Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wybór auta

Featured Replies

Napisano

a może ten Cię zainteresuje

autko

Napisano

> Macie jakieś propozycje?:)

ja tez kupowałem auto jak najmłodsze i padło na Renault Megane grandtour.

Ty chcesz hatchback, wiec kwestią gustu jest czy Ci się spodoba, ale rocznik 2006 jest zachęcający

http://otomoto.pl/renault-megane-z-gwarancja-salon-pl-i-wl-C14079195.html

Napisano
  • Autor

Dzięki za propozycje, Hatchbak dlatego, że wydaje mi się do miasta idealny, kwestię gustu w wyborze auta pomijam, bardziej się dla mnie liczy spalanie, ceny i dostępność części i czy złodzieje się nie oglądają za danym modelem, a jak wygląda to najmniej ważne- w sumie kolor też:)- tak już mam:)

Napisano

> Witam, szukam auta do 20 000 zł. Hatchbak, benzyna, do miasta, drzwi 4/5, rocznik jak najmłodszy i

> w sumie żadnych dodatkowych wymagań nie mam, no oczywiście bezwypadkowy, klima być nie musi:)

> narazie znalazłem to- co sądzicie? Macie jakieś propozycje?:)

> http://otomoto.pl/ford-fusion-nowy-40-tysprzebieg-ideal-C14607521.html

Nie kupuj auta bez klimatyzacji, bo pozniej bedziesz sie z nim bujal przy sprzedazy hehe.gif

Takie jest moje zdanie... Juz teraz takie auta musza byc sporo tansze, a za 2-3 lata bedzie tylko gorzej!

Napisano

> Witam, szukam auta do 20 000 zł.

Aveo. W tej cenie kupisz coś naprawdę młodego, a nie jak sobie znalazłeś - 7 letniego sztrucla grinser006.gif

Jak po mieście, to nie musisz mieć super silnika, czyli Aveo się mieści. Jak poszukasz to nawet z klimą znajdziesz. Jedna wada: jak nie lubisz dużych rachunków na stacji benzynowej, to będziesz musiał dołożyć LPG, bo szefrolety podobno lubią duzo pić (jak to w dełu bywało ongiś)

Napisano

> Witam, szukam auta do 20 000 zł. Hatchbak, benzyna, do miasta, drzwi 4/5, rocznik jak najmłodszy i

> w sumie żadnych dodatkowych wymagań nie mam, no oczywiście bezwypadkowy, klima być nie musi:)

7 lat to faktycznie "nówka". Kup sobie Pande 1.2, z klimą, 3 letnią.

Napisano

Poszukałbym focusa

Napisano

> Nie kupuj auta bez klimatyzacji, bo pozniej bedziesz sie z nim bujal przy sprzedazy

To jedno a jakośc podróżowania to drugie. Naprawdę dziwię się tym co kupują w obecnych czasach auto bez klimy...

Napisano

> To jedno a jakośc podróżowania to drugie. Naprawdę dziwię się tym co kupują w obecnych czasach auto

> bez klimy...

Cena czyni cuda smile.gif Poza tym wybór używek bez klimy jest większy, więc łatwiej znaleźć wśród nich coś zadbanego.

Sam się ostatnio zastanawiam, czy nie szarpnąć się na kupno jakiegoś nowego auta i widzę, że klima podnosi cenę auta o spore kwoty. I sporo osób mając taki wybór, jak dobra używka z klimą, a nówka bez klimy wybierze nówkę, która za kilka lat trafi na rynek wtórny.

A swoją drogą klia jest trochę przereklamowana. Używamy jej max 3 miesiące w roku, generuje ekstra koszty obsługi, potrafi się zepsuć, często zamula auto... Tak naprawdę, to jakbym nie miał psa, którego może zabić temperatura powyżej 30 stopni, to bym się obszedł bez klimy...

Napisano

> Cena czyni cuda Poza tym wybór używek bez klimy jest większy, więc łatwiej znaleźć wśród nich coś

> zadbanego.

No wiesz, zależy czego i za ile się szuka. Jeżeli wydajemy w miarę rozsądne pieniądze na auto sredniej klasy (~20.000) to problemu nie ma

> Sam się ostatnio zastanawiam, czy nie szarpnąć się na kupno jakiegoś nowego auta i widzę, że klima

> podnosi cenę auta o spore kwoty. I sporo osób mając taki wybór, jak dobra używka z klimą, a

> nówka bez klimy wybierze nówkę, która za kilka lat trafi na rynek wtórny.

I za diabła jej nie sprzeda, ewentualnie za pół ceny...

> A swoją drogą klia jest trochę przereklamowana. Używamy jej max 3 miesiące w roku, generuje ekstra

> koszty obsługi, potrafi się zepsuć, często zamula auto...

Nie zgodze się. Używamy jej częściej, praktycznie od kwietnia gdy auto się nagrzewa w środku po listopad gdy parują szyby. Ekstra koszty? Mówisz o przeglądzie który robi się raz na rok-dwa? Pomijalna kwota. Oczywiście wszystko się psuje, niestey. A zamulanie, coż, w autach powyzej 100KM nie czuc.

Ja się bardzo przyzwyczailem do klimy, mam ją w własnym aucie od 2002 roku. teraz automatyczną i nigdy już inne nie kupię. Chyba ze będę jeździł kilka kilometrów dziennie to nie robi różnicy.

Napisano
  • Autor

dziękuję za odpowiedzi, szczególnie nad tym aveo pomyślę, co do klimy to naprawdę nie ma dla mnie znaczenia, powiem więcej jestem przeciwnikiem:) a to że auto będzie trudniej odprzedać to też do mnie nie przemawia, bo nie zmieniam często aut, zresztą za jakiś czas pewnie we wszystkich autach będzie klima:) w każdym razie dla mnie sprawy typu klima, elektryczne szyby, lusterka, gps są w aucie może nie tyle zbędne, ale wole wydać pieniądze na coś innego:), jestem do bólu konserwatywnym praktykiem:)

Napisano

> A swoją drogą klia jest trochę przereklamowana. Używamy jej max 3 miesiące w roku, generuje ekstra

> koszty obsługi, potrafi się zepsuć, często zamula auto...

Chyba żartujesz tymi trzema miesiącami. Mam włączoną klimę w tym roku od połowy marca i pewnie do października będzie chodzić. Liczbę dni bez klimy mógłbym policzyć na palcach jednej ręki. Nawet zimą zdarza mi się używać klimatyzacji, szczególnie jak wracam z nart i w aucie jest bardzo wilgotno od ciuchów.

Napisano

> koszty obsługi, potrafi się zepsuć, często zamula auto... Tak naprawdę, to jakbym nie miał

> psa, którego może zabić temperatura powyżej 30 stopni, to bym się obszedł bez klimy...

E no bez jaj wink.gif. Mam półautomatyczną (utrzymuje zadaną temperaturę) i używam przez cały rok. Nastawiam na 22 stopnie i obojetnie czy na zewnątrz jest -20 czy +35 w środku mam 22 i nie obchodzi mnie jak to robi, nawet nie dotykam pokrętła wink.gif A klimatyzacja jako taka działą już od kwietnia, do końca listopada (osuszanie). AC jest włączone cały czas, auta zbytnio nie zamula, zwłaszcza że przy "pełnym gazie" komputer wyłącza sprężarkę w celu uzyskania pełnej mocy. Podsumowując - klimatyzacja w aucie to absolutnie niezbędna rzecz ok.gif

Napisano
  • Autor

pewnie część z Was nie pamięta czasu, że swobodnie sobie radziła be z klimy w aucie, a teraz to niezbędna rzecz:) no ale nie to jest temat, czy prócz aveo macie jakieś pomysły? Może konkretne propozycje?

Napisano

Jeżeli byś szukał Fusiona to tylko po liftingu , cena w/w egz . z kosmosu . Jak dobrze poszukasz to dołożysz ok 2-3 tyś. i kupisz Fusiona po 2006 r z klima itede .

Następna sprawa na 99% jest to handlarz który skupuje auta z przed giełdy mysłowickiej , musiałbym poszukać w tel owego numeru . Jak zmieniałem auto na początku roku to parę numerów miałem otrzaskane na pamięć bo się wszędzie pojawiały z różnymi autami.

Napisano

> pewnie część z Was nie pamięta czasu, że swobodnie sobie radziła be z klimy w aucie, a teraz to

> niezbędna rzecz:) no ale nie to jest temat, czy prócz aveo macie jakieś pomysły? Może

> konkretne propozycje?

Chyba każdy z nas pamięta czasy jak latem musiał jeździć z pootwieranymi oknami żeby dało się przeżyć w aucie. No i to wspaniałe uczucie jak człowiek wychodził spocony z auta po dłuższej a nawet i krótszej podróży. To, że sobie człowiek radził nie oznacza, że trzeba cały czas się "męczyć" w ciepłe dni. Kiedyś też nie było pasów z tyłu, opon zimowych i człowiek dawał radę. Nie oznacza to jednak, że teraz mam cały rok jeździć na letnich oponach i nie zapinać z tyłu pasów dziecku, tylko dlatego, że ja jak byłem dzieckiem to jeździłem bez pasów i żyję.

Napisano

> Chyba każdy z nas pamięta czasy jak latem musiał jeździć z pootwieranymi oknami żeby dało się

> przeżyć w aucie. No i to wspaniałe uczucie jak człowiek wychodził spocony z auta po dłuższej a

> nawet i krótszej podróży. To, że sobie człowiek radził nie oznacza, że trzeba cały czas się

> "męczyć" w ciepłe dni. Kiedyś też nie było pasów z tyłu, opon zimowych i człowiek dawał radę.

> Nie oznacza to jednak, że teraz mam cały rok jeździć na letnich oponach i nie zapinać z tyłu

> pasów dziecku, tylko dlatego, że ja jak byłem dzieckiem to jeździłem bez pasów i żyję.

wydaje mi się że klima to naprawdę kwestia indywidualna i nie ma potrzeby na siłe kolegi namawiać na auto z klimą .

w moim poprzednim samochodzie była klima której praktycznie używałem tylko do odparowywania szyb ... i to kilka razy bo za często mi nie parowały.

a tak w upały to i tak okno otwarte bo poprostu lubię czuć wiatr smile.gif

a argumenty że łatwiej będzie auto odsprzedać są kiepskie bo auto kupujemy dla siebie a nie dla przyszłego właściciela nieprawdaż ?

Napisano

> Chyba każdy z nas pamięta czasy jak latem musiał jeździć z pootwieranymi oknami żeby dało się

> przeżyć w aucie. No i to wspaniałe uczucie jak człowiek wychodził spocony z auta po dłuższej a

> nawet i krótszej podróży.

Przesadzasz... Do temperatury +20 na zewnątrz spokojnie można się obejść bez klimy, szybka w dół, wiatr we włosach, zimny łokieć i heja. Do tego należy opanować trudną dla niektórych sztukę parkowania w cieniu.

Ja w tym roku na klimie jeździłem:

- w kwietniu ze 3 dni,

- w maju zero, lało i piździło cały miesiąc

- w czerwcu prawie zawsze

- przez pół lipca też

- druga połowa lipca było chłodno i lało, więc bez klimy

- sierpień - pół na pół

Od września pewnie zapomnę gdzie jest włącznik klimy 270751858-jezyk.gif

Ale możę ja jestem dziwny, nie lubię tego suchego i izmnego powietrza z klimatyzacji...

Napisano

> I za diabła jej nie sprzeda, ewentualnie za pół ceny...

no nie do końca. Kiedyś wyceniałem klientowi Octavie II. Chciał zostawić w rozliczeniu. Silnik 1,6 102 KM, metalic, alarm, radio itp. Auto zadbane i serwisowane. Zrobiłem wycenę (dla wersji Mint) ale coś mnie tknęło i zapytałem czy jest klima. Okazało się ze nie ma shocked.gif To była wersja Classic (bez klimy). Jako ciekawostke dodam że różnica w cenie między Classic a Mint (różniły się tylko klimatyzacją) wynosiła w salonie całe 1000 zł. Ale facet był z tych co to klimy nie potrzebują bo całe życie jeździli bez, wiec po co im klimatyzacja.

Rezultat - korekta wyceny o 25% w dół. Mina klienta - bezcenna hehe.gif

Napisano

> no nie do końca. Kiedyś wyceniałem klientowi Octavie II. Chciał zostawić w rozliczeniu. Silnik 1,6

> 102 KM, metalic, alarm, radio itp. Auto zadbane i serwisowane. Zrobiłem wycenę (dla wersji

> Mint) ale coś mnie tknęło i zapytałem czy jest klima. Okazało się ze nie ma To była wersja

> Classic (bez klimy). Jako ciekawostke dodam że różnica w cenie między Classic a Mint (różniły

> się tylko klimatyzacją) wynosiła w salonie całe 1000 zł. Ale facet był z tych co to klimy nie

> potrzebują bo całe życie jeździli bez, wiec po co im klimatyzacja.

> Rezultat - korekta wyceny o 25% w dół. Mina klienta - bezcenna

TYlko że w salonach nie patrzą na auta realnie tylko mają cenniki z kosmosu, a my jeżdzimy realnymi autami. Po twojej wypowiedzi widać jacy to ździerusy. Podczas kupowania nowego auta cena między wersją auta z i bez klimy minimalna a przy wycenie odkupu aż 25% yikes.gif

W codziennym życiu podczas kupowania używanego auta klima nie ma aż tak wielkiego znaczenia,przynajmniej dla mnie.

Jeśli mam wybór auta za tą samą cenę z klimą w gorszym stanie a bez klimy w lepszym to wybiorę to drugie.

Napisano

Nie będe tutaj dyskutował jak inni o klimatyzacji czy powinna byc czy nie bo temat jest zupełnie o czymś innym ale mam wrażenie że niektórzy nie umieja czytać ze zrozumieniem... biglaugh.gif

Skoro kolega myślał o Fordzie Fusion to warto też rozejrzeć się za Fiesta MK6 (na niej bazuje Fusion)

O ile w Fusion-ie do wyboru mamy tylko 4 silniki to w Fieście wybór jest o wiele większy. Poza tymi co w Fusionie czyli 1.4 i 1.6 benzyna i 1.4 i 1.6 diesel mamy jeszcze silniki 1.25, 1.3 i 2.0 benzyna, przy czym ten ostatni dostępny jest tylko w wersji 3d więc odpada zgodnie z przyjętymi założeniami.

Nie wiem jak sie miewa w przypadku przedziału pasażerskiego ale Fusion ma trochę wiekszy bagaznik od Fiesty.

Fiesta z tym samym silnikiem co Fusion będzie napewno minimalnie ekonomiczniejsza.

Napisano

jak chcesz tanio to może jakieś punto - bedzie młode a o to tobie chodzi waytogo.gif

co do klimy - miałem auto z klimą i bez cool.gif

No cóż jak nie ma to trzeba jakoś sobie radzic, ale jakbym miał wybierać to właśnie w mieście chciałbym klimę wink.gif poza miastem najczesciej jedzie sie szybciej i z nadmuchów wieje w miare orzeźwiająco zlosnik.gif

Pozdro

Napisano
  • Autor

właściwie to trochę poczytałem, trochę popytałem, rozpuściłem wici wśród znajomych i pozostaje czekać:)

chodzi mi o pewne auto, więc daruję sobie wyjazdy na giełdy, choć np. po komisach trochę pojeździłem jednak bez przekonania:)

w każdym razie nie szukam konkretnego modelu, bo każdy model ma wady i zalety, chodzi mi "tylko" o pewne auto spełniające warunki, o których pisałem.

p.s temat klimy uważam za zamknięty:)

Napisano

> Przesadzasz... Do temperatury +20 na zewnątrz spokojnie można się obejść bez klimy, szybka w dół,

> wiatr we włosach, zimny łokieć i heja.

Szybka w dół i zimny łokieć to wiochą zalatuje. Po drugie szybka w dół na maksa odpada jak z tyłu niemowlak siedzi w foteliku.

>Do tego należy opanować trudną dla niektórych sztukę

> parkowania w cieniu.

O takich luksusach w centrum Wrocławia nie rozmyślam. Szukam wolnego bezpłatnego miejsca i heja. Jak miałbym szukać do tego w cieniu to mam do wyboru tylko jeden miniaturowy parking na 5 aut, który zawsze jest zajęty.

> Ja w tym roku na klimie jeździłem:

> - w kwietniu ze 3 dni,

> - w maju zero, lało i piździło cały miesiąc

> - w czerwcu prawie zawsze

> - przez pół lipca też

> - druga połowa lipca było chłodno i lało, więc bez klimy

> - sierpień - pół na pół

A ja w te wszystkie miesiące prawie cały czas z włączoną klimą.

Napisano

> TYlko że w salonach nie patrzą na auta realnie tylko mają cenniki z kosmosu, a my jeżdzimy realnymi

> autami. Po twojej wypowiedzi widać jacy to ździerusy. Podczas kupowania nowego auta cena

> między wersją auta z i bez klimy minimalna a przy wycenie odkupu aż 25%

> W codziennym życiu podczas kupowania używanego auta klima nie ma aż tak wielkiego

> znaczenia,przynajmniej dla mnie.

> Jeśli mam wybór auta za tą samą cenę z klimą w gorszym stanie a bez klimy w lepszym to wybiorę to

> drugie.

gdybyś miał trochę doświadczenia w sprzedaży samochodów wiedziałbyś jak "łatwo" sprzedaje się roczną Octavie II bez klimy. Wtedy nie dziwiłbyś się że wycena poszła tak w dół

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.