Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stałe 4x4 i przegląd

Featured Replies

Napisano

czy auto które ma stały napęd na 4 koła wymaga jakiejś specjalnej stacji obsługi coby je na tych dziwnych rolkach przebadać?????

Napisano

> czy auto które ma stały napęd na 4 koła wymaga jakiejś specjalnej stacji obsługi coby je na tych

> dziwnych rolkach przebadać?????

Edyta - uciekam do yamky, bo nie znam mechanizmów 4x4 - co tam z czym jest połaczone "na sztywno". ok.gif

Napisano

> czy auto które ma stały napęd na 4 koła wymaga jakiejś specjalnej stacji obsługi coby je na tych

tak

musza byc rolki przystosowane do AWD

chyba, ze ma opcje do przelaczenia na 2WD

Napisano

dokładnie tak ...

ale ... PODOBNO dopuszcza się sprawdzenie hamulców w trakcie " próby drogowej "

Napisano

> Ale oni hamulce na rolkach badają, a nie moc na kołach.

tylko że rolka jest jedna, w sensie na jedną oś a o ile dobrze pamiętam przy stałym 4x4 nie wolno jednej zakręcić jak druga stoi, powinna być stacja z rolkami na obie osie

Napisano

> Ale oni hamulce na rolkach badają, a nie moc na kołach.

to je MK a nie HP ? facepalm.gif

Napisano

> tylko że rolka jest jedna, w sensie na jedną oś a o ile dobrze pamiętam przy stałym 4x4 nie wolno

> jednej zakręcić jak druga stoi, powinna być stacja z rolkami na obie osie

rolki sa tak samo pojedyncze tylko maja specjalna funkcje

przy roznych rozstawach osi jedna z par rolek musialaby byc regulowana i to w dosc duzym zakresie

Napisano

> tylko że rolka jest jedna, w sensie na jedną oś a o ile dobrze pamiętam przy stałym 4x4 nie wolno

j.w. ok.gif

Napisano
  • Autor

a wiesz gdzie w warszawie jest taka SKP ?

Napisano

> A to ma znaczenie przy odłączonym napędzie?

Quote:

stałe 4x4 i przegląd

Napisano

> A to ma znaczenie przy odłączonym napędzie?

pytanie było o stały napęd 4x4

mnie vitarę badali na zwykłych, ale u mnie wajcha rządzi hmm.gif

Napisano
  • Autor

ja na przeglądzie STi mówiłem, że wszystkie 3 dyfry są mocno spięte, pan tylko zerkał na te dziwne, wielkie hamulce i mówił żeby już jechać bez sprawdzania zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> pytanie było o stały napęd 4x4

> mnie vitarę badali na zwykłych, ale u mnie wajcha rządzi

masz 3 czy 5 d ?

Napisano
  • Autor

> ja na przeglądzie STi mówiłem, że wszystkie 3 dyfry są mocno spięte, pan tylko zerkał na te dziwne,

> wielkie hamulce i mówił żeby już jechać bez sprawdzania

ja w sumie nie wiem ile mam dyfrów i jak mocno są spięte ale w czwartki na zmianie siedzie Waldek i to chyba bedzie pointa dla mojego wątku hehe.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> masz 3 czy 5 d ?

3d /jak w profilu/

Napisano
  • Autor

> 3d /jak w profilu/

i masz reduktor ?

Napisano

> i masz reduktor ?

oczywiście (2H, N, 4H, 4L), jak większość vitar palacz.gif

Napisano

> a wiesz gdzie w warszawie jest taka SKP ?

na pewno przy Woloskiej przy stacji Shell 4WD Ci przebadaja

oraz wiekszosc stacji, ktore obsluguje ciezarowki powinno miec odpowiedni sprzet bo tam i 4x4 i 8x6 i inne dziwne

Napisano
  • Autor

> oczywiście (2H, N, 4H, 4L), jak większość vitar

moja 3 d nie ma właśnie oslabiony.gif montowane było tylko do 5 d.

A który rok masz ?

Napisano

> moja 3 d nie ma właśnie montowane było tylko do 5 d.

> A który rok masz ?

chyba 95' spineyes.gif

IMG_5222.jpg

Ty masz GV IIgen hmm.gif

GV II ma chyba stały napęd - tryb auto 4x4, albo lock i lock z reduktorem

starsze vitary były 2x2, ale rzadko spotykane, głównie za oceanu

Napisano
  • Autor

> chyba 95'

> Ty masz GV IIgen

> GV II ma chyba stały napęd - tryb auto 4x4, albo lock i lock z reduktorem

> starsze vitary były 2x2, ale rzadko spotykane, głównie za oceanu

zlosnik.gifzlosnik.gif i wszystko jasne

ja mam tę ostatnią i tam już skasztanili napędy sick.gif

Napisano

> ja w sumie nie wiem ile mam dyfrów i jak mocno są spięte ale w czwartki na zmianie siedzie Waldek i

> to chyba bedzie pointa dla mojego wątku

na CARGO ? icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

facepalm.gif

Napisano
  • Autor

> na CARGO ?

waldków u nas jak psów zlosnik.gif

Napisano

nie wolno wjezdzac na test hamulcow autem ze stalym 4x4 np: subaru

grozi ugotowaniem wiskozy w centralnym dyfrze lub gdy wisko jest mocne wyjechaniem auta z rolek

nalezy pod nie badana os podlozyc specjalne rolki zeby kola nie sparwadzane mogly sie obracac, lub uniesc nie sparwdzana os na centalnym lewarku

Napisano

tak, jezeli masz staly, nierozlaczalny naped to musi byc stacja majaca mozliwosc badania takich aut. Trzeba wczesniej zadzwonic i zapytaj, niektore maja taka mozliwosc.

Napisano

> nie wolno wjezdzac na test hamulcow autem ze stalym 4x4 np: subaru

> grozi ugotowaniem wiskozy w centralnym dyfrze lub gdy wisko jest mocne wyjechaniem auta z rolek

> nalezy pod nie badana os podlozyc specjalne rolki zeby kola nie sparwadzane mogly sie obracac, lub

> uniesc nie sparwdzana os na centalnym lewarku

Ważne jest też to żeby te specjalne roli lub też lewarek miały możliwość przemieszczania się gdyż w momencie zablokowania kół na badanej osi wóz może zostać wypchnięty z rolek i w przypadku gdy lewarek nie będzie się mógł przemieszczać to wóz zwyczajnie się z niego ześlizgnie i można coś w samochodzie uszkodzić.

Napisano

Niekoniecznie, robia wtedy tak, ze pod jedna os podkladaja rolki, zeby sie krecily luzna, a te od hamulcow, musza miesc opcje krecenia sie w przeciwne kierunki. Jest troche z tym zabawy, a zazwyczaj diagnosta nie jest ucieszony, ze musi rolki ciagac grinser006.gif.

Inne rozwiazanie to plyty i badanie hamulcow na plytach najazdowych, jakos tak to sie nazywa, ja co prawda takei stacji jeszcze nie spotkalem.

Napisano
  • Autor

> grozi ugotowaniem wiskozy w centralnym dyfrze lub gdy wisko jest mocne wyjechaniem auta z rolek

> nalezy pod nie badana os podlozyc specjalne rolki zeby kola nie sparwadzane mogly sie obracac, lub

ok.gif i wszystko jasne

Napisano

> Ważne jest też to żeby te specjalne roli lub też lewarek miały możliwość przemieszczania się gdyż w

> momencie zablokowania kół na badanej osi wóz może zostać wypchnięty z rolek i w przypadku gdy

> lewarek nie będzie się mógł przemieszczać to wóz zwyczajnie się z niego ześlizgnie i można coś

> w samochodzie uszkodzić.

ale te rolki to sobie diagnosta przyciaga z zaplecza, podklada pod kola a potem na nie najezdza, jest to poprstu ramka z luzno krecacymi sie rolkami. Przy okazji jest test napedu, bo pozniej zeby zjechac, to raz ze musi wyskoczyc z dolka rolek (zamontowanych na stale), no i zjechac z rolek, gdzie kola nie maja oporu grinser006.gif

Napisano

> ale te rolki to sobie diagnosta przyciaga z zaplecza, podklada pod kola a potem na nie najezdza,

> jest to poprstu ramka z luzno krecacymi sie rolkami. Przy okazji jest test napedu, bo pozniej

> zeby zjechac, to raz ze musi wyskoczyc z dolka rolek (zamontowanych na stale), no i zjechac z

> rolek, gdzie kola nie maja oporu

A to ja wiem, że sobie je przyciąga. Mam na myśli to, żeby nie były to rolki, które są bez kółek i leżą plackiem na podłodze.

Napisano

> A jak wjechać na kanał i zrobić przegląd takiego samochodu?

Clarkson sobie z tym poradził, patrz pierwszy odcinek Top Gear 15 serii smile.gif

Napisano

> Inne rozwiazanie to plyty i badanie hamulcow na plytach najazdowych, jakos tak to sie nazywa, ja co

> prawda takei stacji jeszcze nie spotkalem.

Jest taka stacja grinser006.gif. Sam u nich robię przegląd auta. Stacja mieści sie przy ul Ogólnej w Elblągu skromny.gif

Napisano

Niektóre stacje zamiast rolek posiadają "urządzenia płytowe (najazdowe) do kontroli działania hamulców".

W takiej pewnie zrobią przegląd auta 4x4 bez problemu.

W Białymstoku jest taka przy ulicy Pogodnej.

Napisano

> A to ja wiem, że sobie je przyciąga. Mam na myśli to, żeby nie były to rolki, które są bez kółek i

> leżą plackiem na podłodze.

a to juz jedynie problem pana diagnosty biglaugh.gif

Napisano

> Jest taka stacja . Sam u nich robię przegląd auta. Stacja mieści sie przy ul Ogólnej w Elblągu

wiem, ze sa, w Wawie tez jest ich kilka, ale ja zawsze do najblizszej jade, tylko sie upewnie ze 4x4 moga sprawdzac. Inna sprawa, ze w tych rolkowych zawsze glupoty wychodza w przypadku badania hamulcow.

Napisano

Wyczytałeś w instrukcji czy wymyślasz teorie?

Niektóre auta ze stałym 4x4 mają możliwość badania hamulców na zwykłych rolkach pod warunkiem nie przekroczenia jakiejś ustalonej prędkości (np ok 5km/h) przez krótki czas.

Napisano

> wiem, ze sa, w Wawie tez jest ich kilka, ale ja zawsze do najblizszej jade, tylko sie upewnie ze

> 4x4 moga sprawdzac. Inna sprawa, ze w tych rolkowych zawsze glupoty wychodza w przypadku

> badania hamulcow.

No to jak wiesz, że są to podjedź ciut dalej i będziesz miał spokój.

Napisano

> Wyczytałeś w instrukcji czy wymyślasz teorie?

tak jest napisane w instrukcji subaru i znam przypaki osob ktore sie do niej nie zastosowaly....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.