Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tarcze wymiana

Featured Replies

Napisano

Wymiana tarcz hamulcowych jest do zrobienia samemu? Kojarze jakis stary manual, gdzie tarcze tak sie zapiekly, ze rozcinali je boschem. Jakby ktos mial manualik to poprosze linka 20.GIF

Napisano

> Wymiana tarcz hamulcowych jest do zrobienia samemu? Kojarze jakis stary manual, gdzie tarcze tak

> sie zapiekly, ze rozcinali je boschem. Jakby ktos mial manualik to poprosze linka

se poszukaj na fiatuno.pl zlosnik.gif

Napisano

> Wymiana tarcz hamulcowych jest do zrobienia samemu? Kojarze jakis stary manual, gdzie tarcze tak

> sie zapiekly, ze rozcinali je boschem. Jakby ktos mial manualik to poprosze linka

Jak masz dobry młotek 1,5 kg to zdejmiesz zez rozcinania.. sam tak miałem smile.gif

Napisano

> Jak masz dobry młotek 1,5 kg to zdejmiesz zez rozcinania.. sam tak miałem

u mnie jedna zeszła bez problemu, drugą trzeba było ciąć zlosnik.gif...nie pomógł żaden młotek mlotek.gifgrinser006.gif

Napisano

Wystarczy klucz do kół i dwa srubokręty smile.gif

Napisano

walisz młotkiem tak długo aż zejdzie i tyle smile.gif

Napisano

> walisz młotkiem tak długo aż zejdzie i tyle

Dodać trzeba jeszcze, że regularnie po obwodzie, a nie ciągle w jednym miejscu...

Napisano

bez przesady - jak za dużo i za mocno to można piastę uszkodzić....

Jak tarcza siedzi 10 lat na aucie to czasem naprawdę trzeba ciąć...

a dotyczy to praktycznie wszystkich aut z centrowaniem tarczy od tyłu...

pozdr

Napisano

Jezeli tarcza nie "odczepi" sie od piasty po kilku solidnych uderzeniach po obwodzie to potrzebny będzie ściągacz.

Ja skombinowałem ściągacz do kol kolejowych, wiec podczas ściągania z tarczy zrobił sie wywinięty kapelusz, ale zeszły obie w całości.

Napisano

> Jezeli tarcza nie "odczepi" sie od piasty po kilku solidnych uderzeniach po obwodzie to potrzebny

> będzie ściągacz.

> Ja skombinowałem ściągacz do kol kolejowych, wiec podczas ściągania z tarczy zrobił sie wywinięty

> kapelusz, ale zeszły obie w całości.

A propos. Nie mam tego problemu, ale pomyslałem, czy możnaby poluzować śruby kół i - oczywiście na parkingu, dając gaz i hamulec - spróbować oderwać tarcze od gniazda, na którym siedzą?

Trzeba oczywiscie też wykręcić lub poluzować te dwa małe wkręty wyglądające jak szpilki, wchodzące w felgę.

Napisano

> A propos. Nie mam tego problemu, ale pomyslałem, czy możnaby poluzować śruby kół i - oczywiście

> na parkingu, dając gaz i hamulec - spróbować oderwać tarcze od gniazda, na którym siedzą?

> Trzeba oczywiscie też wykręcić lub poluzować te dwa małe wkręty wyglądające jak szpilki, wchodzące

> w felgę.

facepalm.gif

Chyba tyle wystarczy.

Napisano

> A propos. Nie mam tego problemu, ale pomyslałem, czy możnaby poluzować śruby kół i - oczywiście

> na parkingu, dając gaz i hamulec - spróbować oderwać tarcze od gniazda, na którym siedzą?

> Trzeba oczywiscie też wykręcić lub poluzować te dwa małe wkręty wyglądające jak szpilki, wchodzące

> w felgę.

Nic to nie da, bo nawet jak tarcza się "odklei" od piasty i zacznie obracać względem niej to nie koniecznie zejdzie z piasty, bo tarcza dalej na obwodzie wewnętrznym będzie zardzewiała i też może być problem.

Napisano

ostatnio zdejmowałem 10 letnią tarcze... 1h bicia młotkiem 2 kg i zeszła...

Napisano

> ostatnio zdejmowałem 10 letnią tarcze... 1h bicia młotkiem 2 kg i zeszła...

szkoda zdrowia, wystarczy mała tarczówka i 1min roboty

Napisano

> bez przesady - jak za dużo i za mocno to można piastę uszkodzić....

> Jak tarcza siedzi 10 lat na aucie to czasem naprawdę trzeba ciąć...

> a dotyczy to praktycznie wszystkich aut z centrowaniem tarczy od tyłu...

> pozdr

ja w czerwonym musiałem młotkiem walić bo robiłem pod chmurką bez prundu. pękła i zeszła. ale najprawdopodobniej 13 lat tam siedziała

Napisano

nie ja biłem tylko znajomy mechanik, bo się uparł że zejść musi, a akurat na nowe tarcze kaski nie miałem :/

Napisano

> nie ja biłem tylko znajomy mechanik, bo się uparł że zejść musi, a akurat na nowe tarcze kaski nie

> miałem :/

Założyłeś z powrotem tarcze bite 2kg młotkiem przez godzinę, na samochód? hmm.gif

Napisano

> Założyłeś z powrotem tarcze bite 2kg młotkiem przez godzinę, na samochód?

a co się z nimi mogło stanąć? grinser006.gif

pomijam, że ta tarcz ma 10lat i nadal jeździ - ludzie chyba nie hamują grinser006.gif

Napisano

> a co się z nimi mogło stanąć?

> pomijam, że ta tarcz ma 10lat i nadal jeździ - ludzie chyba nie hamują

sprawdzałem, jest idealnie prosta... nie ma bicia itp, i nadal hamuje... ale wyglądała na nie zdejmowaną od nowości... zresztą autko ma nalot około 120 kkm... ;p ale już niedługo znikną te tarcze... spokojnie

Napisano

> sprawdzałem, jest idealnie prosta... nie ma bicia itp, i nadal hamuje... ale wyglądała na nie

> zdejmowaną od nowości... zresztą autko ma nalot około 120 kkm... ;p ale już niedługo znikną te

> tarcze... spokojnie

ja mam 135kkm i 3 tarcze ujeżdżam zlosnik.gif

Napisano

> ja mam 135kkm i 3 tarcze ujeżdżam

wiesz, jeżeli są proste, nie biją, mają odpowiednią grubość to nie ma sensu zmieniać... ale koniec OT

Napisano

> wiesz, jeżeli są proste, nie biją, mają odpowiednią grubość to nie ma sensu zmieniać... ale koniec

> OT

wiem tylko nadal nie wiem jak mogą po tylu latach mieć ponad min. grubość grinser006.gif

Napisano

> wiem tylko nadal nie wiem jak mogą po tylu latach mieć ponad min. grubość

jakimś cudem mają... smile.gif w końcu to nie wentylowane, to mają większy zapas

Napisano

> jakimś cudem mają... w końcu to nie wentylowane, to mają większy zapas

znaczy się, że jak są wentylowane, to na krócej starczą niż niewentylowane?

Napisano

> znaczy się, że jak są wentylowane, to na krócej starczą niż niewentylowane?

no tak... zauważ że masz znacznie mniejszą różnicę między max a min tarczy

Napisano

> no tak... zauważ że masz znacznie mniejszą różnicę między max a min tarczy

tak? no jakoś nie zauważam:

tarcza lita - grubość 10,7~10,9, min. 9

tarcza wentyl - grubość 19,9~20,1, min. 18,2

gdzie widzisz tą znaczną różnicę? hmm.gif

Napisano

> ostatnio zdejmowałem 10 letnią tarcze... 1h bicia młotkiem 2 kg i zeszła...

No właśnie, przy okazji nadwyrężyłeś łożysko w piaście i może jeszcze coś innego.

Ja 10 letnia ściągałem 5 min. Wystarczyło naciąć szlifierką kątową z cienką tarczą i sama spadła.

Zawszę będę powtarzać: przy robocie trzeba myśleć! smile.gif

Pozdrawiam!

Napisano

a ty dobrze się czujesz synek wyrwie zawieszenie zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

> Ja 10 letnia ściągałem 5 min. Wystarczyło naciąć szlifierką kątową z cienką tarczą i sama spadła.

jak ciąć, żeby nie uszkodzic piasty?

Napisano

no wiesz, akurat zdejmowałem ją, bo musiałem wymienić łożysko, więc akurat jego nadwyrężenie nie wchodzi w rachubę

ale koniec OT, każdy zdejmuje jak woli i na co go stać...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.