Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mam sie martwic czy nie

Featured Replies

Napisano

Witam

Po wymianie oleju, filtrow itd. na wolnych obrotach jak sie auto pozadnie rozgrzeje to zapala sie kontrolka oleju. Jak tylko delikatnie wcisnie sie gaz i trzyma to kontrolka gasnie.

Co moze byc przyczyna hmm.gifhmm.gif Konczy sie silnik, czy pompa oleju daje juz ciala hmm.gifhmm.gif

Pacjent to 1.1 MPI przejechane 142 tys

Pozdro

Napisano

Z tego co wiem, przy tych temperaturach moze sie tak dziac. Jesli zwiekszasz obroty silnika i kontrolka gasnie, to napewno silnik jest ok i uklad smarowania jest sprawny

Napisano
  • Autor

> jaki olej zalałeś?

Mobil 15w40

Napisano
  • Autor

> Czy zmieniałeś juz w nim olej kiedys ?

... regularnie co 15 tys

Napisano

> Mobil 15w40

Pierwsze primo - mobil tak ma zlosnik.gif

Drugie primo - to czemu juz jezdzisz na mieneralu icon_eek.gif

Napisano

> a dlaczego nie??

Przy 140tysiach?

Prosze Cie, albo tak silnik zakatowany ze cieknie gdzie sie da albo szkoda komus kasy na olej, jesli to drugir to facepalm.gif

Napisano

to co?? Jesli wymienia regularnie to moze lac minerala, nie oszukujmy sie fajery nie sa jakies wybredne na olej, hydro nie maja, tylko i wylacznie mechanike wiec po co lac lepszy do normalnej jazdy??

Napisano

> Mobil 15w40

niewiele z tego wynika, ale domyślnie uznaje, że minerał. Szkoda silnika na taki syf. Zalej normalnym olejem i nie katuj go minerałem.

Napisano

> to co?? Jesli wymienia regularnie to moze lac minerala,

niestety nie jest to prawda

nie oszukujmy sie fajery nie sa jakies

> wybredne na olej, hydro nie maja, tylko i wylacznie mechanike wiec po co lac lepszy do

> normalnej jazdy??

proponuje trochę poczytać o budowie silnika i funkcji oleju w silniku.

Napisano

> Przy 140tysiach?

> Prosze Cie, albo tak silnik zakatowany ze cieknie gdzie sie da albo szkoda komus kasy na olej,

> jesli to drugir to

Dokładnie, silnik od początku do końca powinien jezdzić na oleju o parametrach zalecanych przez producenta a jak zacznie brać olej to się robi remont a nie minerała wlewa. Szkoda silnia na taki syf, ja do kosiarki nie leje minerała bo mi szkoda silniczka grinser006.gif

Napisano

> niestety nie jest to prawda

Ale o co chodzi w czym jest gorszy olej mineralny od pol czy syntetyka jesli jest wymioniony czesto??

> nie oszukujmy sie fajery nie sa jakies

> proponuje trochę poczytać o budowie silnika i funkcji oleju w silniku.

Wiec powiedz mi czemu uwazasz olej mineralny za syf ??

Napisano

> Dokładnie, silnik od początku do końca powinien jezdzić na oleju o parametrach zalecanych przez

> producenta

A jaki olej zaleca producent?

Napisano

moim zdaniem lepiej zalać lepszego minerala, niz kupowatego polsyntetyka, pozatym srebry lotos i mobil ma takie same parametry, a kolejna sprawa niewiem poco sie spuszczac nad super olejami w seryjnych silnikach zlosnik.gif

Napisano

bo dżezi jest zaszpanować a mój bolyd to jeździ na motulu hipers uper turbo rejsingu, nie wiedziałeś ?

Napisano

a lepiej wydac na markowy i drozszy filtr, ew. roznice w cenie przeznaczyc na filtr powietrza...

Napisano

> bo dżezi jest zaszpanować a mój bolyd to jeździ na motulu hipers uper turbo rejsingu, nie

> wiedziałeś ?

wlasnie mnie to zawsze rozpierdziela, ja caly czas jedzilem na lotosie 10w/40 w skrzyni tutela i auto smigalo az milo

Napisano

i zapadla niezreczna cisza, argumenty sie skonczyly i taka to rozmowa:D

Narazie wiemy ze mineral to najwiekszy syf icon_eek.gif

Napisano

> i zapadla niezreczna cisza, argumenty sie skonczyly i taka to rozmowa:D

> Narazie wiemy ze mineral to najwiekszy syf

Popadasz w skrajnosci w skrajnosc ...

Najpierw lales do seja motula i wymieniales co 7 tysi a teraz kazesz lac mineral ...

A ja sie pochwale ze jezdze na valvo polsyntetyku i dobrze mi z tym zlosnik.gif

Napisano

nie kaze lac, to raz, stwierdzam ze do pierdziwoza nic lepszego nie jest potrzebne..

Dwa, az tak Cie boli ze mialem fanaberie na motula?? kupilem wzglednie tanio to zalalem..

Napisano

> nie kaze lac, to raz, stwierdzam ze do pierdziwoza nic lepszego nie jest potrzebne..

> Dwa, az tak Cie boli ze mialem fanaberie na motula?? kupilem wzglednie tanio to zalalem..

To moze ktos ma tez fanaberie ale ... ludzie nie kazcie lac wszystkim minerala ...

Napisano

> wlasnie mnie to zawsze rozpierdziela, ja caly czas jedzilem na lotosie 10w/40 w skrzyni tutela i

> auto smigalo az milo

ok.gif Potwierdzam Miałem malucha 130tys przelatał na lotosie i poszedł do żyda miałem tico cały czas lotos 10W40 półsyntetyk i tez sprzedany teraz SC 225 tys lotos 5W40 i wsio gra a autko dłubniete Więc jak najbardziej Lotos jest ok.gif

Napisano

> i zapadla niezreczna cisza, argumenty sie skonczyly i taka to rozmowa:D

> Narazie wiemy ze mineral to najwiekszy syf

Ta wiedza to z doświadczenia czy z ulotki producenta syntetyków?

Napisano

> no wlasnie nie wiemy, probujemy to ustalic ??

Mój 108 tysięcy pokonał na mineralnym 15w40. I cały czas ma się dobrze.

Napisano

> ... regularnie co 15 tys

aha nom to nic, ja miałem taki przypadek z 700ta ze wymieniłem olej i okazało sie ze wylałem przy wymianie motodoktorki bo zaraz po wymianie tez miałem takie objawy :/ ....ps tak propos pomóżcie Koledze a nie kłótnia teraz o to kto jaki olej leje

Napisano

> Popadasz w skrajnosci w skrajnosc ...

> Najpierw lales do seja motula i wymieniales co 7 tysi a teraz kazesz lac mineral ...

> A ja sie pochwale ze jezdze na valvo polsyntetyku i dobrze mi z tym

Mam takie samo ok.gif

Wczoraj pyknął rok od ostatniej wymiany (7 tys zrobiłem) już świeży zalany promocje mieli 1L gratis zlosnik.gif

Jakby palił na dolewki mam hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

Może jest za mało oleju? Wiesz ile wlano przy wymianie? Albo czujnik nawala.

A swoją droga to silnik pracuje tak samo? Leci czarny dym z rury?

Napisano
  • Autor

> Może jest za mało oleju? Wiesz ile wlano przy wymianie? Albo czujnik nawala.

> A swoją droga to silnik pracuje tak samo? Leci czarny dym z rury?

... oleju jest prawidlowa ilosc, z rury nie leci czarny dym. Silnik pracuje bardzo dobrze.

I sam nie wiem co moze byc

Napisano

> ... oleju jest prawidlowa ilosc, z rury nie leci czarny dym. Silnik pracuje bardzo dobrze.

> I sam nie wiem co moze byc

Może być wiele spraw.

1. Nie trzyma ciśnienia bo zdechły panewki

2. Nie trzyma ciśnienia bo padła pompa

3. padł czujnik i oszukuje

4. uszkodzony filtr oleju.

Co bym zrobił?

Szukał ktosia z manometrem, i sprawdził jakie jest ciśnienie oleju w układzie

Napisano

> Ale o co chodzi w czym jest gorszy olej mineralny od pol czy syntetyka jesli jest wymioniony

> czesto??

> Wiec powiedz mi czemu uwazasz olej mineralny za syf ??

Olej mineralny a syntetytczny to zupełnie dwa różne produkty. Olej mineralny ma bez porównania gorsze parametry zwłaszcza przy niskich temperaturach.

Napisano

> moim zdaniem lepiej zalać lepszego minerala,

minerał to minerał on zawsze będzie gorszy od syntetyka.

Napisano

> Mój 108 tysięcy pokonał na mineralnym 15w40. I cały czas ma się dobrze.

a co to jest 108tyś ?

Napisano

> minerał to minerał on zawsze będzie gorszy od syntetyka.

Niebywale odkrywcze, ale czy prawdziwe?

Poza tym, odpowiesz na moje pytanie?

Napisano

> Witam

> Po wymianie oleju, filtrow itd. na wolnych obrotach jak sie auto pozadnie rozgrzeje to zapala sie

> kontrolka oleju. Jak tylko delikatnie wcisnie sie gaz i trzyma to kontrolka gasnie.

> Co moze byc przyczyna Konczy sie silnik, czy pompa oleju daje juz ciala

> Pacjent to 1.1 MPI przejechane 142 tys

> Pozdro

1. olej i jeździj jak jest bo silnik 1.1mpi kupisz na 300pln

2. jak silnik padnie to ad1. ew 1.2mpi 60KM za 600pln

3. zmień olej np castrol 10w40 magnatec i przejżyj przewody od czujnika jak ci się chce

Napisano

> Może być wiele spraw.

> 1. Nie trzyma ciśnienia bo zdechły panewki

> 2. Nie trzyma ciśnienia bo padła pompa

> 3. padł czujnik i oszukuje

> 4. uszkodzony filtr oleju.

> Co bym zrobił?

> Szukał ktosia z manometrem, i sprawdził jakie jest ciśnienie oleju w układzie

Wawerku powiem Ci szczerze, że kiedyś też jak kolega zalałem mobila, zrobiłem to co napisałeś. I wiesz co się okazało, że mobil to szajs i nie nadaje się do cento. Wymieniłem na lotosa i problem zniknął. Mobil ma to do siebie, że jak jest ciepły to jest jak woda i wtedy szaleje czujnik

Napisano

> Dokładnie, silnik od początku do końca powinien jezdzić na oleju o parametrach zalecanych przez

> producenta a jak zacznie brać olej to się robi remont a nie minerała wlewa. Szkoda silnia na

> taki syf, ja do kosiarki nie leje minerała bo mi szkoda silniczka

Producent zaleca 15W40, więc dlaczego lejesz do silnika olej zupełnie nie przeznaczony do niego ?

Napisano

> Producent zaleca 15W40, więc dlaczego lejesz do silnika olej zupełnie nie przeznaczony do niego ?

a ja do mojego 1.1 leje to co znajdę i nie zastanawiam się nawet co to jest, silniczek ma apetyt na dość duże ilości oleju, jak jest ciepło to też na wolnych pomryguje kontrolka oleju ale nie zawsze, najbardziej jak jest świeży olej, jak zrobi się lekko czarny efekt znika

silnik ma prawdopodobnie około 400 tyś. km nalatane, przeżył 2 lub 3 remonty, nigdy nie miał lekko

lałem do niego Lotosa 10W40, 15W40, Valvoline 10W60 (bo taki był pod ręką), Mobila 5W40 lub 50, i ostatnio jakiś 10W40 Petronas z Intercarsu z promocji, a i bym zapomniał najgorsze gówno Kagera 10W40

i odczucia żadne, znaczy się może i nie, na jednym oleju szybciej robi się czarny a na innym dłużej ma kolor oryginału smile.gif

Napisano
  • Autor

> Wawerku powiem Ci szczerze, że kiedyś też jak kolega zalałem mobila, zrobiłem to co napisałeś. I

> wiesz co się okazało, że mobil to szajs i nie nadaje się do cento. Wymieniłem na lotosa i

> problem zniknął. Mobil ma to do siebie, że jak jest ciepły to jest jak woda i wtedy szaleje

> czujnik

... zmienie olej i zobaczymy czy problem zniknie.

Dzieki za rady ok.gif

Napisano

> minerał to minerał on zawsze będzie gorszy od syntetyka.

Wiesz to z własnego doświadczenia?

Napisano

> Niebywale odkrywcze, ale czy prawdziwe?

> Poza tym, odpowiesz na moje pytanie?

Jakie dokładnie pytanie? Nie odkrywcze ale od lat znane.

Napisano

> Wiesz to z własnego doświadczenia?

Nie tylko, bo samemu to jak to mówią sobie można ...... na to wskazują badania. Zresztą w sieci bez problemu można dotrzeć do tych informacji. Gdzieś nawet był test nowe auto to jednego wlano minerał a do drugiego pełen syntetyk, po przejechaniu 100tyś km silnik na minerale wykazywał znaczne zużycie, a po syntetyku nadal trzymał się w normach nowego silnika. Oczywiście mowa o dobrych silnikach a nie jakiś fiatowskich wynalazkach co 100tyś to już wyczyn grinser006.gif

Napisano

ja widze koleś, że masz mega pojęcie o olejach, żal.pl może już przestań się ośmieszać, bo nawet nie wiesz jaka jest różnica między syntetykiem, a olejem mineralnym

Napisano

> Jakie dokładnie pytanie?

JAki olej zaleca producent

> Nie odkrywcze ale od lat znane.

Ale jesteś tego pewien, tak na 100% ?

Napisano

> Oczywiście mowa o

> dobrych silnikach a nie jakiś fiatowskich wynalazkach co 100tyś to już wyczyn

Dobrze że mój samochód nie czyta internetu, bo by się pewnie zmartwił mając 320kkm bez remontu silnika, a konstrukcyjnie to lata 60 ubiegłego wieku pamięta.

Napisano

> ja widze koleś, że masz mega pojęcie o olejach, żal.pl może już przestań się ośmieszać, bo nawet

> nie wiesz jaka jest różnica między syntetykiem, a olejem mineralnym

po pierwsze nie jestem żadnym twoim kolesiem, więc takie teksty możesz zachować dla kolegów z podwórka nie do mnie.

po drugie jeśli nie widzisz różnicy między tymi olejami to trochę poczytaj.

tyle w temacie.

Napisano

> JAki olej zaleca producent \

mam instrukcje od 1.1 spi i z tego co pamięta zaleca 10w40 półsyntetyk, ja zalałem pełen syntetyk.

> Ale jesteś tego pewien, tak na 100% ?

tak na 10000%

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.