Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel i SKP

Featured Replies

Napisano

Dlaczego podczas przeglądu rejestracyjnego nie jest badany skład spalin w dieslu ? Takie obserwacje hmm.gif

Napisano

> Dlaczego podczas przeglądu rejestracyjnego nie jest badany skład spalin w dieslu ?

no chyba nie. u mnie jeszcze nie badali

w ogole w dieslach to chyba przedzej dymomierz podlaczaja niz analizator.

Napisano

> Dlaczego podczas przeglądu rejestracyjnego nie jest badany skład spalin w dieslu ? Takie obserwacje

Procedura polega na kręceniu silnika od biegu jałowego do obrotów maksymalnych z pedałem gazu w podłodze

(z krótkotrwałym przytrzymanie silnika na obrotach maksymalnych).

Czynność powinno powtarzać się dotąd dopóki 4 razy będą osiągnięte podobne wyniki.

A teraz wyobraź sobie miny właścicieli podczas takiego badania...

pozdr

Napisano

podłączam się - mi też nie badano i bardzo mnie to zdziwiło hmm.gif

Napisano

> Dlaczego podczas przeglądu rejestracyjnego nie jest badany skład spalin w dieslu ? Takie obserwacje

trochę aut już przeżyłem (pb, lpg i on) i jeszcze nigdy w żadnym mi nie badali jakości/skłądu spalin.

Napisano

moze z tego samego powodu co aut z noPb i/lub z LPG grinser006.gif

Generalnie przegaldy robie od lat i chyba tylko raz zrobili mi badanie, zawsze musialem sie o nie dopominac, w koncu za nie place tongue.gif

Napisano

> trochę aut już przeżyłem (pb, lpg i on) i jeszcze nigdy w żadnym mi nie badali jakości/skłądu

> spalin.

mi też, w żadnym aucie

na każdej ze stacji SKP

raz zapytałem dlaczego nie badają spalin na analizatorze to gość mi odpowiedział:

Paniee w każdym aucie z wydechu leci woda, a nasza maszyna jest na to strasznie czuła...to drogi sprrzęt jest.

Mamy bo mieć musimy.

Napisano

Ja mam takie obserwacje że w nowszych, niepodrutowanych autach w ogóle nie badają składu spalin wink.gif

Napisano

> Ja mam takie obserwacje że w nowszych, niepodrutowanych autach w ogóle nie badają składu spalin

Do mojej astry jak wlozyl to sie za glowe zlapal, a na hali odezwaly sie czujniki tlenku wegla i awaryjnie, automatycznie uruchomily sie wentylatory w hali grinser006.gif Rok pozniej akcja sie powtorzyla, na co diagnosta powiedzial, ze drugi raz jako pracuje spotyka sie z taka sytuacja. Na moje pytanie kiedy mial pierwszy raz, odpowiedzial, ze jakos tak rok temu grinser006.gif

Napisano

> Procedura polega na kręceniu silnika od biegu jałowego do obrotów maksymalnych z pedałem gazu w

> podłodze

> (z krótkotrwałym przytrzymanie silnika na obrotach maksymalnych).

> Czynność powinno powtarzać się dotąd dopóki 4 razy będą osiągnięte podobne wyniki.

> A teraz wyobraź sobie miny właścicieli podczas takiego badania...

> pozdr

I to jest jedyna słuszna odpowiedź, inne to bajki.

Napisano

> Procedura polega na kręceniu silnika od biegu jałowego do obrotów maksymalnych z pedałem gazu w

> podłodze

> (z krótkotrwałym przytrzymanie silnika na obrotach maksymalnych).

> Czynność powinno powtarzać się dotąd dopóki 4 razy będą osiągnięte podobne wyniki.

> A teraz wyobraź sobie miny właścicieli podczas takiego badania...

> pozdr

Mówisz o badaniu ZADYMIENIA spalin, a nie o badaniu składu spalin.

To inne badania.

Napisano

> I to jest jedyna słuszna odpowiedź, inne to bajki.

za studenta robilem praktyki w stacji kontroli pojazdow w niemczech i wlasnie taka procedure tam stosowalismy tyle tylko ze tam chyba robilo sie 5x but.gif

i zaden wlasiciel nie protestowal nawet stary rozklekotany VW LT diesel czy golf 1 diesel dawal rade

Napisano

> za studenta robilem praktyki w stacji kontroli pojazdow w niemczech i wlasnie taka procedure tam

> stosowalismy tyle tylko ze tam chyba robilo sie 5x

> i zaden wlasiciel nie protestowal nawet stary rozklekotany VW LT diesel czy golf 1 diesel dawal

> rade

A u nas od razu by było: Co pan robisz?! Silnik chcesz mi pan rozwalić?!

Napisano

Procedura polega na sprawdzeniu jak auto sobie radzi na jałowym, a następnie przy 3000 obr/min. Po przegazowaniu, wartości powinny się ustabilizować. Tak wyglądało to w moim przypadku. Jałowy, 3000obr/min, gaz w podłodze. Jakoś nie miałem nic przeciwko takiemu traktowaniu gorącego silnika. Co innego na zimnym, ale wtedy takie badanie jest mocno nie miarodajne ok.gif

Napisano

IMO badanie dymomierzem nowoczesnego diesla z elektronicznym sterowaniem podczas postoju jest bez sensu, bez obciążenia silnik dostaje dużo mniejszą dawkę niż w realnych warunkach i praktycznie nigdy nie zadymi tak jak może to zrobić zaraz po wyjeździe ze stacji diagnostycznej. devil.gif Jedynym miarodajnym pomiarem byłby pomiar na hamowni, najlepiej obciążeniowej.

Napisano

> Do mojej astry jak wlozyl to sie za glowe zlapal, a na hali odezwaly sie czujniki tlenku wegla i

> awaryjnie, automatycznie uruchomily sie wentylatory w hali Rok pozniej akcja sie powtorzyla,

> na co diagnosta powiedzial, ze drugi raz jako pracuje spotyka sie z taka sytuacja. Na moje

> pytanie kiedy mial pierwszy raz, odpowiedzial, ze jakos tak rok temu

a co z DR ?

Napisano

> Mówisz o badaniu ZADYMIENIA spalin, a nie o badaniu składu spalin.

> To inne badania.

a znasz stacje która robi analizę spalin w silnikach diesla?

a autor się pytał o silniki wysokoprężne, więc podejrzewam więc ze chodziło mu właśnie o pomiar zadymienia.

pozdr

Napisano

> Procedura polega na sprawdzeniu jak auto sobie radzi na jałowym, a następnie przy 3000 obr/min. Po

> przegazowaniu, wartości powinny się ustabilizować. Tak wyglądało to w moim przypadku. Jałowy,

> 3000obr/min, gaz w podłodze. Jakoś nie miałem nic przeciwko takiemu traktowaniu gorącego

> silnika. Co innego na zimnym, ale wtedy takie badanie jest mocno nie miarodajne

Z profilu wynika że masz auto z silnikiem benzynowym.

Autor wątku pytał się o silniki wysokoprężne.

tam metoda badań jest zupełnie inna.

pozdr

Napisano
  • Autor

> a znasz stacje która robi analizę spalin w silnikach diesla?

> a autor się pytał o silniki wysokoprężne, więc podejrzewam więc ze chodziło mu właśnie o pomiar

> zadymienia.

> pozdr

Nie znałem technologii badania silników wysokoprężnych na okoliczność przeglądu, sądziłem, że robi się analize spalin, ale jak widać - nie robi się zlosnik.gif

Napisano

> Nie znałem technologii badania silników wysokoprężnych na okoliczność przeglądu, sądziłem, że robi

> się analize spalin, ale jak widać - nie robi się

Proszę

Mi jeszcze nigdy nie sprawdzali zadymienia wink.gif

A mój wydech wygląda tak:

dscn2655r.th.jpg Trochę go odetkałem a za kata dostałem 700zł zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.