Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Shift light do seryjnego obrotka

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów,

potrzebuję kupić/wykombinować shift light, który będę mógł podłączyć do seryjnego obrotomierza w ccs.

Ma ktoś coś takiego, dużo z tym roboty? Czy dać sobie spokój i kupic osobny obrotek z shift light'em confused.gif

Na YouTube znlazłem filmik na którym wyraźnie widać zrobiony shift light w seryjnych zegrach od cienkiego sportinga. Po 7 tysiącach świeci się czerowna lampa. Bardzo mi sie ten patent spodobał i teraz się zastanawiam czy dałoby radę coś takiego wymodzić u mnie

Napisano

tez chetnie sie dowiem bo jak narazie to walnalem sobie zolta krope przed odcinka hehe.gif

Napisano

> Witam kolegów,

> potrzebuję kupić/wykombinować shift light, który będę mógł podłączyć do seryjnego obrotomierza w

> ccs.

> Ma ktoś coś takiego, dużo z tym roboty? Czy dać sobie spokój i kupic osobny obrotek z shift

> light'em

> Na YouTube znlazłem filmik na którym wyraźnie widać zrobiony shift light w seryjnych zegrach od

> cienkiego sportinga. Po 7 tysiącach świeci się czerowna lampa. Bardzo mi sie ten patent

> spodobał i teraz się zastanawiam czy dałoby radę coś takiego wymodzić u mnie

da sie kupic sam shift light moduł montujesz w desce a sama lampka kolo zegarów ale koszt podobny jak obrotek z shiftem

Napisano

ostatnio sporo pojeździłem cienkim, który ma dwie lampki nawet: najpierw ok 6000rpm zapala sie niebieska a chwile przed odcinką czerwona, wiec zrobić da sie na pewno

Napisano

Ja kupiłem obrotka z szift lajtem za 79 PLN, ale strasznie słabo świeciła ta dioda i teraz zmontowałem swojego Shift Lighta. Wyciągnołem bebechy z tego obrotka, wyrzuciłem obudowe i wskazówke. Do bebechów podpiołem nową diode - teraz wreszcie oślepia wink.gif Pokrętło do regulacji zostało i teraz sobie ustawiam kiedy ma mi świecić sama dioda która można zamontować gdzie tylko chcesz a obrotek został seryjny. Ja jestem bardzo z tego rozwiązania zadowolony smile.gif

Napisano

a nie można by zrobić niskobudżetowego shiftlight'a z obrotomierza diodowego?

Napisano

gdzieś na elektrodzie kiedyś czytałem jak zrobić to samemu ale jak potrzeba znaleźć nie moge

Napisano

mega marna dokładność wink.gif wreszcie mam czas, jutro siadam i pisze program na procka, może wyjdzie sensowny shiftlight za grosze

Napisano

Taki analogowy shiftlight to jest mega lipa, zmieni Ci sie temp, elementy zmienia wartość i po ptakach dioda zapala się w innym momencie. Na procku jest zupełnie inna bajka, mierze czas pomiędzy impulsami podawanymi na świece, a nie ich ilość na jakiś okres czasu, przez co uzyskuje się dużą dokładność i stabilność względem zmiany temp.

Napisano

> a nie można by zrobić niskobudżetowego shiftlight'a z obrotomierza diodowego?

najtańszą opcją będzie podłączenie takiego układu jak w załączniku (na szybko skleciłem) można by jeszcze dopracować układ podciągając sygnał z czujnika pełnego obciążenia aby lampka nie zapalała się na biegu jałowym. W tym prostym układzie próg załączenia diody regulujemy potencjometrem. Napięcie z rysunku o wartości 4V Należy podciągnąć wprost z obrotka z jednej z bodajże czterech nóżek do której jest podłączony sam wskaźnik obrotów (na tej nóżce powinno napięcie się zmieniać proporcjonalnie do wskazywanych obrotów-im wyższe obroty tym wyższe napięcie). Nie wiem która to nóżka bo nie rozbierałem obrotomierza. Tak jak pisałem układ został zaprojektowany na szybko i przy uruchomieniu może wymagać poprawy ale w teorii powinien działać.

post-118053-14352509132268_thumb.jpg

Napisano

> Taki analogowy shiftlight to jest mega lipa, zmieni Ci sie temp, elementy zmienia wartość i po

> ptakach dioda zapala się w innym momencie. Na procku jest zupełnie inna bajka, mierze czas

> pomiędzy impulsami podawanymi na świece, a nie ich ilość na jakiś okres czasu, przez co

> uzyskuje się dużą dokładność i stabilność względem zmiany temp.

na co piszesz i w czym ?

Napisano

w bascomie, bo najszybciej wink.gif tutaj styknie jakiś mały attiny, powiedzcie mi jak to jest w centomaszynach na cewke podane jest +12V na stałe, a ecu zapodaje mase, czy na odwrót??

Napisano

> w bascomie, bo najszybciej tutaj styknie jakiś mały attiny, powiedzcie mi jak to jest w

> centomaszynach na cewke podane jest +12V na stałe, a ecu zapodaje mase, czy na odwrót??

ale nie lepiej sygnał obrotka zwany gdzieniegdzie TACHO wykorzystać, 2 impulsy na obrót wału

Napisano

jasne, że lepiej, tylko taki podłączany pod cewke jest powiedzmy bardziej uniwersalny i można go w prawie każdym aucie zapodać, no chyba, że wszytkie marki podają na obrotek dwa impulsy na obrót wału, a powiedz mi jeszcze jaki one mają przebieg, bo ja nie mam jak sprawdzić, ciągle zero i momencie impulsu 12V czy tak jak z cewką na odwrót?

Napisano

> jasne, że lepiej, tylko taki podłączany pod cewke jest powiedzmy bardziej uniwersalny i można go w

> prawie każdym aucie zapodać, no chyba, że wszytkie marki podają na obrotek dwa impulsy na

> obrót wału, a powiedz mi jeszcze jaki one mają przebieg, bo ja nie mam jak sprawdzić, ciągle

> zero i momencie impulsu 12V czy tak jak z cewką na odwrót?

praktycznie każdy 4-ro cylindrowy ma 2 impulsy

u nas z tym sygnałem jest trochę dziwnie bo niski stan załącza przekaźnik pompy i tam też zostaje nałożony sygnał do obrotka, nigdy nie widziałem tego na oscyloskopie jak to wygląda

jest taki projekt wbo2 i tam jest schemat układu wejściowego dla obrotka formującego impulsy, projekt uniwersalny, można brać TACHO i z cewki, układ daje równe impulsy i to by było najlepsze rozwiązanie żeby potem uC czytał, tam w projekcie Atmega8

jak chcesz to odszukam i podlinkuje schemat

Napisano

jasne, że chce smile.gif

edit:

programik napisałem, w symulatorze działa, w autku już jest gorzej, impulsy na cewke chyba są mało kwadratowe i tak średnio uP wychodzi ich "czytanie" więc teraz wymyślam jakiś prosty układ formujący

Napisano

> jasne, że chce

> edit:

> programik napisałem, w symulatorze działa, w autku już jest gorzej, impulsy na cewke chyba są mało

> kwadratowe i tak średnio uP wychodzi ich "czytanie" więc teraz wymyślam jakiś prosty układ

> formujący

no wiem że są mało kwadratowe i pięknie sieją

luknij schemacik, to jest najprostszy formujący, były jeszcze bardziej rozbudowane ale ten powinien wystarczyć

http://wbo2.com/2y/schem.htm

RPM Capture & Signal Processing

i znalazłem to o co mi chodziło

http://wbo2.com/2a0/schem.htm

Napisano

Dzięki za linki, spróbuje na tym z pierwszego linka akurat mam w domu sześć negacji w scalaczku, szkoda, że nie ma jakiegoś z jedną bramką :/

Napisano
  • Autor

> Ja kupiłem obrotka z szift lajtem za 79 PLN, ale strasznie słabo świeciła ta dioda i teraz

> zmontowałem swojego Shift Lighta. Wyciągnołem bebechy z tego obrotka, wyrzuciłem obudowe i

> wskazówke. Do bebechów podpiołem nową diode - teraz wreszcie oślepia Pokrętło do regulacji

> zostało i teraz sobie ustawiam kiedy ma mi świecić sama dioda która można zamontować gdzie

> tylko chcesz a obrotek został seryjny. Ja jestem bardzo z tego rozwiązania zadowolony

Masz fotki, chętnie zobaczę.

Ja właśnie dlatego zapytałem o shift light, bo nie podobają mi się za bardzo te obrotomierze do 100 zł. Poza tym lubię mieć nietypowe/cichociemne rozwiązania w aucie

Napisano
  • Autor

> mega marna dokładność wreszcie mam czas, jutro siadam i pisze program na procka, może wyjdzie

> sensowny shiftlight za grosze

Ja moge kolegi prace zasponsorowac i zostać pierwszym beta testerem:)

Napisano

JA kupowałem za jakieś 80 zł na allegro. Wpinam się jednym przewodem w sygnał co idzie do obrotka, zasilaniem i wyprowadzenie na diode. Dodatkowo mały guzik, żebym mógł sobie ustawiać dowolne obroty, przy których ma się świecić.

Teraz na allegro nie mogłem znaleźć, ale podejrzewam, że gdzieś na mailach mam jeszcze namiar na gościa. Mogę poszukać.

Może mega dokładne nie jest... ale bez przesadyzmu.......... ok.gif

Napisano
  • Autor

> JA kupowałem za jakieś 80 zł na allegro. Wpinam się jednym przewodem w sygnał co idzie do obrotka,

> zasilaniem i wyprowadzenie na diode. Dodatkowo mały guzik, żebym mógł sobie ustawiać dowolne

> obroty, przy których ma się świecić.

> Teraz na allegro nie mogłem znaleźć, ale podejrzewam, że gdzieś na mailach mam jeszcze namiar na

> gościa. Mogę poszukać.

> Może mega dokładne nie jest... ale bez przesadyzmu..........

Oj to bardzo bym prosił. Niech kolega odnajdzie w swoich transakcjach nick tego gościa i mi podesle.

O fotki tez bym chętnie poprosił

Napisano

Wrócę do domu z pracy, to poszukam i cyknę jak to wygląda

ok.gif

Napisano

> Wrócę do domu z pracy, to poszukam i cyknę jak to wygląda

tez poprosze o namiary jesli mozna

Napisano

zrobiłem ten formujący z pierwszego linka i lipa, wrzuciłem na oscyloskop i mało to to podobne do kwadratu zeby.GIF no nic jutro powalcze dalej, sprobuje może ten z drugiego smile.gif

Napisano

kupowałem u tego gościa: allegro

dioda wygląda mniej więcej tak:

pict2546d.th.jpg

wyprowadziłem sobie koło stacyjki magiczny guziczek, którym ustawiam sobie obroty:

pict2548.th.jpg

do tego jest jeszcze płytka drukowana, która jest schowana....

i poza tym tyle:

pict2549.th.jpg

ok.gif

Napisano
  • Autor

> kupowałem u tego gościa: allegro

> dioda wygląda mniej więcej tak:

> wyprowadziłem sobie koło stacyjki magiczny guziczek, którym ustawiam sobie obroty:

> do tego jest jeszcze płytka drukowana, która jest schowana....

> i poza tym tyle:

No i właśnie o to by mi się rozchodziło ok.gifclaps.gif

Napisano
  • Autor

> zrobiłem ten formujący z pierwszego linka i lipa, wrzuciłem na oscyloskop i mało to to podobne do

> kwadratu no nic jutro powalcze dalej, sprobuje może ten z drugiego

Trzymam kciuki

Napisano

> No i właśnie o to by mi się rozchodziło

spoko ok.gif

Napisano

Odgrzewam, coś tam udało mi się zrobić, impulsy z cewki są pseudo kwadratowe i uP jakoś zaczął to ogarniać, żeby nie być gołosłownym wrzucam filmik. Odrazu napisze że nie testowałem jeszcze tego podczas jazdy, bo konstrukcja jest mocno pająkowa. Dzisiaj jak będe miał wene to zrobie płytke, zlutuje i jutro wrzuce do focusa, a potem sprawdze w sc kolegi.

Napisano

Albo wskazowka ma spore opoznienie, albo filmik jest tak zgrany, ale wydaje mi sie, ze w momencie wcisniecia mocno pedalu gazu od razu zapala sie caly zestaw diod. ZANIM wskazowka osiagnela graniczne obroty

Napisano

masz racje, właśnie też się zastanawiam czy wskazówka ma opoznienie, wyjade z tym ustrojstwem na droge to sie okaże, bo tak to ciężko wywnioskować, na oscyloskopie jakoś mocniej nie sieje zakłuceniami w tym momencie, więc procek nie powinnien świrować, narazie jest to wersja mocno beta smile.gif

Napisano
  • Autor

> masz racje, właśnie też się zastanawiam czy wskazówka ma opoznienie, wyjade z tym ustrojstwem na

> droge to sie okaże, bo tak to ciężko wywnioskować, na oscyloskopie jakoś mocniej nie sieje

> zakłuceniami w tym momencie, więc procek nie powinnien świrować, narazie jest to wersja mocno

> beta

Ja tam wierzę cały czas w kolegę. I na razie poczekam na taki patent, boi nie podobają mi się te obrotki z shift lightem z allegro.

Napisano

> Odgrzewam, coś tam udało mi się zrobić, impulsy z cewki są pseudo kwadratowe i uP jakoś zaczął to

> ogarniać, żeby nie być gołosłownym wrzucam filmik. Odrazu napisze że nie testowałem jeszcze

> tego podczas jazdy, bo konstrukcja jest mocno pająkowa. Dzisiaj jak będe miał wene to zrobie

> płytke, zlutuje i jutro wrzuce do focusa, a potem sprawdze w sc kolegi.

jakby co masz już na to jednego klienta biglaugh.gif trzymam kciuki za powodzenie misji ok.gif

Napisano

> masz racje, właśnie też się zastanawiam czy wskazówka ma opoznienie, wyjade z tym ustrojstwem na

> droge to sie okaże, bo tak to ciężko wywnioskować, na oscyloskopie jakoś mocniej nie sieje

> zakłuceniami w tym momencie, więc procek nie powinnien świrować, narazie jest to wersja mocno

> beta

i jaki zrobiłeś układ wejściowy ?

też już popełniłem program i jestem skłonny przejść do testów

Napisano

na wejście transoptor, a z niego na ne555 który pracuje monostabilnie, teoretycznie powinien być idealny kwadracik, ale nie jest zbocze opadające jest jakieś pocałkowane albo różniczkowane nigdy nie pamiętam które jest które zlosnik.gif a zadnych kondziorów nie mam na wejściu więc nie wiem skąd się to bierze

Napisano

Dzialaj, dzialaj, bo bedziesz mial wielu chetnych na ukladzik. Mnie rowniez grinser006.gif

Napisano

a co to jest ten shift light? zeby.GIF

Napisano

> a co to jest ten shift light?

pytasz serio, czy dla jaj?? hmm.gif

Napisano

> na wejście transoptor, a z niego na ne555 który pracuje monostabilnie

maly procek z szybkim licznikiem da rade. zlosnik.gif

co do opoznienia, to uklad zliczajacy impulsy w naszych obrotkach (ELEX) pracuje tak troche dupowato...

Napisano

no myśle nad attiny13, aktualnie jest na attiny2313 bo taki miałem w domu, licznik daje rade, przy 4tys miedzy impulsami zlicza mi ok 1000 taktów zegara z i tak dużym prescalerem timera, także zapas obrotów w góre jest spory

Napisano

> Jakies postepy?

ja ostatnio myslalem nad takim patentem. moze dzis cos wymysle na ten temat. tyle, ze ja bym nie robil tego na procku, bo mozna wiele prosciej w inny sposob

Napisano

A nie da sie zrobic ukladu zlicajacego impulsy podawane ze sterownika silnika? Magicy - napewno wiecie ile impulsow przypada na odpowiednie obroty silnika. Zliczyc je, i po przekroczeniu odpowiedniej ilsoci - zapala sie dioda. W wersji plus potencjometr z regilacja ilosci zliczanych impulsow, czyli nizej - wyzej. I chyba powinno wystarczyc. Czy od strony praktycznej wygladaloby to tez w miare prosto, czy wrecz przeciwnie?

Napisano

przez ostatnie dni nie bardzo miałem czas, zliczać można, ale musisz to robić w jakimś okresie czasu np. w 1s, a to już jest klops bo przez tą sekunde obroty już się mogą znacząco zmienić, można skrócić czas, w którym zliczamy, ale mamy pewne ograniczenia, dwa impulsy na obrót wału, powiedzmy przy 6000obr/min daje nam 200Hz , 200 impulsów na sekunde, powiedzmy że mierzymy liczbe impulsow przez 0.1s to naliczy nam 20 impulsow, następna naliczoną wartości może być 21, a to już jest 210Hz czyli 6300 obr/min, dokładność tego wychodzi 300 obr/min więc bida z nędzą

Napisano

A nei da sie zagescic czasu probkowania?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.