Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koszt uturbienia vivitiaja?

Featured Replies

Napisano

Spotkał się ktoś z tematem? Jest 150 KM, dobrze żeby była 2-ka z przodu. Jakie mogą być koszty, ewentualnie w jakiej firmie warto pytać.

Jakie przeróbki są potrzebne dla tych 50 koni in plus?

Napisano

> Spotkał się ktoś z tematem? Jest 150 KM, dobrze żeby była 2-ka z przodu. Jakie mogą być koszty,

> ewentualnie w jakiej firmie warto pytać.

> Jakie przeróbki są potrzebne dla tych 50 koni in plus?

Koszty nie będą małe przy założeniu że chcesz to robić na nowych częściach. W skrócie co potrzebne turbo garrett gt30R, intercooler, bov, złaczki, kolanka, przewód olejowy, wtryski 350cc pompa walbro 255, rura fi 65 na wydech, fi50 lub 55 na dolot, kolektor wydechowy przekładka (tzw kanapka) i komputer sterujący albo remap seryjnego i jeszcze wiele drobnych pierdulek. Przy 0.5 bara powinieneś mieć ok 205-230KM.

Napisano

> Spotkał się ktoś z tematem? Jest 150 KM, dobrze żeby była 2-ka z przodu. Jakie mogą być koszty,

Dla samych 50KM mozna zrobic soft Turbo. Ale za chwile zacznie brakowac kolejnych 50Km itd.

Mysle ze bez 10 000zł niema co zaczynac myslec na uturbieniem.

Napisano
  • Autor

> Dla samych 50KM mozna zrobic soft Turbo. Ale za chwile zacznie brakowac kolejnych 50Km itd.

> Mysle ze bez 10 000zł niema co zaczynac myslec na uturbieniem.

wlasnie myslalem o 10k - czyli da sie w tej cenie?

Robi to ktos tak, zeby gwarancje dawal zeby.GIF, czy tylko druciarz-garage-revisited?

Napisano

> wlasnie myslalem o 10k - czyli da sie w tej cenie?

> Robi to ktos tak, zeby gwarancje dawal , czy tylko druciarz-garage-revisited?

Pewnie że robią. Pisz do kolegi Zoltar on ma chyba warsztat i się tym zajmuje. Widziałem że bardzo dokładnie i schludnie robi. Tak że nie ma wstydu jak się podniesie maskę. Na streetracing.pl był opisany Pug 206 2.0 s16 135KM zrobiony na 300+

Napisano

> turbo garrett gt30R

Nie jest to troche za duzo jak na planowana moc w okolicach 250KM (wnioskujac z wypowiedzi autora)?

Juz cos z serii GT25 lub GT28 w zupelnosci by wytarczylo.

Napisano

> wlasnie myslalem o 10k - czyli da sie w tej cenie?

> Robi to ktos tak, zeby gwarancje dawal , czy tylko druciarz-garage-revisited?

Gwarancje na silnik odprezony kanapka? hmm.gif

Poza tym, o ktory silnik dokladnie chodzi?

Napisano

Sprzedać, kupić auto z mocniejszym silnikiem.

Jak rozumiem mowa o awenie -> albo upgrade na D-CAT 177, albo upgrade na 2,4.

Koszta przekroczą granice absurdu, samochód asprzedawalny a i tak będzie to rzeźba.

Napisano

> Gwarancje na silnik odprezony kanapka?

> Poza tym, o ktory silnik dokladnie chodzi?

150 KM -> 2,0 D4.

Napisano
  • Autor

> Poza tym, o ktory silnik dokladnie chodzi?

dokładnie: 1AZ-FSE (2,0 vvt-i, d4, 147KM)

Napisano
  • Autor

> Nie jest to troche za duzo jak na planowana moc w okolicach 250KM

nono.gif 200 chcę zeby.GIF

Napisano

> 200 chcę

no to tym bardziej ladowanie GT30 jest przerostem formy nad trescia. Do takiej mocy to by nawet GT20-GT22 wystarczylo.

Napisano
  • Autor

> no to tym bardziej ladowanie GT30 jest przerostem formy nad trescia.

czyli co bys radzil - czego bym potrzebowal? auto chce uzytkowac nadal w codziennej jezdzie tylko troszke poprawy osiagow by sie przydalo, bo z calym wyposazeniem na pokladzie i do tego z pasazerami sie mul robi

Napisano

> czyli co bys radzil - czego bym potrzebowal? auto chce uzytkowac nadal w codziennej jezdzie tylko

> troszke poprawy osiagow by sie przydalo, bo z calym wyposazeniem na pokladzie i do tego z

> pasazerami sie mul robi

Dolaczam sie do rady wujka. Wyjdzie taniej i bardziej bezawaryjnie. No chyba, ze to ma byc na zasadzie: " chce turbo w TYM aucie" a nie "chce szybsze auto na codzien".

Napisano

> czyli co bys radzil - czego bym potrzebowal? auto chce uzytkowac nadal w codziennej jezdzie tylko

> troszke poprawy osiagow by sie przydalo, bo z calym wyposazeniem na pokladzie i do tego z

> pasazerami sie mul robi

Patrz na usta -> Diiii-kaaaatttt.

Ewentualnie -> Tu pojnt for. Chociaż to ostatnie jest anabywalne w rozsądnym stanie - śladowa sprzedaż w PL.

Napisano
  • Autor

> Dolaczam sie do rady wujka. Wyjdzie taniej i bardziej bezawaryjnie. No chyba, ze to ma byc na

> zasadzie: " chce turbo w TYM aucie" a nie "chce szybsze auto na codzien".

a widzisz... nie zauwazylem wpisow wujka (upał?)

problem polega na tym, że mocniejszych ave nie robili

2,4 się nie liczy, bo tylko automat tam dawali 270751858-jezyk.gif

czyli jednak mam wrócić do opcji "szukam nie bitej imprezy" ;-)

Napisano

> a widzisz... nie zauwazylem wpisow wujka (upał?)

> problem polega na tym, że mocniejszych ave nie robili

> 2,4 się nie liczy, bo tylko automat tam dawali

> czyli jednak mam wrócić do opcji "szukam nie bitej imprezy" ;-)

IS300 Sport i manualem ?

Impreza raczej nie jest jakims super tanim wozkiem do toczenia sie na codzien. raaczej celowal bym w cos co buduje moc pojemnoscia - bedzie taniej w utrzymaniu.

Napisano
  • Autor

> IS300 Sport i manualem ?

> Impreza raczej nie jest jakims super tanim wozkiem do toczenia sie na codzien. raaczej celowal bym

> w cos co buduje moc pojemnoscia - bedzie taniej w utrzymaniu.

hmmm... mało ich trochę przynajmniej na mobile.de, ale możesz mieć rację z wyborem takiej drogi - będę się musiał rozejrzeć ok.gif

Napisano

> a widzisz... nie zauwazylem wpisow wujka (upał?)

> problem polega na tym, że mocniejszych ave nie robili

Że łot ?!

Jak dla mnie 177 to jednak o 27 więcej niż 150 (a konkretnie to o 30 KM więcej niż 147)

> 2,4 się nie liczy, bo tylko automat tam dawali

> czyli jednak mam wrócić do opcji "szukam nie bitej imprezy" ;-)

Najpierw odpowiedz sobie na zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie -> po co mi to ?!

Żeby był szpan przed Ryśkiem ?

Powiem -> ZAWSZE znajdzie się ktoś z większym... motorem pod maską.

Awen to tapczan na kołach. Owszem, miły, ale TAPCZAN - tam nie wypierdzisz cudów, bo wrzucenie dwójki na licznik przerośnie możliwości zawieszenia, a jak zapodasz gwint to rozjedzie się buda - nie ta bajka...

Litościwie pominę rozmiar woru złota, jaki utopisz w tym przedsięwzięciu.

Chcesz mocnej Toyoty - to szukaj Supry MKIV, tam niewielkim kosztem można pierdzieć w kapcie dobrze ponad 500 końmi i niżej produktów z Maranello albo z Zuffenhausen i to bynajmniej nie tych w bazowych spec'ach nie masz co podchodzić.

Koszt bajecznie niski - dobrą JZA80 TT w dobrej specyfikacji wyjmiesz za raptem 100-150 kpln. Żaden nowy samochód za te pieniądze nawet nie powącha za tym sprzętem dymu.

Minus to zwieśniaczenie parę lat temu tego wspaniałego auta przez paszkwil produkcji amerykańskiej, którego nazwa nie przechodzi mi przez klawiaturę

Napisano
  • Autor

> Że łot ?!

> Jak dla mnie 177 to jednak o 27 więcej niż 150 (a konkretnie to o 30 KM więcej niż 147)

a ja Ci wuju mówię, że to jest pic na wodę, bo do 2,4 był tylko automat

Acha: 163 KM, a nie 177; 0-100 w 9,3 vs 147 KM z manualem 0-100 w 9,3

więc konkretnie nic to nie wnosi

Napisano

Jesli chcesz to robic z tego silnika to czesci takie jak napisal marcinsc i jedziesz z koksem.

Ale rozsadniejszym wyjsciem byloby sprzedac to, kupic 2.2 diesla, ktory fabrycznie ma 177 i samym chipem zrobisz ponad 200, a do tego bedzie mniej palil i ja bym sie ku tej opcji sklanial ok.gif

Napisano
  • Autor

> chipem zrobisz ponad 200, a do tego bedzie mniej palil i ja bym sie ku tej opcji sklanial

wiem, ale nie lubię ropniaków

Napisano

> Nie jest to troche za duzo jak na planowana moc w okolicach 250KM (wnioskujac z wypowiedzi autora)?

> Juz cos z serii GT25 lub GT28 w zupelnosci by wytarczylo.

Chodzi o to że GT30R-WG ma mniejszy A/R niż nawet GT2871R przez co w silniku 2.0 te 0.5 bara będzie już miał0nie wiele poniżej 3 tys obrotów z o wiele większą wydajnością gdzie GT2871R budzi się przy około 3,5-4 tys rpm.

Napisano

> no to tym bardziej ladowanie GT30 jest przerostem formy nad trescia. Do takiej mocy to by nawet

> GT20-GT22 wystarczylo.

Małe. GT20 to się do 1.1 zakłada zeby.GIF

Napisano

>Żaden

> nowy samochód za te pieniądze nawet nie powącha za tym sprzętem dymu.

Nie chce sie wdawac w polemike, ale Twoj zachwyt jest troche przesadzony. Duzo zalezy od tego do czego auto ma sluzyc. WS kazdym razie ja osobiscie bym supry nie kupil. Pomijam fakt, ze jest zwyczajnie brzydka - zwyczajnie znam kilka innych aut dajacych wiekszy fun z jazdy. I to nawet jesli nie maja silnika znoszacego srylion koni.

Napisano

> Chodzi o to że GT30R-WG ma mniejszy A/R niż nawet GT2871R przez co w silniku 2.0 te 0.5 bara będzie

> już miał0nie wiele poniżej 3 tys obrotów z o wiele większą wydajnością gdzie GT2871R budzi się

> przy około 3,5-4 tys rpm.

A co na to korby?

Napisano

> Małe. GT20 to się do 1.1 zakłada

Autor watku chce 200KM a nie potencjal na 350, wiec po co przeplacac? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Autor watku chce 200KM a nie potencjal na 350, wiec po co przeplacac?

Bo w miarę jedzenia apetyt rośnie, potem jak mu się znudzi, zakuje dol dmuchnie bara i już ma ponad 300KM.

Napisano

> Bo w miarę jedzenia apetyt rośnie, potem jak mu się znudzi, zakuje dol dmuchnie bara i już ma ponad

> 300KM.

idac tym tropem myslenia powinien zakuc od razu icon_rolleyes.gif

Trzeba wiedziec zego sie chce.

Napisano
  • Autor

> idac tym tropem myslenia powinien zakuc od razu

> Trzeba wiedziec zego sie chce.

więc właśnie - ja chcę, żeby jechało, bo jest muł

ścigać się tym nie będę 270751858-jezyk.gif

Napisano

> więc właśnie - ja chcę, żeby jechało, bo jest muł

> ścigać się tym nie będę

No to odpusc uturbianie i kup cos co jest zwyczajnie szybsze.

Napisano

> A co na to korby?

A korby na to nic. Z racji dużej turbiny doladowanie jest budowane czyli rośnie progresywnie a jak wiadomo jest to bardzo zdrowe dla silnika. Na gt20 by miał pierdut ~ 2 tys obrotow a zeby osiągnąć te 200 musiałby dmuchać prawie bara.

Napisano

> więc właśnie - ja chcę, żeby jechało, bo jest muł

> ścigać się tym nie będę

Zdecydowanie mocniejszy samochód. Ale ostrzegam że (przynajmniej z mojego doświadczenia) z czasem ten nowy też będzie wydawał Ci się mulasty.

Napisano

Nie wiem gdzieś mi zginął ten post albo mi się coś przywidziało spineyes.gif

do kolegi Kras: dla mnie każde auto to rzeźba ale to wcale nie oznacza nic złego a wręcz przeciwnie wink.gif ja bardzo lubię się wgłębiać w tajniki tej rzeźby wink.gif taka pasja poprostu ;-)

Napisano

> Nie wiem gdzieś mi zginął ten post albo mi się coś przywidziało

> do kolegi Kras: dla mnie każde auto to rzeźba ale to wcale nie oznacza nic złego a wręcz przeciwnie

> ja bardzo lubię się wgłębiać w tajniki tej rzeźby taka pasja poprostu ;-)

Pasje to ja rozumiem. Ale nie kazdy, zwlaszcza w swoim aucie do jazdy na codzien chcialby rzezbe. Tu liczy sie bezawaryjnosc przede wszystkim a moje doswiadczenia z tuningiem dowodza jednoznacznie, ze im wiecej czesci aftermarket (i to bynajmniej nie ebay china, tylko renomowanych producentow, czesto za calkiem spora gorke $$$) tym wieksze prawdopodobienstwo fuckupu.

Napisano

> Ze wszystkim jest rzeźba. Nawet seryjne auto to rzeźba.

Jest fabryczny zestaw pozwalający na taki upgrade ?

Napisano

> Nie chce sie wdawac w polemike, ale Twoj zachwyt jest troche przesadzony. Duzo zalezy od tego do

> czego auto ma sluzyc. WS kazdym razie ja osobiscie bym supry nie kupil. Pomijam fakt, ze jest

> zwyczajnie brzydka - zwyczajnie znam kilka innych aut dajacych wiekszy fun z jazdy. I to nawet

> jesli nie maja silnika znoszacego srylion koni.

Jednym do funu z jazdy wystarczy "dezajn" i że "ładne" (a najlepiej fioletowe), a inni patrzą na samochód przez pryzmat "radości z jazdy".

Dla jednych jest to to co napisałem wyżej w samochodzie jaki opisałem wyżej, dla innych to, że masz auto, które ma sieknięcie nie spotykane w bliższej i dalszej okolicy ;-)

Napisano

> Jednym do funu z jazdy wystarczy "dezajn" i że "ładne" (a najlepiej fioletowe), a inni patrzą na

> samochód przez pryzmat "radości z jazdy".

> Dla jednych jest to to co napisałem wyżej w samochodzie jaki opisałem wyżej, dla innych to, że masz

> auto, które ma sieknięcie nie spotykane w bliższej i dalszej okolicy ;-)

Nie do konca Cie zrozumialem. Idzie o to, ze supra ma dizajn czy ze ma siekniecie? niewiem.gif

Napisano

> a ja Ci wuju mówię, że to jest pic na wodę, bo do 2,4 był tylko automat

> Acha: 163 KM, a nie 177; 0-100 w 9,3 vs 147 KM z manualem 0-100 w 9,3

> więc konkretnie nic to nie wnosi

O matko.

D-Cat ma 177 KM

D-Cat to DIESEL - 2,2 litra, 177 KM.

Dostępny tylko z manualem.

2,4 to N/A benzyna, TAK, WIEM, że z automatem.

Jak rozumiem chodzi Ci o samochód, który tłoczy jak najmniej do pierwszej paczki, czy taki, który ma sieknięcie przy dalece bardziej sensownych prędkościach ?

Wiesz, ja dość często jeżdżę autem, które do pierwszej paczki nie zachwyca, za to od 150 kmph w górę ma pierwszorzędne pierdnięcie i ludzi w dużo bardziej wyczesanych furaczach zadziwia...

Patrząc na papier - słabizna :-)

8,5 sek do paczusi :-)

Napisano

> idac tym tropem myslenia powinien zakuc od razu

> Trzeba wiedziec zego sie chce.

Można od razu i można stopniowo. Kwestia "widzi misię" właściciela.

Napisano

> Nie do konca Cie zrozumialem. Idzie o to, ze supra ma dizajn czy ze ma siekniecie?

Mi prywatnie odpowiada(łoby) posiadanie samochodu z dobrym sieknięciem.

Nie żeby (w pełni) wykorzystywać, chociaż jazda samochodem o dużym nadmiarze mocy w trasie to naprawdę przyjemność i ZUPEŁNIE nie chodzi mi tu o osiąganie wysokich prędkości - nawet więcej - przekraczanie prędkości dozwolonych w PL.

Chodzi o zupełnie inny komfort jazdy -> łycha -> WRRRRRRRROAAARRRRR -> kolumna łyknięta i wracamy do zapiętego na cruisie 100 kmph.

Napisano

> Jest fabryczny zestaw pozwalający na taki upgrade ?

Chyba do tego silnika ow znamienity producent nie przewidzial fabrycznego zestawu doladowania, po ktorym splywaly tloki grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Pasje to ja rozumiem. Ale nie kazdy, zwlaszcza w swoim aucie do jazdy na codzien chcialby rzezbe.

> Tu liczy sie bezawaryjnosc przede wszystkim a moje doswiadczenia z tuningiem dowodza

> jednoznacznie, ze im wiecej czesci aftermarket (i to bynajmniej nie ebay china, tylko

> renomowanych producentow, czesto za calkiem spora gorke $$$) tym wieksze prawdopodobienstwo

> fuckupu.

Niezgodzić sie nie sposob wink.gif

IMHO jesli chodzi o tuning mechaniczny w aucie na codzien to wszystko ponad chip w doladowanym dieslu / benzynie bądź combo pt. dolot + wydech w N/A będzie rzeźbą, z którą na dłuższą mete będzie wiecej problemów niż korzyści.

PS. z drugiej strony 'no pain, no gain' - dzwięk VTEC @ 9000 RPM w tunelu przy Dworcu Zachodnim uslysza tylko ci gotowi isc pelnym hardcore'em old.gifskromny.gifwink.gif

Napisano

> Chyba do tego silnika ow znamienity producent nie przewidzial fabrycznego zestawu doladowania, po

> ktorym splywaly tloki

No czyli rzeźba.

ALe ja się nie znam - w garażu szwagra zenka da się uturbić taki samochód do stopnia umożliwiającego DOKŁADNIE tak samo bezproblemową eksploatację jak przed przeróbką...

Napisano

> No czyli rzeźba.

> ALe ja się nie znam - w garażu szwagra zenka da się uturbić taki samochód do stopnia

> umożliwiającego DOKŁADNIE tak samo bezproblemową eksploatację jak przed przeróbką...

Owszem, o ile szwagier zenka ma pojecie o swojej robocie a wlasciciel dosc kasy na graty. Wbrew pozorom da sie to zrobic zeby bylo bezawaryjnie. To czego nie da sie zrobic to bezawaryjnie i tanio.

Napisano

> Chodzi o zupełnie inny komfort jazdy -> łycha -> WRRRRRRRROAAARRRRR -> kolumna łyknięta i wracamy

> do zapiętego na cruisie 100 kmph.

Wiesz, mamy podobne marzenia smile.gif

Napisano

uturbianie avensisa... hehe.gifzlosnik2.gif

chłopaku, zdrowo pierdyknięty jesteś.

Ale to dobrze!!! ok.gif Popieram.

Tylko jest jeden mały problem. Ten silnik jest w miarę nowoczesny, osprzęt to samo, elektronika dość rozbudowana. Będzie drogo. uturbienie seicento 1108 ccm to koszt gruubo powyżej 5tys zł. (porządnie zrobione, to powyżej 10tys). A silnik prosty jak konstrukcja cepa. U ciebie może być drożej żeby w ogóle zacząć zabawę ze świstakiem.

bo trzeba:

-świstaka (najmniejszy koszt)

-zdjąć główkę, może lekko podłubać, nie wiem jak ze zmiennymi fazami (czy to nie będzie psuć zabawy), odprężyć silnik ("kanapka" albo inne tłoki)

-orurowanie z intercoolerem, BOV, kolektorami (wywaleniem połowy plastików spod machy żeby to weszło, przycięciem tu i ówdzie)

-kompletny wydech

-wtryski, pompa

-coś żeby pogoniło te wtryski, seria komp raczej nie da rady. ("raczej", bo nie wiem), potem to nowe elektroniczne "coś" trzeba odpowiednio dostroić, dać mapy, ustawić zapłon, zrobić testy z sondą szerokopasmową i na hamowni

-hamulce od najmocniejszej dostępnej wersji, bo silnik z T tego wymaga nie tylko dlatego, że się rozpędza lepiej, ale dlatego że nie masz szans hamować odprężonym silnikiem.

-zawieszenie... jeździłem trochę avensisem, to jest tapczan. Chyba nie chcesz 200-konnego tapczana, który sam wybiera gdzie jechać. minimum to sprężyny.

I wychodzi nam... sporo, sam porządnie wyspawany wydech to jest 2tys w górę.

Ale popieram, koncepcja słuszna, tylko nie wiadomo czy opłacalna. Podjedź, zadzwoń do tunerów z okolicy. Masz na pewno jakieś firmy, które się tego podejmą. Gdzie mieszkasz?

Napisano

to jest tapczan. Chyba nie chcesz 200-konnego tapczana,

> który sam wybiera gdzie jechać. minimum to sprężyny.

Volvo 850 to też tapczan a ponad 200KM bardzo mu służyło. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.