Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BIO z Bliskiej!

Featured Replies

Napisano

czy tylko mi sie zdaje czy na tym silnik ciszej pracuje icon_eek.gifgrinser006.gif ?

Napisano

> czy tylko mi sie zdaje czy na tym silnik ciszej pracuje ?

Już od kogoś też słyszałem, ze silnik jest cichszy na tym BIO.

Ale dla nowoczesnych wtrysków może to skończyć się kompletną ciszą.

Napisano

ja nie miałbym odwagi tego zatankować zlosnik.gif

Napisano

Pracuje ciszej, ale zebys zaraz nie mial uszczelek do roboty w pompie wtryskowej, bo u mnie rozszczelnila sie pompa wtryskowa od tego bio.

Napisano
  • Autor

> ja nie miałbym odwagi tego zatankować

OM616 łyka wszystko palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Pracuje ciszej, ale zebys zaraz nie mial uszczelek do roboty w pompie wtryskowej, bo u mnie

> rozszczelnila sie pompa wtryskowa od tego bio.

eee jeździłem na rzepaku i jakoś przezyła zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Już od kogoś też słyszałem, ze silnik jest cichszy na tym BIO.

> Ale dla nowoczesnych wtrysków może to skończyć się kompletną ciszą.

Bo trzeba być pustym bębnem aby nie przeczytać instrukcji obsługi swojego samochodu. zlosnik.gif

Napisano

> Pracuje ciszej, ale zebys zaraz nie mial uszczelek do roboty w pompie wtryskowej, bo u mnie

> rozszczelnila sie pompa wtryskowa od tego bio.

A jak szybko padła ?

Napisano

> eee jeździłem na rzepaku i jakoś przezyła

Bo w rzepaku nie ma zawartości alkoholu, który w BIO jest katalizatorem przy produkcji, który zostaje jednak w składzie.

Napisano

> A jak szybko padła ?

Po okolo 2 miesiacach jazdy na bio silnik 1,7D GM pompa dzialala tylko rozszczelnila sie i przeciekala dosc znacznie.

Napisano

> Po okolo 2 miesiacach jazdy na bio silnik 1,7D GM pompa dzialala tylko rozszczelnila sie i

> przeciekala dosc znacznie.

Hmmm, jestes pewien, ze to bylo spowodowane jazda na BIO a nie zwyklym wyeksplowatowaniem? zlosnik.gif

Bo ten silnik to pamieta chyba jeszcze czasy Kadetta, wiec watpliwe, zeby mu cokolwiek mogolo zaszkodzic...

Pzdr,

Maciej

Napisano

Kupowalem paliwo w ilosciach hurtowych z orlenu bo najblizej, samochod jezdzil juz na nim z 2 lata i bylo ok, po zmianie paliwa na bio w tym oplu pompa sie rozszczelnila, w reszcie samochodow ciezarowych i ciagnikach rolniczych nie zauwazylem wyciekow. Byc moze zbieg okolicznosci, ale pompiarz mowil wlasnie ze to przez paliwo i w starszych pompach rozpuszcza uszczelnienie, mielem jeden taki przypadek, pożniej kupowalem normalnego diesla

Napisano

a z ciekawosci ile to to jest tansze od zwyklego oleju napedowego? bo chyba nawet nie widzialem w mojej okolicy stacji z tym zlosnik.gif (moze dlatego, ze nie kojarze zadnej bliskiej tutaj zlosnik.gif )

Napisano

Było prawie zeta. Pisze było bo ostatnio bardzo mocno zdrożalo.

Krawiec

Napisano

> jesli by tak bylo to nic tylko kupowac jakiegos sztrucla

Od razu strucla. Ja leje bo producent pozwala i nic złego się nie dzieje. Wynalazki z DPFami i innymi FABami tego nie łykną ale zwykłe TDI jeździ aż miło.

Niestety obecnie różnica w cenie to jedynie 30 groszy. sick.gif a było że płacilem za bio 3.58.

Krawiec

Napisano

> Niestety obecnie różnica w cenie to jedynie 30 groszy. a było że płacilem za bio 3.58.

No właśnie, ciekawe co się stało frown.gif Ceny paliw miażdżą, a bio na wakacje zwykle było całkiem fajną alternatywą.

Napisano

> Niestety obecnie różnica w cenie to jedynie 30 groszy. a było że płacilem za bio 3.58.

> Krawiec

Doklanie. Przed wyjazdem na wakacje tankowalem 3.58. Dwa tygdonie pozniej 3.99. Dopuki nie zejda z cena to leje zwyklego Diesla.

Napisano

> No właśnie, ciekawe co się stało Ceny paliw miażdżą, a bio na wakacje zwykle było całkiem fajną

> alternatywą.

Jak to co? Ludzie zaczeli to tankować to trzeba było podnieść cene aby zarobić jeszcze więcej. Przecież nie może być tanio....bo koncern traci możliwość zarobku. A ruch u mnie na bliskiej na BIO byl spory taksiaże, busy i nawet małe ciężarówki.

Krawiec

Napisano

Nasz Sprinter pracuje ciszej, jeździ dalej no i pachnie fryturą zlosnik.gif

Osobiście nalałem 2x 5litrów w nowe bańki i czekam na efekty co się odłoży, jeżeli będzie tak jak w ON to naleję do CDI w celach testów zlosnik.gif

Napisano

Tylko ciekawe dlaczego, bo w sumie chyba jest to mniej żrące niż zwykły ON hmm.gif

Napisano

> Po okolo 2 miesiacach jazdy na bio silnik 1,7D GM pompa dzialala tylko rozszczelnila sie i

> przeciekala dosc znacznie.

Po 3 latach jazdy u mnie nic się nie dzieje hmm.gif

Napisano

> Po 3 latach jazdy u mnie nic się nie dzieje

Bo niektorym jak sie cos zepsuje to na sile szukaja przyczyny. Jak by zmienil plyn do spryskiwaczy bylo by ze mu plyn do spryskiwaczy rozszczelnil pompe paliwa.

Napisano

> jesli by tak bylo to nic tylko kupowac jakiegos sztrucla

nie do końca bo spalanie w większości przypadków wzrasta i przestaje się to opłacać

ja zalałem jeden bak bio i po wyliczeniu spalania wyszło że tyle samo muszę zapłacić za 100 km na BIO jak i na ON więc wole zapach zwykłego diesla i większą moc i leje ON

Napisano

> No właśnie, ciekawe co się stało Ceny paliw miażdżą, a bio na wakacje zwykle było całkiem fajną

> alternatywą.

u mnie 3,69

Napisano

> Jak to co? Ludzie zaczeli to tankować to trzeba było podnieść cene aby zarobić jeszcze więcej.

> Przecież nie może być tanio....bo koncern traci możliwość zarobku. A ruch u mnie na bliskiej

> na BIO byl spory taksiaże, busy i nawet małe ciężarówki.

> Krawiec

Zmieniło się jakieś rozporządzenie MF czy ustawa nie pamiętam . W każdym razie podwyższyli chyba akcyzę czy cuś.... Temat nieopłacalny.

Napisano

> Bo niektorym jak sie cos zepsuje to na sile szukaja przyczyny. Jak by zmienil plyn do spryskiwaczy

> bylo by ze mu plyn do spryskiwaczy rozszczelnil pompe paliwa.

Wątki o BIO zaczynają przypominać te o ksenonach albo o LPG zlosnik.gif

Dzisiaj widziałem po 3.99 zł na Lotniczej, poszło w górę ostro.

Napisano
  • Autor

no popatrz, a mi pali tyle samo, pracuje ciszej i wydaje się mocniejszy hehe.gifok.gif

Napisano

swego czasu pamiętam tankując do Punto silnik chodził równiej i ciszej także potwierdzam wink.gif

Napisano

> Wątki o BIO zaczynają przypominać te o ksenonach albo o LPG

> Dzisiaj widziałem po 3.99 zł na Lotniczej, poszło w górę ostro.

nie wiem czy ostro bo u mnie o 5 groszy czyli do 3,74:)

Napisano

> no popatrz, a mi pali tyle samo, pracuje ciszej i wydaje się mocniejszy

widocznie zależy od silnika

mój nie polubił BIO

Napisano

> widocznie zależy od silnika

> mój nie polubił BIO

A co ty masz za wybredny silnik?

Napisano

> nie wiem czy ostro bo u mnie o 5 groszy czyli do 3,74:)

We Wrocławiu zaczeli szalec i z 3.68 do 3,99 screwy.gif

Napisano

> Było prawie zeta. Pisze było bo ostatnio bardzo mocno zdrożalo.

> Krawiec

Piszesz o BIO czy EKO? U nas na Bliskich BIO nie jest/był wcale dużo tańszy od zwykłego ON na innych stacjach. Może z 0,30 zł na litrze. A EKOdiesel już faktycznie prawie do 1 zł różnicy dochodził. Teraz ok. 0,70 zł.

Napisano

> Piszesz o BIO czy EKO? U nas na Bliskich BIO nie jest/był wcale dużo tańszy od zwykłego ON na

> innych stacjach. Może z 0,30 zł na litrze. A EKOdiesel już faktycznie prawie do 1 zł różnicy

> dochodził. Teraz ok. 0,70 zł.

A nie odwrotnie????

biodiesel to b100 (więc czysty 100% ester)

a Ekodiesel to zwykły diesel z domieszką kilkunastu % estru

Napisano

> Piszesz o BIO czy EKO? U nas na Bliskich BIO nie jest/był wcale dużo tańszy od zwykłego ON na

> innych stacjach. Może z 0,30 zł na litrze. A EKOdiesel już faktycznie prawie do 1 zł różnicy

> dochodził. Teraz ok. 0,70 zł.

Ty, ale EKOdiesel to zwykły olej napędowy chyba? Taki jaki można dostać na neste.

Czy mylę się?

Napisano

> Ty, ale EKOdiesel to zwykły olej napędowy chyba? Taki jaki można dostać na neste.

> Czy mylę się?

Jakis tam udział bioestrów (kilka czy kilkanaście procent) w nim jest. Prawo wymaga.

Czysty ON jest praktycznie cieżko znaleźć, o ile wogóle się da.

Jakbyś obserwował kolor ON na przestrzeni ostatnich lat, to byś zauważył, że kiedyś był ładny taki niebieskawy/ zielonkawy, a teraz zawsze, ale to zawsze żółtawy. Innego juz od kilku lat nie widziałem

Napisano

> A co ty masz za wybredny silnik?

AFN + box v-tech

Napisano

> widocznie zależy od silnika

> mój nie polubił BIO

Ale co, rozmawiałeś z nim, zwierzał się ? Co się działo, że nie polubił ?

Napisano

> Ale co, rozmawiałeś z nim, zwierzał się ? Co się działo, że nie polubił ?

tak przez radio mi to powiedział hahaha.gif

Napisano

> tak przez radio mi to powiedział

Masz trojana w tej Twojej stronie internetowej z profilu

JS:Illredir-AQ [Trj] - Avast wykrył

Napisano

> Masz trojana w tej Twojej stronie internetowej z profilu

> JS:Illredir-AQ [Trj] - Avast wykrył

OT: moja strona już dawno nie istnieje 270751858-jezyk.gif

Napisano

> OT: moja strona już dawno nie istnieje

Była w profilu, skasowałeś i dobrze.

Napisano

> A nie odwrotnie????

> biodiesel to b100 (więc czysty 100% ester)

> a Ekodiesel to zwykły diesel z domieszką kilkunastu % estru

Popatrzę jutro po drodze ale wydaje mi się, że oleje na słupie są podpisane - ON-biodiesel, BIO-ekodiesel. Ale mogłem coś pomieszać biglaugh.gif Na każdej stacji są inne oznaczenia na to samo a osobiście na orłach nie tankuję.

Napisano

> Popatrzę jutro po drodze ale wydaje mi się, że oleje na słupie są podpisane - ON-biodiesel,

> BIO-ekodiesel. Ale mogłem coś pomieszać Na każdej stacji są inne oznaczenia na to samo a

> osobiście na orłach nie tankuję.

BIOester na dystrybutorze oznaczony jest na niebiesko, pistolet jest niebieski, tak jest na Stacjach Bliska. Na Orlenach też BIOester bywa, ale opis na dystrybutorze jest niebieski i jest jednoznaczny. Ekodiesel to ON z jakimś tam procentowym dodatkiem.

Napisano

> tak przez radio mi to powiedział

A tak na serio to co bylo nie tak?

Napisano

> A tak na serio to co bylo nie tak?

tak na serio to po przejechaniu 400 km odczułem wyraźny spadek mocy - po wypaleniu prawie do dna i kilkukrotnym zalaniu zwykłego ON Ibiza znowu nabrała starego wigoru

poza tym: spalanie + ok.0,5-1l na setkę więcej oraz nieprzyjemny w dłuższym okresie zapach frytek

Napisano

> A nie odwrotnie????

> biodiesel to b100 (więc czysty 100% ester)

> a Ekodiesel to zwykły diesel z domieszką kilkunastu % estru

bioester - produkcja Orlenu 100% estrów

B100 - PRodukacja Lotosu 100 % estrów

ON ekodiesel- zwykłay olej napędowy z kilkoma % estrów jak w każdym innym oleju napędoweym

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.