Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2 x OC!!!

Featured Replies

Napisano

witam,

ojciec ubezpieczał auto, w hestii, a dotychczas miał w PZU. Gamoń z hestii miał wypowiedzieć stare OC i tego nie zrobił...

Pisaliśmy do PZU o anulowanie polisy, a oni oczywiście się nie zgodzili.

Jest jeszcze jakiś sposób by pozbyć się tego OC i nie płacić? tongue.gif

Napisano
  • Autor

> chyba gamoń ojciec jeśli już

gamon nie ojcicec i nie ma sie z czego śmiać, bo podpisał wypowiedzenie które miał złożyć koleś z hestii.

Mam sporo znajomych agentów i każdy dobry agent pilnuje takich rzeczy

Anulować się nie da, bo to było ponad dwa miechy temu, a teraz przyszło upomnienie

Napisano

facepalm.gif

takie rzeczy o się osobiście załatwia ok.gif

A skoro zapomniał z Hestii to chyba logiczne że powinien anulować swoje OC ok.gif

Napisano

> witam,

> ojciec ubezpieczał auto, w hestii, a dotychczas miał w PZU. Gamoń z hestii miał wypowiedzieć stare

> OC i tego nie zrobił...

> Pisaliśmy do PZU o anulowanie polisy, a oni oczywiście się nie zgodzili.

> Jest jeszcze jakiś sposób by pozbyć się tego OC i nie płacić?

Jesli w roznych ubezpieczalniach to tylko od ich dobrej woli zalezy czy uniewaznia (czyli w 99% przypadkow nie ma na co liczyc). Ja mialem przez moment 2xOC ale w jednej ubezpieczalni (przez wlasne niedopilnowanie tematu po kupnie auta)...zgodzili sie anulowac.

Napisano

> gamon nie ojcicec i nie ma sie z czego śmiać, bo podpisał wypowiedzenie które miał złożyć koleś z

> hestii.

A czy ojciec ma potwierdzoną kopię złożenia wypowiedzenia? Jeśli tak, to sądzę, że Hestia powinna anulować polisę, a ewentualnymi konsekwencjami obciążyć agenta. W ostateczności niech on pokrywa koszty polisy, może na przyszłość nauczy się nie zapominać.

Napisano

Do gamonia iść i powiedzieć że ma do zapłacenia wasze OC a jak karze spadać na drzewo to napisać do "góry" jego firmy że z powodu błędu ich agenta ponieśliście koszty w kwocie X złotych i co oni na to ...no i wtym wypadku nie pozostanie nic innego jak wyłożyć kaskę z własnej kieszeni niewiem.gif . Niestety jest tak że myślimy że mamy do czynienia z profesjonalistami jednak życie pokazuje co innego i wychodzi na to że trzeba być upierdliwym klientem który pilnuje wszystkiego i kontroluje żeby nie być wystrychniętym na dudka icon_rolleyes.gif

Napisano

> Do gamonia iść i powiedzieć że ma do zapłacenia wasze OC a jak karze spadać na drzewo to napisać do

> "góry" jego firmy że z powodu błędu ich agenta ponieśliście koszty w kwocie X złotych i co oni

> na to ...no i wtym wypadku nie pozostanie nic innego jak wyłożyć kaskę z własnej kieszeni .

> Niestety jest tak że myślimy że mamy do czynienia z profesjonalistami jednak życie pokazuje

> co innego i wychodzi na to że trzeba być upierdliwym klientem który pilnuje wszystkiego i

> kontroluje żeby nie być wystrychniętym na dudka

Ty tak poważnie? Takich spraw rodzinie ne daje się do załatwienia, a co dopiero obcym. Równie dobrze mógł gamoń pierwszego lepszego gościa z ulicy wybrać do załatwienia wypowiedzenia.

Napisano

> Ty tak poważnie? Takich spraw rodzinie ne daje się do załatwienia, a co dopiero obcym. Równie

> dobrze mógł gamoń pierwszego lepszego gościa z ulicy wybrać do załatwienia wypowiedzenia.

Z tego co wiem to teraz to standard jest że podpisujesz umowę u nowego ubezpieczyciela a on składa papiery w twoim imieniu o rezygnację u starego ubezpieczyciela. Kilka osób już mi o tym mówiło.

PS:ja z tego nie korzystam, sam wolę załatwiać takie sprawy. Idę, dostaję pieczątkę i mam wszystko czarno na białym ok.gif

Napisano

> Z tego co wiem to teraz to standard jest że podpisujesz umowę u nowego ubezpieczyciela a on składa

> papiery w twoim imieniu o rezygnację u starego ubezpieczyciela. Kilka osób już mi o tym

> mówiło.

> PS:ja z tego nie korzystam, sam wolę załatwiać takie sprawy. Idę, dostaję pieczątkę i mam wszystko

> czarno na białym

Otóż to - i ma sie święty spokój, a nie tylko wrażenie swiętego spokoju...

Napisano

> witam,

> ojciec ubezpieczał auto, w hestii, a dotychczas miał w PZU. Gamoń z hestii miał wypowiedzieć stare

> OC i tego nie zrobił...

> Pisaliśmy do PZU o anulowanie polisy, a oni oczywiście się nie zgodzili.

Wystarczylo wykonac tel do ubezpieczyciela na kilka dni przed terminem i sie upewnic, albo wyslac faxem zlosnik.gif

Teraz to juz raczej po jablkach i trzeba bedzie zaplacic no.gif

Napisano

sprzedajcie auto - miedzy wami - bylo cos ostatnio na ten temat na motokaciku,

byla zmiana wlasciciela - mozna anulowac obie umowy

Napisano
  • Autor

> Wystarczylo wykonac tel do ubezpieczyciela na kilka dni przed terminem i sie upewnic, albo wyslac

> faxem

> Teraz to juz raczej po jablkach i trzeba bedzie zaplacic

jasne ze wystarczylo, ja to wiem i wielu z ws tez wie ze lepiej takie rzeczy samemu załatwiac. Ale ojciec jest starej daty i nie musi o tym wiedziec, chciał miec taniej, bo w hestii ma tez dom w pakiecie ubezpieczony, a wyszło jak wyszło.

niestety nieznjomosc prawa szkodzi, szkoda ze ja nie mogłem się tym zająć... Pozostaje jeszcze rzycisną agenta, moze uda się rozwiązac oc w hestii, a jak nie to faktycznie niech gamoń buli smile.gif

Napisano

> Wystarczylo wykonac tel do ubezpieczyciela na kilka dni przed terminem i sie upewnic, albo wyslac

> faxem

> Teraz to juz raczej po jablkach i trzeba bedzie zaplacic

Z tym faxem to uwazaj, firma nie ma obowiazku brac pod uwage dokumentu przeslanego faxem. LZnacznie lepiej list polecony.

Napisano

Niech postawi wszystko na jedną karę ok.gif

Skoro agent dał ciała to powiedzie mu uprzejmie że jeśli tego nie odkręci to na pewno już nie przedłużycie ani OC, ani na dom itp itd. ok.gif

Napisano

U mnie poskutkowało, ale to w innej sprawie i trochę więcej Pan z TU miał do stracenia ok.gif

Napisano

> Życie pisze czasem inne scenariusze. Ale do tego potrzebna była butelka dobrej whisky i odrobina jeszcze lepszej woli agenta.

Quote:

Nigdzie w świecie, ani nawet w ogóle poza jego obrębem, niepodobna sobie pomyśleć żadnej rzeczy, którą bez ograniczenia można by uważać za dobrą, oprócz jedynie dobrej woli.

Immanuel Kant zlosnik.gif

Napisano

> Quote:

> Nigdzie w świecie, ani nawet w ogóle poza jego obrębem, niepodobna sobie pomyśleć żadnej rzeczy,

> którą bez ograniczenia można by uważać za dobrą, oprócz jedynie dobrej woli.

> Immanuel Kant

hehe.gifok.gif

Ja uważam, że zawsze warto spróbować. Trzeba ładnie się ubrać, wybrać najmilszą panią w PZU i uderzać z szarmancką bajerką. zlosnik.gif

Nie wiem jak, ale są w stanie rozwiązać umowę ubezpieczenia. niewiem.gif

Napisano

Jest... sprzedać samochód.

Napisano

> Sprzedaj samochód z podwójnym OC.

Może nie do końca jasno się wyraziłem...

1. OC trzeba zapłacić (2 szt.)

2. "Sprzedać" auto komuś z rodziny.

3. Kupujący ma 30 dni na wypowiedzenie (jednego bądź obu) OC

4. Odbieramy niewykorzystaną część składki z wypowiedzianego OC.

Upierdliwe? Tak. Opłaca się? Nie wiem niewiem.gif

Napisano

> Może nie do końca jasno się wyraziłem...

> 1. OC trzeba zapłacić (2 szt.)

> 2. "Sprzedać" auto komuś z rodziny.

Podatek od czynności cywilno-prawnych będzie pewnie niewiele niższy niż jedno z tych OC. Do tego PZU potrąci sobie jakieś opłaty manipulacyjne i do zwrotu będą grosze.

Napisano

> Podatek od czynności cywilno-prawnych będzie pewnie niewiele niższy niż jedno z tych OC.

W takim razie darowizna na członka bliskiej rodziny i nie ma PCC...

> Do tego

> PZU potrąci sobie jakieś opłaty manipulacyjne i do zwrotu będą grosze.

Ano... dlatego napisałem, że nie wiem czy się opłaca taka akcja...

Napisano

> Podatek od czynności cywilno-prawnych będzie pewnie niewiele niższy niż jedno z tych OC. Do tego

> PZU potrąci sobie jakieś opłaty manipulacyjne i do zwrotu będą grosze.

Chyba, ze wartosc rynkowa samochodu ponizej 1000zl cfaniaczek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.