Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zwrot nowozakupionego auta

Featured Replies

Napisano

Era może się schować zlosnik.gif

Quote:

Zgodnie z ofertą ogłoszoną 8 lipca na rynku amerykańskim nabywcy większości modeli marki Chrysler, Jeep, Dodge oraz Ram rocznik 2010 mają
możliwość zwrotu zakupionego auta w ciągu 60 dni, jeśli samochód nie spełni ich oczekiwań
. Koncern może też uregulować za klienta spłatę do 500 dolarów raty w ciągu dwóch pierwszych miesięcy (maksymalnie 1 000 USD).

Przedstawiciele Chrysler Group podkreślają, że w ramach podobnego programu (możliwość zwrotu kupionego przez klienta modelu typu van) z takiej opcji skorzystało tylko 8 osób, chociaż cała akcja trwała prawie pięć miesięcy.

Warto podkreślić, że Chrysler Group LLC, do którego należą wymienione wyżej marki, mniej więcej rok temu rozpoczął normalną działalność po zakończeniu postępowania upadłościowego. Nowym parterem Amerykanów został Fiat S.p.A, natomiast Sergio Marchionne objął dyrektora wykonawczego Chrysler Group.

Chrysler Group z kolei przekazał spółce wchodzącej w skład Fiata 20% pojedynczych udziałów nowej firmy. Fiat jest również stroną szeregu umów dotyczących transferu określonych technologii, platform pojazdów oraz zespołów napędowych na rzecz nowego Chryslera. Udziały Fiata będą rosnąć stopniowo do poziomu 35%, o ile spełnione zostaną szczególne warunki przewidziane w porozumieniu.

Kilka tygodni temu informowaliśmy m.in. o planach przeprowadzenia w Europie reorganizacji sieci sprzedaży Chrysler i Lancia oraz połączenia oferty obu marek tak, aby stworzyć bogatą gamę produktową adresowaną do jak najszerszej grupy potencjalnych klientów (patrz link poniżej).

Samar

Napisano

U nas każdy by brał auto, nakręciłby ponad 20kkm i oddał rotfl.gifrotfl.gif

Napisano

u nas by to miało szczególne wzięcie w sezonie letnim. Czyli wyjazd na wakacje jakimś lansowozem. w po wakacjach zwrot zlosnik.gifoink.gif

Napisano

Co Cie dziwi? W UK na ten przyklad tez mozesz auto oddac, i to uzywane, jak Ci nie pasuje - sam tak oddalem biglaugh.gif.

Napisano

> (...)

> Przedstawiciele Chrysler Group podkreślają, że w ramach podobnego programu (możliwość zwrotu

> kupionego przez klienta modelu typu van) z takiej opcji skorzystało tylko 8 osób, chociaż cała

> akcja trwała prawie pięć miesięcy.

> (...)

...i właśnie dlatego czegoś takiego nie ma (i długo nie będzie) w Polsce.

Napisano

Tutaj jest tylko podana ogólna regułka, że można oddać.

Nie wierzę, że nie ma dodatkowych obwarowań zwrotu.

Amerykanie są tacy uczciwi hehe.gif, a Polacy to banda yikes.gif.

Panowie trochę szacunku dla siebie.

Napisano

> Co Cie dziwi? W UK na ten przyklad tez mozesz auto oddac, i to uzywane, jak Ci nie pasuje - sam tak

> oddalem .

Zanim wszyscy rzucą się do pakowania walizek musisz dodać, że samochód oddałeś na zasadzie wymiany na inny... zlosnik.gif

Napisano

* 8 osób skorzystało... nie piszą ile osób w ogóle kupiło... zeby.GIF

A na serio to później cofają liczniki i jazda na statek do Polski.... Do salonów, jako nówki ofkors.

Napisano

> Tutaj jest tylko podana ogólna regułka, że można oddać.

> Nie wierzę, że nie ma dodatkowych obwarowań zwrotu.

> Amerykanie są tacy uczciwi , a Polacy to banda .

> Panowie trochę szacunku dla siebie.

Niestety, ale pod tym wzgledem to fakt - nie znam drugiej tak kombinujacej nacji na zachod od bugu oslabiony.gif

Napisano

ale nie mamy powodu, żeby mieć szacunek do tego narodu zlosnik.gif

Napisano

> Co Cie dziwi? W UK na ten przyklad tez mozesz auto oddac, i to uzywane, jak Ci nie pasuje - sam tak

> oddalem .

A co Ci nie pasowało? Pewnie kierownica była po złej stronie biglaugh.gifhehe.gif

Napisano

> Tutaj jest tylko podana ogólna regułka, że można oddać.

> Nie wierzę, że nie ma dodatkowych obwarowań zwrotu.

Pewnie i są. I pewnie u nas zaraz znalazłoby się na AK milion postów jak je obejść.

> Amerykanie są tacy uczciwi , a Polacy to banda .

Amerykanie różnią się od nas bardzo. I ich podejście do motoryzacji różni się jeszcze bardziej. A Polacy to naród kombinatorów, próbujący ciągle coś ugrać.

Poczytaj wątki na tym forum: Jak nie płacić mandatu, jak wcisnąć komuś szrota, jak naciągnąć ubezpieczyciela... Przykłady można mnożyć.

Napisano

1. GM miał podobną ofertę jakiś czas temu.

2. Wielu dealerów oferuje coś podobnego, tyle że zwykle ramy czasowe/milowe są znacznie mniejsze - np. 7 dni i 1000 mil czy też 3 dni i 300 mil.

Napisano

> Amerykanie różnią się od nas bardzo. I ich podejście do motoryzacji różni się jeszcze bardziej. A

> Polacy to naród kombinatorów, próbujący ciągle coś ugrać.

Amerykanie "uczą się" motoryzacji od początków 20 wieku, w zasięgu przeciętnego Polaka samochód jest w zasadzie od 20 lat...

W USA nowy samochód nie jest "dobrem luksusowym" tylko narzędziem pracy. Minie jeszcze "parę" lat zanim osiągniemy zbliżony poziom "obycia z motoryzacją" (zbliżony, bo tego samego nie osiągniemy nigdy ze względu na wielokrotnie wyższe opodatkowanie aut i paliw).

Napisano

> Zanim wszyscy rzucą się do pakowania walizek musisz dodać, że samochód oddałeś na zasadzie wymiany

> na inny...

Nie, na gotowke. Nie byli w stanie spelnic warunkow, kasa wrocila na konto, plus przez 2 miesiace wozilem sie autem salonu.

Wbrew pozorom, czasem latwiej oddac kase niz ladowac sie z upierdliwm klientem w inne auto biglaugh.gif

Napisano

> Wbrew pozorom, czasem latwiej oddac kase niz ladowac sie z upierdliwm klientem w inne auto

Tyle że nie każdy jest w stanie być "upierdliwy". Ja np. nie jestem człowiekiem który potrafi być upierdliwy dla innych = nie umiałbym na tyle zepsuć humoru dealerowi żeby mi oddał pieniądze. W związku z tym oferta "no questions asked" jest dla mnie bardzo atrakcyjna.

Napisano

Pytanie tylko, czy miałbyś sumienie tak po prostu, bez powodu, zwrócić auto. Ja czułbym się chyba za bardzo zobowiązany. Mam jednocześnie świadomość, że to jest swojego rodzaju chwyt marketingowy - budowanie wizerunku porządnej firmy.

Napisano

> ...i właśnie dlatego czegoś takiego nie ma (i długo nie będzie) w Polsce.

W Polsce to się raczej nie sprawdzi głównie ze względu na skostniały aparat urzędniczo-fiskalny.

Rejestrujesz i ubezpieczasz nówkę na siebie, dostajesz "twardy" dowód (albo nawet jeszcze nie), a potem co? Sprzedaż (nie zapomnieć o picie za dany rok!) i przerejestrowanie na salon?

..pomijam już, że sam bym nie chciał kupić auta z przebiegiem nawet ~1000 km (zakładam, że salon nie cofa licznika, podobnie że poprzedni użytkownik nie podmienia części, bo przypadkowo on lub ktoś w rodzinie ma taki sam samochód, tyle że już po gwarancji) kupionego jako nówki, a w rzeczywistości po kimś, kto mógł go katować na maksa

Napisano

> Pytanie tylko, czy miałbyś sumienie tak po prostu, bez powodu, zwrócić auto. Ja czułbym się chyba

> za bardzo zobowiązany.

Tylko gdyby samochód był naprawdę badziewiasty i znacznie gorszy niż oczekiwałem. W każdym innym przypadku pewnie nie.

Napisano

> Pytanie tylko, czy miałbyś sumienie tak po prostu, bez powodu, zwrócić auto. Ja czułbym się chyba

> za bardzo zobowiązany. Mam jednocześnie świadomość, że to jest swojego rodzaju chwyt

> marketingowy - budowanie wizerunku porządnej firmy.

Kupujesz nowke auto, a tu w pierwszymtygodniu pada klima, olej wali bokami, etc. - zostawilbys sobie auto, czy skorzystal z mozliwosci i oddal, serdecznie dziekujac niewiem.gif?

Napisano

> Kupujesz nowke auto, a tu w pierwszymtygodniu pada klima, olej wali bokami, etc. - zostawilbys

> sobie auto, czy skorzystal z mozliwosci i oddal, serdecznie dziekujac ?

Ja bym oddał. Ale chodziło raczej o sytuację w stylu "po dwóch miesiącach jedynym problemem jaki się pojawił jest delikatne skrzypienie deski na wybojach" - oddał byś w takiej sytuacji?

Napisano

Zapewne jest dopisane małym druczkiem.............."nie dotyczy Polaków i Rosjan" hehe.gif

Napisano

> Kupujesz nowke auto, a tu w pierwszymtygodniu pada klima, olej wali bokami, etc. - zostawilbys

> sobie auto, czy skorzystal z mozliwosci i oddal, serdecznie dziekujac ?

kufa, w Polsce Fiat nie jest taki miły zlosnik.gif

Napisano

> Kupujesz nowke auto, a tu w pierwszymtygodniu pada klima, olej wali bokami, etc. -

jakie to wspaniałe auto? hmm.gif

Napisano

> jakie to wspaniałe auto?

Jakie ma znaczenie? Kazdemu producentowi moze sie trafic bubel, i milo wiedziec, ze mozna go oddac bez pytan. Oczywiscie 99% ludzi jest rozsadnych, i nie odda auta, bo pasy/deska trzeszcza, a ten jeden procent, albo i mniej wliczony jest w koszty zlosnik.gif

Napisano

> Jakie ma znaczenie? Kazdemu producentowi moze sie trafic bubel, i milo wiedziec, ze mozna go oddac

> bez pytan. Oczywiscie 99% ludzi jest rozsadnych, i nie odda auta, bo pasy/deska trzeszcza, a

> ten jeden procent, albo i mniej wliczony jest w koszty

Zgadzam się z powyższym, zapytałem z ciekawości - po pierwsze ciekawi mnie, komu trafił się bubel, po drugie ciekawi, kto potrafił załatwić sprawę tak, jak powinna być załatwiona. Ale nie chcesz mówić, to nie. Chyba, że podpisałeś kwit warunkujący zwrot gotówki, w ktorym zobowiązałeś się milczeć zlosnik.gif

Napisano

Chodzi Ci o to, co ja oddalem? Ja oddalem uzywke, wiec to troche inna sytuacja. Ale sprzedawcy aut kusza wlasnie takimi akcjami - mozesz oddac/wymienic auto w 30 dni od zakupu, etc.

U mnie poszlo o nie dotrzymanie warunkow umowy w momencie zakupu - miesiac czekalem, potem zaczalem 'wojne'o swoje. Mialem dostac inne, lepsze auto, co mi bylo bardziej na reke niz gotowka w danym momencie. 2 miesiace szukali, nie znalezli, oddali kase. I tyle.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.