Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] małe, niedrogie i dzielne - na miasto

Featured Replies

Napisano

Heja!

Teraz moja kolej. Ja też szukam i też proszę o poradę w sprawie autka.Główne założenia, zgodnie z hierarchią ważności:

- zdolne pomieścić dwie osoby dorosłe oraz dwójkę dzieci w fotelikach; bagażnik jest nieistotny

- ekonomiczne - zarówno pod względem zakupu, zużycia paliwa oraz (braku drogich) napraw

- konieczna KLIMA

- mile widziany automat, ale spełniający wymóg bezawaryjności

- silnik benzynowy dobrze znoszący LPG

Budżet - okolice 10.000zł, ale najchętniej wydałbym istotnie mniej.

Rocznik - nie starsze niż 1995, ale dla aut starszych ale w świetnym stanie technicznym jestem w stanie zrobić wyjątek od tej zasady.

Najchętniej hatchback, liftback; najmniej chętnie sedan oraz kombi.

Autko będzie moim podstawowym środkiem lokomocji wożącym moją rodzinkę do pracy/szkoły/przedszkola. Roczny przebieg - circa 30tys km. Czyli głównym składnikiem wydatków na samochód będzie paliwo.

Moje typy dotychczas rozpatrywane:

1. Toyota Corolla E10 lub E11 z silnikiem benz 1.4. Jeśli diesel, to raczej D4D, ale chyba nie za takie pieniądze.

2. Jej mniejsza siostra, czyli Toyota Starlet P9 - słynąca z niezawodności tylko że egzemplarze z klimatyzacją stanowią 10% wszystkich dostępnych na rynku.

3. Nissan Micra - nieduże i ładne, ponoć oszczędne, ale coś niedobrego czytałem o problemach z rdzewiejącym podwoziem. Słaby silnik 1.0, ciekawe czy oszczędny silnik 1.3.

4. Fiat Punto II z silnikiem 1.2 16V bądź ew dieslem. Diesla będzie ciężko znaleźć w bdb stanie. Poza tym jednak obawiam się, że z Fiatem będę często pojawiać się w warsztacie z "typowymi drobnymi usterkami". Argumentem za - ceny części zamiennych.

5. Lanos - potencjalnie będzie najmłodszy, ale ciężko znaleźć egzemplarz z klimą.

6. Ford Fiesta - ale fordy pod koniec lat 90 nie słynęły z niezawodności.

Co o tym sądzicie?

Co jeszcze powinienem wziąć pod uwagę?

Pozdro

Bartek

Napisano
  • Autor

Taki przykład:

bardzo_zadbana_toyota_corolla_z_klmatyzacja

Samochód niestety od handlarza, który nie potrafi wiele powiedzieć o samochodzie. W ogłoszeniu napisane, że bezwypadkowe, ale w rozmowie już tego nie potrafi potwierdzić. Jechać oglądać, czy odpuścić sobie?

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Taki przykład:

Jak Ci sie podoba to jedz i obejrzyj, gdybac na zdjeciach to mozna dlugo wink.gif 15 letnie auto popularne w stanie idealnym to raczej ciezka sprawa, zalezy jeszcze jak kto definuje stan idealny, ale jezeli to handlarz to bym sie cudow nie spodziewal.

Napisano

> Heja!

> Teraz moja kolej. Ja też szukam i też proszę o poradę w sprawie autka.Główne założenia, zgodnie z

> hierarchią ważności: ...

Bierzesz pod uwagę Lanosa i szczerze mówiąc to byłby mój faworyt, ale nie spełnia Twojego warunku ekonomiczności pod względem zużycia paliwa. Będzie on najwięcej palił, co prawda jeśli będzie miał LPG to koszty paliwa będą zbliżone do diesela z pozostałych propozycji. Moim zdaniem to nie tylko Lanosa ale i pozostałe auta będzie ciężko znaleźć z klimatyzacją w dobrym stanie.

Napisano

japończki fatalnie się gazują więc już możesz je skreślić

Napisano

> Taki przykład:

> bardzo_zadbana_toyota_corolla_z_klmatyzacja

Zderzak z przodu przedliftowy a z tylu po, tez tak mialem z powodu kolizji.

Generalnie E10 to byl rewelacyjny samochod ale niestety ich lata swietnosci juz mijaja. Jezeli znajdziesz zadbana niepordzewiala to brac, ale pewnie bedzie ciezko.

Ja bym szukał micry po ostatnim lifcie, tam juz jest silnik 1.4 na cewkach a nie zawodnym aparacie zaplonowym.

Napisano
  • Autor

> japończki fatalnie się gazują więc już możesz je skreślić

A co jest takiego fatalnego w tych japończykach? To proste konstrukcje, więc jeśli instalacja LPG będzie poprawnie wyregulowana, to powinno dobrze jeździć. A gniazda zaworowe są utwardzane, więc w czem problem.

Akurat japończyki to moi faworyci.

Pozdro

Bartek

Napisano
  • Autor

> Lanos ma cienki skręt na miasto

Wezmę to pod uwagę. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym szukał micry po ostatnim lifcie, tam juz jest silnik 1.4 na cewkach a nie zawodnym aparacie

> zaplonowym.

Chodzi Ci o tę z dużymi oczami? K11 FL?

Troszkę to małe w środku. Dzieci mnie będą kopytami po plecach kopały.

Pozdro

Bartek

Napisano

> Chodzi Ci o tę z dużymi oczami? K11 FL?

> Troszkę to małe w środku. Dzieci mnie będą kopytami po plecach kopały.

No ale sam wymieniles micre na 3 miejscu, tylko dlatego pisze.

A w tej rolce jezeli chodzi o miejsce z tylu to tez nie jest ciekawie, jeżeli bierzemy juz to pod uwage.

Napisano

Accent

Almera

Lanos (ten nie ma klimatyzacji)

Matiz oink.gifclown.gif

Nie czytałem opisów więc może się okazać, że to co podałem to szrot

Szukałbym jednak samochodu jak najmłodszego i relatywnie bezawaryjnego, Jak widzisz można bez problemu znaleźć coś z 2002r.

Silnik który jest w Accent mam w Getz - jednostka nie do zaje.... żdzenia wink.gif

Almera -opinia bezawaryjnego wozidła nie wzięła się chyba z kosmosu

Lanos - wstyd, kiepsko się prowadzi, nie namawiam. tani jest -fakt

Napisano
  • Autor

Accent - kumpel takiego ma, musze z nim pogadać.

Almera - No fajna, fajna, ale wolałbym jednak z kierownica po właściwej stronie.

Lanos (ten nie ma klimatyzacji) - przezarąbisty kolorek yikes.gifspineyes.gif, szkoda, że bez klimy. Odpada.

Matiz - tez bez klimy. I tez odpada. Poza tym - raczej za mały.

Przyjrzę się temu Hultajowi.

Dzięki

Bartek

Napisano

A może Fiat Brava? 1.2 16V będzie ekonomiczny, nawet zagazowany. Ewentualnie TD lub JTD.

Ewentualnie Opel Astra F. Autka nie do zajeżdżenia.

Napisano
  • Autor

> A może Fiat Brava? 1.2 16V będzie ekonomiczny, nawet zagazowany. Ewentualnie TD lub JTD.

Mam te same wątpliwości, co do Punto - awaryjne duperelki. Ten samochód musi jeździć codziennie.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Miesiac temu przy podobnych zalozeniach (oprocz dzieci) kupilem tesciowej 206 SW z 2001 roku za 9800zł.

Napisano

> Almera - No fajna, fajna, ale wolałbym jednak z kierownica po właściwej stronie.

mówiłem, że nie czytałem opisów hehe.gif

najwidoczniej zdjęciom też się nie przyjrzałem wink.gif

Napisano

> japończki fatalnie się gazują więc już możesz je skreślić

Akurat w budzecie jakim dysponuje kolega to chyba jedynie silniki Hondy nie najlepiej sie gazuja grinser006.gif

Ja bym sie rozgladal za

-Corolla E11 z silnikem 4AFE ( na VVTi na szczescie nie starczy)

-Nissan Alemra z silnikiem 1,6 - idealny do gazu i calkiem niezle sie taka almera odpycha.

-Hyundai Accent - bedzie najmlodszy i z klima nie ma problemow. Polecalbym szukac wersji 1,5 ok.gif

Pzdr,

Maciej

Napisano

> Miesiac temu przy podobnych zalozeniach (oprocz dzieci) kupilem tesciowej 206 SW z 2001 roku za

> 9800zł.

Akurat w 206 ilosc dupereli, ktore sie psuja jest chyba jeszcze wieksza niz we Fiacie hehe.gif

Napisano

> Co jeszcze powinienem wziąć pod uwagę?

Ja bym tu dodał Megane, nie powinno być problemu ze znalezieniem egzemplarza z klimatyzacją.

Napisano

Szkoda ze moje Coupe w tym wypadku dyskwalifikuje brak tylnych drzwi - ciezko byloby z fotelikami crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Szkoda ze moje Coupe w tym wypadku dyskwalifikuje brak tylnych drzwi - ciezko byloby z fotelikami

Nie dyskwalifikuje. Biore pod uwage samochody trzydrzwiowe.

Reszta na priv.

Pozdro,

Bartek

Napisano
  • Autor

> Szkoda ze moje Coupe w tym wypadku dyskwalifikuje brak tylnych drzwi - ciezko byloby z fotelikami

Napisano

A Suzuki Swift rozważałeś?

Podobno mało awaryjne, nie wiem jak z gazowaniem.

Ja miałem podobny dylemat parę lat temu i postawiłem na Corolle z 98'. I nie żałowałem - poza rudą nie było z nią problemu. W tytm roku poszła w rodzinę z pocałowaniem ręki smile.gif i dalej dzielnie służy. Ty powinieneś znaleźć młodszy egzemplarz, klima to prawie standard w tych modelach. ok.gif

Napisano

> > Szkoda ze moje Coupe w tym wypadku dyskwalifikuje brak tylnych drzwi - ciezko byloby z fotelikami

Juz czyszcze icon_eek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.