Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Będę musiał zmieniać tablice, czy się kłócić?

Featured Replies

Napisano

Kupiłem auto zarejestrowane przez Starostwo Powiatowe (w Gliwicach) - ma numery SGL.

Będę je rejestrował w Urzędzie Miejskim w Gliwicach - numery SG.

Czy będę musiał zmieniać tablice, czy mam się kłócić z panią w okienku? hehe.gif

Na stronce UM napisali, że jeśli auto jest z tego samego powiatu - nie trzeba zmieniać tablic, natomiast jak dotąd wszyscy znajomi - musieli je zmienić icon_eek.gif (dlaczego - nie wiem).

P.S.

No chyba, że jednak zmienię, bo 3-literowa to siara hehe.gif

Napisano

> Kupiłem auto zarejestrowane przez Starostwo Powiatowe (w Gliwicach) - ma numery SGL.

> Będę je rejestrował w Urzędzie Miejskim w Gliwicach - numery SG.

> Czy będę musiał zmieniać tablice, czy mam się kłócić z panią w okienku?

> Na stronce UM napisali, że jeśli auto jest z tego samego powiatu - nie trzeba zmieniać tablic,

> natomiast jak dotąd wszyscy znajomi - musieli je zmienić (dlaczego - nie wiem).

Możesz nie zmieniać, ale jak się panienka z okienka uprze, to pewnie będzie trzeba "na góre" do naczelnika uderzyć. grinser006.gif

> P.S.

> No chyba, że jednak zmienię, bo 3-literowa to siara

Ja na nowym nabytku zostaiłem sobie z dwiema literkami zamiast cyfr na końcu - a co!!! hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Ja na nowym nabytku zostaiłem sobie z dwiema literkami zamiast cyfr na końcu - a co!!!

Obecna podoba mi się o tyle, że jest dla mnie bardzo łatwa do zapamiętania zlosnik.gif

Numerów auta, które miałem przez ponad dwa lata - nie pamiętam, to mam od tygodnia i już mogą mnie o nie pytać, nawet o 3 nad ranem oink.gif

Napisano

Będziesz zmieniał bo auto jest z innego powiatu. SG to gliwicki grodzki - czyli miasto na prawach powiatu a SGL - gliwicki ziemski czyli wszystko poza miastem.

Napisano

> Na stronce UM napisali, że jeśli auto jest z tego samego powiatu - nie trzeba zmieniać tablic,

> natomiast jak dotąd wszyscy znajomi - musieli je zmienić (dlaczego - nie wiem).

Musieli zmieniać zapewne ponieważ powiat gliwicki jest odrębnym bytem administracyjnym od miasta Gliwice na prawach powiatu. Czyli nie jest to auto z tego samego powiatu.

Napisano

> Obecna podoba mi się o tyle, że jest dla mnie bardzo łatwa do zapamiętania

> Numerów auta, które miałem przez ponad dwa lata - nie pamiętam, to mam od tygodnia i już mogą mnie

> o nie pytać, nawet o 3 nad ranem

A to nie mozesz sobie wybrac jakichs bardziej rozsadnych i latwych do zapamietania?

Napisano

> Obecna podoba mi się o tyle, że jest dla mnie bardzo łatwa do zapamiętania

> Numerów auta, które miałem przez ponad dwa lata - nie pamiętam, to mam od tygodnia i już mogą mnie

> o nie pytać, nawet o 3 nad ranem

oslabiony.gif Czy ja wiem czy to taki dobry pomysl miec numer rejestracyjny latwy do zapamietania? niewiem.gif

Napisano

> P.S.

No właśnie, nie wiedzieć czemu w naszym kraju utarło się, że im więcej liter tym właściciel jest z większej "dziury"...

Napisano

A jak ja mam 5 liter to dopiero siara

Napisano

> Starostwo Powiatowe (w Gliwicach) - ma numery SGL.

> Urzędzie Miejskim w Gliwicach - numery SG.

Może (raczej na pewno) są to różne powiaty grinser006.gif

Jest to sytuacja analogiczna do np.

Powiat Łódzki Wschodni - ELW

Powiat Łódzki - EL

Napisano
  • Autor

> Będziesz zmieniał bo auto jest z innego powiatu. SG to gliwicki grodzki - czyli miasto na prawach

> powiatu a SGL - gliwicki ziemski czyli wszystko poza miastem.

OK w takim razie - trudno - będa nowe tablice frown.gif

Napisano
  • Autor

> A to nie mozesz sobie wybrac jakichs bardziej rozsadnych i latwych do zapamietania?

A nie wiem czy będę miał jakikolwiek wybór...

Napisano
  • Autor

> Czy ja wiem czy to taki dobry pomysl miec numer rejestracyjny latwy do zapamietania?

A dlaczego nie?

Wołają w sklepie "właściciel pojazdu o numerach XXX YYYYY proszony na parking" - i za cholerę nie wiem czy o mnie nie chodzi hehe.gif

Napisano

> No właśnie, nie wiedzieć czemu w naszym kraju utarło się, że im więcej liter tym właściciel jest z

> większej "dziury"...

Sie nie utarlo tylko tak de facto jest (chodzi oczywiscie o litery z przodu, nie z tylu)

Napisano

ale to są dwa różne powiaty zlosnik.gif

Napisano

> Sie nie utarlo tylko tak de facto jest (chodzi oczywiscie o litery z przodu, nie z tylu)

facepalm.gif

czyli rozumiem ze jak mam SGL na blachach to jestem z wiochy, napewno nie umiem jezdzic i Prawo Jazdy za worek ziemniakow kupilem ? zlosnik.gif

Napisano

> A jak ja mam 5 liter to dopiero siara

obok mnie mieszka burak nad buraki i ma WI bo auto w leasingu

ja mam 5 liter na wiekszosci aut bo tak jest taniej niz w Wawie, a skoro w Wawie nie bywają to dlaczego mam płacić tamtejsze stawki?

coś z tego wynika?

Napisano

> czyli rozumiem ze jak mam SGL na blachach to jestem z wiochy, napewno nie umiem jezdzic

> i Prawo Jazdy za worek ziemniakow kupilem ?

Ty to powiedziales.

Czy SGL oznacza miasto Gliwice czy miejscowosci okoliczne? Jesli to drugie to wybacz, ale...

U nas tez GD i GDA to nie to samo i nie ma sie o co burzyc.

Napisano

> Ty to powiedziales.

a i owszem zlosnik.gif

> Czy SGL oznacza miasto Gliwice czy miejscowosci okoliczne? Jesli to drugie to wybacz, ale...

> U nas tez GD i GDA to nie to samo i nie ma sie o co burzyc.

Knurow, Pyskowice, Toszek ( chyba tez) oraz wszelkie okoliczne wioski zlosnik.gif

wiesz ja sie nie burze (?) ale bawi mnie taki podzial ok.gif

Napisano

> a i owszem

> Knurow, Pyskowice, Toszek ( chyba tez) oraz wszelkie okoliczne wioski

> wiesz ja sie nie burze (?) ale bawi mnie taki podzial

No ale ktos ten podzial wymyslil, bo faktycznie im wiecej liter z przodu numeru tym mniejsza miejscowosc, o ile sie nie myle w Niemczech chyba tez podobnie to dziala

Napisano

> No ale ktos ten podzial wymyslil, bo faktycznie im wiecej liter z przodu numeru tym mniejsza

> miejscowosc, o ile sie nie myle w Niemczech chyba tez podobnie to dziala

akurat w powiecie jest troche inaczej zlosnik.gif

bo tablice sa rozdzielane wg jakiegos tam przedzialu numerowego zlosnik.gif ale ten przedzial juz dawno poszedl w pierony, tyle sie aut rejestruje ze w tej chwili mam sgl *e** hahaha.gif a 2 lata temu mialem sgl**rc

( przypomnie tylko - miasto ~50k mieszkancow )

Napisano

> No ale ktos ten podzial wymyslil, bo faktycznie im wiecej liter z przodu numeru tym mniejsza

> miejscowosc, o ile sie nie myle w Niemczech chyba tez podobnie to dziala

Zgadza się. smile.gifŹródło

Napisano

> Będziesz zmieniał bo auto jest z innego powiatu. SG to gliwicki grodzki - czyli miasto na prawach

> powiatu a SGL - gliwicki ziemski czyli wszystko poza miastem.

kiedys slyszalem rozwiniecie blach SGL jako Slaskie-Gliwice-Las

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.