu z zimówek 185/65 na letnie 195/55. Miotało bardziej, a to niby tylko centymetr różnicy

Napisano

> Gdyby tak bylo to mogliby sie przyczepic do kazdego elementu ktory nie jest seryjny.

> Chocby np ktos zalozy sobie alufelgi do auta ktore fabrycznie w nie nie bylo wyposazone i juz.

> Efekt ten sam co przy zalozeniu innego rozmiaru opon.

Producent w instrukcji i świadectwie homologacji ma tylko rozmiar ogumienia, o obręczach nic nie ma.

Pamiętaj, że w dobie obecnego cwaniactwa takie link4 czy inne mogą się czepiać wszystkiego. Jeśli próbują zaniżać wypłatę bo ktoś w czasie kolizji przekroczył ciągłą linię to wszystko jest możliwe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.