Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężyny wzmacniane tył

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od dłuższego czasu autko siedzi mi z tyłu na tyle, że jak trafię na wyższy próg, to zawadzam tłumikiem... chyba przyszedł czas na wymianę sprężyn z tyłu.

Przekopałem trochę sieć, ale jest tego od groma.

Myślałem o wzmacnianych, gdyż mam gaz, i jak ostatnio wsadziłem 2 osoby do tyłu + bagaże to autko mi naprawdę siadło wink.gif

Znalazłem na allegro jakieś GH, GPR, Magnum Technology, ale co to za wynalazki nie wiem. Nie chciałbym inwestować za dużo, natomiast perspektywa połamanych sprężyn po miesiącu lub tego, że autko będzie na tej samej wysokości po zmianie ....

Czy ktoś z Was mógłby doradzić co kupić w miarę tanio coby było znośne?

Napisano

Magnumy polecam. Jeżdżę od dłuższego czasu i wszystko OK.

Napisano

JA u siebie wsadziłem kiedyś GH i to nie była dobra decyzja. Auto siedzi nisko, a jak cos włożę do bagażnika, to już totalna gleba.

Azja zawsze poleca Lesjofors (o ile dobrze pamiętam), wiec ja bym to kupił.

Napisano
  • Autor

Ech, no właśnie o tych myślałem na początku, ale one mają zaporową cenę wink.gif

Napisano

Ja wymienilem na lesjoforsy i przyznam ze gdybym mial jeszcze raz wymieniac wjechal bym ze sprezynami od Vectry A. Poprzedni wlasciciel takie wlozyl ale ze wzgledu na to ze pekly ze starosci musialem je wymienic. Mimo ze byly pekniete wydaje mi sie ze auto bylo sztywniejsze niz na nowych, roznica w wysokosci przed i po wymianie to uniesienie tylu o moze centymetr. Przy pelnej butli gazu i dwoch osobach z tylu auto bardzo siada.Ale to tylko moja opinia i nie musisz sie nia sugerowac 270635636-JUMP2.gif

Pozdrawiam

Napisano

Ja niedawno wrzuciłem na przód sprężyny KYB i z wysokości jestem zadowolony, autko podniosło mi się o 5cm i przyjemniej się jeździ. U siebie z tyłu mam GH po poprzednim właścicielu (sam jeżdżę na nich ponad 2 lata) i autko stoi wysoko.

Napisano

> Witam,

> Od dłuższego czasu autko siedzi mi z tyłu na tyle, że jak trafię na wyższy próg, to zawadzam

> tłumikiem... chyba przyszedł czas na wymianę sprężyn z tyłu.

> Przekopałem trochę sieć, ale jest tego od groma.

> Myślałem o wzmacnianych, gdyż mam gaz, i jak ostatnio wsadziłem 2 osoby do tyłu + bagaże to autko

> mi naprawdę siadło

> Znalazłem na allegro jakieś GH, GPR, Magnum Technology, ale co to za wynalazki nie wiem. Nie

> chciałbym inwestować za dużo, natomiast perspektywa połamanych sprężyn po miesiącu lub tego,

> że autko będzie na tej samej wysokości po zmianie ....

> Czy ktoś z Was mógłby doradzić co kupić w miarę tanio coby było znośne?

Ja polecam wrzucić sprężyny od Vectry A - pomysł zaczerpnięty z kącika smile.gif

U ojca w zagazowanym sedanie (taxi) sprawdza się na 100% i nie są to droższe lesjoforsy tylko o ile mnie pamięć nie myli to GH

(tajemnica leży nie w marce, ale w grubości drutu - te od viki są trochę grubsze)

Wcześniej tak samo dobijało na garbach i nie tylko...

Napisano

Tez stalem przed podobnym dylematem, bo mi pekly z typu obie i byly nizsze o jeden zwoj. Zakupilem Kayaby wzmacniane i autko się troche podnioslo. Co do sztywnosci to nie siada po zaladowaniu bagaznika, a przy okazji jak widac w podpisie mam gaz. Kayaby wzmacniane sa wykonane z grubszego preta (choc to akurat nie przesadza o tym czy sa dobre i nie siadaja, link powyzej) grinser006.gif

Napisano

> czy aby na pewno

> klik

Piszę na własnym przykładzie.

Firma o której wspomniałem to żaden lider a w moim przypadku daje radę bardzo dobrze = zaoszczędzone parę złotówek ok.gif

Napisano

Czy jesteś pewien, że to wina sprężyn, a nie amorków? Przed zakupem warto się upewnić, bo jak to padły amorki to mimo wymiany sprężyn auto nadal będzię tańczyć na nierównościach... Jesli u ciebie na postoju tył nie jast zapadnięty, to sprężyny są dobre, więc pomyśl o wymianie amorków.

Ja mam wstawione sprężyny GM od kombi (mam hatchback) i tył wyraźnie jest wyżej niż przód (poprzedni właściciel zmienił sprężyny w obawie o uderzanie o progi zwalniające i przedobrzył!).

Pozdr.

Napisano
  • Autor

na postoju tez jest za nisko, wiec na 100% wina sprezyn

Napisano

To może wstaw od kombi, będą twardsze, bo kombi ma cięższą dupkę... Poszukaj uzywek na Allegro, nie ma to jak oryginał GM... Pozdr.

Napisano

> Ja mam wstawione sprężyny GM od kombi (mam hatchback) i tył wyraźnie jest wyżej niż przód

> (poprzedni właściciel zmienił sprężyny w obawie o uderzanie o progi zwalniające i

> przedobrzył!).

Może poprzedni właściciel dobrał złe sprężyny, bo jak u siebie (poprzednia asterka) włożyłem na tył lesjoforsy do kombi nówki sztuki, owszem tyłek się trochę podniósł, ale nie aż tak jak u kolegi - tył wyraźnie jest wyżej niż przód

Napisano
  • Autor

No to zakupiłem Magnum technology

Jak założę, to napiszę, co i jak.

Cena była kusząca bo 111zł z przesyłką za komplet wink.gif

Napisano

> Może poprzedni właściciel dobrał złe sprężyny

Z pewnością zrobił to celowo, puste auto dostało ładniejszą sylwetkę, zapewne z 5 osobami i pełnym bagaznikiem oraz zbiornikami paliw stoi juz równo, a przejeżdżając przez progi zwalniające nie ma obawy o tłumik.

Na fotografii jest samochód w momencie zakupu - zielona rura z pewnością jest równoległa do podłoża... Pochylenie jest wyraźne, ale nie jest jakieś gigantyczne, bez linii odniesienia nie rzuca się w oczy.

284115402-Astra06ak.jpg

Pan ten był wtedy kierownikiem serwisu ASO Opla w warszawie (potwierdzone!) i samochód miał wymieniane części TYLKO na oryginały (oni mają duże zniżki, jako pracownicy), więc nie sądzę, że nie wiedział, co montuje w swoim samochodzie.

Pozdr.

post-65098-14352509471931_thumb.jpg

Napisano

> Pochylenie jest wyraźne, ale nie jest jakieś gigantyczne, bez linii odniesienia nie

> rzuca się w oczy.

To u mnie było podobnie, może ciut niżej, chociaż po zdjęciu ciężko określić

Napisano

> Z pewnością zrobił to celowo, puste auto dostało ładniejszą sylwetkę, zapewne z 5 osobami i pełnym

> bagaznikiem oraz zbiornikami paliw stoi juz równo, a przejeżdżając przez progi zwalniające nie

> ma obawy o tłumik.

> Na fotografii jest samochód w momencie zakupu - zielona rura z pewnością jest równoległa do

> podłoża... Pochylenie jest wyraźne, ale nie jest jakieś gigantyczne, bez linii odniesienia nie

> rzuca się w oczy.

> Pan ten był wtedy kierownikiem serwisu ASO Opla w warszawie (potwierdzone!) i samochód miał

> wymieniane części TYLKO na oryginały (oni mają duże zniżki, jako pracownicy), więc nie sądzę,

> że nie wiedział, co montuje w swoim samochodzie.

> Pozdr.

Czyli bez problemu pasuja od kombiG do HTB G?

Napisano

> Czyli bez problemu pasuja od kombiG do HTB G?

Na 100% nie mam pewności, bo nie wiem, co tak naprawdę mam wstawione, może od astryG, może od vectry kombi? Pracując w serwisie miał mozliwość "przymiarek" różnych sprężyn. Pamietaj jeszcze, że nie musisz montować sprężyn od innego pojazdu, bo oprócz normalnych sprężyn, Opel przewiduje jeszcze wersje:

- dla pakietu na złe drogi - pewnie długość taka sama, ale twardsze

- dla wersji sport z obnizonym zawieszeniem - pewnie krótsze i zarazem twardsze

Pozdr.

Napisano

> Na 100% nie mam pewności, bo nie wiem, co tak naprawdę mam wstawione, może od astryG, może od

> vectry kombi? Pracując w serwisie miał mozliwość "przymiarek" różnych sprężyn. Pamietaj

> jeszcze, że nie musisz montować sprężyn od innego pojazdu, bo oprócz normalnych sprężyn, Opel

> przewiduje jeszcze wersje:

> - dla pakietu na złe drogi - pewnie długość taka sama, ale twardsze

> - dla wersji sport z obnizonym zawieszeniem - pewnie krótsze i zarazem twardsze

> Pozdr.

Muszę już swoje wymienić bo na pusto wygląda jak po tuningu, smile.gif

Napisano

> Czyli bez problemu pasuja od kombiG do HTB G?

Na 100%. Przetestowałem "na własnej skórze" ok.gif

Napisano
  • Autor

No i stało się, założyłem sprężyny do tyłu.

Efekt, autko poszło w górę tak jak chciałem.

Przed wymianą koło chowało się za błotnikiem jakieś 1-2cm, co owocowało bliskimi spotkaniami z wyższymi progami zwalniającymi.

Teraz błotnik jest ok 3-4cm nad kołem, aż miło popatrzyć wink.gif

Na razie przejechałem ok 100km i prowadzi się fajnie, co do trwałości zobaczymy.

Co do plusów to oczywiście autko poszło do z tyłu góry i teraz znowu widzę drogę w lusterku wstecznym, a co do minusów, hmmm, muszę podnieść światła, bo mi teraz świecą za krótko.

Generalnie myślę, że dobry zakup, a wymiana dziecinnie prosta, zajęło mi to może 40min bez pośpiechu.

Jeśli mogę coś doradzić, jak by ktoś się chciał samodzielnie bawić w wymianę, to trzeba mieć solidny klucz 17 np oczkowy (płaskim nie ma się co zabierać) i coś np WD40

• 1 miesiąc później...
Napisano

W końcu znalzłem chwilkę i tył asterki wygląda tak jak chciałem.Nowe amortyzatory KYB i nowe sprężyny D&D od kombi.Przed wymianą w pustym autku rant nadkola był prawie równy z oponą.Po przejechaniu 20 km stwierdzam że ,na nowych sprężynach astra jest dużo sztywniejsza,no i w lusterku wstecznym wszystko widać (na zestawie nowe amortyzatory i stare sprężyny samochód bujało na koleinach) ,

tak wygląda po wymianie

post-30844-14352509976312_thumb.jpg

Napisano

> JA u siebie wsadziłem kiedyś GH i to nie była dobra decyzja. Auto siedzi nisko, a jak cos włożę do

> bagażnika, to już totalna gleba.

Potwierdzam. W moim kombiaku mimo że niby dłuższe przy dwójce dzieci stają się miękkie i nawet dobre nowe amorki nie dają rady ich utrzymać w miejscu. buja jak na kanapie i auto staje się niestabilne !!

> Azja zawsze poleca Lesjofors (o ile dobrze pamiętam), wiec ja bym to kupił.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.