Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Shift light do seryjnego obrotka

Featured Replies

Napisano

trzeba by brać z czujnika położenia wału, wtedy jak najbardziej tak, tylko pewnie znowu będzie problem z wyglądem tych impulsów i uformowaniem ich dla procka

Napisano
  • Autor

> przez ostatnie dni nie bardzo miałem czas, zliczać można, ale musisz to robić w jakimś okresie

> czasu np. w 1s, a to już jest klops bo przez tą sekunde obroty już się mogą znacząco zmienić,

> można skrócić czas, w którym zliczamy, ale mamy pewne ograniczenia, dwa impulsy na obrót wału,

> powiedzmy przy 6000obr/min daje nam 200Hz , 200 impulsów na sekunde, powiedzmy że mierzymy

> liczbe impulsow przez 0.1s to naliczy nam 20 impulsow, następna naliczoną wartości może być

> 21, a to już jest 210Hz czyli 6300 obr/min, dokładność tego wychodzi 300 obr/min więc bida z

> nędzą

Dla mnie +/- 300 obr/min nie byłoby problemem smile.gif

Napisano

> w którym miejscu ze sterownika?

Oj, kurcze - nie powiem z pamieci - z pinu, z ktorego idzie sygnal na obrotomierz. Moze ktorys bedzie pamietal, ktory to pin.

Napisano

A z czujnika polozenia walu to ile niby jest? cfaniaczek.gif

Napisano

> A nie da sie zrobic ukladu zlicajacego impulsy podawane ze sterownika silnika? Magicy - napewno

> wiecie ile impulsow przypada na odpowiednie obroty silnika. Zliczyc je, i po przekroczeniu

> odpowiedniej ilsoci - zapala sie dioda. W wersji plus potencjometr z regilacja ilosci

> zliczanych impulsow, czyli nizej - wyzej. I chyba powinno wystarczyc. Czy od strony

> praktycznej wygladaloby to tez w miare prosto, czy wrecz przeciwnie?

lepszym wyjściem było by zliczać czas pomiędzy poszczególnymi impulsami

Napisano

jakbys przeczytał cały wątek to wiedziałbyś że taki jest właśnie plan tongue.gif

Napisano

> tyle co ząbków na kółku 50 coś chyba?

60 - 2 czyli 58 zeby.GIF

Napisano

> 60 - 2 czyli 58

A czujnik polozenia walu to wogole zlicza zabki na kolku? Czy jedynie oczekuje na przerwe i wtedy wysyla sygnal?

Napisano
jest to czujnik indukcyjny, wiec powinien dawac sygnal, gdy w polu dzialania czujnika pojawia sie zab.
Napisano

> jest to czujnik indukcyjny, wiec powinien dawac sygnal, gdy w polu dzialania czujnika pojawia sie

> zab.

OK, ale pytanie czy daje serie sygnalow widzac kazdy zab, czy jest to tak szybko, ze sygnal staje sie ciagly do przerwy. Bo jesli to drugie tozliczanie zebow przy wykorzystaniu ego czujnika raczej odpada.

Napisano
  • Autor

> OK, ale pytanie czy daje serie sygnalow widzac kazdy zab, czy jest to tak szybko, ze sygnal staje

> sie ciagly do przerwy. Bo jesli to drugie tozliczanie zebow przy wykorzystaniu ego czujnika

> raczej odpada.

Napisałem do właściciela tego shift+lighta z linku w moim temacie i dzisiaj mi odpisał:

On kupił shift-lighta na tej stronie KLIK

Dobra cenę proponuje

Napisano

> Napisałem do właściciela tego shift+lighta z linku w moim temacie i dzisiaj mi odpisał:

> On kupił shift-lighta na tej stronie KLIK

> Dobra cenę proponuje

ło to to... taki sam mam smile.gif

Napisano

> ło to to... taki sam mam

Wlasnie tez to wylookalem, chyba sobie taki zakupie zlosnik.gif

Napisano

> Wlasnie tez to wylookalem, chyba sobie taki zakupie

ooo normalnie idealny biglaugh.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> ło to to... taki sam mam

Zamówiłem go 3 tygodnie temu i lipa...

Dobrze że kasy nie przelałem, tylko za pobraniem chciałem paczkę.

Sprzedawca nie odpisuje na maile, nie odbiera telefonów.

Tak to w XI wieku się traktuje kupujących

Napisano

> Tak to w XI wieku się traktuje kupujących

Ciekawe co by bylo w XXI wieku? hmm.gif

Napisano

> Ciekawe co by bylo w XXI wieku?

Chlopak sie zali ze mu tajle nie przyszly a Ty sie jeszcze go glupkowato czepiasz

Napisano

Dzwoniłem w piątek za Szift Lajtem i usłyszałem, że jest 2-3 tygodnie czekania bo nie ma tego na miejscu.

Napisano

> Chlopak sie zali ze mu tajle nie przyszly a Ty sie jeszcze go glupkowato czepiasz

No dobra, ale jak sie wyzali to tajle mu przyjda? Nie sadze, wiec jakakolwiek odpowiedz w temacie bedzie zla. Wiec napisalem to co mozna przeczytac grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Dzwoniłem w piątek za Szift Lajtem i usłyszałem, że jest 2-3 tygodnie czekania bo nie ma tego na

> miejscu.

On tak mówi już od...2-3 tygodni cfaniaczek.gifsciana.gif

Napisano
  • Autor

> No dobra, ale jak sie wyzali to tajle mu przyjda? Nie sadze, wiec jakakolwiek odpowiedz w temacie

> bedzie zla. Wiec napisalem to co mozna przeczytac

Kolega bystrzacha claps.gif

• 1 rok później...
Napisano

> odgrzeje temat

> zamierzam zakupic taki shift light

> http://allegro.pl/shift-light-pro-kjs-i1953499629.html

> ocencie czy wart jest tej ceny i czy da sie zastosowac w CCS

> jak ktos posiada taki lub podobny to prosze o opinie plusy minusy itd

> pozdr

Drogo - autogejdża z pokrętełkiem do ustawiania obrotów kupisz za 120-130zł. Nie widzę sensu wydawania niemal 2 razy tyle za samoróbkę ok.gif

Napisano

> Drogo - autogejdża z pokrętełkiem do ustawiania obrotów kupisz za 120-130zł. Nie widzę sensu

> wydawania niemal 2 razy tyle za samoróbkę

wrzuć linka

czy chodzi Ci o ten co jest w komplecie z obrotkiem?

Napisano

> wrzuć linka

> czy chodzi Ci o ten co jest w komplecie z obrotkiem?

Nie, ja kupiłem coś takiego:

dabtuner

Na żywca wygląda to tak:

IMG_2011.jpg

Napisano

> Nie, ja kupiłem coś takiego:

> dabtuner

> Na żywca wygląda to tak:

fajny

nawet taki jak szukałem (sebec miał taki a teraz u maćka w turbawce śmiga)

trzeba będzie zakupić sobie

ale na chwilę obecna na magazynie brak tongue.gif

Napisano

> Drogo - autogejdża z pokrętełkiem do ustawiania obrotów kupisz za 120-130zł. Nie widzę sensu

> wydawania niemal 2 razy tyle za samoróbkę

no niby takkk ale czy ustawisz sobie 3 progi zmiany biegow ??? watpie a tu tak, jak dla mnie cena dosc spora ale jesli naprawde jest tak jak w opisie to oplaca sie dac taka kase

Napisano

> no niby takkk ale czy ustawisz sobie 3 progi zmiany biegow ??? watpie a tu tak, jak dla mnie cena

> dosc spora ale jesli naprawde jest tak jak w opisie to oplaca sie dac taka kase

No niby tak, ale na jasny gwint w seju Ci 3 poziomy? Rozumiem w motocyklu, gdzie silnik kręci się jak szalony. Natomiast tutaj jest to przerost formy nad treścią. Nawet u sienkiego w integrze kilka lat temu, gdzie z wolnossących 2.1 litra było 290km i kręciło się niemal jak motocykl, wystarczył jeden poziom ustawiony odpowiednio wcześniej ok.gif

Napisano

tez mi sie cena troche za wysoka wydawala

3 opcje sygnalizowania sa mi zupelnie niepotrzebne, pewnie by mnie tylko rozpraszaly niepotrzebnie wiec zdecyduje sie na ten z z linku od Ciebie

pozdr i dzieki za odp smile.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> klik

Nie polecam tego sprzedającego.

Na ten shift-light czekałem 2 miesiące ciągle dzwoniąc, dopytując. Za każdym razem odpowiadał że wysłane i że nie wie co jest grane. Dlatego cieszę się że nie przelałem w ciemno kasy, tylko wybrałem opcję za pobraniem...

Napisano

Nie polecam tego sprzedającego.

> Na ten shift-light czekałem 2 miesiące ciągle dzwoniąc, dopytując. Za każdym razem odpowiadał że

> wysłane i że nie wie co jest grane. Dlatego cieszę się że nie przelałem w ciemno kasy, tylko

> wybrałem opcję za pobraniem...

doszedł w końcu?

warte to coś?

ten trochę za drogi

a może ma ktos jakiś manual jak zrobić to sobie samemu

Napisano

> klik

mam i w seju seryjnym radeził sobie wiertarce do gór gubił sie przy szybkiej przegazówce

Napisano

> Nie polecam tego sprzedającego.

> doszedł w końcu?

> warte to coś?

> ten trochę za drogi

> a może ma ktos jakiś manual jak zrobić to sobie samemu

Kupić takie coś, schować w deskę a odpowiednią diodę (lub kilka) wytargać na 'powierzchnię' zlosnik.gif

Napisano

Widziałem kiedyś taki patent, że koleś wbił w miejscu odcinki igłę, i z tej igły poprowadził kabel z diody do bateryjki. Kiedy wskazówka dotykała igły układ się zamykał, i dioda się zapalała. Taki na szybcior bez możliwości ustawiania.

Napisano
  • Autor

> Widziałem kiedyś taki patent, że koleś wbił w miejscu odcinki igłę, i z tej igły poprowadził kabel

> z diody do bateryjki. Kiedy wskazówka dotykała igły układ się zamykał, i dioda się zapalała.

> Taki na szybcior bez możliwości ustawiania.

Dobre...

Ja nie czekałm dalej na shift-lighta od tego kolegi, tylko okazyjnie udało mi się kupić cały obrotek auto gałgan z shift'em i sobie założyłem i mam święty spokój

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.