Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zjazd z ronda bez zmiany pasa ruchu

Featured Replies

Napisano

> Ale jak jest znak C-12 i geometria skrzyżowania podobna do tej w pierwszym poście, to nawet przy

> jeździe na wprost jest to opuszczanie ronda.

czyui to co napisalem : zmiana kierunku jazdy

> A jak jest C-12 i działa sygnalizacja świetlna?

to jest to zwykłe skrzyżowanie.

przynajmniej w teorii.

Odmian rond z uwagi na oznakowanie poziome , sygnalizacje etc jest wiele i dlatego należy sie kierować dodatkowo zdrowym rozsądkiem wink.gif

Napisano

> Jest wiele rond, gdzie jadąc prosto jedziesz po swoim pasie i nie zmieniasz kierunku jazdy.

to są tak naprawde skrzyżowania do których dokłada sie C-12 i mówi o nim rondo

Napisano

> niekoniecznie... C-12 nie oznacza ronda, tylko ruch okrężny, a to nie do końca jest to samo

Oczywiście, bo można jechać dookoła placu po obrysie kwadratu i też będą znaki C-12.

Ale rondo to potoczne określenie i nie ma takiej definicji w Ustawie Prawo o Ruchu Drogowym, a znak C-12 określa skrzyżowanie na którym ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.

Napisano

> niekoniecznie... C-12 nie oznacza ronda, tylko ruch okrężny, a to nie do końca jest to samo

dokładnie tak ok.gif

wynika to z niejasnego pojmowania zasad poruszania sie po rondzie. Należy pamietać ze z rondem mamy do czynienia wówczas jeśli jest zapewniona bezkolizyjna, do okólna jazda z pierwszeństwem Wszelkie przeplatania sie pasów, zjazdy, wjazdy to są już skrzyzowania o ruchu okrężnym dookoła wyspy.

Napisano

> Należy pamietać ze z rondem mamy do czynienia wówczas jeśli jest zapewniona bezkolizyjna, do okólna jazda z pierwszeństwem

Z tego co pamiętam na klasycznym rondzie pierwszeństwo ma ten który na nie wjeżdża smile.gif

Napisano

> Oczywiście, bo można jechać dookoła placu po obrysie kwadratu i też będą znaki C-12.

> Ale rondo to potoczne określenie i nie ma takiej definicji w Ustawie Prawo o Ruchu Drogowym, a znak

> C-12 określa skrzyżowanie na którym ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku

> wskazanym na znaku.

zgadza się ok.gif Dlatego stwierdzenie, że przy zjeździe z ronda (w znaczeniu potocznym) zawsze włączamy kierunkowskaz jest nieprawdziwe. Za to jeśli weźmiemy pod uwagę prawdziwe rondo (drogę jednokierunkową jedno- lub wielopasową "rozciągniętą" na obwiedni - czyli pasy ruchu dookoła wyspy środkowej) - to stwierdzenie, że zawsze włączamy kierunkowskaz przy wjeździe jest dla odmiany prawdziwe, bo zjazd z takiego ronda jest zawsze związany ze zmianą pasa ruchu (przy okazji również ze zmianą kierunku). W przypadku rond w rozumieniu potocznym może być bardzo różnie... Idealny przykład to skrzyżowania u mnie w mieście. Jest "rondo", które funkcjonuje jako skrzyżowanie równorzędne - bez sygnalizacji, jest "rondo" o kształcie idealnego okręgu, na którym obowiązuje pierwszeństwo wzdłuż kierunku północ-południe - (przykładowo, bo nie znam stron świata), są również takie, gdzie obowiązuje ruch okrężny, a drogi nie są w ogóle odgięte (jest co najmniej 4-5 takich, w tym na jednym w ogóle nie ma sygnalizacji świetlnej), czyli de facto jadąc na wprost nie musimy w ogóle kręcić kierownicą. Przy czym dwa pierwsze nie są oznaczone C-12, a to ostatnie jak najbardziej.

Napisano

> Z tego co pamiętam na klasycznym rondzie pierwszeństwo ma ten który na nie wjeżdża

dobrze pamietasz ok.gif

Napisano

A coż to za mądra głowa takie bzdury wymyśliła?

Krawiec

Napisano

> A coż to za mądra głowa takie bzdury wymyśliła?

> Krawiec

możesz rozwinąć i objaśnić gdzie widzisz bzdure ?

Napisano

> Z tego co pamiętam na klasycznym rondzie pierwszeństwo ma ten który na nie wjeżdża

???

Napisano

> ???

Jeśli jest tylko znak C-12 (bez A-7), to wjeżdżający na skrzyżowanie z prawej strony mają pierwszeństwo, a na takich skrzyżowaniach można wjechać tylko z prawej strony.

Napisano

> Jeśli jest tylko znak C-12 (bez A-7), to wjeżdżający na skrzyżowanie z prawej strony mają

> pierwszeństwo, a na takich skrzyżowaniach można wjechać tylko z prawej strony.

mi sie zawsze klasycznym wydawalo rondo oznakowe c12+a7 niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> nie do końca . Zjazd z ronda oznacza zmiane pasa lub zmiane kierunku jazdy. Tak czy inaczej

> sygnalizować trzeba

No to jeszcze daj przepis i nie mam więcej pytań waytogo.gif

Napisano

> No to jeszcze daj przepis i nie mam więcej pytań

Art. 22 pkt 5

Quote:

5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

Napisano

> Paragraf proszę.

na co paragraf? Na pasy namalowane na jezdni? Wszystko zależy jak są namalowane pasy. Na zwykłym pasy są namalowane w kółko, na turborondach pasy są namalowane przelotowo.

Napisano

ktoś chciał paragraf? proszę:

§

Napisano
  • Autor

> Art. 22 pkt 5

> Quote:

> 5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy

> lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

Dobra, uprośćmy to, bo nie mam zdjęcia, ani schematu ronda, o którym mówię. Czy jadąc czerwonym autem na wprost mam włączyć prawy kierunkowskaz przy zjeździe z ronda? A jeśli tak, to skąd tu zmiana kierunku ruchu (bo o zmianie pasa nie może być nawet mowy)? ZAKŁADAMY, ŻE TO RONDO (są odpowiednie znaki):

284113431-rondo03re6.jpg

post-21441-14352509436477_thumb.jpg

Napisano

> Dobra, uprośćmy to, bo nie mam zdjęcia, ani schematu ronda, o którym mówię. Czy jadąc czerwonym

> autem na wprost mam włączyć prawy kierunkowskaz przy zjeździe z ronda? A jeśli tak, to skąd tu

> zmiana kierunku ruchu (bo o zmianie pasa nie może być nawet mowy)? ZAKŁADAMY, ŻE TO RONDO (są

> odpowiednie znaki):

nie włączasz

poza tym, w kodeksie nie ma pojęcia "rondo"

Najlogiczniej jest kierować się oznaczeniami poziomymi (pasami) i włączać kierunek przy zmianie pasa. Wyjątkiem może być wjeżdżanie bo to naturalny kierunek jazdy.

Napisano

Długo mieszkałeś w Paryżu ????

Napisano

racja, ale takie ronda sa bardzo sporadyczne w pl, zazwyczaj jak stoi znak informujacy o ruchu okreznym jest takze, trojkat przed wjazdem na rondo.

Napisano

> Dobra, uprośćmy to, bo nie mam zdjęcia, ani schematu ronda, o którym mówię. Czy jadąc czerwonym

> autem na wprost mam włączyć prawy kierunkowskaz przy zjeździe z ronda? A jeśli tak, to skąd tu

> zmiana kierunku ruchu (bo o zmianie pasa nie może być nawet mowy)? ZAKŁADAMY, ŻE TO RONDO (są

> odpowiednie znaki):

Nie mozna ZAŁOŻYĆ że jest to rondo, bo to jest skrzyżowanie z wyspą centralną a na skrzyżowaniach o takiej geometrii nie ma potrzeby włączenia kierunku.

Napisano

> nie włączasz

> poza tym, w kodeksie nie ma pojęcia "rondo"

> Najlogiczniej jest kierować się oznaczeniami poziomymi (pasami) i włączać kierunek przy zmianie

> pasa. Wyjątkiem może być wjeżdżanie bo to naturalny kierunek jazdy.

Właśnie że włączasz.

Kierunek jazdy wskazuje znak ruchu okrężnego a Ty opuszczasz "rondo" zmieniając kierunek jazdy na inny niż wskazuje znak ronda.

Napisano

> Właśnie że włączasz.

> Kierunek jazdy wskazuje znak ruchu okrężnego a Ty opuszczasz "rondo" zmieniając kierunek jazdy na

> inny niż wskazuje znak ronda.

Ale jeśli pasy są przelotowo na prost, nie zakręcają jak w zwykłum "rondzie". To włączając kierunek wprowadzasz zamęt, bo nie zmieniasz pasa.

W kodeksie nie ma nic na temat sygnalizowania w czasie jazdy po rondzie, nie ma nawet ronda jako takiego. IMO trzeba tu zastosować zasadę sygnalizowania zmiany pasa.

Napisano

> mi sie zawsze klasycznym wydawalo rondo oznakowe c12+a7

Znak A7 jest stosowany w Polsce, ponieważ w poprzednim KD pierwszeństwo mieli jadący rondem. Po dostosowaniu przepisów do norm europejskich (pierwszeństwo z prawej) dodano znaki A7, żeby się ludzie, jeżdżący na pamięć, nie pozabijali.

Napisano

> IMO trzeba tu zastosować zasadę sygnalizowania zmiany pasa.

Lub właśnie zamiaru zmiany kierunku jazdy.

Nawet bardzo czytelne to jest dla uczestników ruchu. Oczywiście przy założeniu że rozpatrujemy rondo jak z obrazka (klasyczne rondo).

Napisano

> Też. Ale chodzi mi o skrzyżowanie Dworcowej z Piłsudskiego (jazda na wprost Piłsudskiego, np. w

> kierunku Michelin).

Jechałem dziś przez to rondo... Bogiem a prawdą, nie zauważyłbym tej zmiany oznakowania, gdybyś nie napisał o niej na Autokąciku.

Przypuszczam, że znakomita większość kierowców w ogóle nie zwraca uwagi na oznakowanie poziome ronda, zwłaszcza tak małego.

(Dla nie znających Olsztyna: to jest to rondo )

Ja zawsze skręcając na rondzie w lewo włączam lewy kierunkowskaz, a zjeżdżając - prawy. Uważam, że w ten sposób najczytelniej sygnalizuję swoje zamiary.

Napisano

> Lub właśnie zamiaru zmiany kierunku jazdy.

> Nawet bardzo czytelne to jest dla uczestników ruchu. Oczywiście przy założeniu że rozpatrujemy

> rondo jak z obrazka (klasyczne rondo).

no to na tym "rondzie" z pierwszego postu jadąc na wprost jedziemy bez zmiany kierunku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.