Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z cyklu co wybrac X3 vs Land Cruiser Prado [...]?

Featured Replies

Napisano

Teoretycznie ktos powie, ze nic nie laczy tych aut old.gif [...]

Nie do konca prawda. hmm.gif

Po prostu jako ze do sprzedazy wchodzi nowe X3 trwa czyszczenie starych magazynowzlosnik.gif. Jako ze bylem zainteresowany zakupem X1, dostalem telefon od dealera ze maja cos co mnei moze zainteresowac hmm.gif [...] i zainteresowalo.

Najpierw zalozenia i wymaganiaidea.gif

- 4x4 lub ujdzie AWD

- 6 cylindrow - ok 200kW

-benzyna - i najchetniej nie Premium facepalm.gif

- raczej material nie skora - auto ma byc wolem roboczymothers-142.gif

No wiec co laczy te autahmm.gif?

Cenapalacz.gif ...

2009 BMW X3 3.0l - 28k km - uzywane przez BMW Oz.

bmwx32009.jpg

vs

2010 Toyota Prado 4.0l - 0 km

toyotaprado2010.jpg

dsilyt.jpg

Wiadomo ze X3 nie bedzie mialo wlasciwosci 4x4 Prado ale jazda po drogach bedzie napewno wygodniejsza. 1:1

X3 bierze 95 RON, Prado 91 RON - 0:1 dla Prado.

X3 jest uzywane, Prado nowe - 0:1 dla Prado,

ale X3 ma pare przydatnych rzeczy jak sunroof, dosc komfortowe wnetrze czyli znow 1:0 dla X3 ...

BMW przychodzi z 3 lata gwaracji, 24 miesiace free service, Toyota z 6 lat , 200 k km service po $170 do 60 k km - wiec koszty utrzymania przez 3 lata poweidzmy takie sameidea.gif 1:1

Wiec co tu wybracniewiem.gif?

Napisano

> Wiec co tu wybrac?

skoro koszty sa podobne albo takie same to wybierz to, ktorym lepiej, przyjemniej, wygodniej Ci sie jezdzi ok.gif

Oczywiscie pod warunkiem, ze nie bedziesz X3 wykopywal codziennie z jakiegos piachu albo wyciagal z blota zlosnik.gif

Napisano

Jak ma byc wol roboczy to tylko toyota ok.gif x3 to bulwarowka i to dosc delikatna. No i podejrzewam ,ze Ozilandzie duzo latwiej o serwis Toyki anizeli BMW ok.gif

Napisano

hm.. o toyce nie wiem nic, X3 mi się specjalnie nie podoba, ale jedno mu trza przyznać. Zadziwiająco dobrze radzi sobie w błocku. Jeździłem tym osobiście (zero doświadczenia) i muszę przyznać, że auto zadziwiająco dobrze się sprawowało. Zresztą spróbuj sam - pewnie masz możliwość się przejechać

Za BMW może stać niższa utrata wartości.

Napisano

Pytanie czy jezdziles w blocku czyms poza tym x3 i czy to nie bylo takie blocko po ,ktorym przejechalbys kazdym autem z wiekszym przeswitem.

Napisano

> Pytanie czy jezdziles w blocku czyms poza tym x3 i czy to nie bylo takie blocko po ,ktorym

> przejechalbys kazdym autem z wiekszym przeswitem.

jeździłem też X5 i X6 zlosnik.gif Było na prawdę ślisko, mocno rozjeżdżone i do tego pagórkowato. W życiu bym się tam nie zapuścił autem z większym prześwitem. Auta były tłuczone dwa dni i przeżyły bez szwanku, oprócz dziur, błocka było jeszcze mocno pagórkowato.

Napisano

jezeli wół roboczy to Toyka....

BMW nie wytrzymie tego na dłuższą mnetę...

EDIT: jak byłęm w tunezji to lokalni na przejażdżki po pustyni dla turystów mieli w 95% Toyki takie właśnie (tylko tam to Land Cruiser się nazywa) i to w benzynie. tylko kilka innych jakie widziałęm to bodajżę nissany patrol były

w toyki pakowali oprócz siebie 6 osób i walili w teren po pustyni... im większy napiwek dostali, tym lepsza jazda byłą food.gif i toyki dawały radę - i tak dzień w dzień po kilka godzin

Napisano

Prado = u nas land cruiser.

Jeździłem sobie takim tylko, że z 3litrowym dieslem na full wypasie. Jedyne co mi w tym aucie nie podpasiło to właśnie ten 3 litrowy dieslel, który jest zwyczajnie za słaby. Skrzynia chodzi fajnie, auto jest wielkie, w podłokietniku masz normalną lodówkę, przyjemnie się buja na pochyłościach, no i ma duże zdolności terenowe jak na swoją klasę.

Skoro kosztują tyle samo to brałbym toykę. no może jakąś navi by wypadało dać bo na tej centralnej konsoli ten wyświetlacz coś mały zlosnik.gif

X3 to taka 3 na większych kołach - kompletnie mi to auto nie leży...

Napisano

X3 przejeździłem już trochę km, najpierw ta starsza 231km, obecnie 286km smile.gif

Jeździ się tym przyjemnie, na polskie warunki warunki mocy ma odpowiednio (niestety nie wiem jak na OS), automat 6 stopniowy radzi sobie z autem bez szarpnięć, ma sportowy tryb oraz manualna zmianę biegów. Wszystko chodzi sprawnie smile.gif

Miejsca - jestem niewielki (175cm) i 4 takie osoby siedzą wygodnie. Na tylniej kanapie w 3 osoby maja już ścisk. Bagażnik na moja potrzeby starcza smile.gif

Spalanie - w Warszawie w mieście pali ~14 l/100 km, na trasie ~11 l/100 km.

Z sunroof'a korzystałem tylko kilka razy - jest to fajny gadżet i tyle smile.gif

Jak coś to pytaj smile.gif

Napisano

> jeździłem też X5 i X6 Było na prawdę ślisko, mocno rozjeżdżone i do tego pagórkowato.

Podejrzewam ze to bylo "błotko" przygotowane na prezentacje tych modeli BMW. Takie ze bylo wiadomo ze sobie poradza smile.gif

Tak czy inaczej, X3, jak rowniez X5 czy tez X6 nie maja szans w porownaniu z Toyota.

Napisano

zastanawiam sie z jakim hukiem by X3 z tego spadło zlosnik.gif

15052010069e.jpg

Napisano

> Wiec co tu wybrac?

Wyszło mi 3:4 dla Toyoty. Ale czy Ty aby nie masz chrapki na to BMW tylko racjonalnych argumentów Ci brak? smile.gif

Napisano

> jeździłem też X5 i X6 Było na prawdę ślisko, mocno rozjeżdżone i do tego pagórkowato. W życiu bym

Tak pagorkowato jak podczs testu Top Gear (X6) grinser006.gif:

Napisano

> $170 do 60 k km - wiec koszty utrzymania przez 3 lata poweidzmy takie same 1:1

> Wiec co tu wybrac?

Jak dla mnie to ta toyota jest koszmarna, szczegolnie w srodku, ale jak ma byc poprosru wolem roboczym to chyba to dobry wybor.

BTW. A jakiegos uzywanego Lexusa Rx'a nie da sie wyrwac cfaniaczek.gif ?

Napisano

x3 ladniejsze zeby.GIF tojki mi sie podobaja ale akurat ta wyglada jak taka taniocha z zewnatrz i wewnatrz tez rewelacja nie pachnie zeby.GIF x3 wygrywa wygladem ale tojka bije ja na leb wlasciwiosciami jezdnymi niestety smile.gif ja bym wybral biemdablju ciekawsze wnetrze ma i ogolnie jakas taka konkretniejsza sie wygladem wydaje ok.gif

Napisano

Jeżeli byłeś zainteresowany X1, to raczej taka duża Toyota nie jest Ci potrzebna, bierz X3.

skromny.gifok.gif

Napisano

Jeśli ten wół roboczy będzie jeździł tylko po asfalcie to BMW da rade ale w buszu zginie wink.gif Generalnie to BMW raczej nie było budowane pod jazde w terenie i jeśli to mają być zdjęcia egzemplarzu który chcesz kupic to na woła roboczego chyba ma za jasne wnetrze.

Napisano
  • Autor

> Jeśli ten wół roboczy będzie jeździł tylko po asfalcie to BMW da rade ale w buszu

Zdaje sobie z tego sprawezlosnik.gif.

Czzyli generalnie -:

-tluczesz sie gdzies 1-1.5 k km - asfalt - tick dla X3 IMVHO

10.jpg

32496700.jpg

-potem 200-300 km piaskowej/zwirowej/ubitej drogi. IMVHO znow X3 da rade (Kluger daje), Prado napewno bedize wygodniejszeidea.gif

IMG_0145-625x468.jpg

- potem hmm.gif - ciut gorsza droga -w zaleznosci od od 30 km do poweidzmy 200 mzlosnik.gif

Toyota_Prado_SWB_106-625x416.jpg

Toyota_Prado_SWB_119-625x416.jpg

- no i w koncu gdzie BMW nie wiedziepalacz.gif - od powiedzmy 6km do 200 m

Toyota_Prado_SWB_110-625x416.jpg

zginie

> Generalnie to BMW raczej nie było budowane pod jazde w terenie i jeśli to mają być zdjęcia

> egzemplarzu który chcesz kupic to na woła roboczego chyba ma za jasne wnetrze.

Alez ja lubie piaskowe wnetrza waytogo.gif - co 10,000 km service moze je wyczysciczlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżeli byłeś zainteresowany X1, to raczej taka duża Toyota nie jest Ci potrzebna, bierz X3.

Bylem zainteresowany x1 jako zamiana dla 1 series mulher.gif. Teraz mysle zostawic 1 series, a upchnac obecna Toyota (9 miesiecy - 37 k km) na wlascie albo nastepna Toyota albo X3niewiem.gif. Zazwyczaj uzywam auta w opcji 3/4 lata - 100-120 k km ale tym razem X3 namieszalozlosnik.gif.

Przyciaga mnie glownie ten silnik 3.0l 200 kW, rozmawialem z paroma osobami ktore go maja, jezdzilem dosc sporo 130i i wiem co to potrafi. To jest po prostu mala smietanka w prorowaniu z V6 GM, Toyota czy Ford.winner.gif...

Engine.jpg

Napisano
  • Autor

[...]

> BTW. A jakiegos uzywanego Lexusa Rx'a nie da sie wyrwac ?

Nie mialem zamiaru nic kupowacfoch.gif. Niestety przepisy podatkowe sa takie a nie inneangryfire.gif i jesli mam komus podarowac $20 k za nic to tak jak mowi moj ksiegowy - wybor jest twoj albo wydajesz na siebie albo na nich. nono.gif.

Generalnie uzywam 3-4 letniego cyklu na auto lub 100-120 k km. Kluger ma teraz 9 mieseicy i 37 k km. Zarobil na siebie. ok.gif

Lexus raczej odpada. Znow z przyczyn podatkowych auto musi byc najlepiej nowe. X3 jest ciut naciagane ale sie miesci. (wartosc). lexus nie ma raczje nic w tym przedizale ceny zeby spelnialo te warunkihmm.gif

Napisano
  • Autor

> Wyszło mi 3:4 dla Toyoty. Ale czy Ty aby nie masz chrapki na to BMW tylko racjonalnych argumentów

> Ci brak?

Dokladniehahaha.gif. Dlatego po prostu chce zabaczyc racjonalne argumenty a nie moje - emocjonalnefly.gif

Napisano
  • Autor

> X3 przejeździłem już tr[...]

Jakie silnikihmm.gif?

4 takie osoby siedzą wygodnie. [...]

Max dwie osoby w 90% jazdy jedna = jazlosnik.gif

Bagażnik na moja potrzeby starcza [...]

Napisano
  • Autor

> Prado = u nas land cruiser.

To jak sie rozroznia miedzy Land Cruiser a Prado - skora oba to land Cruiserzlosnik.gif?

> Jeździłem sobie takim tylko, że z 3litrowym dieslem na full wypasie. Jedyne co mi w tym aucie nie

> podpasiło to właśnie ten 3 litrowy dieslel, który jest zwyczajnie za słaby.

To jest powszechna opinia. Do tego "w naturze" 3l Diesel pali tyle co 4.0l benzynahahaha.gif.

Skrzynia chodzi

> fajnie, auto jest wielkie, w podłokietniku masz normalną lodówkę, przyjemnie się buja na

> pochyłościach, no i ma duże zdolności terenowe jak na swoją klasę.

> Skoro kosztują tyle samo to brałbym toykę. no może jakąś navi by wypadało dać bo na tej centralnej

> konsoli ten wyświetlacz coś mały

o lodowce moge zapomnieczlosnik.gif - nie w tej wersji.

> X3 to taka 3 na większych kołach - kompletnie mi to auto nie leży...

Silnik mi lezy i tyle w zasadziehmm.gif

Napisano

> Zdaje sobie z tego sprawe.

> Czzyli generalnie -:

> -tluczesz sie gdzies 1-1.5 k km - asfalt - tick dla X3 IMVHO

> -potem 200-300 km piaskowej/zwirowej/ubitej drogi. IMVHO znow X3 da rade (Kluger daje), Prado

> napewno bedize wygodniejsze

> - potem - ciut gorsza droga -w zaleznosci od od 30 km do poweidzmy 200 m

> - no i w koncu gdzie BMW nie wiedzie - od powiedzmy 6km do 200 m

> zginie

> Alez ja lubie piaskowe wnetrza - co 10,000 km service moze je wyczyscic

w te 2 ostatnie drogi X3 nie wjedzie hmm.gif a jeśli będziesz musiał tam wjechać? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

[...] i toyki dawały radę - i tak dzień w dzień po kilka godzin

U mnie sprzedaz mowi sama za siebie. W ciagu pierwszego pol roku Prado sprzedalo sie w ilosci 9,132 sztuk. Czyli na koniec roku bedzie z 20,000 jesli dobrze pojdzie. 200 series tez niezle sie sprzedaje:

-Landcruiser PU/CC 3,518

-Landcruiser Wagon 4,495

To chyba mowi jak Toyota sie zachowuje w warunkoach off-road ale znow tak jak mowie niewiele laczy je z X3 oprocz mojego emocjonalnego podejscia i cenyzlosnik.gif

Toyota-Hilux-2010-625x378.jpg

Napisano
  • Autor

> w te 2 ostatnie drogi X3 nie wjedzie a jeśli będziesz musiał tam wjechać?

E tam nie znasz mniewazniak.gif Wjechac wiedziedrive.gifzlosnik.gif ale juz pewnie nie wyjedziehahaha.gifwink.gif.

W ostatecznosci moge isc pod gorkezlosnik.gif ale do tego dochodza bagazesmirk.gif. Po prostu na takie okolicznosci bede bral 4x4 rental - tak jak robie teraz.

.. albo szukal miejscowych chinczykowhahaha.gif

Napisano

> To jak sie rozroznia miedzy Land Cruiser a Prado - skora oba to land Cruiser?

LC90 i LC100 zlosnik.gif

Napisano

> Tak pagorkowato jak podczs testu Top Gear (X6) :

Znacznie bardziej. /I nie byŻo trawy tylko błoto, koleiny i dziury. A ten program jest tak głupi jak mało który.

Napisano

> Podejrzewam ze to bylo "błotko" przygotowane na prezentacje tych modeli BMW. Takie ze bylo wiadomo

> ze sobie poradza

> Tak czy inaczej, X3, jak rowniez X5 czy tez X6 nie maja szans w porownaniu z Toyota.

No bez przesady, żeby na prezentację usypywać górę ? Ja pisałem, że nie wiem co Toyota sobą reprezentuje, wiem że Xy sobie radzą zadziwiająco dobrze - znacznie lepiej niż się spodziewałem. I nie zachęcam oziego do kupowania Xa a jedynie żeby zweryfikował samemu jego przydatność dla siebie. Sam bym takiego samochodu nie kupił

Napisano

> Wiec co tu wybrac?

Ty jako milosnik KAIZEN nie powinienes sie zastanawiac nawet chwili zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> [...] i toyki dawały radę - i tak dzień w dzień po kilka godzin

> U mnie sprzedaz mowi sama za siebie. W ciagu pierwszego pol roku Prado sprzedalo sie w ilosci

> 9,132 sztuk. Czyli na koniec roku bedzie z 20,000 jesli dobrze pojdzie. 200 series tez niezle

> sie sprzedaje:

> -Landcruiser PU/CC 3,518

> -Landcruiser Wagon 4,495

> To chyba mowi jak Toyota sie zachowuje w warunkoach off-road ale znow tak jak mowie niewiele laczy

> je z X3 oprocz mojego emocjonalnego podejscia i ceny

kilka przykłądowtych fotek z tunezji (nie moje - ja swoje zerknę w domu - może mam lepsze ujecia)

Img015.jpg

Img017.jpg

Img020.jpg

Img025.jpg

Napisano

Weź X3, zamontuj off road tires i udowodnij wszystkim, że potrafi przenieść ciężar ciała na prawe, przednie koło.

TRC3150.jpg

Woła roboczego w Bawarii widziałem, a minister rolnictwa Japonii powiesił się 3 lata temu. zlosnik.gif

Masz wątpliwości?

Napisano

mialem okazje jezdzic X3 po zamknietej juz zwirowni i powiem ze daloby rade w kazdej sytuacji z tych zdjec (hardcoru to na nich niema zlosnik.gif )

racja ze to tylko bulwarowka, ale oby zlapalo trakcje chodzby na jedno kolo i niezawislo na brzuchu to pojedzie dalej ok.gif

do Oziego, jesli ma byc wol roboczy to Toyota, bo szkoda beemki do takiej roli, ale jak ma dawac przyjemnosc z jazdy to X3 ok.gif

pozdr.

Napisano

OZI, przeciez masz juz jedno BMW wiec jestes skażony smile.gif.

Realnego uzasadnienia nie znajdziesz dlaczego X3 a nie Prado, ale i tak kupisz X3 grinser006.gif bo kto raz posiadal BMW tez bedzie kupowac nastepne.AMEN

Napisano

> Jakie silniki?

3,0i - 170kw (231km)

3,0si - 200kw (272km)

Oba z rynku amerykańskiego

> 4 takie osoby siedzą wygodnie. [...]

> Max dwie osoby w 90% jazdy jedna = ja

> Bagażnik na moja potrzeby starcza [...]

To będziesz zadowolony - o ile pamiętam to jesteś dość wysoki, więc fotel max w tył.

Ale silnik zacny smile.gif

Wczoraj na trasie 250km spalił mi 10,5 (spalanie z komputera)

Napisano

> mialem okazje jezdzic X3 po zamknietej juz zwirowni i powiem ze daloby rade w kazdej sytuacji z

> tych zdjec (hardcoru to na nich niema )

> racja ze to tylko bulwarowka, ale oby zlapalo trakcje chodzby na jedno kolo i niezawislo na brzuchu

> to pojedzie dalej

> do Oziego, jesli ma byc wol roboczy to Toyota, bo szkoda beemki do takiej roli, ale jak ma dawac

> przyjemnosc z jazdy to X3

> pozdr.

7 dni w tygodniu po 10 godzin dziennie? biglaugh.gif bez zdejmowania nogi z gazu? biglaugh.gif

Napisano

> 7 dni w tygodniu po 10 godzin dziennie? bez zdejmowania nogi z gazu?

odnioslem sie jedynie do sytuacji na zdjeciach zlosnik.gif a z obserwacji - X3 to chyba najmniej awaryjna beemka, szczegolnie ze niebierze pod uwage diesla a benzyne ok.gif

pozdr.

Napisano

> odnioslem sie jedynie do sytuacji na zdjeciach a z obserwacji - X3 to chyba najmniej awaryjna

> beemka, szczegolnie ze niebierze pod uwage diesla a benzyne

> pozdr.

to ze zdjęć - tylko takie znalazłem, ale były tereny gorsze - że toyki ledwo dawały radę....

Napisano
  • Autor

> OZI, przeciez masz juz jedno BMW wiec jestes skażony .

> Realnego uzasadnienia nie znajdziesz [...]

I wreszcie ktos zrozumial czlowiekazlosnik.gif ..

Cos w tym jesthmm.gif co piszesz ale IMVHo to raczej wynika z jakosci obslugi klienta niz z autaniewiem.gif.

Napisano
  • Autor

> OZI a jak sprzedaje się u Was Jeep?

Wrangler jest bardzo popularny, Cherokee po weryfikacji cennika -$4-5 k w dol to masa sie pojawila na ulicach, Grand C - wszyscy czekaja na nowy model.

Generalnie jak zawsze - Q wykonania palacz.gif. Marka z dalszych miejsc - popatrze jak wroce do domu ale chyba nawet w pierwszej 20 tce sie nie miescizlosnik.gif

Napisano
  • Autor

[...]

> Masz wątpliwości?

Szczerze to tak jak silnikowe dylematywink.gif. Mam taka cicha nadzieje ze jak przyjade do domu to ktos to X3 kupi i mi problem bedzie mniezlosnik.gif.

Wiem ze masz racje, jesli popatrysz naliste rzeczy T vs BMW to wiekszosc sensownych wyliczen, przeliczen, przemawia za T ... ale za X3 przemawia sentymentfly.gif i dlatego dobrze jest opini innych ludkow wysluchacwaytogo.gif....

Napisano

> I wreszcie ktos zrozumial czlowieka ..

> Cos w tym jest co piszesz ale IMVHo to raczej wynika z jakosci obslugi klienta niz z auta.

Nie wiem z czego to wynika, ale tak jest;-)

Jak kupowalem swoja to za cene wlasciwie golej 3er moglem miec dopiero wchodzaca na rynek Insignie z wszystkim co tylko mogla miec...wybralem co wybralem i nie zaluje smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.